Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Βασιλικότεροι του Μνημονίου


Είναι γεγονός (παραδεκτό απ΄όλους, πλην ελληνικής κυβέρνησης πρώην και νυν) ότι στο πλαίσιο του «Μνημονίου» έχει υπάρξει ριζική επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Oι αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα του συντονισμού διεθνών (ΔΝΤ και κυρίως Ευρωπαϊκής Ένωσης) και εθνικών (κυρίως του ΣΕΒ) ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, υπό την αποδοχή των κυβερνώντων που τις υιοθετούν.

Η μνημονιακή πολιτική στόχευσε εξ αρχής την καταπάτηση των στοιχειωδών εργασιακών συνθηκών και του εργασιακού δικαίου και την παραποίηση της εργασίας, όπως αυτή μέσα από σειρά δεκαετιών έχει διαμορφωθεί.

Μέσα στα πλαίσια αυτών των ανίερων «διεργασιών» αποδείχθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας υπήρξε «Βασιλικότερο του Μνημονίου»
Ενα φαινόμενο κατά το οποίο πολιτικοί υιοθέτησαν μια πολιτική κουλτούρα άκρατου νεοφιλελευθερισμού – έως ιδιότυπου νεοφασισμού- αδιαφορώντας για Συνθήκες, νομικούς περιορισμούς, θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς.

Παρακολουθώντας δε χθες την κοινοβουλευτική διαδικασία , έμεινα κυριολεκτικά έκπληκτος όταν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτσούκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με ασφαλιστικά θέματα , είπε (αντιγραφή από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής):
«Ο κ. Κουτρουμάνης πολύ θα ήθελε να είναι εδώ να σας απαντήσει, αλλά σήμερα απουσιάζει και βρίσκεται στη Γενεύη, στην Έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, όπου έχει συνάντηση με τον επικεφαλής για τα γνωστά θέματα που «τρέχουν» εδώ στην Ελλάδα, μια που ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, το ILO, μας έχει βάλει στο μικροσκόπιο και αυτός, γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας» ….

Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας; Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας …. υποτίθεται (?) ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας;

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, (ΔΟΕ), (International Labour Organization), γνωστός και με το διεθνές αρκτικόλεξο ILO, αυτός ο αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση,για τον κ. Κουτσούκο …. υποτίθεται (?) ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας;….

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, η ίδρυση του οποίου έγινε δεκάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο κ. Κουτσούκος και υπήρξε στην ουσία αποτέλεσμα μακρών και επίμονων προσπαθειών ιδεολόγων και ανθρωπιστών της διεθνούς κοινωνίας των αρχών του 19ου αιώνα που επιζητούσαν την προστασία της εργασίας μέσα από διακανονισμούς, καθώς και την άρση των αδικιών και στερήσεων των εργαζομένων, για τον κ. Κουτσούκο… υποτίθεται (?) ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας;….

Αυτός ο Οργανισμός που έπεισε πολλές χώρες να υιοθετήσουν την οκτάωρη εργασία ανά ημέρα και την εργασία σαράντα οκτώ ωρών την εβδομάδα, που εργάστηκε για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας, την αύξηση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών κ.α, για τον κ. Κουτσούκο …..υποτίθεται (?) ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας;….

Ο Οργανισμός για τον οποίο η επίσημη Δικτυακή Πύλη της ΕΕ αναφέρει ότι : «Προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα» , για τον κ. Κουτσούκο…. υποτίθεται (?) ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας;…

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας τον οποίο ο ίδιος ο κ. Κουτσούκος επικαλείτο κατά την μακρόχρονη θητεία του ως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τώρα που είναι μνημονιακός υπουργός ξαφνικά …. υποτίθεται (?) ότι πρέπει να υποστηρίξει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας; ….

Γιατί λοιπόν αυτή η οβιδιακή μεταμόρφωση του κ. Κουτσούκου; Γιατί τώρα ξαφνικά με το «υποτίθεται» στρεβλώνει και λοιδορεί τις ενέργειες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας;

Γιατί πολύ απλά, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας με πόρισμα – καταπέλτη παρεμβαίνει στην τρόικα και τις Βρυξέλλες για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου και για την παραβίαση διεθνών συμβάσεων εργασίας, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας

Είναι ανεπίτρεπτο Έλληνας υπουργός (έστω και …Μνημονιακός) να εκφέρεται κατ’ αυτόν τον αλμπάνικο και συκοφαντικό τρόπο, για ένα Διεθνή Οργανισμό που υπάγεται στον ΟΗΕ και ο οποίος έχει προσφέρει πραγματικά στην εξέλιξη των κοινωνιών.

Είπαμε, «Βασιλικότεροι του Μνημονίου», αλλά όχι και έτσι……