Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Μανιφέστο νεοφασισμού...? (4)


Εξετάζοντας τις προηγούμενες ημέρες τους τρεις άξονες του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος του ΛΑΟΣ , όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του, αποκαλύφθηκε μια μεγάλη συνάφεια με τις ακροδεξιές θέσεις, που τις ενστερνίζονται όλα τα νεοφασιστικά πολιτικά κινήματα παγκοσμίως.

Ας δούμε σήμερα τον τέταρτο και τελευταίο άξονα για να καταλήξουμε στο «τι είναι» πράγματι και «τι θέλει» ο ΛΑΟΣ.
4. Οικειοποίηση των εννοιών του λαού και του έθνους.
Τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης θέλοντας να μονοπωλήσει το λαϊκό και εθνικό χαρακτήρα του κόμματός του , αναφερόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του :« Γιατί φοβούνται σήμερα να μιλήσουν για το λαό. Φοβούνται να ακουμπήσουν τον λαό. Φοβούνται να αγγίξουν τον λαό. Και πέραν από τον λαό τρέμουν να στηρίξουν το έθνος. Φοβούνται να εκφωνήσουν τη λέξη έθνος. Φοβούνται τις συνέπειες για ότι κάνουν εις βάρος του έθνους».

Πρόκειται για πρωτοφανές κήρυγμα μισαλλοδοξίας, δυσανεξίας και δαιμονοποίησης του αντιπάλου. Και πρόκειται για μια απόλυτα συνυφασμένη και σύμφυτη με τη φασιστική ιδεολογία απόπειρα οικειοποίησης των εννοιών του έθνους και του λαού, που αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις ιστορικά, το άλλοθι για την επιβολή στυγνών ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Κινούμενος σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε, έλεγε ο Μπενίτο Μουσολίνι ( la dottrina del fascismo, par Benito Mussolini, Roma 1925, τμήμα 2, σελ.8 ):« Ο άνθρωπος του φασισμού είναι ένα άτομο, που συγχρόνως είναι έθνος και πατρίς, ηθικός νόμος που συνδέει άτομα και γενεές , σε μια παράδοση και μια αποστολή».
Ενώ , προσδιορίζοντας το ρόλο του κράτους σε αυτό το πλαίσιο της οικειοποίησης δηλαδή λαού και έθνους από το φασιστικό κίνημα, σημείωνε στην «Encyclopedia Italiana» ( 14η έκδοση 1932):« Για το φασισμό, το Κράτος είναι το Απόλυτο, μπροστά στο οποίο τα άτομα και οι ομάδες δεν είναι παρά το σχετικό. Άτομα και ομάδες δεν νοούνται παρά το κράτος... Το κράτος είναι εκείνο το οποίο , ξεπερνώντας τα στενά όρια της ζωής των ατόμων , αντιπροσωπεύει την έμφυτη συνείδηση του έθνους».

Όπως λοιπόν ανάγλυφα προκύπτει από όσα συνοπτικά και εντελώς ενδεικτικά παρατέθηκαν σε αυτές τις τέσσερις αναρτήσεις , ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του κόμματός του,«διέβη τον Ρουβίκωνα».

Εκφωνώντας -κατά πολλούς-έναν λόγο -Μανιφέστο Νεοφασισμού, με σημαντικές αναλογίες προς τα κείμενα των ηγητόρων των φασιστικών κινημάτων του μεσοπολέμου και με οφθαλμοφανείς αντιστοιχίες των προτάσεών του προς τις πολιτικές των καθεστώτων που αυτά είχαν επιβάλει, τοποθέτησε ο ΙΔΙΟΣ το κόμμα του στο χώρο της νεοφασιστικής ακροδεξιάς.

Που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τη δημοκρατική κεντροδεξιά, για την οποία οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών δεν είναι συζητήσιμα, ούτε διαπραγματεύσιμα.

Τώρα , πλέον. ο δημόσιος διάλογος γύρω από τον κ. Καρατζαφέρη και το κόμμα του θα μπορεί να γίνεται επί τη βάση των συγκεκριμένων και επίσημα διατυπωμένων θέσεών του.
Και ας μην σπεύσει ξανά να διαμαρτυρηθεί ότι κατηγορούν άδικα το κόμμα του ως νεοφασιστικό.Δεν πρόκειται να πείσει κανέναν.

Όπως άλλωστε δεν έπεισε και ο Γάλλος Ζαν- Μαρί Λεπέν , όταν δήλωνε κατά κόρον ότι.... δεν είναι ρατσιστής ή νεοφασίστας!

48 σχόλια:

  1. Η εικόνα που είδε το πανελλήνιο τον Φλεβάρη του 2006, με τον σύνεδρο του κόμματός του να τον χαιρετά σε άψογο ναζιστικό χαιρετισμό κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου δεν νομίζω να αφήνει περιθώρια διαφορετικών εκτιμήσεων.
    τέλος πάντων αυτός είναι ο Καρατζαφέρης. Βέβαια ο ίδιος έχει κάθε λόγο να κρύβει ποιος στην πραγματικότητα είναι.
    Αλλά όσοι ταγοί του τόπου, με κανάλια, σταθμούς, εφημερίδες κλπ., φροντίζουν να του καλλιεργούν το προφίλ και να τον διατηρούν στον αφρό της δημοσιότητας, τι ρόλο παίζουν;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονο που εχει δικιο ο Καρατζαφερης οταν λεει οτι τα αλλα κομματα φοβουνται να χρησιμοποιησουν τις λεξεις "λαος" και "εθνος".
    Γιατι ο Καραμανλής χρησιμοποιει τη λεξη "ο τοπος" και "χωρα" και αποφευγει τη λεξη "εθνος";Τον υποχρεωσε ο Καρατζαφερης για να οικειοποιηθει τον ορο;
    Γιατι ο υπουργος Χατζηδακης σε συζητηση για την οικονομικη κριση οταν ζητησε συμπνοια για να ξεπερασθει κομπιαζοντας ειπε περιφραστικα "επειδη ειμαστε ολοι Ελληνες" με εμφανη προσπαθεια να αποφυγει τη λεξη εθνος ή εθνικο συμφερον;Το εκανε για να αφησει τη μονοπωληση του ορου στον Καρατζαφερη;
    Γιατι το ΠΑΣΟΚ που παλια μιλουσε για λαικη εθνικη ενοτητα,συμφερον του λαου,και εθνικα υπερηφανους τα εχει εγκαταλειψει ολα και χρησιμοποιει παντα τον ορο "οι πολιτες" οταν αναφερεται στον πληθυσμο της χωρας;Του το επεβαλε ο Καρατζαφερης για να μεινει μονος του στην χρηση των ορων;
    Γιατι η αριστερα και οι διανοουμενοι της μειωνουν τη χρηση της λεξης "λαος" που ειχαν για ψωμοτυρι και χρησιμοποιουν αντ αυτης τη λεξη "κοινωνια";Τους διεταξε ο Καρατζαφερης για να παρει την αποκλειστικοτητα;
    Aρα εχει απολυτο δικιο : Τα αλλα κομματα δεν θελουν πια να χρησιμοποιουν τις λεξεις Λαος και Εθνος.Ο Καρατζαφερης τις μονοπωλει γιατι τις παραχωρησαν οι αλλοι.ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;
    Και απο ποτε η χρηση των ορων λαος και εθνος εγινε δειγμα φασισμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 8.46 προφανώς ο συγγραφέας του άρθρου θεωρεί δεδομένο ότι πλέον οι έννοιες "Έθνος", "Εθνικό" κτλ έχουν βγει από το DNA των Ελλήνων.
    Πλέον στο αίμα των Ελλήνων κυκλοφορούν η "λαμογιά", ο "φιλοτομαρισμός", "τα δικά μας παιδιά", έννοιες οι οποίες εμφυσήστηκαν στους Έλληνες τα τελευταία 35 χρόνια.
    Και από οτί φαίνεται έχει γίνει καλή δουλειά.
    Όταν ο πολίτης αναφέρει ότι δημοκρατική κεντροδεξία σέβεται τις ατομικές ελευθερίες τί έννοει; Εννοεί μάλλον το "εγώ να είμαι βολεμένος και οι άλλοι να πάνε να ταρατατά".
    Πολίτη παράτα τις θεωριτικολογίες με σκοπό να φοβερίσεις για τον νεοφασισμό του ΛΑΟΣ.
    Χρησιμοποιείς το ίδιο εργαλείο που χρησιμοποίησε η Αριστερά μετά την μεταπολιτεύση.
    Την ανέξοδη αερολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχουν πάρει γραμμή να χτυπούν τον Καρατζαφύρερ. Ομως κι αυτός μία απ' τα ίδια είναι, σαν τον κωστάκη και τον γιωργάκη Λονδίνο ακούει ! Τι λέμε τώρα, τα γνωρίζω από μέσα, απ' το Σφύριζα, τα ενωμένα πρακτωρεία... Το ΚΚΕ είναι το μόνο ορφανό, κατά τα φαινόμενα, κόμμα, αλλά ψάχνεται, αισθάνεται άβολα χωρίς πωλήσεις στο εξωτερικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατ'επανάληψη ότι ο Λεπέν δεν είναι φασίστας και ότι δεν έχουμε καν καταλάβει αυτό το φαινόμενο, αποδεικνύεται και με την εντεταλμένη τετραλογια του politi. Μην απορεί κανείς μετά γιατί η "πολυκατοικία" είναι έτοιμη για κατάρευσει, όταν ξαφνικά κάποιοι άφησαν τον Τζέφρεϊ, τον Νταλιάνα και τους ΠΑΣΟΚοΒλαστούς, και τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τον Καρατζαφέρη.
    Δυστυχώς politi, ούτε απο πρεσβεία να σου τα έδιναν όλα αυτά, δεν θα τα έβαζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Οικειοποίηση των εννοιών του λαού και του έθνους"

    Η ΝΔ την οποία υπερασπίζεται έμμεσα ο συγγραφέας ουδέποτε χρησιμοποίησε σύμβολα του έθνους όπως οι ελληνικές σημαίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.
    Και όποτε το έκανε, το έκανε με κίνητρο την αγνή αγάπη για την πατρίδα. Όχι την πολιτική εκμετάλευση φυσικά!

    Την παροιμία είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα την έχετε ακουστά;

    ΥΓ: Απ' ότι γνωρίζω και η λογοκρισία ανήκει στα χαρακτηριστικά στοιχεία των ακραίων φασιστικών καθεστώτων. Βούτυρο στο ψωμί των Εγγλέζων δηλαδή. Συγχαρητήρια για τον εξευτελισμό του "οράματος Καραμανλή" - Μουσείου της Ακρόπολης και επιστροφής των Ελγινείων.

    Αλέξης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως βλέπω το επίπεδο διαλόγου με τους εντεταλμένους του ΛΑΟΣ περιορίζεται στις καφενειακού επιπέδου ατάκες των τηλεβιβλιοπωλέων του ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ.
    Κασέτα από τις γνωστές του Καρατζαφέρη.
    Η πραγματικοτητα όμως λέει άλλα για τα οποία δεν κάνουν κουβέντα.
    Πως να κάνουν διάλογο και να απαντήσουν όταν το ΛΑΟΣ έχει μεταμορφωθεί πράγματι σε μια φωλιά νεοφασιστικών στοιχείων.
    Δεν απαντούν στα στοιχεία που παρατίθενται και στις σχέσεις του ΛΑΟΣ με τους γνωστούς Νεοφασίστες στην Ελλάδα.
    Τα σχόλιά τους , αγαπητέ πολίτη, επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα σου.
    Μίσος για τους υπολοίπους, φανατισμός και οικειοποίηση των εννοιών πατρίδα, έθνος, λαός.
    Κάποιοι μάλιστα, έφτασαν σε σημείο να σου κάνουν μαθήματα ...πατριδροφροσύνης.
    Σημεία αλαζονείας, αμάθειας, μισαλλοδοξίας και επιθετικού εκφασισμού.
    Όσο για τον Μάρκο που τόσο νοιάζεται για τον Τζέφρει κλπ να του θυμίσω ότι κάθε ψήφος το ΛΑΟΣ είναι ψήφος στον Τζέφρει.
    Τίποτα άλλο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία η φωτογραφία. Σπάνιο Ντοκουμέντο!
    Δεν τη είχα ξαναδεί!
    Και μια ερώτηση. Γιατί το ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ μάζεψε όλες τις κασέτες με τον Πραξικοπηματία Παττακό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Μάρκος
    Αγαπητέ μου μην αναφέρεις την λέξη Πρεσβεία. Δεν σε ..συμφέρει.

    Το ποιον προωθεί η Πρεσβεία φαίνεται ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ από το σπρώξιμο των ΜΜΕ στον Καρατζαφέρη.

    Έχει τον τελευταίο χρόνο τον ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ χρόνο προβολής από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

    Και ως γνωστόν το μακρύ χέρι της Πρεσβείας είναι τα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To αρθρο του πολιτη λεει συγκεκριμενα πραγματα.
    Ισχυριζεται οτι η φραση που ειπε ο Καρατζαφερης "φοβουνται να μιλησουν για λαο και εθνος" ειναι αποπειρα οικειοποιησης των ορων αυτων.
    Για να δουμε αν ισχυει πρεπει να διαπιστωσουμε εαν ειναι αληθης ή ψευδης.Αποφευγουν πραγματι τα αλλα κομματα να χρησιμοποιουν τους ορους αυτους,ναι ή οχι;Διοτι εαν πραγματι αποφευγουν και η φραση του Καρατζαφερη ειναι αληθης,δεν προκειται για αποπειρα οικειοποιησης αλλα για ακριβη διαπιστωση.
    Οποιος ειναι λιγο μεγαλυτερος ξερει πολυ καλα οτι η χρηση των ορων "λαος" και ¨εθνος" εχει περιορισθει δραστικα με την εξαιρεση του ΚΚΕ που ακομη χρησιμοποιει τους ορους λαος,λαικα κλπ.
    Στο πρωτο Συνταγμα του 1975 συζητουσαν επι εβδομαδες για το απο που πηγαζουν οι εξουσιες,απο το εθνος ή το λαο και τελικα με συμβιβασμο κατεληξαν σε ¨ολες οι εξουσιες πηγαζουν απο το λαο και ασκουνται υπερ αυτου και του εθνους".
    Αποκλειεται σημερα να επελεγαν τετοια φραση.
    Η ΝΔ αποφευγει να μιλα για εθνος και προτιμα τον "τοπο" ενω το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ μιλουν για "πολιτες" και "κοινωνια" κανοντας την με μικρα βηματακια απο την παραδοσιακη εννοια λαος.
    Εαν αυτα ειναι καφενειακου επιπεδου λυπουμαι αλλα ειναι η αληθεια.Και δεν ειναι δουλεια του Καρατζαφερη να εξηγησει γιατι η χρηση των ορων λαος και εθνος ειναι ενδειξη φασισμου αλλα των αλλων που επι δεκαετιες τους χρησιμοποιουσαν και μετα το 1990 ή μαλλον το 1996 τους αφησαν στα αζητητα.
    Η εξηγηση ειναι οτι οι οροι "λαος" και ¨εθνος" παραπεμπουν σε ενιαιο υποκειμενο ενεργειας και σκεψης του πληθυσμου της χωρας και μερικοι ειναι αλλεργικοι σε τετοιες καταστασεις που δεν τους συμφερουν και προτιμουν εννοιες που παραπεμπουν στον κατακερματισμο του κοσμου οπως "κοινωνια","πολιτες' ή γεωγραφικους προσδιορισμους (για να ειμαστε και στη μοδα) του τυπου "ο τοπος" και "η χωρα".
    Ποσο καιρο εχετε να ακουσετε απο την εκτος ΚΚΕ αριστερα η το ΠΑΣΟΚ τις λεξεις "λαικο κινημα" 'η απο τη ΝΔ τις λέξεις "ιδανικα του εθνους" που παλαιοτερα ηταν ψωμοτυρι των αντιστοιχων χωρων;
    O Kαρατζαφερης λοιπον ειπε κατι που ισχυει και δεν αποκλειει αλλους απο τη χρηση των ορων λαος και εθνος.Αυτοαποκλειονται οι ιδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό ακριβώς διατυπώνει με το σημερινό άρθρο του ο πολίτης και τον επιβεβαιώνετε με κάθε σχολιασμό σας.
    Υπέρμετρη οικειοποίηση των εννοιών του Έθνους και του Λαού.
    Έδωσε ένα παράδειγμα όπου μέσα σε 30 λέξεις χρησιμοποίησε τις λέξεις λαός , έθνος ... 7 φορές.
    Σας παρέθεσε και ποιος ιδεολογικός χώρος χρησιμοποιεί ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ αυτές τις έννοιες. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

    Και επιτέλους καταντά γελοίο το να κατηγορεί ο Καρατζαφέρης και οι σχολιαστές του τουλάχιστον τον Καραμανλή για ....μη πατριώτη.
    Τότε εντάξει , το επίπεδο κατεβαίνει πολύ χαμηλά και καλύτερα είναι να ασχοληθούμε με τον Μπουμπούκο και την Μπουμπούκα κλπ

    Εδώ έφτασε κάποιος σχολιαστής να κατηγορήσει την ΝΔ ότι δεν χρησιμοποιούν σημαίες Ελληνικές στις συγκεντρώσεις της, όταν είναι το ΜΟΝΟ κόμμα που παραδοσιακά και ιστορικά το κάνει.
    Το νεοεμφανιζόμενο ΛΑΟΣ απέχει κάποιες δεκαετίες από το γεγονός . Ήμαρτον!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μέσα στο ΛΑΟΣ δεν είναι μόνο νεοφασίστες οι πατριδοκάπηλοι.
    Είναι και πολλοί παραπλανηθέντες ψηφοφόροι άλλων κομμάτων που δεν διέκριναν την προβιά του λύκου και είδαν μόνο το... κουστούμι.
    Αυτοί να είστε σίγουροι ότι ...θα λακίσουν και θα γίνουν κοψοχέρηδες.
    Έχουν καταλάβει πλέον το προσωπείο του ΛΑΟΣ και την εμπορευματοποίηση της αγάπης τους για την πατρίδα .
    Βουλευτές τους πουλάνε βιβλία ( Γεωργιάδης, Βελόπουλος) , ο αρχηγός τους πουλάει μασαζοκαλτσον ( σημαδιακό) και εφημερίδες, και όλοι μαζί τους.... πουλάνε και τους αγοράζουν. Κοινώς τους δουλεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά γιατί δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους.
    Το πολιτικό εννοώ και όχι το ιδεολογικό που καλά κάνει και αναλύει ο politis-gr.

    To πολιτικό όνομα του ΛΑΟΣ είναι "Δεκανίκη του ΠΑΣΟΚ" , υποστηριζόμενο από την Πρεσβεία.

    Μη διαφεύγει της προσοχή σας ότι ο Καρατζαφέρης τα μασάει για τους αγωγούς. Μια λέει άλλα και την άλλη ...alla!
    Θα δούμε, θα το εξετάσουμε, θα ήταν καλό μεν , αλλά... κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. To ΛΑΟΣ ειναι δεκανικι του ΠΑΣΟΚ.Μαλιστα.
    To indymedia ειναι δεκανικι της Νεας Δημοκρατιας ναι ή οχι;Γιατι λειτουργει ακομη μεσα στο Πολυτεχνειο;Γιατι αποσυρθηκε η αστυνομια για να αφησει τους βανδαλους να καταστρεψουν την Αθηνα;
    Η εσκεμμενη καταστροφη της Αθηνας πηρε την απαντηση της 6 μηνες μετα στις ευρωεκλογες οπου βουλιαξαν οι υποκινητες (ΣΥΡΙΖΑ) και οσοι την ανεχθηκαν (ΝΔ)με "αμυντικες στασεις".
    Ο ελληνικος λαος κρινει βασει ΠΡΑΞΕΩΝ και οχι λογων και ιδολογηματων.Τα περι νεοφασισμου δεν μπορουν να κρυψουν το σιγονταρισμα και την ANOXH των πραγματικων φασιστικων ταγματων απο την κυβερνηση Καραμανλη,των αναρχικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο γήπεδο που έχετε διαλέξει να παίξετε μπάλα συγγραφέα κ σία πρέπει να παραδεχτείτε ότι οι του ΛΑΟΣ σας κάνουν σκόνη.

    Λογικό είναι· στον υπερπατριωτισμό, στη συνομωσιολογία, στον αντιπροοδευτισμό και στα πιασάρικα τσιτάτα πάτε να παραβγείτε τον Καρατζαφέρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το μόνο που δεν βλέπω να σχολιάζετε είναι η ουσία της υπόθεσης.

    Ο πολίτης ανέλυσε κάποια στοιχεία από το συνέδριο του ΛΑΟΣ.
    Από αυτά προκύπτει ξεκάθαρα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα -και ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ- με Νεοφασιστικές απόψεις.

    Όταν λοιπόν το φίδι που εκκολάπτεται θα αρχίζει να δαγκώνει και να καταπίνει ελευθερίες, δικαιώματα και πράγματα τα οποία θεωρείτε ΔΕΔΟΜΕΝΑ έως σήμερα ( γιατί κάποια άλλοι ζώντας στο πετσί τους το φίδι πολέμησαν για να τα αποκτήσετε), τότε σαν μωρές παρθένες θα κλαίγεστε.

    Το έργο το έχω ξαναδεί. Το έχω ξαναζήσει ! Και έχω πληρώσει -πιστέψτε με- ακριβό αντίτιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χο, χο, χο! Ο Γιώργος γελάει με αυτά που γράφετε. Κοιτάει τα ποσοστά στις εκλογές και τρίβει τα χέρια του.
    Και μια απορία. Οι κκ Καραμανλής, Παπανδρέου, Τσίπρας, Αλαβάνος και κ. Παπαρήγα σε ποιο επαγγελματικό τομέα καταξιώθηκαν πριν μας ζητήσουν την ψήφο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό ακριβώς είναι το λάθος μας σαν κοινωνία.
    Το αναδεικνύει το σχόλιο του προηγούμενου.
    Όλα τα βλέπουμε μέσα από το πρίσμα των μικροκομματικών συμφερόντων και όχι μέσα από το πρίσμα της ιδεολογικής καθαρότητας ή της πολιτικής.

    Έτσι καταντήσαμε να ασχολείται η κοινή γνώμη με τους Μπουμπούκους με τους Ζαχόπουλους και αλλά "σοβαρά θέματα".
    Το τι πρεσβεύουν ιδεολογικά τα κόμματα δεν μας ενδιαφέρει όπως δεν μας ενδιαφέρει και η πολιτική που ακολουθούν.
    Μωροί μέσα στην καλλιεργούμενη μωρία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν ο Καραμανλής και ο γελοίος "Πάκης" δέν κάθονταν με σταυρωμένα χέρια αφήνοντας την Αθήνα να καεί το Δεκέμβριο, αν είχε τολμήσει να τα βάλει με τους "νταβατζήδες" της Διαπλοκής,αν αντί για "επικοινωνιακή πολιτική" προσπαθούσε να κάνει κάτι για τον κόσμάκη...

    ...τότε δε θα είχε ανάγκη να βάζει παπαγαλάκια σαν κι'εσένα να πρόσπαθούν να κόψουν καμιά ψήφο απ'τον Καρατζαφέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 29 Ιούλιος 2009 2:17 μμ :
    xasame tin mpala kata ta koinos legomena...fantazomai petaxes apo tin xara sou stin dilosi velopoulou gia na rixoume kanena tourkiko aeroskafos..anexodoi laikismoi..otan ginontousan oi fasaries ton dekemvrio den eida kanena karatzaferi na katigorei presveies kai aristera kommata tis antipoliteysis eytheos gia organosi ton episodeion..opos panta kathete stin akri mexri na kaei to dasos kai meta katalogizei eythines opou to simferei..

    29 Ιούλιος 2009 4:47 μμ

    min perimeneis sxoliasmo sta topic tou politi..gia tous opadous tou o karatzaferis einai iperpatriotis sotiras tou topou..oti kai na akousoun tha paizoun tin kaseta tou tileasti gia ekeino to thema..ti exete na peite gia to tade koinoniko thema ? o karamanlis kai o papandreou den doulepsane pote.. kafeneio ton filathlon..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ploutarxe μου, άσε τα παραμυθια. Το μακρύ χέρι της Πρεσβείας είναι μέσα στη ΝΔ. Ασχοληθήτε λοιπον με τον Καρατζαφέρη, μιας και αυτός φταίει για το ότι ο Καραμανλής είναι κότα και δεν τολμά να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε. Κι αφήστε τον Τζέφρει να ετοιμάζεται για τον Μάρτιο. Τόσο σας κόβει, αυτά λέτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε μου στην εποχή την δική μας έλεγαν:
    ¨Τον αράπη και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς¨
    Τούτοι εδώ δεν καταλαβαίνουν τίποτα
    Στόκος στο μυαλό και το χέρι χαμηλά.
    Ότι και να τους γράψεις αυτοί θα παπαγαλίσουν το ¨μάθημα¨.

    Ρε μάγκες που λύσατε το σταυρόλεξο και βρήκατε ότι οι αναρτήσεις γίνονται για να κοπεί η διαρροή ψήφων προς το ΛΑΟΣ.
    Αναρωτηθήκατε έστω για μια στιγμή αν αυτά που γράφει είναι αλήθεια ??
    Θα μου πεις ¨hestike η γαϊδούρα στο αλώνι¨
    Τι μας νοιάζει αφού ξέρουμε για ποιο σκοπό τα γράφει.


    Εγώ λέω να το γυρίσουμε σε σεξουαλικού περιεχομένου αναρτήσεις
    Μπας και βρούμε κάποιο επίπεδο επικοινωνίας.

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ποιος να καταλαβει τι;Εγραψα πιο πανω οτι η φραση του Καρατζαφερη oπου αναφερει ο Πολιτης οτι τα αλλα κομματα αποφευγουν να χρησιμοποιουν τους ορους "εθνος" και "λαος" ειναι ακριβης.Εγραψα και τους ορους που αντικατεστησαν τις λεξεις αυτες,η μεν ΝΔ με τους ορους "τοπος" και "χωρα" το "εθνος" και το ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ με τους ορους "κοινωνια" και "πολιτες" τον ορο "λαος".
    Επομενως ο Καρατζαφερης εκανε μια διαπιστωση που ειναι αληθης.Δεν ειναι αυτος που αποκλειει και μονοπωλει τους ορους "λαος" και "εθνος" αλλα οι αλλοι που εγκατελειψαν ορους που χρησιμοποιουσαν.
    Τι δεν καταλαβαινετε;Ποια ειναι η αντιρρηση που εχετε και μιλατε για στοκους;Δεν ακουτε τους λογους των πολιτικων;Ποσο καιρο εχετε να ακουσετε τη φραση "λαικο κινημα" απο την εκτος ΚΚΕ αριστερα;10 χρονια;Δεν την ελεγαν παλια καθε λιγο και λιγακι;Ειναι φασιστας οποιος διαπιστωνει οτι σταματησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς το παρον το μονο φιδι που κυκλοφορει εκει εξω ειναι το φιδι των εμπρηστων βανδαλων αντιεξουσιαστων με την ανοχη και την καλυψη της αστυνομιας του Παυλοπουλου και η φιδαρα των τρομοκρατων τυπου "Σεχτα Επαναστατων".
    Το προβλημα του κατεστημενου ειναι οτι ο Δεκεμβριος ήταν δικο τους δημιουργημα και δεν μπορουσαν να τον αποδωσουν σε "χουντικους" ως συνηθως.Η μεν ΝΔ το απεδωσε υπογειως -οχι επισημα- σε ξενους πρακτορες,επισημα οι ταραξιες ειναι αγνωστοι ή μαλλον γνωστοι- αγνωστοι αλλα συνηθως σε αυτη τη χωρα οι Ξενοι πρακτορες ειναι παντα ακροδεξιοι και αυτη τη φορα ησαν αποδειγμενα ακροαριστεροι.Ετσι η αριστερα αντεπιτεθηκε για να μη χαρακτηρισθει ξενος πρακτορας και απεδωσε τις καταστροφες σε "προβοκατορες της αστυνομιας",λες και αλλη δουλεια δεν ειχε η αστυνομια απο το να καψει ολο το κεντρο της Αθηνας ή να πυροβολει τον εαυτο της.
    Αλλα και να ησαν ξενοι πρακτορες ειναι η οχι καθηκον της κυβερνησης,της ΕΥΠ και αρα του Καραμανλη να τους εξουδετερωσει;Τι εκαναν;
    Επειδη λοιπον μπερδευτηκαν στις ερμηνειες για μια στιγμη το μεταπολιτευτικο παραμυθι κατερρευσε και ο λαος ειδε την αληθεια : Το ακροαριστερο και αναρχικο κρατος εν κρατει που φτιαχθηκε με την καλυψη των κομματων εξουσιας.
    Αποκαλυφθηκε και το βεθυτερο νοημα της φρασης του Καραμανλη οτι "τιμα τους αγωνες της αριστερας' που ηταν καντε καινουργια Δεκεμβριανα εστω και φαρσα των κανονικων και εγω θα σας καλυψω.
    Αυτη ειναι η καταληξη της μεταπολιτευτικης δημοκρατιας : Τα αποκαιδια του Δεκεμβριου και ο μηδενισμος χωρις καμμια αξια.Καθως λοιπον η αληθεια πια δεν μπορει να αποκρυβει και ο λαος ψαχνει σε αλλους δρομους αρχισαν να κυκλοφορουν ιστοριες για φιδια και αλλα εξωτικα ζωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να ρωτήσω κάτι βρε ανώνυμε 6.30
    Ξέρεις τι λέει η Χρυσή Αυγή? Να συμφωνήσουμε ότι έχει μια εθνικιστική σκοπιά και ρατσιστική? Ναι ή Όχι?
    Η ακροδεξιά δεν λέει έξω όλοι οι μετανάστες γενικά? Ναι ή Όχι?

    Και έρχομαι τώρα σε αυτά που γράφεις. Όταν μιλάς για την Ελλάδα π.χ για κάποιο εσωτερικό της θέμα που αφορά την οικονομία, θα αναφέρεις το Έθνος ή ή χώρα(τόπος)?

    Θα ήθελα την απάντησή σου στα ερωτήματά μου πρώτα για να συνεχίσω!

    ΥΓ. Για να κάνουμε διάλογο σε παρακαλώ όπως εγώ είμαι συγκεκριμένη και συνοπτική στα ερωτήματα μου, το ίδιο να είσαι και εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συμφωνω επι της Χρυσης Αυγης.Αν ομως εχεις παρακολουθησει τις θεσεις του ΛΑΟΣ,εχει διακοψει καθε σχεση με τη Χρυση Αυγη.
    Προφανως καποιοι που ησαν εκει μπορει να ειναι τωρα στο ΛΑΟΣ αλλα το κομμα αυτο ρητως εχει αποδεχθει το κοινοβουλευτικο πολιτευμα και τη μη χρηση βιας και μαχαιριων.Εδω αμφισβητειται η ειλικρινεια της δηλωσης αυτης αλλα η δηλωση υπαρχει ενω αλλο κομμα και συγκεκριμενα το ΚΚΕ διακηρυσσει καταστατικα οτι εχεο στοχο την επιβολη δικτατοριας αλλα δεν τρεχει τιποτα.
    Το ΛΑΟΣ ζητα ποσοστωση στους μεταναστες αναλογα με τον πληθυσμο.Η ΧΑ θελει την εξωση οχι μονο μεταναστων αλλα και Ελληνων πολιτων (πχ. εβραιων) που δεν ειναι στις "προδιαγραφες" της.
    Αλλο το ενα και αλλο το αλλο.
    Ασφαλως μπορει να χρησιμοποιειται η λεξη "τοπος".Εκεινο που ανεφερα ειναι οτι διαχρονικα υπαρχει μειωση της χρησης του ορου "εθνος" υπερ του "τοπου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Ανώνυμο 6.30 - 7.33
    Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί υπάρχει διαχρονικά αυτή η μείωση ως προς την χρησιμοποίηση της λέξεως και του όρου Έθνος?

    Γιατί ζούμε πλέον στο 2009. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Και η χώρα μας επίσης. Δεν θα μπορούσε να μείνει εκ των πραγμάτων με 97% ομογενείς και ομόθρησκους κατοίκους όπως ήταν πριν από 40 χρόνια.
    Άλλωστε είμαστε και στην Ε.Ε και η μετακίνηση των πολιτών και η επιλογή κατοικίας και εργασίας είναι ελεύθερη μέσα στα όρια της.

    Άρα από την στιγμή που δεχόμαστε ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους πρέπει να έχουμε στην χώρα μας ως κατοίκους και ως πολίτες , ανθρώπους άλλου γένους (για τους εκτός Ε.Ε πάντα ελεγχόμενα) ,δεν είναι δυνατόν στην καθημερινότητα και στις δηλώσεις ή τους λόγους των πολιτικών να χρησιμοποιείται η λέξη Έθνος , αφού πλέον υπάρχουν πολλοί κάτοικοι αυτής της χώρας που είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και στις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού κράτους, αλλά είναι αλλογενείς.

    Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις γιατί υπάρχει αυτή η διαχρονική μείωση του όρου και της λέξεως Έθνος.
    Αυτή η μείωση βέβαια δεν τροποποιεί σε τίποτα τις αξίες και τα ιδανικά που έχουμε ως Έθνος.
    Όταν λοιπόν αναφέρονται οι πολιτικοί σ` αυτά τα ιδανικά χρησιμοποιούν την λέξη Έθνος , αλλά στην καθημερινότητα αυτό είναι πλέον αδύνατο και άτοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Zizanio
    Ειναι μια εξηγηση.Ακομη ομως και αν τη δεχθουμε δεν παυει να σημαινει οτι η φραση του Καρατζαφερη οτι φοβουνται οι αλλοι να χρησιμοποιηοσυν τη λεξη εθνος ειναι αληθης.
    Δεν μονοπωλει κατι αλλα οι αλλοι θεωρουν οτι πρεπει να μειωσουν την αναφορα στο εθνος.Αυτος εχει το δικαιωμα να συνεχισει και θα κριθει απο τους ψηφοφορους.
    Δεν ειμαι ομως τοσο σιγουρος οτι ειναι ορθη η εξηγηση αυτη γιατι δεν εξηγει τη μειωση της χρησης της αλλης λεξης "Λαος".Προτιμω τη δικη μου εξηγηση : Τοσο το εθνος οσο και ο λαος ειναι ουσιαστικα σε ενικο προσωπο που παραπεμπουν σε ενοτητα σκεψης,ενεργειας και αξιων του πληθυσμου της χωρας.Αυτη την ενοτητα δεν τη θελουν οσοι μειωνουν τη χρηση των λεξεων αυτων.
    Με καθε εξηγηση η μειωση αυτη ειναι πραγματικη και αρα η φραση αληθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Ανώνυμο 6.30 - 7.33- 9.10
    Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα η καψερή.
    Λες: "Aκομη ομως και αν τη δεχθουμε δεν παυει να σημαινει οτι η φραση του Καρατζαφερη οτι φοβουνται οι αλλοι να χρησιμοποιηοσυν τη λεξη εθνος ειναι αληθης".
    Αυτό πως το συμπεραίνεις και εσύ και ο κ. Καρατζαφέρης?
    Πως φοβούνται και πως είναι αληθής η φράση του κ. Καρατζαφέρη?

    Για να καταλάβω , εννοείς ότι είναι φόβος να μη αποκαλείς Έθνος στην καθημερινότητα πολίτες και κατοίκους αλλογενείς?
    Από που αντλείς αυτό το δικαίωμα?

    Δεν θα σε πείραζε να αναφέρονταν π.χ οι Γερμανοί πολιτικοί ως "Έθνος" το όλον των κατοίκων της Γερμανίας, όταν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν εκεί είναι ΈΛΛΗΝΕΣ και όχι Γερμανοί?
    Δεν μπορούμε να υιοθετούμε την λογική "Δύο μέτρα και δύο σταθμά".

    Λες πάλι ότι : "Προτιμω τη δικη μου εξηγηση : Τοσο το εθνος οσο και ο λαος ειναι ουσιαστικα σε ενικο προσωπο που παραπεμπουν σε ενοτητα σκεψης,ενεργειας και αξιων του πληθυσμου της χωρας"

    Αγαπητέ μου καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν μπορεί να υιοθετηθεί στην Δημοκρατία?
    Αυτό επίσης δεν μπορεί να υιοθετηθεί σε μια ανοικτή κοινωνία όπως είναι η Ε.Ε ?

    Αυτό που λες είναι το ίδιο με το παράδειγμα που αναφέρει το άρθρο.Δηλ.:« Για το φασισμό, το Κράτος είναι το Απόλυτο, μπροστά στο οποίο τα άτομα και οι ομάδες δεν είναι παρά το σχετικό. Άτομα και ομάδες δεν νοούνται παρά το κράτος... Το κράτος είναι εκείνο το οποίο , ξεπερνώντας τα στενά όρια της ζωής των ατόμων , αντιπροσωπεύει την έμφυτη συνείδηση του έθνους».
    Βλέπεις εσύ καμιά διαφορά μεταξύ αυτού που λες και μεταξύ αυτό που έλεγε ο Μπενίτο Μουσολίνι?
    Εγώ τουλάχιστον δεν διακρίνω διαφορά.

    YΓ.Συμβουλή, και εάν θέλεις πέτα την.
    Όπου ακούς πολλές και επαναλαμβανόμενες φορές ( υπέρμετρα δηλαδή και άτοπα) μέσα στο εσωτερικό μιας χώρας, την αναφορά στην λέξη Έθνος, να ...φοβάσαι.
    Κοίτα ποιοι την χρησιμοποιούν υπέρμετρα. Σε μας οι Χουντικοί, στην Γερμανία οι Νεοναζιστές, στις ΗΠΑ η επίσημη κυβέρνηση για τον λόγο ότι θέλουν να τους μεταδώσουν την έννοια του Έθνους την οποία εκ των πραγμάτων ( ως συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικοτήτων) δεν έχουν όπως άλλοι λαοί.
    Για αυτό σου λέω , να φοβάσαι την υπέρμετρη αναφορά .
    Έθνος ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε. Δεν έχουμε κανέναν ανάγκη να μας το τονίζει , ούτε φοβικά σύνδρομα να μας διακατέχουν.
    Αν υπάρχει μοναχά ένας κίνδυνος να χάσουμε αυτή την αίσθηση του Έθνους, αυτό προέρχεται μόνο από την παιδεία.
    Μόνο εκεί να εστιάζουμε όλη την προσοχή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιατί δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε με "97% ομογενείς και ομόθρησκους κατοίκους" φίλε zizanio; Ποιός μας υποχρέωσε να τους δεχθούμε όλους αυτούς; Ποιος είπε ότι "δεχόμαστε για πολλούς και διαφόρους λόγους ότι πρέπει να έχουμε στην χώρα μας ως κατοίκους και ως πολίτες , ανθρώπους άλλου γένους (για τους εκτός Ε.Ε πάντα ελεγχόμενα)"; 'Εγινε κανένα δημοψήφισμα; Και το "ελεγχόμενα" το βλέπουμε κάθε μέρα.
    Ο κ. Παυλόπουλος που ευχαρίστησε τους ματανάστες που επέλεξαν τη χώρα μας, είχε μήπως ρωτήσει το λαό γι' αυτό; Αν είχαν επιλέξει το σπίτι του, θα ήταν δικαίωμα του.
    Πέραν τούτου, το να παύεις να χρησιμοποιείς τη λέξη "έθνος" εμένα μου λέει ότι πιστεύεις στην απο-εθνοποίηση. Δε μπορεί δηλαδή, να φοβάσαι να πεις κάτι για να μη στενοχωρήσεις αυτόν που μπήκε με το "έτσι θέλω" μπήκε στην πατρίδα σου. Μ' αυτή τη λογική στο τέλος θα του δώσεις και εδάφη για να ζεί εκεί με αυτονομία.
    Δε νομίζω ότι γίνεται γι' αυτό. Άλλους δεν θέλουν να στενοχωρήσουν.

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. " Υπέρμετρη αναφορά" γράφει η Zizanio.
    Μάθετε να διαβάζετε .
    Ειδικά όσοι κόπτονται και θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο Έλληνες από τους άλλους συμπατριώτες τους!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ zizanio
    Eννοω το εξης : Ο Πολιτης ανεφερε μια φραση του Καρατζαφερη οτι τα αλλα κομματα φοβουνται να χρησιμοποιησουν τις λεξεις Λαος και εθνος ως ενδειξη οτι θελει να μονοπωλησει τους ορους αυτους.
    Εγω ισχυρισθηκα οτι δεν προκειται περι αυτου αλλα ειναι αντικειμενικο γεγονος οτι τα αλλα κομματα εχουν μειωσει τις αναφορες σε λαο και εθνος.
    Εσυ συμφωνησες και εδωσες την εξηγηση οτι ο ορος εθνος περιορισθηκε λογω της παρουσιας ξενων.
    Δεχθηκα την πιθανοτητα να ειναι αυτος ο λογος-με την επιφυλαξη γιατι αυτο δεν δικαιολογει τον επισης περιορισμο της λεξης "λαος" αλλα ανεφερα οτι και να ισχυει αυτο παλι η φραση του Καρ. οτι φοβουνται και αποφευγουν να χρησιμοποιουν τον ορο εθνος ειναι αληθης ανεξαρτητως του λογου που συμβαινει αυτο.
    Και τωρα ας ελθουμε στην ουσια των πολιτικων διαφορων (γιατι διαφορες υπαρχουν βεβαια,απλως δεν ειναι αυτες που λεει το αρθρο).
    Εγω αλλα και αλλοι πολλοι και οχι μονο στο ΛΑΟΣ δεν δεχομαστε να αλλαξουμε τιποτα απο τα ηθη και τα εθιμα μας ή τη φρασεολογια μας για να ικανοποιησουμε απροσκλητους ξενους.Αυτοι πρεπει να προσαρμοσθουν στον τροπο ζωης μας που δεν ειναι και ιδιαιτερα δυσαρεστος και οχι εμεις.
    Δεν τους φεραμε με το ζορι,αυτοι ηθελαν και ηλθαν.
    Οσο για την αντιδημοκρατικοτητα των ορων λαος και εθνος η Ελλαδα εζησε επι εναμισυ αιωνα με ολα τα κομματα να χρησιμοποιουν τους ορους αυτους χωρις ποτε να θεωρηθουν αντιδημοκρατικοι.
    Το οτι χρησιμοποιεις τους ορους αυτους δε σημαινει οτι επιβαλλεις με το ζορι μια αποψη.Σημαινει οτι αναγνωριζεις κοινα συμφεροντα (λαικα ή εθνικα) σε ολο τον πληθυσμο που πρεπει να υποστηριξεις και αυτη ηταν η πρακτικη κοινοβουλευτικων κομματων μεχρι προσφατα.
    Αντιλαμβανομαι τους φοβους σου για την υπερβολικη χρηση του ορου εθνους αλλα παλι δεν εξηγειται η εκλειψη της εννοιας "λαος".
    Ειναι βαθυτερα τα αιτια και οφειλονται στο οτι αυτοι που διακινουν τις αποψεις αυτες ξερουν οτι δεν ειναι δημοφιλεις στα λαικα στρωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΜΑΡΚΟ
    Αν έστειλες την πληροφορία που ζήτησα (ποιος είπε " τον σκότωσαν γιατί ήταν νέος") την έχασα ....λόγω διακοπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ΑΡΗ, ο Αλαβάνος δήλωσε τον Δεκέμβρη ότι "τον Αλέξη τον σκότωσαν επειδή ήταν νέος". Γιατί απορρείς;
    Και μια σημείωση, δείγμα του νεοφασισμού του παρόντος ιστολογίου: σε τι διαφέρουν οι φωτογραφίες που διακινούν τα διάφορα "πράσινα blogs" με τον Εφραίμ και τους υπουργούς της ΝΔ, με τη φωτογραφία που έχει στην παρούσα ανάρτηση; Και τι δηλαδή αποδεικνύουν οι φωτογραφίες αυτές; Προφανώς, η ερμηνία είναι κατά το δοκούν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΜΑΡΚΟΣ
    Και γιατί τότε ρε Μάρκο με χρέωσες με τον Αλαβάνο λέγοντας μου ότι δεν αντιμάχεται αυτά που πιστεύω?
    Προφανώς με παρεξήγησες
    ΟΚ Δεν χάθηκε ο κόσμος
    Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΑΡΗ, προφανώς δεν κατάλαβες ότι το είπα ειρωνικά. Εννοούσα ότι ξαφνικά οι "κύκλοι της ΝΔ", όπως είναι ο politis και οι περισσότεροι που συμμετέχεουν στον διάλογο, τα βάλατε με τον Καρατζαφέρη, λες και ο "εχθρός" είναι αυτός, και αντιμάχεται αυτά που πιστεύεις εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δικαίωμά σου Μάρκος να πιστεύεις ότι εσύ θέλεις.
    Δεν έχεις όμως ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να κατηγοριοποιείς ανθρώπους και πολύ περισσότερο να τους υποδεικνύεις και το ποιος είναι ...ο "εχθρός" τους ή ποιος δεν είναι!
    Αυτή είναι φασιστική νοοτροπία την εφαρμόζει κατα κόρον αυτός που υπερασπίζεσαι.
    Πιθανών έτσι να εξηγούνται και τα σχόλια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΜΑΡΚΟ
    Είναι απόλυτα λογικό οι "κύκλοι της ΝΔ" (δεν μου αρέσει να με λες "κύκλο της ΝΔ" αλλά τέλος πάντων) να τα "βάζουν" με τον Καρατζαφέρη στο μέτρο που κι ο Καρατζαφέρης τα "βάζει" με τη ΝΔ και τις πολιτικές που ασκεί. Δεν φαντάζομαι τώρα να εφεύρουμε και τον "ΑΝΤΙΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΙΣΜΌ" όπως η Παπαρήγα εγκαλεί για αντικομμουνισμό όποιον κάνει κριτική στις απόψεις του ΚΚΕ (και σπανίως βρίσκεται κάποιος να της απαντήσει δεόντως)
    Τυχαία αργά το βραδυ είδα στο Τηλεάστυ σε επανάληψη τη δευτερολογία Καρατζαφέρη στο Συνέδριο. Αλαζονεία, περιαυτολογία, αμετροέπεια και βέβαια αυτό το "εμείς θα αφησουμε κατά μέρος τους αστικούς νόμους αν κινδυνεύει η πατρίδα" μύριζε πολύ ... Λένιν (το λέω κομψά για να μην πω φασισμό και θίξω τους ανθρώπους που τον ψήφισαν που στην ουσία το μόνο που ζητούν είναι λίγο περισσότερο πυγμή από τη κυβέρνηση της χώρας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ακριβώς λοιπόν, με την τελευταία σου πρόταση, βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. "τους ανθρώπους που τον ψήφισαν που στην ουσία το μόνο που ζητούν είναι λίγο περισσότερο πυγμή από τη κυβέρνηση της χώρας". Αυτή είναι η ουσία της ενδυνάμωσης του ΛΑΟΣ, και γι'αυτό εγώ διαμαρτύρομαι για τον πανικό των "κύκλων" της ΝΔ, για τους οποίους λογικό είναι να διαμαρτύρεσαι κι εσύ σε συμπεριέλαβα.
    Εσύ λες όλοι αυτοί που τον ψήφισαν να έχουν ανάγκη ή να βλέπουν στο πρόσωπό του τον Λένιν; Είδαμε πόσο πήρε η Χρυσή Αυγή, μην μπερδεύουμε τον Λαϊκισμό με τον Φασισμό. Και ειδικότερα, ξανικά πολλοί...ειδικοί στην επεξήγηση του Φασισμού μας προέκυψαν. Ας πάνε να δουν στην Ιστορία ποιοί Έλληνες πολιτικοί είχαν ιδεολογικά εφαλτήρια τον Φασισμό. Κάτι Παπαναστασίου, κάτι Γονατάδες, κάτι Πλαστήρες που επί Κατοχής ήθελαν να γίνουν πρωθυπουργοί...
    Αν υπήρχε λογική σε αυτό το κόμμα, δεν θα τα έβαζε με τον ΛΑΟΣ, γιατί ο ΛΑΟΣ ψήφους θέλει να κερδίσει. Να τα βάλει με όσους προκαλούν κακό στην χώρα, κι όχι κακό στο κόμμα τους λοιπόν. Και το ποιοι προκαλούν κακό στο κόμμα, ασφαλώς δεν είναι οι μεροκαματιάρηδες και μικρομεσαίοι που ψήφησαν ΛΑΟΣ. Επαναλαμβάνω ότι δεν ψήφησα ούτε ΛΑΟΣ ούτε ΝΔ, για να μην παρεξηγηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μαρκο
    1 Δεν υπάρχει λόγος παρεξήγησης ότι κι αν ψήφισες
    κουβέντα κάνουμε ,αν συμφωνούμε σε όλα δεν θα είχε ίσως νόημα.
    2 Αν δεις τη δευτερολογία που γράφω παραπάνω είμαι σίγουρος ότι θα σου μυρίσει.... κάτι (κακοχωνεμένο ίσως, επίπλαστο μπορεί αλλά πάντως επικίνδυνο )
    3 Κακό στη χώρα προκαλούν κυρίως οι κακές νοοτροπίες-όπου και αν καλλιεργούνται- και καθήκον μας είναι- τουλάχιστον αυτών που έχουν την "πετριά" να έχουν ενδιαφέρον για την Πολιτική (το Π κεφαλαίο)- να προσπαθούν να τις αλλάξουν- ακόμα και (πολύ περισσότερο) αν τις συναντούν στο ιδεολογικό χώρο που ανήκουν.
    4 Ειλικρινά πάντως έχω την αίσθηση ότι κανένας δεν τα βάζει με τους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ του ΛΑΟΣ που επαναλαμβάνω στη συντριπτική πλειοψηφία τους ζητούν απλά μια πιο μαχητική κυβέρνηση (πράγμα που δεν είναι πάντως σε όλες τις περιπτώσεις εύκολο ή και σκόπιμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανάλυση (4)....
    Ας παρακάμψουμε την (υποχρεωτική μάλλον, λες και πρέπει να κάνουμε φροντιστήριο) αναφορά στον Μουσολίνι, και ας επικεντρωθούμε στο θέμα κράτος-έθνος....
    Ποιο μεγάλο κόμμα έχει εθνοκεντρική θέαση; Ποιος αρχηγός μπορεί να πει "η Ελλάδα είναι εθνικό κράτος, και εγώ εργάζομαι για την επιβίωση και την πρόοδο του έθνους";;;;
    Αν κάποιοι έχουν άλλη άποψη, ας την παραθέσουν, χωρίς να κρύβονται πίσω από εύκολους πατριωτισμούς...
    Ένας βολικός μύθος είναι ότι "όλοι είμαστε πατριώτες"... Όχι βέβαια... Το κράτος Ελλάδα δημιουργήθηκε ως εθνικό κράτος. Αν κάποιοι θέλουν να το "διευρύνουν λίγο", ας το πουν, και ας το θέσουν ως θέμα στην απόφαση του Ελληνικού λαού. Μέχρι τότε, ο πατριωτισμός αναφέρεται καθαρά και μόνο στο Ελληνικό έθνος.
    Οπότε όποιος μιλάει για έθνος, μπορεί να επικαλείται πατριωτισμό. Οι υπόλοιποι μπορούν να επικαλούνται κρατισμό, ταξισμό, ιδεολογισμό ή ό,τι άλλο θέλουν.

    Επίσης όποιος θέλει να χρησιμοποιεί ιδεολογικά επιχειρήματα, πρέπει πρώτα να τα εφαρμόζει στην Ελληνική ιστορικοκοινωνικοπολιτικοπολιτισμική πραγματικότητα. Δεν μπορεί για τα επόμενα 1000 χρόνια να βασανίζουμε την λογική μας σύμφωνα με το τί είπαν κάποιοι κάπου κάποτε εκτός Ελλάδας... Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Λένιν, ο Μπαρμπα Θωμάς... Και να αυτοπροσδιοριζόμαστε σύμφωνα με τό τί είπαν κάποιοι. Οι βάρβαροι φασισμοί, ναζισμοί, κομουνισμοί, καπιταλισμοί, παγκοσμιοποιητισμοί δεν μπορούν να μας στοιχειώνουν για πάντα. Πρέπει να χειραφετηθούμε, να σοβαρευτούμε, να δημιουργήσουμε.

    Το παραμύθι "αυτό είπε και ο Λεπέν", "αυτό είπε και ο Μουσολίνι", πρέπει να τελειώσει. Ο βλαχομπαρόκ ραγιαδισμός πρέπει να τελειώσει. Αξίζουμε κάτι καλύτερο, και πρέπει να το διεκδικήσουμε.
    Οπότε ας εστιάσουμε στην ουσία, και ας αφήσουμε τους ιστορικοϊδεολογικούς μπαμπούλες. Αν κάποιος έχει πολιτικά επιχειρήματα ας τα δώσει.
    Επιτέλους, ο Κρατζαφέρης προσπάθησε και έδωσε ένα στίγμα, αυτό έχει, αυτό λέει, αυτό μπορεί να δώσει. Αν κάποιος μπορεί να δημιουργήσει άλλο καλύτερο όραμα, καλύτερη πολιτική πρόταση, ας την δώσει. Ας τον εκμηδενίσει πολιτικά και οραματικά, και θα παμε όλοι μαζί του. Η άγαρμπη μπαμπουλοποίησή του, μόνο συσπείρωση του προσφέρει, γιατί αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός εθνικός οραματισμός.
    Και κάτι τελευταίο. Κανείς δεν ψήφισε Καρατζαφέρη επειδή είναι ο Μεγαλέξανδρος που θα σώσει την Ελλάδα. Μην νομίζετε ότι είστε οι μόνοι έξυπνοι. Αλλά και μόνο την εναλλακτική επιλογή του "φρένου" που προσφέρει, απέναντι σε αυτόν τον αυτοκαταστροφικό παραλογισμό που ζούμε, αρκεί. Από όλους εμάς εξαρτάται αν θα μεταλλαχθεί σε ένα ακόμη ακροδεξιό κόμμα, ή μια παλάτζα θέασης, που θα προσφέρει στην χώρα και στο ΕΘΝΟΣ. Δυστυχώς είναι η μόνη προοπτική. Και δυστυχώς γιατί είναι εξευτελιστικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, ένα έθνος όπως των Ελλήνων, να έχει μόνο μια άγαρμπη, αδημιούργητη εναλλακτική, που να περιμένουμε πότε και πώς θα γίνει όπως θέλουμε...
    Απορώ πώς κάποιοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα "συνεχίστε να αράζετε στην σαπίλα, γιατί όσοι αντιδρούν δεν είναι τόσο καλοί όσο θα θέλαμε"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ Thouthou
    Συνέχεια αναφέρεις τον Εθνοκεντρισμό . Μήπως δεν καταλαβαίνεις την έννοια της λέξεως?
    Ας δούμε λοιπόν τι εστί Εθνοκεντρισμός(ετυμ. "έθνος" + "κέντρο")
    Εθνοκεντρισμός λοιπόν είναι είναι η χρήση της ιδιαίτερης εθνικής κουλτούρας ή πολιτισμού ως μέτρο σύγκρισης και κριτικής θεώρησης άλλων κουλτουρών ή πολιτισμών από μεμονωμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες, περικλείοντας συχνά και την πεποίθηση για την ανωτερότητα της.

    Κατ’ ουσίαν ο εθνοκεντρισμός υποδηλώνει μια αδυναμία παραδοχής του πολιτισμού μιας διαφορετικής φυλετικής ή εθνικής ομάδας με διαφορετική θρησκεία και ήθη, γλώσσα, πολιτικό ή οικονομικό σύστημα.

    Τούτο, γιατί η αντίληψη ενός εθνοκεντρικού συστήματος σκέψης στηρίζεται στην υπόθεση ότι ο κόσμος και η πραγματικότητα είναι τμήμα του δικού του πολιτισμικού συστήματος αξιών.

    Ο εθνοκεντρισμός συνδέεται με το πρόβλημα των κοινωνικών προκαταλήψεων εξαιτίας των οποίων τα άτομα που ανήκουν σε μια κοινωνία μπορεί να αισθανθούν εχθρότητα απέναντι σε κοινότητες με διαφορετική κοινωνική συγκρότηση ή πολιτιστική προέλευση.

    Υποδηλώνει, επίσης, την αδυναμία αντίληψης μιας κοινής βάσης στην ανθρωπότητα, πίσω από τις επιφανειακές παραλλαγές των κοινωνικών και πολιτισμικών παραδόσεων.

    Εθνοκεντρισμός λοιπόν = Εθνικισμός ( προσοχή όχι Εθνισμός, αλλά Εθνικισμός).

    Στους λόγους του δικτάτορα Παπαδόπουλου ( αλλά και στου Μεταξά) η λέξη Εθνοκεντρισμός συναντάται πολλές φορές , σε αντίθεση με οποιοδήποτε λόγο Δημοκρατών πολιτικών !!!!

    Υγ. Και μη μπερδεύεις αξίες που υπηρετούνται από τον Ελληνοκεντρισμό του Ιώνα Δραγούμη, με τον Εθνοκεντρισμό.
    Είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά πράγματα.

    Ο Καρατζαφέρης ( το λες και μόνος σου επανειλημμένα) υπηρετεί τον Εθνοκεντρισμό και όχι τον εντελώς διαφορετικό Ελληνοκεντρισμό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αστείο είναι, αρχικά έγραψα "εθνισμός", αλλά το άλλαξα σε εθνοκεντρισμό για να μην παρεξηγηθεί (ή χρησιμοποιηθεί)....
    Βέβαια ο ορισμός σου της εθνοκετρικότητας είναι τελείως -μα τελείως- υποκειμενικός και εσφαλμένος.
    Άλλο τί είναι εθνοκεντρισμός, εθνισμός κλπ, και άλλο στο τί μπορεί να καταλήξει...
    Εθνοκεντρισμός, ακρίβώς είναι αυτό που λέει η λέξη. Κέντρο είναι το έθνος. Στους Έλληνες είναι Ελληνοκεντρισμός, στους Λάπωνες είναι Λαπωνοκεντρισμός. Δεν υπάρχει ιδεολογικός (διεθνιστικός) εθνοκεντρισμός. Αυτός υπάρχει μόνο σε κάτι βάρβαρες υποϊδεολογίες τύπου "εθνικιστές όλου του κόσμου ενωθείτε"... Αυτούς που μιλάνε για άρειες φυλές, που τους αρέσουν τα SS, και που δεν υπάρχουν ως θέμα στην Ελλάδα...
    Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, εθνοκεντρισμός (ή Ελληνοκεντρισμός αν επιθυμείς) σημαίνει ότι κέντρο θέασης δεν είναι ούτε το άτομο, ούτε η ανθρωπότητα, αλλά το έθνος. Είναι τρόπος ιστορικής σκέψης. Δεν έχει σχέση με ανωτερότητες ή ο,τι άλλο. Αυτό είναι λεπτό σημείο. Πχ, όταν οι αρχαίοι παππούδες μας ονομάτιζαν τους άλλους βαρβάρους, δεν τους ενδιέφερε η ανωτερότητα φυλής κλπ. Ήταν θέμα "εγώ έτσι βλέπω τον κόσμο, και πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστότερη θέαση.Συγγνώμη, αλλά η δική σου θέαση δεν είναι σωστή"... Αυτό δεν είχε σχέση με τα εσωτερικά. Δεν συζητάω αυτό που είμαι. Είμαι αυτό που είμαι, είσαι αυτό που είσαι, απλά προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις θεάσεις μας. Δεν τίθεται θέμα αν πρέπει να είμαι αυτό που είμαι, ή να είσαι αυτό που είσαι.
    Οπότε μην εμπλέκεις προκαταλήψεις κλπ σημερινά δημιουργήματα. Είναι λογικό να υπερασπίζομαι την θέαση του κόσμου όπως την δημιούργησα, γιατί αν δεν με ικανοποιούσε δεν θα την δημιουργούσα έτσι... Είναι το χαζό εφηβικό ερώτημα "σου αρέσει αυτός που είσαι, ή θα ήθελες να είσαι κάποιος άλλος";;; Η διαφορά είναι ότι δεν είμαστε έφηβος λαός..... Ξέρουμε ποιοί είμαστε, έχουμε ιστορικοπολιτισμική αξιακή θέαση... Είναι παράλογο να ψαχνομαστε να δούμε αν θέλουμε να είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε... Γιατί είμαστε ήδη κάτι, δεν ψαχνόμαστε να δούμε τί είμαστε....

    Δυστυχώς έχεις μπλέξει εθνισμούς, εθνικισμούς, Παπαδόπουλους, Μεταξάδες κλπ... Έχεις μπλέξει την εθνικότητα με την ιδεολογικότητα, την Ελληνικότητα με την δημοκρατικότητα κλπ... Η ντομάτα δεν παύει να είναι ντομάτα αν δεν είναι φρέσκια... Σκέψου το λίγο....

    Άρα μια εθνικοκεντρικότητα, απλά σημαίνει ότι κέντρο των προσπαθειών μου, του σκοπού μου, είναι το έθνος μου, γιατί αυτό πιστεύω ότι μου δίνει το όραμα και την διέξοδο να ορίσω ένα μέλλον καλύτερο για εμένα, για το έθνος μου, για τον κόσμο. Αλλά ταυτοχρόνως πιστεύω ότι ένας κόσμος εθνών μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από έναν κόσμο ιδεολογιών, μαζών, αγορών κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ thouthou
    Λυπάμαι πολύ φίλε μου αλλά ( με συγχωρείς) είσαι "άσχετος".
    Άνοιξε λεξικά ( π.χ Μπαμπινιώτης 1998 σελ.557) ή Wikipedia κλπ , για να διαπιστώσεις ότι έχεις μπερδέψει τα πάντα.

    Σου τα εξήγησα αναλυτικά στο προηγούμενο σχόλιο μου και δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω.

    Τους όρους Εθνοκεντρισμός ή Ελληνοκεντρισμός τους έχεις μπερδέψει τελείως.
    Όπως φοβάμαι ότι έχεις μπερδέψει τον Εθνισμό με τον Εθνικισμό, τον πατριωτισμό με την πατριδοκαπηλία και τον Καρατζαφέρη με τον Ίωνα Δραγούμη.

    Διάβασε σχετικά βιβλία και λεξικά, με καθαρό μυαλό και θα διαπιστώσεις τα λεγόμενα μου.
    Εκτός και εάν αυτά δεν χρειάζονται και ...ας τα ρίξουμε στην πυρά!!!!!

    Το ζήτημα είναι ότι ο Καρατζαφέρης εκμεταλλεύεται την έλλειψη πραγματικής γνώσης ορισμένων ή την αγάπη τους για την πατρίδα (το οποίο όμως είναι κοινή συνισταμένη όλων μας) ή την σύγχυση αυτών των εννοιών και επιδιώκει τον σφετερισμό τους.

    Συμβουλή λοιπόν: α) Πρόσεχε όταν με κομπορρημοσύνη κρίνεις άρθρα ανθρώπων που δεν γνωρίζεις και το κυριότερο δεν τα κατανοείς.
    β)Φοβού τον Καρατζαφέρη και δώρα φέροντα
    γ) Για ανθρώπους με έντονο το στοιχείο του πατριωτισμού (αλλά όχι του άρρωστου υπέρμετρου πατριωτικού φανατισμού ), υπάρχει χώρος σε όλα τα Δημοκρατικά κόμματα. Ρίξτους μια ματιά. Δεν χάνεις!
    Οι ...πατριωτικές μονοκαλλιέργειες έχουν πάψει εδώ και δεκαετίες να υπάρχουν.
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μάλλον εσύ τα έχεις μπερδέψει ALEX.

    Εθνισμός: Η προς το ίδιο έθνος στοργή.
    Εθνικισμός: αποκλειστική και καθ' υπερβολήν προσήλωσις εις τα εθνικά ιδεώδη ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ προς επικράτησιν του έθνους έναντι τών άλλων και προς εδαφικήν αυτού επέκτασην.

    Λεξικό Πρωΐας

    Το ότι θα έφτανα σ' αυτή την ηλικία και θα με κατηγορούσαν για την αγάπη μου προς την Πατρίδα, δέν το περίμενα.

    Όπως δέν περίμενα ότι 29 (από τα 35) χρόνια της "Δημοκρατίας" θα δημιουργούσαν, αυτή την απαξίωση του Έθνους.

    Έκαμαν καλή δουλειά όμως, οφείλω να τ' ομολογήσω, μετά βαθιάς λύπης, και θλίψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ psifis
    Μάλλον δεν θα περίμενες σ` αυτή την ηλικία να γίνεις προπέτης και να διακυνδυνεύεις να χαρακτηριστής γραφικός ή .."αμόρφωτος".
    Βλέπεις "το γήρας ουκ καν μόνο έρχεται".

    Να διαβάσεις και εσύ και να μη μπερδεύεις όρους όπως Εθνοκεντρισμός( που σχετίζεται κατά μια έννοια με τον Εθνικισμό)και Ελληνοκεντρισμός (Με τον όρο ελληνοκεντρισμός αναφέρεται η κίνηση των αρχών του 20ού αιώνα -Εμμανουήλ Χαιρέτης, Περικλής Γιαννόπουλος, Ίων Δραγούμης, Λορέντζος Μαβίλης κ.ά.- η οποία εναντιώθηκε στην εξάρτηση του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας από την Δύση -εξάρτηση πολιτική και πολιτιστική, από την Βαυαροκρατία κυρίως και μετά- και παρήγαγε το φαντασιακό ιδεολόγημα ενός νέου ελληνικού πολιτισμού βασισμένου στην ελληνική παράδοση).

    Όσο για τον Εθνισμό και Εθνικισμό (προπέτης γαρ) κοίτα το προηγούμενο σχόλιό μου στο post της Δευτέρας 27/7 (είναι το τελευταίο σχόλιο του post).

    Να διαβάζετε και να μην μπερδεύετε στο κεφάλι σας διάφορες έννοιες, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεστε θηράματα του κάθε πατριδοκάπηλου.
    καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή