Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Μάκρια τα μάτια από το.... ταμείο !


Το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει προειδοποιήσει, από το... 1980, όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διείσδυση του μαύρου χρήματος στην πολιτική και οικονομική ζωή των χωρών τους.

To 2003 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, απηύθυνε ξανά σύσταση προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την καθιέρωση κοινών κανόνων κατά της διαφθοράς στα πολιτικά κόμματα και τον έλεγχο των προεκλογικών τους δαπανών.

Το 2005 στην Εκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε έναν χρόνο αργότερα η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) τονιζόταν ιδιαίτερα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο των «δώρων και δωρεών» που δέχονται τα πολιτικά κόμματα, στον έλεγχο των προεκλογικών τους δαπανών, αλλά και στον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων που τους χορηγούνται υπό μορφήν δανείων.

To 2008 η ελληνική κυβέρνηση πιεζόμενη και από το σκάνδαλο της SIEMENS προτάσσει την σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Ας δούμε τώρα πως αντέδρασαν τα κόμματα στις προχθεσινές προτάσεις.

Το ΠαΣοΚ διακήρυξε την πρόθεσή του «να συνεισφέρει με θάρρος σε λύσεις ριζικές», αφού…… «εμείς δεν είμαστε μέρος του προβλήματος». (sic)

Επί της ουσίας για την διακομματική επιτροπή δεν απάντησε.

Αντί αυτού ζήτησε από την κυβέρνηση να προωθήσει αμέσως ρυθμίσεις όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και για όλα τα θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Επανέλαβε δε την πρόταση του να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο οι υπουργικές αποφάσεις και οι συμβάσεις.

Ομολογώ ότι την απάντηση από το επιτελείο της Χαρ. Τρικούπη δεν την κατάλαβα.

Την ίδια απορία με εμένα προφανώς είχαν και οι κ.κ Βενιζέλος και Σκανδαλίδης.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μη επαρκή την αντιμετώπιση από το ΠαΣοΚ του προβλήματος που προέκυψε από την υπόθεση Τσουκάτου. Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί το κόμμα να προτείνει να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο υπουργικές αποφάσεις και συμβάσεις και να μη δημοσιεύει το ίδιο τα στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά του»

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να καταθέσει το ΠαΣοΚ νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών και τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα πρέπει να παραδεχτεί το πρόβλημα και όχι να υποκρίνεται»

Το ΛΑΟΣ χαιρέτησε την πρόταση, που υιοθετεί ένα πάγιο αίτημα του .Προχώρησε δε και πέραν της πρότασης αυτής.

Πρότεινε αντί της Διακομματικής Επιτροπής να γίνει η σύσταση μιας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τον έλεγχο τόσο των «οικονομικών των κομμάτων» όσο και τον έλεγχο των «οικονομικών του κράτους»

Ο ΣΥΝ δια στόματος του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι : «Μας περνάνε για ιθαγενείς και μας δουλεύουν …ψιλό γαζί. Ας στείλουν το ΣΔΟΕ στα κομματικά ταμεία της Ρηγίλλης και της Χαρ. Τρικούπη. Και, αντί να προτείνουν διακομματικές επιτροπές της πλάκας, ας προχωρήσουν επιτέλους στη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής».

Το ΚΚΕ δήλωσε μ'ένα ξερό «όχι», την πλήρη διαφωνία του στη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, διαφωνώντας και με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μελών, των φίλων και των οπαδών του, που δίνουν οικονομική συνδρομή.

Ισχυρίζεται ότι με « πρόσχημα τη "διαφάνεια" και τον έλεγχο των δαπανών, επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Το ΚΚΕ δεν "μοιράζει" δουλειές σε επιχειρήσεις, δεν έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια »

Συνεχίζει να μου προκαλεί κατάπληξη η στάση ΚΑΙ των δύο κομμάτων της αριστεράς .

Δεν δέχονται να πάμε αμέσως σε προανακριτική επιτροπή αλλά στην χρονοβόρα -και δίχως ουσιαστικές εκ του νόμου δικαιοδοσίες -εξεταστική επιτροπή, αλλά και δεν δέχονται την σύσταση διακομματικής επιτροπής για την θεσμοθέτησης νέων, αυστηρότερων, όρων διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.

Ο …κακόπιστος απλός πολίτης μέσω των συνειρμών καταλήγει στο… ερώτημα :

Αυτός που λαδώνει ,το κάνει μόνο στους έχοντες το δικαίωμα της υπογραφής μιας σύμβασης (πολιτικούς ή κόμματα) ή …...λαδώνει και τους υπολοίπους του …κλαμπ, για να μην…. Φωνάζουν για την σύμβαση ;

Φιλοσοφικό το ερώτημα !

