Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Η χαμένη αξιοπιστία μιας ιστορικής εφημερίδας.


Είναι θλιβερό να παρακολουθείς με την πάροδο των χρόνων ένα- ένα τα οχυρά της Δημοκρατίας να κατεδαφίζονται και να αποτελούν πλέον αρχαία ερείπια μιας άλλης αγνής,αντικειμενικής και βαθιά δημοκρατικής δημοσιογραφίας.

Για δεκαετίες ολόκληρες η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ήταν συνώνυμο της αξιοπιστίας και του δημοσιογραφικού πλουραλισμού.
Σήμερα βαίνει διαρκώς με επιταχυνόμενη πορεία στην ατελεύτητη αναξιοπιστία και στον δημοσιογραφικό αυτισμό. Είναι τραγικό να βλέπεις μια ιστορική εφημερίδα να μετατρέπεται σε ...φυλλάδα.

Δεν είναι μόνο το δημοσιογραφικό κάζο με το άρθρο της για την επίσκεψη Ερντογάν( που ως γνωστό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) στην Αθήνα και τα βαθυστόχαστα ...συμπεράσματά της από την ( κατά φαντασία) συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της χώρας μας.
Είναι και μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου, με μεθόδους και μέσα που κάθε άλλο τιμούν την ιδιοκτησία της εφημερίδας , την πνευματικότητα της και την ιστορική διαδρομή της.

Προσέξτε το πρόσφατο παράδειγμα. Την Τρίτη 7/7/2009 δημοσιεύει ανταπόκριση (Γ.Γαλιανός) από την Γερμανία σχετικά με την εξελισσόμενη υπόθεση του κ. Χριστοφοράκου . Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα « Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος , που εκλήθη και έδινε εξηγήσεις για τρίτη φορά χθες, συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους γερμανούς εισαγγελείς. Υποσχόμενος από τη μία ότι θα «τα πει όλα» και ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ, από την άλλη, ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ τα ονόματα ελλήνων δωροληπτών».

Αυτό όμως καθώς φαίνεται ήταν μια εξέλιξη που δεν διευκόλυνε τις επιδιώξεις της ιδιοκτησίας της εφημερίδας και ...κακώς δημοσιεύτηκε. Έτσι λοιπόν την επόμενη ακριβώς ημέρα 8/7/2009 έρχεται η ...τροποποίηση.

Δημοσιεύει το ΙΔΙΟ σχεδόν ρεπορτάζ , του ΙΔΙΟΥ δημοσιογράφου αλλά με μία σημαντική διαφορά. Στο νεότερο (ΙΔΙΟ) δημοσίευμα o Μιχάλης Χριστοφοράκος φέρεται πλέον (σύμφωνα με τον φερετζέ της σημερινής δημοσιογραφίας που ακούει στο όνομα ..."γνώστης της υπόθεσης, ο οποίος όμως θέλει να ....κρατήσει την ανωνυμία του") ότι αποκάλυψε ήδη με «το νυ και με το σίγμα» στην εισαγγελέα του Μονάχου κυρία Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ τους αποδέκτες του «μαύρου χρήματος» της Siemens.
« Ήδη κατά την πρώτη του κατάθεση,την ...περασμένη Πέμπτη, ονομάτισε το ΠαΣοΚ,τη ΝΔ και δεκάδες πολιτικούς » βεβαιώνει ο υποτιθέμενος γνώστης της υπόθεσης, ο οποίος όμως θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.« Στις επόμενες δύο καταθέσεις του αναφέρθηκε σε ποσά και στα συγκεκριμένα περιστατικά της παράδοσης στους δωρολήπτες».

Η χαμένη αξιοπιστία της ιστορικής εφημερίδας αναζητείται πλέον μέσω του ...Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Όμως η πορεία στην κατηφόρα συνεχίζεται. Την επομένη ημέρα δημοσιεύει ότι ο κ. Χριστοφοράκος έχει ...«δώσει» δύο ονόματα ( πάντα σύμφωνα με τον γνώστη που θέλει όμως να ...κρατήσει την ανωνυμία του). Του Θεόδωρου Τσουκάτου και του Γιάννη Βαρθολομαίου, που υπήρξε γενικός διευθυντής της ΝΔ τη δεκαετία 1994-2004 και δεν είναι πλέον στη ζωή.

Είναι ντροπή και ηθικός ΞΕΠΕΣΜΟΣ όταν μέσα στα πλαίσια των οποιονδήποτε σχεδίων της ιδιοκτησίας της πάλαι ποτέ ναυαρχίδας της δημοσιογραφίας, να χρησιμοποιείται και να κηλιδώνεται το όνομα ενός νεκρού.

Μπορεί ο εκλιπών Γιάννης Βαρθολομαίος να μην δύναται να υπερασπιστεί τον εαυτό του ( γι` αυτό άλλωστε και το αναφέρουν), όμως σε μια ευνομούμενη κοινωνία υπάρχει και η συστηματικά κωδικοποιημένη νομοθεσία .

Υπάρχει π.χ το άρθρο 365 του Ποινικού κώδικά όπου τιμωρείται όποιος προσβάλλει τη μνήμη νεκρού με βάναυση ή κακόβουλη εξύβριση ή με συκοφαντική δυσφήμιση.
Υπάρχουν και μια σειρά άρθρων του Αστικού Κώδικα όπου εάν η οικογένεια του εκλιπόντος θελήσει να τα επικαλεστεί , φοβάμαι ότι η ιδιοκτησία της εφημερίδας θα καταντήσει ...μειοψηφία.

Μα πάνω απ` όλα υπάρχουν οι κανόνες της Δημοκρατίας και οι ηθικές αρχές της κοινωνίας, όπου τα τελευταία χρόνια «βιάζονται» βάναυσα από διαπλεκόμενους μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοδημοσιογράφους.


ΥΓ
.Στο αυριανό μου άρθρο θα δώσω εξηγήσεις για το τι ακριβώς επιδιώκει τεχνηέντως η ιδιοκτησία της εφημερίδας.

15 σχόλια:

  1. Πράγματι είναι λυπηρό ότι ενώ κάποτε είχαμε μια εφημερίδα σοβαρή με τεράστια αξιοπιστία, σήμερα αυτή έχει χαθεί.
    Το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς και με την άλλη κεντρώα εφημερίδα την Καθημερινή.

    Πλέον η πληροφόρηση παρέχεται μέσα από φίλτρα σκοπιμοτήτων που πολλές φορές ( όπως αυτή που περιγράφεις) την αλλοιώνουν τόσο φανερά που έχεις την εντύπωση ότι θεωρείσαι βλάξ, πνευματικά προβληματικός και ..."πρόβατο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τα άλλα τα ΜΜΕ επικαλούνται το επιχείρημα ότι "τα blogs είναι ερασιτεχνικά και αναξιόπιστα, ενώ στα ΜΜΕ δουλεύουν επαγγελματίες και υπάρχουν συντάκτες και αρχισυντάκτες και η πληροφορία φιλτράρεται και είναι επώνυμα και αξιόπιστα".
    Κάτι για διασταύρωση των πηγών τους το έχουν ακούσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα πολύ να δω αν το ΒΗΜΑ θα υπερασπιστεί την αξιοπιστία που ευαγγελίζονται ότι έχουν.
    Θα κινηθούν διαδικασίες απόλυσης (και γιατί όχι ποινικές) εναντίον όσων έκαναν το ρεπορτάζ ;
    Πού είναι το ΕΣΡ (που υποτίθεται ότι θα επιτηρεί και το διαδίκτυο) να επιβάλει κυρώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. ε’ και στ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας:
    …Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
    ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
    στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη.
    Βέβαια δεν γνωρίζω εάν αυτά ισχύουν...και για την ιδιοκτησία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ΜΜΕ είναι κατευθυνόμενα και αλλοτριωμένα.
    Ποιος όμως θα προλάβει την κοινωνική θύελλα που έρχεται?
    Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή η αγανακτισμένη λαίλαπα πολιτών θα στραφεί κατά κύριο λόγο εναντίον τους και κατόπιν προς τους πολιτικούς?
    Γιατί τους πολιτικούς έχει τρόπο να τους αλλάξει ( μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών), αυτούς όμως (των ΜΜΕ) δεν έχει!
    Έτσι η μοναδική επιλογή των αγανακτισμένων πολιτών θα είναι η ...κατεδάφισή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μη ξεχνάμε ότι ήδη έχουν κάνει γαργάρα την εμπλοκή του Νταλιάνα, ναι, αυτού του κολλητού του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, στην υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αναγνώστες των εφημερίδων έχουν σήμερα πολλές εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης.
    Αυτό αυτομάτως δημιουργεί συνθήκες όπου μπορούν να συγκρίνουν την πληροφορία και να κρίνουν την αξιοπιστία της.
    Αυτό δεν το έχουν καταλάβει στα ΜΜΕ .
    Στην εποχή της απαξίωσης, του πνευματικού οπισθοδρομισμού , της κοινωνικής πτώσης και του γενικού μηδενισμού, αυτοί που έχουν απομείνει ως αναγνώστες είναι οι κυρίαρχοι της γνώσης και οι λίγοι που καταλαβαίνουν.
    Πολλές φορές την γνώση την αποκτούν από την αντιστροφή της είδησης και μέσω κριτικών διαδικασιών αποκτούν άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντίσταση....
    Μην τις αγοράζετε !!!!
    Εγώ έπαιρνα το Βήμα της Κυριακής για αρκετά χρόνια αλλά τελικά το έκοψα εδώ και πολλούς μήνες.
    Και την απόφαση την πήρα γιατί ενώ είχε αρχίσει να ξεσπά η πρόσφατη οικονομική κρίση το συγκρότημα Λαμπράκη έκρινε ότι πρέπει να αυξήσει την τιμή της φυλλάδας του.
    Την παράτησα στο περίπτερο και δεν ξαναγύρισα.
    Συμβαίνουν τόσα λίγα σε αυτή την χώρα που είναι σίγουρο ότι και εφημερίδα να μην αγοράζεις θα τα πάρει το αυτί σου ή θα τα δει το μάτι σου κάπου.
    Τώρα το αν θα κλείσουν και θα μείνει κόσμος στον δρόμο πολύ λίγο με νοιάζει γιατί και εγώ στον δρόμο είμαι μια ζωή και το παλεύω.
    Όχι και να σε πληρώνω ρε φίλε για να μου πασάρεις ¨ενυπόγραφες¨ μ@.@.ίες.

    ---------------------------------------
    Φίλε μήπως άκουσες τίποτα για μια ομάδα με κωδικό ¨Fatso¨
    Έχω καιρό να ακούσω διαβάσω νέα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μηπως θυμαται καποιος, μαζι με την "Ακροπολη", κατα την αποστασια, ποιας αλλης "φυλλαδας" αντιτυπα εκαιγαν στην Ομονοια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Gnik
    Δεν έχουν καταλάβει ότι οι πολίτες αντιδρούν στον ...παρεμβατισμό τους.
    ...................................
    Σχετικά με την ομάδα " fatso" , βρίσκονται συνεχώς σε συναγερμό.Κινούνται σαν ομάδα, οργανωμένα και με ...σχέδιο.
    Πλήρης συγχρονισμός. Περίμεναν και νέο μέλος και αφού μέχρι στιγμής δεν ήρθε , συνεχίζουν την ...ομαδική εργασία τους.
    Δηλαδή ....όπου σκιά και δροσιά , εκεί όλοι μαζί. Από δέντρο σε δέντρο. Οι καταστροφείς ...του γκαζόν!
    Ο JD καλά; Κανένα ...νέο μέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο συκοφάντης σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή.
    Αλλά επειδή η τιμή είναι ανώτερη από τη ζωή, η συκοφαντία είναι σοβαρότερη από τον φόνο.
    Εξάλλου ο φονιάς σκοτώνει με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του μόνο τους ζωντανούς, ενώ ο συκοφάντης με μια κουβέντα του και με μεγάλη ασφάλεια σκοτώνει και ζωντανούς και πεθαμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτσε ρε Πολίτη,
    Δηλαδή, αν ισχυριστώ πως ο Μένιος Κουτσόγιωργας λαδώθηκε από τον Κοσκωτά για να "περάσει" έναν Νόμο, τον συκοφαντώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σχετικά με την ...αξιοπιστία έχει μία ανάρτηση η Ολυμπιάδα σήμερα:
    www.olympia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Moυτρο
    Οχι γιατι ο Μενιος Κουτσογιωργας πεθανε στο δικαστηριο οπου ειχε παραπεμφθει και με ψηφους του ΠΑΣΟΚ για την κατηγορια αυτη.Μπορει λογω θανατου να μη βγηκε ετυμηγορια αλλα παντως κατηγορια επισημη υπηρξε.
    Εδω κανεις δεν εχει κατηγορησει το Βαρθολομαιο για κατι παρομοιο,ουτε καν ο Χριστοφορακος αλλα η εφημεριδα υποβολιμαια με "ανωνυμους κυκλους" του υποδεικνυει ποιον να κατηγορησει ως αντι - Τσουκατο για να "ισοφαρισει" το ΠΑΣΟΚ με ενα νεκρο που δεν μπορει να απαντησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προβάδισμα στο ΠαΣοΚ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Στη δημοσκόπηση της ΜΑΡΚ για το Εθνος της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5,3%.Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 34,5% έναντι 29,2% της ΝΔ.
    Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 3%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 2,5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή