Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Λανθασμένη η a priori θεώρηση ως θέσφατο της απελευθέρωσης των αγορών


Η εξέλιξη της υπόθεσης με το φιάσκο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, φανερώνει ένα ουσιαστικό και δομικό πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι η σημερινή ΕΕ επιμένει ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας και πρέπει να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να περιορίζεται , σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της σημερινής ΕΕ, σε ένα είδος διαιτητή, που στη γλώσσα των αγορών ονομάζεται «ρυθμιστής» .

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν διάφορες επιτροπές και ανεξάρτητες αρχές που σκοπό έχουν την εποπτεία των αγορών που απελευθερώνονται.

Συγχρόνως είναι έντονο το φαινόμενο -και η πρόθεση- διάφορα έσοδα του κράτους να εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρείες , για να τα αποδώσουν εν συνεχεία στο κράτος. Παράδειγμα το χαράτσι μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ετσι λοιπόν οι εταιρείες Energa και Hellas Power (με περίπου 200.000 πελάτες) που μετείχαν στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας, εισέπρατταν μαζί με τους λογαριασμούς ΚΑΙ το χαράτσι. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις των δύο εταιριών με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καταγγέλθηκαν την Τρίτη και από τα εκείνη την ημέρα οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν ξανά στη ΔΕΗ.

Η αρμόδια αρχή υπό τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, με πόρισμά της υποστηρίζει πως πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει «φτερά» . Φέρεται ότι τα λεφτά που εισέπραξαν τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό! Οι έρευνες των εισαγγελέων στρέφονται προς την Ελβετία!
Οι εταιρείες Energa και Hellas Power σε ανακοίνωσή τους διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές που έχουν πληρώσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων ότι η καταβολή του ποσού προς το Δημόσιο «θα γίνει κανονικά και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει»…

Δεν αμφισβητώ την καλή πρόθεση των δύο εταιρειών. Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα απ’ αυτή την εξέλιξη είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Τι γίνεται όταν κάποια εταιρεία που έχει εξουσιοδοτηθεί από το κράτος να εισπράττει τα έσοδά του (λόγω όπως είπαμε της φιλοσοφίας της ΕΕ περί μικρότερου κράτους), «βαρέσει κανόνι» (πραγματικό ή … πλασματικό) ;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα έσοδα θα είναι βεβαιωμένα από το κράτος ότι έχουν αποδοθεί από τους πολίτες (άσχετα αν το ίδιο το κράτος δεν τα έχει εισπράξει) , ώστε να μη κληθούν να τα πληρώσουν δύο φορές. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης προφανώς θεωρούν τη νοημοσύνη των πολιτών ως … είδος προς εξαφάνιση!
Μα τι είναι το κράτος; Κάποιος εξωτερικός παράγοντας; Όταν τα έσοδα του κράτους δεν αποδοθούν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- από τις ιδιωτικές εταιρείες που τα εισπράττουν , ΠΟΙΟΣ θα κληθεί να το πληρώσει τελικά;

Μα ο Έλληνας πολίτης μέσω νέων χαρατσιών ή φόρων, προκειμένου να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό! Τόσο απλά και τόσο ξεδιάντροπα!

Η εξέλιξη λοιπόν της απελευθέρωσης των αγορών στην Ελλάδα μοιάζει με το γνωστό ….ελβετικό τυρί.… Emmentaler (κίτρινο, ημίσκληρο με πολύ …. μεγάλες τρύπες).

Είναι ολοφάνερο ότι ο εκάστοτε «ρυθμιστής» (επιτροπή , ανεξάρτητη αρχή κλπ) που έχει τοποθετηθεί από το κράτος προκειμένου να έχει την εποπτεία των αγορών, δεν έχει σαφή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει και υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματά του.

Και λέω «ο εκάστοτε ρυθμιστής» γιατί το πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στην περίπτωση της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως θα νόμιζε κανείς επιφανειακά σκεπτόμενος. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η χώρα πάσχιζε να απελευθερώσει την αγορά τηλεπικοινωνιών, ο αντίστοιχος «ρυθμιστής» είχε αποτύχει να ελέγξει τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην αγορά.

Τότε την ζημία την επωμίστηκε ο ΟΤΕ και το πρόβλημα -όσο αφορά τα μάτια των πολιτών- «κουκουλώθηκε». Κανείς δεν είπε ότι αυτή την ανεπάρκεια του «ρυθμιστή» την πλήρωσε τελικά ο Έλληνας πολίτης, αφού ως μέτοχος , τότε, του ΟΤΕ, επωμίστηκε και τις ζημιές.

Αν θέλουμε λοιπόν να προσφέρουμε πραγματικά στην Πατρίδα μας θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα ΚΑΤΑΜΑΤΑ και όχι επιφανειακά. Θα πρέπει το όλο πλαίσιο περί «ρυθμιστή» των αγορών να επανεξεταστεί από μηδενική βάση.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μας εμποδίζει κανείς να ξανα-υιοθετήσουμε τα όποια θετικά έχουν προκύψει από την εμπειρία μιας τουλάχιστον δεκαετίας, αλλά και να πετάξουμε στο «κάλαθο των αχρήστων» αυτά τα οποία αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν λειτούργησαν προς την σωστή κατεύθυνση,παρουσιάζοντας δομικά προβλήματα, αλλά οπισθοδρόμησαν την όλη προσπάθεια απελευθέρωσης των αγορών, την οποία παρεμπιπτόντως δεν πρέπει να θεωρούμε a priori ως θέσφατο.

Να υπενθυμίσω , σε όσους πιθανόν το έχουν ξεχάσει , ότι η ΝΔ έχει ιδρυτική διακήρυξη. Εκεί είναι τα όσα οραματίστηκε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εκεί βρίσκεται και η ολοκληρωτική θεώρηση αυτού του κόμματος επάνω σε όλα τα θέματα.

Εκεί θα βρουν και την θεώρησή της περί ελεύθερης οικονομίας, διατυπωμένη από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε τρεις σοφά διατυπωμένες προτάσεις.

Για όσους λοιπόν, λίγους , τις έχουν ξεχάσει: «Η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος.
Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος.
Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας˙ και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του» .

Η a priori ως θέσφατο γενική απελευθέρωση των αγορών στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας, λοιπόν, όχι μόνο δεν συνάδει με την ιδρυτική διακήρυξη αυτού του κόμματος , αλλά προσκρούει σφόδρα στις ιδρυτικές αρχές του.

Ξανατονίζω τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος" και «η Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα» .


ΥΓ. Να τονίσω- ως άσχετο αλλά… πάντα κυρίαρχα σχετικό- ότι α) «Η Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν – και σε τελική ανάλυση υπηρετούν – και περισσότερους και ανωνύμους»
β)Η πρώτη θεώρηση- υπόσχεση της ιδρυτικής διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή- που ζητούσε για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς- είναι «ότι υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς» .

Αυτές λοιπόν τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της Πατρίδας μας απαιτείται η συστράτευση όλων των πολιτών, μέσα από καθαρές κουβέντες, με βασικούς γνώμονες την ταύτιση του Έθνους με τον Λαό, της Πατρίδας με τους Ανθρώπους της, της Πολιτείας με τους Πολίτες της, της Εθνικής Ανεξαρτησίας με την Λαϊκή Κυριαρχία, της Προόδου με το Κοινό Αγαθό και της Πολιτικής Ελευθερίας με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.