8 σχόλια:

  1. Μα φυσικά και τους υπολοίπους , αναλογικά πάντα με τις θέσεις που κατέχουν στο κλάμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είμαι λίγο πιο "πραγματιστής" απ` ότι θεωρητικός.
    Έχουμε και λέμε:
    Οι μίζες της siemens απ` ότι αποκαλύπτεται είναι τουλάχιστόν εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον.
    Σε αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί δεκάδες μεγάλες συμβάσεις στην εταιρεία.
    Κανείς δεν έχει φωνάξει και δεν έχει αναστατώσει τον κόσμο.
    Απο αυτό συνεπάγονται δύο συμπεράσματα όσο αφορά τα κόμματα της αριστεράς(για τα άλλα δύο ήδη έχει μιλήσει ο Σικατσεκ στην Γερμανία)
    Α)Είναι ανίκανοι για την δουλειά που τους έστειλε ο ψηφοφόρος στην Βουλή ,αφου δεν κάνανε σωστά την δουλειά τους που είναι ο έλεγχος των κυβερνήσεων
    Β) Τα παίρνανε και αυτοί απο την Siemens και απλώς οι αποκαλύψεις αφορούν τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί έτσι πιθανά βολεύει κάποιους.
    Ένα από τα δύο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα τα αριστερά κόμματα μας φταίνε;
    Για σιγά ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρεαλιστικό το ερώτημα θα έλεγα εγώ!!
    Κανείς δεν νοιάζεται παρά μόνο για τη διατήρηση της κατάστασής του και του ρόλου του! Φωνάζουν μέχρι εκεί που θα τους δώσουν το μπαξίσι τους!!
    Δυστυχώς το εμπεδώσαμε πια!

    Πολύ ωραίο και το προηγούμενο ποστ σου! ειδικά στο ότι η Δικαιοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι λίγοι το έχουν καταλάβει αυτό και όσοι λοιδωρούν και ποδηγετούν τη δικαιοσύνη αυτό θα αποβεί μπούμερανγκ εναντίον όλων μας!!

    Καλό ξημέρωμα φίλε μου!
    Άργησα λίγο να σ' επισκεφθώ αλλά βρίσκομαι πάλι στο εξοχικό με το αργό ιντερνετ και είναι δύσκολες οι μπλογκοβόλτες!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ marianaonice
    Το ξέρω καλή μου φίλη ,όπως ξέρω ότι κουβάλησες και δουλειά μαζί.
    Καλή σου ημέρα!
    ΥΓ. Ο φίλος μου από τον τόπο καταγωγής σου είναι πολλά χρόνια τώρα στις Οινούσσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ! ΑΡΧΙΖΩ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ! ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΔΙΑΡΕΥΣΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ SIEMENS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα πρέπει να ξερεις ότι η επίκληση των πιθανών διώξεων και της επαναστατικής φύσης του ΚΚΕ έχει γινει αφορμή για να καλύπτονται πάσης φύσεως λαμογιές των άλλων κομμάτων.
    Το ΚΚΕ θα απορρίψει οποιαδήποτε διαφάνεια ή έλεγχο με την αιτιολογία ότι οι κατάλογοι των οπαδών του που συνεισφέρουν θα χρησιμοποιηθούν ως φάκελλοι για συλλήψεις σε επαναστατική κατάσταση.Επειδή όμως ένας νόμος πρέπει να είναι γενικός και να μην εξαιρείται από αυτόν κανένας τελικά ούτε στα άλλα κόμματα θα μπορεσει να γίνει έλεγχος.Σε τυχόν ενστάσεις ότι αυτή η κατασταση καλύπτει λαμογιές η απάντηση του ΚΚΕ θα είναι ότι οι λαμογιές είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα και γιαυτούς είναι πολύ σπουδαιότερο να διατηρήσουν τη μυστικότητα των οπαδών τους από τις οποιεσδήποτε λαμογιές.
    Το ΚΚΕ επίσης καταψηφίζει για λόγους αρχής τις αιτήσεις για άρση βουλευτικής ασυλίας όλων των βουλευτών ακόμη και για τροχαία ή κτηματικές διαφορές με το αιτιολογικό ότι κάποτε μπορεί να επιχειρηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτων του για πολιτικούς λόγους και άρα δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο.Τα του πανεπιστημιακού ασύλου είναι πιο γνωστά.Άκρη δεν βρίσκεται.
    Αν οι υπόλοιποι περάσουν νόμο το ΚΚΕ θα αρνηθεί να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία και αν επιχειρηθεί κάποιου είδους επιβολή θα καταγγείλει "επιστροφή σε μαύρες αντικομμουνιστικές εποχές" οπότε και επειδή τελικά το κράτος δεν μπορεί να βάλει χέρι στο ΚΚΕ δεν θα ελέγξει κανένα κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλά ξέρεις!!
    Σ΄ ευχαριστώ που καταλαβαίνεις...
    :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή