Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοφανής αναλγησία


Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απειλώντας να αφήσει χωρίς θέρμανση και φως όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα.

Οι ιθύνοντες δεν συγκινήθηκαν ούτε από το πολικό ψύχος που επικρατεί στη χώρα, ούτε από το γεγονός ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα ακόμα και ευπαθείς ομάδες και μόνο μετά το σάλο που προκλήθηκε αναγκάστηκαν να εξαιρέσουν εκείνους που έχουν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις, έστειλαν ειδοποιητήρια, πως θα κόψουν το ρεύμα ακόμα και σε ασθενείς ή άτομα με αναπηρικές συντάξεις, χωρίς να περιμένουν να λήξει η προθεσμία που έχει δοθεί προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

Από τις ρητορικές κορώνες ότι η ΔΕΗ αποτελεί μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η οποία δεν θα πρέπει να συνδέεται με κάθε μορφής χαράτσια, ο υπουργός Οικονομικών πέρασε με χαρακτηριστική άνεση στην επιβολή ενός δυσβάσταχτου φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Και από τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα τουλάχιστον σε όλους όσοι αδυνατούν να το πληρώσουν γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το υπουργείο προχωρά με κυνική ευκολία στη διακοπή της παροχής σε εκείνους που που δεν έχουν πληρώσει πάνω από δύο λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να λάβει υπόψη του εάν πρόκειται για οικονομικά αδύνατους, ανάπηρους ή ασθενείς.

Το αν αγνοεί η κυβέρνηση μια ευρωπαϊκή οδηγία, όπως αυτή που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τους επιβάλει να διασφαλίσουν την τήρηση των δικαιωμάτων των ευάλωτων καταναλωτών δεν είναι πρωτοφανές.

Η κοινωνική αναλγησία όμως δεν έχει προηγούμενο.
ΕΤ