Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τη δική του οκταετία δεν επέδειξε ο Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο συζήτησης για την Ελλάδα που έγινε στο Βερολίνο.
Στις κατηγορίες από Ελληνες που παρέστησαν στην εκδήλωση , ότι ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, η διαφθορά «έφτασε σε νέο, υψηλότερο επίπεδο» και στην ερώτηση της συντονίστρια της συζήτησης Κριστιάνε Σλέτσερ, αν θέλει να απαντήσει, ο κ. Σημίτη περιορίστηκε σε ένα ξερό …. «Όχι» !
Κατά τα άλλα ο κ. Σημίτης επέλεξε τον δρόμο που έχουν διαλέξει και πολλοί άλλοι πρώην συντροφοί του. Δηλαδή να επισημάνει πράγματα για τα οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση «φώναζε» έδω και δύο χρόνια και να τονίσει – με μια καθυστέρηση δύο ετών και κατόπιν εορτής- ότι το μνημόνιο με την τρόικα «συντάχθηκε χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση» στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε υποβάλει δικές της προτάσεις και να το υπόγραφε μόνο εφόσον θα είχε διασφαλίσει προηγουμένως την ανάπτυξη.
Η διαπραγμάτευση, είπε, έγινε από δύο άνισους εταίρους, από την Ελλάδα, που ήταν το αδύναμο μέλος και δεν διέθετε τους «κατάλληλους διαπραγματευτές» και από τους πανίσχυρους εταίρους της, ιδιαίτερα τους Γερμανούς, που επέλεξαν τη μέθοδο της «τιμωρίας» για να συνετίσουν τους «απείθαρχους» Ελληνες με μέσο την υπερβολική ύψωση των επιτοκίων στα πακέτα βοήθειας.
«Πρόκειται για μαύρη παιδαγωγική, που έχει εξαφανιστεί από καιρό από τα σχολεία και δεν θα έπρεπε φυσικά να μπαίνει τώρα από την πίσω πόρτα στις διακρατικές σχέσεις» , ήταν το σχόλιο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, ο οποίος ήταν και ο κύριος συνομιλητής του.
Επίσης ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι συντάκτες του μνημονίου έκαναν το «μοιραίο πολιτικό λάθος» να μη συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα το εφαρμοζόμενο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, αντί να φρενάρει, «να επιτείνει την ύφεση». Αυτά δηλαδή που «φωνάζει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς από το 2010 και όσοι είχαν ψηφίσει το αρχικό Μνημόνιο, καθώς και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, τον κατηγορούσαν για … λαϊκιστή!
Το γεγονός λοιπόν είναι ότι η κριτική τού κ. Σημίτη απέναντι στο Μνημόνιο άργησε δύο ολόκληρα χρόνια και έρχεται κατόπιν εορτής, αφού η ζημία για την χώρα μας έχει επέλθει και όλα αυτά έχουν γίνει παραδεχτά ακόμα και από τα στελέχη του ΔΝΤ.
Ο κ. Σημίτης θα πρέπει αφενός να γνωρίζει ότι «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω» , αφετέρου δε ότι όπως η φιλανθρωπία δεν είναι θεραπεία για τη φτώχεια , έτσι και η «κατόπιν εορτής κριτική» δεν είναι θεραπεία για τα δεινά που έχει επιφέρει ένας καταστροφικός μνημονιακός λοιμός….