Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Το πλέον κατάλληλο forum για να τεθούν όλα


Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη δράση μέσα στις φυλακές του στρατηγείου της σπείρας που εξαρθρώθηκε, καθώς πέντε από τους κατηγορούμενους είναι κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο συντονισμός όλου του σχεδίου και η εκτέλεση εγκληματικών πράξεων γινόταν μέσω των κινητών τηλεφώνων, παρότι η κατοχή τους συνιστά ποινικό αδίκημα.

Στην προβληματική που αναπτύσσεται για την αδυναμία ελέγχου της επικοινωνίας των κρατουμένων, εξόργισε η συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό κανάλι, την κρίσιμη ημέρα των συλλήψεων, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης Γιάννης Βλαστός.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας έδωσε κάποιες απαντήσεις στο θέμα εστιάζοντας στις αιτιάσεις περί κινδύνων για την υγεία που προβάλλουν σθεναρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ελλοχεύουν από την εγκατάσταση ενός μηχανισμού παρεμπόδισης χρήσης κινητών με παραβολή στα φάσματα συχνοτήτων.

Η σύσταση δύο Επιτροπών Μέτρησης Ακτινοβολιών και Ακτινοπροστασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήταν να εξευρεθούν «άλλοι τρόποι εξεύρεσης ελέγχου για τον εντοπισμό».
Παρά ταύτα, το υπουργείο εγκατέστησε, όπως είπε ο κ. Δένδιας με έμφαση, πειραματικά τρεις συσκευές εντοπισμού σε διαφορετικές φυλακές και αύξησε τους ελέγχους στα διάφορα σημεία και στα κελιά των κρατουμένων.

Τα αποτελέσματα ήταν απτά: Μέσα σε έξι μήνες κατασχέθηκαν 214 παράνομα κινητά, πολλά από τα οποία είχαν επιχειρήσει να εισαγάγουν στις φυλακές, είτε κρυμμένα σε σωματικές κοιλότητες είτε με καρτέλες μέσα σε συσκευές τηλεοράσεων.

Δύο από τα κινητά αυτά βοήθησαν καταλυτικά στην εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος. Πάντως, μέσα σε μία εβδομάδα, που ισχύει η απαγόρευση της χρήσης κινητών υπάρχουν τέσσερα πειθαρχικά σε εξέλιξη για μη συμμόρφωση σωφρονιστικών υπαλλήλων στο νέο μέτρο.

«Στα “κυκλώματα” των φυλακών είναι γνωστό ότι η ταρίφα, για να περάσει από τον έλεγχο ένα κινητό τηλέφωνο, κυμαίνεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ, ενώ τα ναρκωτικά πάντα ...βρίσκουν τον δρόμο τους...».

O υπουργός, αποκάλυψε ότι στις φυλακές της Κέρκυρας συνελήφθη εξωτερικός φρουρός με 150 γραμμάρια ηρωίνης. «Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για θαύματα. Θαύματα δεν γίνονται. Όμως, έχουμε κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς, δε, γιατί δεν τίθεται θέμα ακτινοβολίας, στη Βουλή όπου επίσης, «μπλοκάρονται» τα κινητά, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε διακριτές διαφορές που υπάρχουν, με αιχμή την κατασκευή των φυλακών –το σκυρόδεμα είναι οπλισμένο με διαφορετικό τρόπο, κατά συνέπεια η ένταση του σήματος που πρέπει να εκπέμπεται είναι πολλαπλάσια– αλλά και το γεγονός ότι οι κρατούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτή την ακτινοβολία όχι κάποιες ώρες αλλά για δεκαετίες, μερικοί».

Αναφερόμενος στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σωφρονιστικό σύστημα και συνολικότερα τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως τις προσεχείς ημέρες θα συγκληθεί, για πρώτη φορά, «το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, το πλέον κατάλληλο forum για να τεθούν όλα».
«kathimerini»

17 σχόλια:

  1. Αυτή η μορφή εγκΛηματικότητας εμένα δεν με αφορά καθόλου. Αφορά εφοπλιστές και ανθρώπους της νύχτας. Μπορεί η ΝΔ να μου εξασφαλίσει ότι θα ξυπνήσω αύριο το πρωί? Μπορεί να μου εξασφαλίσει ότι δεν θα αρπάξουν τη τσάντα της γυναίκας μου στο δρόμο. Μπορεί να μου εξασφαλίσει ότι τα παιδιά μου θα μπορέσουν να μεγαλώσουν στην Ελλάδα κι όχι στο Πακιστάν.
    Αλλιώς πάω στο ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 10.54
    Στο πηγαιμό σου φρόντισε να ...μη σκίσεις κανένα καλτσόν!
    Έλεος με τα λαϊκίστικα τρολαρίσματα.
    Η Υπευθυνότητα κύριοι είναι ένα αμφίπλευρο διακύβευμα.
    Ξεκινά από εμάς για να καταλήξει στην εξουσία και αντιθέτως ξεκινά από την εξουσία για να καταλήξει σ` εμάς.
    Στρουθοκαμηλισμοί , λαϊκισμοί, ανεύθυνα "τρολαρίσματα" και ανεύθυνες πολιτικές κορώνες, το μόνο που επιφέρουν είναι η εσαεί καθίδρυση του προβλήματος , αν όχι η επιδείνωσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 10:54

    Το μήνυμα των Ευρωεκλογών πήγε διακοπές ε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα με τα κινητά στις φυλακές και τους τρόπους που σκαρφίζονται οι κρατούμενοι για την εισαγωγή τους, είναι γενικό.
    Συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

    Είναι πιο έντονο εκεί όπου η κουλτούρα των λαών ρέπει προς την διαφθορά .
    Γιατί ας μη ξεγελιόμαστε.Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι τα αδέλφια μας, οι γονείς μας, οι γείτονές μας ,μπορεί και εμείς οι ίδιοι που ενώ ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι είμαστε μέσα στην διαφθορά ( άλλος μέχρι τα γόνατα και άλλος μέχρι τον λαιμό), φωνάζουμε για την διαφθορά των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων ( και ιδιωτικών εάν κρίνουμε από γιατρούς, δικηγόρους, εργολάβους οικοδομικών έργων κλπ).

    Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε πλέον μια διεφθαρμένη κοινωνία.
    Η μόνη λύση είναι η σοβαρή αναζήτηση των αιτιών και η υπεύθυνη κατάθεση προτάσεων προς την σωστή οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, μας έχει βγάλει τη γλώσσα και μας κοροϊδεύει.
    Βρισκόμαστε σε μία τραγική και καταστροφική αδυναμία να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε την διαφθορά.
    Αυτή η τραγική αδυναμία ( ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολιτεία) είναι αυτοκαταστροφική. Ας το καταλάβουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα πρώτο βήμα για το πρόβλημα που διαρκώς γιγαντώνεται θα ήταν η αλλαγή στο σωφρονιστικό μας σύστημα.
    Κατ` αρχάς να ξεχωρίζαμε τις φυλακές. Κρατάμε τις παλαιές φυλακές που βρίσκονται μέσα στις πόλεις ή γειτνιάζουν με αυτές.
    Αυτές θα είναι μόνο για οικονομικούς κρατούμενους ή για κρατούμενους που καταδικάζονται σε ποινές που δεν έχουν σχέση με το λεγόμενο" Οργανωμένο Έγκλημα".

    Να δημιουργηθούν νέες φυλακές σε πολύ απομακρυσμένες τοποθεσίες και με κατάλληλες συνθήκες όπου θα μπορούν να ελέγχουν όχι μόνο τον κοντινό περίβολο, αλλά τον ευρύτερο χώρο σε βάθος χιλιομέτρου.
    Δόξα τον θεό τέτοιες τοποθεσίες υπάρχουν πολλές στην χώρα μας.
    Σε αυτές να στέλνονται οι κρατούμενοι που έχουν σχέση με το λεγόμενο "οργανωμένο έγκλημα".

    Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα ήταν πολύ ευκολότερο να τοποθετηθούν περιμετρικά των φυλακών μηχανήματα παρεμβολών των κινητών τηλεφώνων ή απενεργοποίηση των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος περνά μέσα από μια διαδικασία εγκατάλειψης ξεπερασμένων αντιλήψεων και αποκατάστασης της ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων καθώς και εξασφάλισης σε αυτούς μιας δεύτερης ευκαιρίας.
    Συμπερασματικά, όταν νοσούν οι αντιλήψεις είναι λογικά επόμενο να νοσούν και οι θεσμοί.
    Λύσεις υπάρχουν. Όχι μαγικές αλλά βελτιωτικές στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και εξανθρωπισμού του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε 3:07
    Οι εγκληματικές πράξεις που έγιναν τους τελευταίους 3 μήνες ήταν από τη δεύτερη ευκαιρία
    που δόθηκε στους φυλακισμένους.
    π.χ η δολοφονία της εγγύου κοπέλας στο Βύρωνα.
    Και πολλές άλλες σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε συνδικαλιστής της αστυνομίας σε τηλεοπτικό σταθμό. Συμφωνώ με τον kamor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τους ψεύτικους κρατούμενους πολλοί αγάπησαν. Τους αληθινούς κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παιδιά, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ γνώστης των πραγμάτων υπάρχει, ο Αραβαντινός;
    Κανείς άλλος δεν υπάρχει που να γνωρίζει τα του σωφρωνιστικού συστήματος, ώστε να μας ενημερώση;
    Απορώ, επειδή ΜΟΝΟ αυτός προσκαλείται από τα ΜΜΕ γιά να μιλήση γιά το σωφρωνιστικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιο έξυπνη λύση θα ήταν να αφήναμε την κατάσταση ως έχει.
    Τα χρήματα λοιπόν που θα χρειάζονταν για τα μηχανήματα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων να τα δίναμε για αγορά υπερσύγχρονων μηχανημάτων παρακολούθησης των συνομιλιών.
    Σαν και αυτά τα ...βαλιτσάκια που έχει η ΕΥΠ.
    Αμέσως θα ξέραμε πολλά για τα οποία οι διωκτικές αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν πριν εκδηλωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Στέλιος
    Φίλε τα συστήματα αδρανοποίησης κινητών (jammers) στοιχίζουν περί τα 300.000 ευρω για κάθε φυλακή.
    Αντίθετα αυτά τα βαλιτσάκια της ΕΥΠ στοιχίζουν δεκαπλάσια.
    Χώρια ότι υπάρχουν διάφορα νομοθετικά προβλήματα στην χρησιμοποίησή τους (εκτός ΕΥΠ),που πολύ φοβάμαι ότι εάν γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να ξεπεραστούν με θέσπιση νέας νομοθεσίας, θα έχουμε επαναστάσεις από τους γνωστούς "προοδευτικούς" κύκλους.

    Μ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αγοράζει και να διανείμει σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους μικρές φορητές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού κινητών σε λειτουργία.
    Οι συσκευές αυτές έχουν μικρό κόστος περίπου 1.500 ως 2.000 ευρώ έκαστη και χρησιμοποιούνται κυρίως από επιχειρηματίες που θέλουν να εντοπίζουν κινητά εν λειτουργία κατά τη διάρκεια σημαντικών ενδοεταιρικών συσκέψεων.
    Η χρήση τους για την αναμετάδοση των τεκταινομένων των συσκέψεων σε επιχειρηματικούς αντιπάλους είναι ένα από τα πιο παλαιά και κλασικά κόλπα της λεγόμενης "βιομηχανικής κατασκοπείας".
    Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ώστε να εντοπίζουν τα κινητά τηλέφωνα των κρατουμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΝΑΜΕ ΠΟΛΛΟΙ
    ΟΙ ΝΟΥΝΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ?
    μηπως ειναι καιρο να φτιαξουμε γκρουπακια πολιτικου και κοινωνικου προβληματισμου με ομαδες που εχουν γνωση και οχι μονο γνωμη?
    Χαρακτηριστε π.χ τους νομικους γκρουπ 1, τους γιατρου2 ,τους κοινωνιολογους 3 κτλ με σκοπο την προσφορα (ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ) ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ
    (γεροντες ,χηρες ,ορφανα πενητες)
    ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΗΜΙΒΥΘΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Panos555
    Φίλε μου εκ πρώτης όψεως,η λύση φαίνεται καλή.
    Αλλά μόνο για τους αδαείς. Συγνώμη !
    Αρκεί οι κρατούμενοι να βγάλουν την μπαταρία του κινητού και η συσκευή δεν θα μπορεί να τα εντοπίζει.
    Έχουν γίνει επιστήμονες πλέον οι έγκληστοι στις φυλακές.
    Για να καταλάβεις η λειτουργία των κινητών επιτυγχάνεται με πατέντες - φορτιστές στους οποίους χρησιμοποιούνται μπαταρίες ραδιοφώνου, που επιτρέπονται στη φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ panos555 και Ανώνυμο 10.36
    Παιδιά μήπως δεν έχετε καταλάβει κάτι;
    Τις συσκευές που προτείνει ο Panos555 θα τις χρησιμοποιούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
    Για αρκετούς όμωςέχουμε ενδείξεις ότι είναι εκείνοι που διακινούν τα κινητά στις φυλακές.
    Πώς να δώσουμε τον έλεγχο σε αυτούς που παρανομούν;
    Dεν βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα...!
    Το μόνο που θα κατορθώναμε θα ήταν να δημιουργήσουμε έναν νέο κύκλο παράνομης συναλλαγής και διαφθοράς στις φυλακές,αυτή τη φορά με τα χρήματα που θα πληρώνονται από κρατουμένους σε επίορκους φύλακες για να ....αχρηστεύονται οι συσκευές εντοπισμού κινητών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχει άδικο λοιπόν όποιος λέει ότι στη χώρα μας δεν κάνουν κουμάντο τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά τα μικρά; Όλοι αυτοί οι σωφρονιστικοί, είναι δυνατόν ποτέ να σωφρονιστούν, όσο το χρήμα ρέει άφθονο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή