Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η Τουρκία, ο Ομπάμα και ο Ποντέστα.


«Η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας-με.. δεκαετίες εταιρικές σχέσεις «κοινών συμφερόντων»-εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.»

Ποιος τα αναφέρει αυτά ; Το Center for Αmerican Ρrogress, πρόεδρος του οποίου είναι ο Τζον Ποντέστα (David John Podesta).

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο που παράγει …προτάσεις πολιτικής για τον Μπαράκ Ομπάμα , συνιστά στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να «παίξει το τουρκικό χαρτί» και να αξιοποιήσει την Άγκυρα για την υλοποίηση των στόχων της Ουάσιγκτον σε τρεις περιοχές κρίσιμης σημασίας: στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και στην Ευρώπη.

Όπως καταλαβαίνετε , η αναβάθμιση του τουρκικού ρόλου θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, όπου οι ΗΠΑ ίσως θελήσουν να προσφέρουν …. ανταλλάγματα για την εξασφάλιση της τουρκικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση ( τίτλος : «Η παραμελημένη συμμαχία») που παραδόθηκε ήδη στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στρατηγικός εταίρος, όχι απλώς ως «υπεργολάβος» των αμερικανικών συμφερόντων. Συμβουλεύει δε να «αναγνωριστεί» στην Άγκυρα ….αυτονομία κινήσεων.

Ο έλεγχος των ενεργειακών οδών από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο προς την ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί μείζονα στόχο της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του περασμένου Αυγούστου στη Γεωργία.

Η κεντρική επιθυμία της είναι να περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας, αλλά και του Ιράν στον τομέα αυτό. Η Άγκυρα, η οποία αυτοπροβάλλεται ως αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των περιοχών αυτών, μελλοντικώς όμως και του Ιράκ, μπορεί να συνδράμει στους αμερικανικούς σκοπούς.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση της κατασκευής του αγωγού Νabucco (εξ ου και η πρόσφατη επιστολή Μπους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την οποία είχα γράψει πριν λίγες ημέρες , εδώ) για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη και την επαναλειτουργία του αγωγού που συνδέει το Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ με το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν για την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση, είναι προς όφελος των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τόσο δημοσίως όσο και ….παρασκηνιακώς.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον ώστε να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Απαραίτητη θεωρείται(πάντα σύμφωνα με την έκθεση) η άρση του εμπορικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, ώστε να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να …επιδείξει εποικοδομητική διάθεση.

Η επίλυση του προβλήματος θα βοηθούσε και στην αμυντική συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, στην οποία θέτει βέτο η Τουρκία, απελευθερώνοντας και μελλοντικές ευρωπαϊκές αποστολές σε «εύφλεκτες» περιοχές.

Μη νομίζετε ότι το Center for Αmerican Ρrogress και ο Τζον Ποντέστα είναι …αμελητέες περιπτώσεις.

Το Ινστιτούτο σε μόλις πέντε χρόνια, έχει εξελιχθεί σε πρωτεύων Think-tank, με 180-υπαλλήλους και ετήσιο προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των χρηματοδοτών , ποιος άλλος ….. ο George Soros.

Όσο για τον Τζον Ποντέστα εκτός από επικεφαλής της ομάδας που προετοίμασε ( και συνεχίζει) τη μετάβαση του Νέου Προέδρου των ΗΠΑ, πολύ θα τον θυμούνται και από την εποχή προεδρίας του Κλίντον.

Υπηρέτησε επί χρόνια ως προσωπάρχης του Λ. Οίκου. Μάλιστα λέγανε ότι ο λεπτοκαμωμένος μελαχρινός άντρας με τα χοντρά γυαλιά ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που «κυβερνούσε» τις HΠA.

Η μητέρα του ήταν από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και ο πατέρας του Ιταλός. Ο παππούς του ήταν ο πρώτος Έλληνας μετανάστης στη Φλώριδα και συγκεκριμένα στο Τάρπονς Σπρινγκς, όπου υπάρχει και το άγαλμα του.

Έχει συχνή επαφή και με τον υπουργό του ΠαΣοΚ, κ.Δημήτρη Ρέππα, εξαιτίας της κοινής καταγωγής, αλλά και εξαιτίας της αδελφοποίησης της πόλης Τάρπονς Σπριγνκ με το Λεωνίδιο Αρκαδίας.

Μάλιστα σε μια από τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει ,ο κ. Ποντέστα είχε γράψει στον κ. Ρέππα ότι…. «πρέπει να είναι μακρινά ξαδέλφια».

Τέτοια …. Ξαδέλφια να έχουμε και τα ….πιάσαμε τα λεφτά μας !


ΥΓ. Οι αναλυτές του Center for Αmerican Ρrogress , αν και ορισμένοι έχουν στενούς δεσμούς αίματος με την «περιοχή μας», αγνοούν παντελώς την τούρκικη νοοτροπία και την «ιδιαιτερότητα» του DNA αυτού του λαού.
Μπορεί να συμβουλεύουν την …αυτονομία της Τουρκίας, αλλά στην περίπτωση αυτή θα προκύψει «αντίθεση» με το Ισραήλ, που παραδοσιακά κρατά τον ρόλο του βασικού «εταίρου» στην περιοχή. Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια .

Πηγές«vima»«american progress.org»

15 σχόλια:

  1. ΗΜΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ...

    ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ...

    ΧΑΝΕΙΣ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙ ΞΑΔΕΡΦΙΩΝ. ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΠΠΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΕΣΤΑ ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΕ. ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟ "Τέτοια …. Ξαδέλφια να έχουμε και τα ….πιάσαμε τα λεφτά μας !"

    ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

    ΑΠΟ ΔΩ ΤΟ ΠΑΣ, ΑΠΟ ΚΕΙ ΤΟ ΦΕΡΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...???

    KGP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά κάνει ΚGP ...καλά κάνει.
    Να λέγονται όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ KGP
    Αγαπητέ φίλε μάλλον είσαι ...προκατειλημμένος:)))
    To "Τέτοια … Ξαδέλφια να έχουμε και τα …πιάσαμε τα λεφτά μας !" απευθύνεται ΣΑΦΩΣ στον κ. Ποντέστα και φυσικά ΟΧΙ στον κ. Ρέππα!
    Δεν μπορώ να καταλάβω την παρανόηση σου στα γραφόμενα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σε χαρώ λεβέντη μου!
    Καθότι μερικοί πιστεύουν ότι επειδή κάποιων η μητέρα ή ο πατέρας ήταν Έλληνες, θα εξακολουθήσουν και αυτοί να αισθάνονται Έλληνες.
    Λιάνα Κ.
    Υγ.Άσχετο με το θέμα.
    Συγχαρητήρια για τα βίντεο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν καταλαβαίνω που το πάνε. Μπήκα στην σελίδα τους και βλέπω ότι αυτός ο B. Katulis (ένας εκ των δυο που συνέταξαν την έκθεση) υποστηρίζει ότι είναι ειδικός αναλυτής στα θέματα Μέσης Ανατολής, σχέσεων Αράβων και Ισραηλινών και ειδικός στο Πακιστάν.
    Πως προτείνει αυτά ;Δεν ήξερε την αντίδραση του Ισραήλ; Δεν ήξερε ότι στο Tούρκο μόνο θάρρος να μη δώσεις, γιατί θα σου ανέβει στο κρεβάτι;
    Εδώ πως δεν πιάστηκαν στα χέρια στο Νταβός εχθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιος / οι από την κυβέρνηση έχουν κινηθεί έξυπνα.
    Ο Κουμουτσάκος είναι γάτα και λιγότερο "Αμερικανάκι" από τους άλλους κατοίκους, παλιούς και νέους(υπάρχουν και εξερέσεις).
    Εμείς σε καλή συγκυρία βρισκόμαστε αλλά και ο Τούρκος έδειξε πιγμή.
    Θα δείξει...

    ΥΣ Πολύ καλό και το σημερινό.
    Θα συμφωνήσω και με τη Λίανα στην τελευτα'ια της φράση για τα videos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας θα έρθει σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε σημαντικές εγχώριες μετασχηματισμούς και αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής.
    Η έλλειψη προόδου στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στο αίσθημα της αποξένωσης από τη Δύση. Έτσι πραγματικά υπάρχει η δυνατότητα της Τουρκίας να σφυρηλάτηση μια ανεξάρτητη πορεία που θα είναι λιγότερο εναρμονιστενή με τα δυτικά πρότυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε παιδιά τί ηταν αυτό που είπε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη οτι τα όσα είπε ο Ολγκάτς δεν είναι αρκετα για προσφυγη στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης???

    Σοβαρά μιλάει...?? Ούτε ο Αλί Μπαμπατζαν δε θα το έλεγε αυτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Αγκυρα θεωρείται κατ΄ αρχάς ότι μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση του Ιράκ, απαραίτητη προϋπόθεση για μια μελλοντική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Επιπλέον, η Τουρκία διαθέτει πλεονέκτημα για να διευκολύνει μια προσέγγιση Ουάσιγκτον- Τεχεράνης (την οποία φέρεται να επιθυμεί η κυβέρνηση Ομπάμα), καθώς διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν.

    Μάνος Πατούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενδιαφέρουσα ανάλυση politi-gr, όπως πάντα. Αυτός ο Σόρος είναι παντού!

    Περιμένω με ενδιαφέρον κάποιο σχόλιό σου σχετικά με την πρόσφατη ..."δημοσιογραφική πρωτοβουλία" στα Ίμια. Τί υπάρχει από πίσω;

    Υ.Γ: Λόγω καταγωγής, σου επισημαίνω ότι η σωστή γραφή του γραφικού αρκαδικού οικισμού είναι Λεωνίδιο και όχι Λεωνίδειο. Με όλο το σεβασμό, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Φίλε
    Εδώ είμαι και σε παρακολουθώ.
    Καλή συνέχεια
    Χ.....από jd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ετσι για να εχουμε να λεμε,εδω κατω αρκετοι ελληνες 2ης και 3ης γεννιας δεν αυτοπροσδιοριζονται σαν ελληνες. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα πρώτα δείγματα γραφής του Ομπάμα, πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία, ήταν ανησυχητικά.
    Παρόμοια έκθεση σχετικά με το θέμα των αγωγών στην περιοχή μας παρέμεινε απόρρητη , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στεητ Ντηπαρτμεντ.
    Αντίθετα βγάζουν στην δημοσιότητα αυτή του Center for Αmerican Ρrogress .
    It is economic problem........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. file poli an mou epitrepis i apopsi mou einai pos to thema einai emeis ti kanoume basizoume to melon ton ellino-amerikanikon sxeseon se ena ksaderfo (se kerous pou to atomiko simferon beni distixos pano apo to ethniko) i ntora kala kani kai den tsimpise sthn pagida ton tourkon me ton hthopio tous...
    to problima einai sto pou briskete o kapetanios ths ellados kai einai apon apo to ntabos?
    oi tourkoi paragoun politiki kai den kathonte me stabromena ta xeria tous emeis pali paragoume politiki mono me eksagora psifon empistosinis (meso exoplistikon programaton) (asxetsa me pion kapetanio exoume pasok h nd )

    ksipniste re an den kitaxoume ta simferonta ths xoras mas emeis den tha erthi kanis na mas ta xarisi!!!
    prepi na polemas gia ta simferonta sou kai oxi na perimenis apo filelines ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή