Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Το «συμφέρον του τόπου» και το «Do ut des»


Συμπληρώνοντας σήμερα τριανταπέντε χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας, στον τόπο που γεννήθηκε , καλό θα ήταν πέραν από την τιμή στους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν για την ελευθερία, να την αφιερώναμε και στην αναρρίπιση της μνήμης μας και στην διδαχή που προκύπτει απ` αυτή την διεργασία.

Η 24η Ιουλίου του 1974 δεν ήταν μοναχά η απαρχή της Μεταπολίτευσης και το τέλος της δικτατορίας , αλλά και το τέλος μιας μακράς περιόδου πολιτικής ανευθυνότητας, συνέπεια της οποίας ήταν η χούντα των συνταγματαρχών.

Η κατάλυση της Δημοκρατίας δια των όπλων ήταν η φυσική εξέλιξη της υποταγής του εθνικού και συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες, της μυωπικής πολιτικής της απαξίωσης, των ακροτήτων, του μηδενισμού και του αδυσώπητου αριβισμού.
Αυτό δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της μνήμη μας και να την καταστεί κενή και βαρύτατα ασθενή. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Βασικό θεμέλιωμα της Μεταπολίτευσης υπήρξε η οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα και η απόκτηση του πιο δημοκρατικού και προοδευτικού Συντάγματος στην Ιστορία μας.
Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες επάνω στους οποίους εδράζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της Δημοκρατίας μας.Οποιαδήποτε καταστρατήγησή τους ...επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους.

Το υπογραμμίζω αυτό γιατί, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα. Το ΠαΣοΚ, μας λέει ότι «το συμφέρον του τόπου είναι πάνω από κάθε νομικό κείμενο, ακόμη και το Σύνταγμα».
Με αυτή την φασίζουσα ( μη σας τρομάζει η λέξη , θα την εξηγήσω) νοοτροπία , το ΠαΣοΚ δεν μας λέει ποιο είναι το συμφέρον του λαού, με τι κριτήρια χαρακτηρίζεται αυτό και ... από ποιον.

Χαρακτηρίζεται μήπως με μικροπολιτικά μυωπικά γυαλιά; Μα μέσα από αυτά τα γυαλιά όλοι οι δικτάτορες -και πάντα για το ...«συμφέρον του τόπου»-δεν έχουν καταλύσει την Δημοκρατία; Αυτό δεν υπήρξε πάντα το άλλοθι τους;
Για το «συμφέρον του τόπου» δεν κατέλυσαν το Σύνταγμα ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι , ο Νάσερ , ο δικός μας Παπαδόπουλος, εγκαθιδρύοντας στυγνές δικτατορίες;

Για το «συμφέρον του τόπου» ο ανεκδιήγητος Μπους δεν κατέλυσε το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγκαθιδρύοντας το κράτος τρομοκράτη της Παγκόσμιας Κοινότητας;
Για το «συμφέρον του τόπου» ο αντιπρόεδρός του Ντίκ Τσένι ( όπως αποκαλύπτεται σήμερα) δεν καταστρατήγησε το Σύνταγμα των ΗΠΑ με τις μυστικές πολιτικές δολοφονίες της CIA ;
Το «συμφέρον του τόπου» δεν επικαλούνταν τα γεράκια του Μπους για τη χρήση σκληρών ανακριτικών μεθόδων τις οποίες απαγόρευε το Σύνταγμα , όπως ο εικονικός πνιγμός;

Βλέπουμε λοιπόν ότι «το συμφέρον του τόπου που είναι πάνω από κάθε νομικό κείμενο, ακόμη και το Σύνταγμα», χρησιμοποιήθηκε ως ...«φερετζές» μοναχά από ανθρώπους που επέφεραν δεινά για τον τόπο τους.
Ας προσέχει λοιπόν το ΠαΣοΚ γιατί η απόπειρα ευτελισμού των θεσμών, αποτελεί ακραία ανευθυνότητα, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Όσο για τις εκλογές, η Δημοκρατία , το Σύνταγμα και οι Νόμοι προβλέπουν τετραετή θητεία για κάθε κυβέρνηση. Εκτός εάν αυτή χάσει την δεδηλωμένη. Όχι όμως μέσω των ...γκάλοπ , αλλά βάσει των οριζομένων διαδικασιών. Πρόταση δυσπιστίας την ονομάζουν. Κοντά είναι ο χειμώνας.

Άλλωστε το έκανε το 2007 για να αποφύγει το άρθρο 16 και την ψήφιση του από ισχυρή ομάδα βουλευτών του. Το έκανε και το 2008 μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή της ΝΔ , ως προϊόν ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όχι και τώρα; Γιατί θέλει να ευτελίζει το Σύνταγμα; Έχει επίγνωση που οδηγούμαστε με αυτή του την πράξη;

Πρόταση δυσπιστίας λοιπόν εάν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την δεδηλωμένη.Αυτό ορίζει σαφώς το Σύνταγμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η Προεδρευομένη Δημοσκοπική Δημοκρατία όπου βασιλεύει το «Do ut des» δεν υφίσταται παρά μόνο στα δελτία των οκτώ!

21 σχόλια:

  1. Γιατί πρεπει να μας παραξενεύουν οι τελευταίες δηλώσεις του επίσημου Πασοκ? Μήπως δεν είναι συμβατές και φυσική συνέχεια με την όλη πορεία του "κινήματος", από τη δημιουργία του, την άνοδο στην εξουσία, την πτώση, και τη προσπάθεια επανάκτησής της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι άνθρωποι δηλώνουν δημόσια ότι το Σύνταγμα δε συνάδει με το συμφέρον της Πατρίδας.Άν υποθέσουμε ότι τους νόμους και το Σύνταγμα τους ψηφίζουν οι ίδιοι,πώς ονομάζονται αυτοί που νομοθετούν κόντρα στο συμφέρον της πατρίδας?Σε άλλο δημοκρατικό κράτος θα τους είχαν χώσει μέσα μετά τη δημόσια αυτή ομολογία.Κάπως λέγεται αυτή η πράξη.Μου διαφεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι λυπηρό τις ημέρες που γιορτάζουμε την Δημοκρατία και το Σύνταγμα, τις ίδιες ακριβώς ημέρες το ΠΑΣΟΚ να το κάνει κουρελόχαρτο και να το δηλώνει με κομπορρημοσύνη.
    ΤΟ ζήτημα βλέπεις είναι ότι στην ουσία δεν θέλουν τον κ. Παπούλια και τον ωθούν προς μια δήλωση απόσυρσης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν ο κ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ομιλούν περί "Αλλαγής που θέλει ο τόπος και οι πολίτες", δεν του απαντούν από την ΝΔ;

    Από που το εξάγει το συμπέρασμα του; Από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών; Μα και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει ομολογήσει ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν αντικατοπτρίζει την βούληση του λαού σε ότι αφορά το εθνικό επίπεδο, αφού είναι πιο χαλαρή.

    Από τις δημοσκοπήσεις; Μα εκτός του ότι όλοι ξέρουμε ότι είναι πλήρως αναξιόπιστες και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, στην Δημοκρατία δεν έχουν κανένα ρόλο πέραν των εντυπώσεων.

    Από που λοιπόν αντλείται η πεποίθηση του κ. Παπανδρέου και ομιλεί εκ μέρους του λαού;

    Εκ μέρους ποιών μιλά όταν θέλει να ευτελίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας;

    Ρωτήστε κύριοι της ΝΔ για να μάθουμε επιτέλους και εμείς.
    Είναι δυνατόν να καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας λες και υπάρχει καμία τεράστια διαφορά μεταξύ των ψήφων των δύο κομμάτων;

    Εδώ έχουμε (ιστορικά) διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της τάξεως των 70.000-150.000.
    Δηλαδή αριθμοί που εύκολα μεταπλάθονται στο εκλογικό επίπεδο.

    Αυτός λοιπόν ο πολύ μικρός (και πλήρως ανατρέψιμος) αριθμός ψήφων είναι που δίνει το δικαίωμα στον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να ομιλών εκ μέρους όλου του Ελληνικού λαού;

    Ρωτήστε! Ξυπνάτε!

    Σωτ. Δημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκεινο που εχει γινει ειναι το εξης : Τα ΜΜΕ βοηθουντων και των αναρχικων και της κρισης δημιουργησαν "ατμοσφαιρα" περι χειροτερης κυβερνησης της μεταπολιτευσης που πρεπει να φιγει για να "σωθει η χωρα" λες και ο ΓΑΠ εχει λεφτα απο τον ουρανο με την ¨"πρασινη αναπτυξη".
    Οποιος τσιμπησει τσιμπησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γνωστό παλιό πασοκ που τιμώρησε ο λαός .
    Δεν άντεξαν και ξαναρχίζουν τα ίδια , αποκαλύπτοντας ότι ...ο λύκος την προβιά του μόνο αλλάζει , όχι τα χούγια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέχρι τώρα ψηφίζαμε πράσινο ήλιο και πράσινα άλογα.
    Τώρα θα ψηφίσουμε πράσινη ανάπτυξη, καβάλα σε πράσινα άλογα.
    ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προβληματισμένος24 Ιουλίου 2009 στις 7:41 μ.μ.

    Αγαπητοί φίλοι το πρόβλημα είναι κατ` ουσία δικό μας!
    Τι θέλουμε; Δημοκρατία, Νόμους, Σύνταγμα, ευνομούμενο κράτος;

    Τότε τέτοιες ενέργειες κατάφωρης κατάλυσης του Συντάγματος δεν θα πρέπει να τις επιτρέπουμε.

    Γιατί εάν καταλύεται και σφετερίζεται ένα άρθρο του Συντάγματος ( και μάλιστα από τα πλέον επουσιώδη), ποιος αφελής μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα καταλυθούν κκαι τα υπόλοιπα;

    Είναι υποκριτικό και συνάμα βαθιά παθογενές να φωνάζουμε για κατάλυση των δικαιωμάτων που μας παρέχει το Σύνταγμα ( και να το επικαλούμαστε) σε άλλες περιπτώσεις και εδώ να επικρατεί ...μούγκα.

    Ή υπερασπίζουμε το Σύνταγμα στο σύνολό του και άνευ ουδεμίας μικροκομματικής παθογένειας ή είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε για ...προσωπικά δεδομένα , συνταγματικά δικαιώματα κλπ

    Ή επιτρέπουμε την κατάλυση αυτών που με κόπο και αίμα αποκτήθηκαν ή αντιδρούμε υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα όπως έκαναν και οι πατεράδαες μας με το 1 1 4.

    Ή είμαστε ενεργοί πολίτες ή είμαστε πρόβατα που απλώς βελάζουν.
    Γι` αυτό λέω ότι στην ουσία είναι θέμα που άπτεται των δικών μας δημοκρατικών προθέσεων.

    Αποφασίστε.....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 7.20
    ΕΣΑΣ ΝΑΟΥΣΑΙΕ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ.
    ΟΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΝΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ.
    ΚΑΛΑ ΕΙΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΙΛΑΡΟΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΦΕΡΕΙ Ο ΗΛΙΑΣ Ο ΦΩΤΙΑΔΗΣ. ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για το ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα πολιτικό και όχι συνταγματικό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην παρέμβαση του συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου.
    Ποιός το χέ..ει το σύνταγμα.Το σύνταγμα θα κοιτάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί το κρύβετε; Πέστε την αλήθεια. Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί φοβάστε την αλήθεια; Για όλες τις μαλακίες της ΝΔ φταίει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΡΘΡΟ 62 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
    Οσο διαρκει η βουλευτική περίοδος, οβουλευτής δεν διώκεται,ουτε συλλαμβάνεται,ούτε φυλακίζεται, ουτε κατ΄αλλο τρόπο περιορίζεται, χωρίς άδεια του Σώματος.
    Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε,απο την διάλυσή τηςκα μέχρι την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΕ;
    ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ;

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΛΑΓΝΕΙΑ.
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ, ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΝΩΝΥΜΟΙ 9.10 9.20
    Επί της ουσίας αν εσας είναι εύκολο!
    "Η εφαρμογή και ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος του εθνικού συμφέροντος" Αυτά είπε ο κ Ρόβλιας. Με άλλα λόγια αν θεωρώ ότι βλάπτεται το εθνικό συμφέρον δεν εφαρμόζω το Σύνταγμα.Αυτά έλεγε και ο Παπαδόπουλος. Εσείς τι λέτε?
    Το θέμα μου δεν είναι η εκλογή Προέδρου αν ,πότε και πως θα γίνει. Το θέμα είναι πως κάποιοι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ανώνωμο 9.20
    Προς ποιους απευθύνεσαι φίλε όταν λες : Ο κόσμος σας βαρέθηκε, ώρα να φύγετε.."?
    Ποιος κόσμος είναι αυτός που επικαλείσαι?
    Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να μιλάς αντ` αυτού?
    Γιατί δεν μιλάς ΜΟΝΟ για τον εαυτό σου?
    Και κάτι τελευταίο. Πιστεύεις στην Δημοκρατία?
    Εάν όχι , τελικά σε τι πιστεύεις?
    MLKS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς: 7.20
    Λαμόγια όταν στήνατε παιχνίδια με τον Λαναρά και τρώγατε τα λεφτά του κοσμάκη στο χρηματιστήριο σας ερχότανε καλά.
    Μια του και μια σας. Τώρα μας το παίζεται πονεμένοι που οι εργάτες έχασαν τη δουλειά τους. Ουστ που έχετε θράσος και μιλάτε.
    ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Δ. Ρέππας, επισημαίνοντας ότι «όλες οι απόψεις των συνταγματολόγων είναι σεβαστές, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η πολιτική και οι πολιτικοί ».
    Παιδιά έχουν πάρει δρόμο! Θέτουν τους πολιτικούς και την πολιτική επάνω από το Σύνταγμα και όχι υπό του Συντάγματος.
    Μιλάμε για δηλώσεις που όχι απλώς κρύβουν υφέρπουσα φασιστοειδή νοοτροπία αλλά είναι πλήρως φασιστικές και έξω από κάθε Δημοκρατική λογική.
    Αυτοί ακόμα δεν ήρθαν στην εξουσία και πλανεμένοι από το παραμύθι των κατασκευασμένων γκάλοπ, δείχνουν όχι το παλιό προσωπό τους αλλά ακόμα χειρώτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ προέχει η αλλαγή πορείας του τόπου και να σταματήσουν τον κατήφορο. Επίσης θέλουν ο πρόεδρος της δημοκρατίας να εκλεγεί από βουλή με νωπή λαική εντολή.

    Επίσημη απάντηση βουλευτή του πασόκ σε ιντερνετικό ερώτημά μου αν συμφωνεί με τον αρχηγό του να προκαλέσει εκλογές.

    Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω οτι ένας άνθρωπος τον οποίο γνωρίζω καλά, ένας πραγματικά άξιο άτομο, μου εδωσε τέτοια απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΝΙΑΟΥΣΤΑ..
    Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΝΑΡΑ.
    ΟΛΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ''ΟΜΕΡΤΑΣ'' ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΣΥ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΛΙΑ , ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. MLKS
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΕΡΦΑΡΟΥΝ ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
    ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ;
    ΤΟ ''ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ'' ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα πρότεινα άλλο τίτλο στο άρθρο:
    **Αι μωραί παρθέναι**

    Γιατί;
    "Τον Μάρτιο του 1990 η Ν.Δ. του Κων. Μητσοτάκη αρνήθηκε να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ψήφισαν «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπει το Σύνταγμα για την επίτευξη των «181», με αποτέλεσμα η εκλογή Προέδρου να αποβεί άκαρπη. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ωστόσο πριν από τις ψηφοφορίες, ότι στόχος του είναι να προκαλέσει εκλογές, να κερδίσει την αυτοδυναμία και να προτείνει μετά ως Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κ. Καραμανλή. Οπερ και εγένετο. Ο Κ. Καραμανλής, μετα τις εκλογές, εξελέγη από τη Βουλή, με 151 ψήφους, (ο 151ος ήταν ο αποστατήσας κ.Κατσίκης) για δεύτερη φορά Πρόεδρος Δημοκρατίας."

    Δημήτρης Μαγκούτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Ανώνυμο 9.20 - 12.46
    Δεν απάντησες όμως στις ερωτήσεις του Μlks!!!!

    Για κάνε άλλη μια προσπάθεια για να απαντήσεις αργά και καθαρά για να καταλάβουμε.
    Προσπάθησε σε παρακαλώ να απαντήσεις μια προς μια και όχι με γενικότητες.

    Για να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή