Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Οι …Θεωρίες !


Πολλές από τις θεωρίες των επιστημών, έγραφε χθες ο Γ. Λακόπουλος στον ΕΤ , χρησιμοποιούνται ενίοτε και στην πολιτική. Π.χ. η θεωρία των παιγνίων για τη λήψη αποφάσεων, που γνώριζε άριστα από την ακαδημαϊκή προϋπηρεσία του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Υπάρχει όμως και η θεωρία της κίνησης του εκκρεμούς, που ταιριάζει περισσότερο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, εάν τη μεταφέρουμε στο θαυμαστό κόσμο των δημοσκοπήσεων.
Για πολλά χρόνια το σφαιρίδιο του δημοσκοπικού εκκρεμούς είχε παγώσει στη μία περιοχή του πολιτικού φάσματος.
Από το 2004 και για τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις -για τη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο και τους ΟΤΑ- επαληθεύτηκε υπέρ της Ν.Δ.

Αλλά στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους το εκκρεμές μετακινήθηκε ...απότομα. Και το Δεκέμβριο του 2008, το σφαιρίδιο πέρασε θεαματικά στην πράσινη περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα 5-6 μονάδων.

Στη Χαρ. Τρικούπη άλλαξαν ψυχολογία, αλλάζουν κεντρικά γραφεία και ετοιμάζονται να αλλάξουν έδρανα και ρόλους. Όχι όλοι. Οι πιο έμπειροι παρατηρούν ότι τις τελευταίες μέρες το εκκρεμές ξεκόλλησε και άρχισε να κινείται προς ...την αντίθετη κατεύθυνση.
Αργά και αδύναμα, αλλά κινείται. Κανείς δεν ξέρει ως πού μπορεί να φτάσει η παλινδρόμηση. Πολλοί όμως προσπαθούν να την ερμηνεύσουν.

Οι μισοί ανακαλύπτουν ότι υπάρχει και ένα δεύτερο εκκρεμές ,ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κομμάτων . Αυτό παραμένει συνεχώς και …πεισματικά κολλημένο προς την πλευρά του κ. Καραμανλή.
Αυτό σε μια χώρα που ανέκαθεν το πολιτικό της σύστημα αλλά και η νοοτροπία των ψηφοφόρων είναι καθαρά πρωθυπουργοκεντρική, τους κάνει να αποδίδουν τον ορισμό του … «αδύναμου κρίκου» στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου.

Οι υπόλοιποι καταφεύγουν στη θεωρία της φέτας με το βούτυρο... Δηλαδή; Σύμφωνα με το νόμο του Μέρφι: «Mένεις νηστικός, αν δεν μπορείς να αποφασίσεις από ποια πλευρά της φέτας πρέπει να αλείψεις το βούτυρο».

Και οι δύο παραπάνω ερμηνείες είναι σωστές. Πράγματι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ΠαΣοΚ, γι` αυτό και τον έχουν …..απομακρύνει τους τελευταίους μήνες από τον Ελλαδικό χώρο.

Με διάφορες «προσχηματικές υποχρεώσεις» στο εξωτερικό ή … «υποτιθέμενες ασθένειες» ο κ. Παπανδρέου τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες έχει … παραστεί στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας μόνο (και αυτές μετά βίας ), ….38 ημέρες.

Όλα αυτά εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του πλανήτη μας, εν μέσω σχεδίου αποσταθεροποίησης του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος και εν μέσω των μεγαλύτερων …. εξωτερικών πιέσεων που έχει δεχθεί η χώρα μας στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Δίκιο όμως έχουν και αυτοί που επικαλούνται την θεωρία της φέτας με το βούτυρο. Μετά τα διάφορα πολιτικά και ιδεολογικά «ακροβατικά» και την έλλειψη σταθερής άποψης σε ….ποιά ιδεολογική «βάρκα» θα πατήσουν , μετά τα διάφορα … «ήξεις αφίξεις» (άρθρο 16, προσλήψεις στα νοσοκομεία, θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας, απόψεις για την δικαιοσύνη, απόψεις για τα ..γκάλοπ κλπ), έρχεται εχθές ο κ. Γ.Παπανδρέου από το …εξωτερικό(όπως πάντα!....είπαμε τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες , ΜΟΝΟ 38 ημέρες μετέχει στα πολιτικά δρώμενα …στο εσωτερικό της χώρας μας ) να δώσει το τελειωτικό και μοιραίο (γι` αυτόν) κτύπημα.

Κατά την διάρκεια που το ΠαΣοΚ ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, επέμενε με διάφορες συνεντεύξεις του ,ότι οι Ευρωεκλογές ΔΕΝ αποτελούν σταθερό … δείγμα των προθέσεων του λαού και ισχυριζόταν ότι αποτελούν ….μια ιδιότυπη μορφή χαλαρής ψήφου (και όπως αποδεικνύεται ιστορικά, πράγματι αυτό συμβαίνει).

Εχθές όμως από το …Βερολίνο επιβεβαίωσε το «κυκλοθυμικό» πολιτικό σκεπτικό της Χαρ.Τρικούπη και είπε ότι : «Οι ευρωεκλογές για την Ελλάδα έχουν χαρακτήρα … δημοψηφίσματος».

Είδε το τυρί των δημοσκοπήσεων , αλλά δεν είδε τη … φάκα που τον περιμένει στην γωνία. Από την στιγμή που οι Ευρωεκλογές αποτελούν …. «δημοψήφισμα» , ως προς την θέληση του λαού, τότε αυτομάτως αποτελούν και εσωτερικό δημοψήφισμα της θέλησης των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.

Η φάκα που λέγαμε ! …. Και είναι... ΚΑΙ συγχυσμένη-oς (από τα συνεχή κτυπήματα κάτω από την ζώνη) ΚΑΙ ….πληθωρική-ος μεταξύ άλλων !

9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ πολίτη , μετά από αυτά έχω την άποψη ότι οι ευρωεκλογές θα προσλάβουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.
    Ίσως οι εκλογές του 2010 δεν εμπεριέχουν το όνομα Παπανδρέου.
    Λάθος πολιτική κίνηση και μάλλον θα την πληρώσει!
    Εύχομαι Καλό Απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λάθη και από τις δύο πλευρές άρχισαν από την επομένη κιόλας της 11ης Νοεμβρίου, η οποία ανέδειξε νικητή τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να θέσει στη γωνία τον εσωκομματικό αντίπαλό του αποκλείοντάς τον, τόσο τον ίδιο όσο και όσους τον υποστήριξαν, από όλα τα κομματικά όργανα. Είναι προφανές ότι επιδίωκε να τον οδηγήσει προς την έξοδο. Αντιλαμβανόμενος ότι εξωθείται στο περιθώριο αλλά και υπό το σοκ της βαριάς ήττας ο Ευ. Βενιζέλος άρχισε να οργανώνεται αθόρυβα αλλά μεθοδικά . Πλέον είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η οργάνωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.Δεν είναι τυχαίες οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.(Χρυσοχοίδης, Βερελής κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nomizo oti oi eyroekloges tha einai ena megalo anekdoto..oloi pali tha kerdisoun..

    i nd tha einai xaroumeni giati o "dikos tis" kosmos tha ektonothei "timorontas" tin(gia na tin psifisei meta stis koinovouleytikes,afou tha pei oti esteilan to minima) kai to pasok oti einai mprosta proti fora kai exei ton aera nikiti..

    eimaste ena aperanto (alla provlepsimo)trelokomeio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ! Τρανταχτό παράδειγμα αυτά που είπε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με την ηγετική του ομάδα και συμφώνησε με το πάνελ ότι υπάρχει ουσιαστικά έλλειμμα πολιτικής του κόμματος σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

    Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω και στοχοποίησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εικόνα της παράταξης .

    Τόνισε μάλιστα το σημείο των δημοσκόπησεων, που δείχνει την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να μικραίνει και το ποσοστό ικανότητας του πρωθυπουργού να αυξάνεται έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι και εσωτερικό δημοψηφησμα του ΠΑΣΟΚ?
    Ο Γίωργος θα κάτσει 15 χρόνια στην καρέκλα του προεδρου οσο και να χτυπιέται ο Βενιζέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Βαγγέλης έχει ξεκινήσει περιοδείες.
    Αρχές Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί την Αρκαδία.
    Ετοιμάζεται μεγαλειώδη αρχηγική εμφάνιση .
    Megalo-poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. -Αχ, τι βλέπω...

    καλή μου νεράιδα, ευτυχώς που

    ήρθες...

    Δε ξέρω τι θα έκανα χωρίς εσένα...

    Αυτές οι κακούργες οι αδερφές μου

    με έχουν βάλει στο μάτι...

    Για να μην πω και για την κακούργα

    τη μητριά μου...

    Σε παρακαλώ βγάλε το ραβδάκι σου

    και κάνε τα μαγικά σου...


    -ΔΗΜΗΤΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΞΥΠΝΑ!!!

    ΚΑΛΕ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ???


    ΗΤΑΝ ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ, ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο προηγούμενος σχολιαστής κάτι έχει πάρει.
    Δεν εξηγούνται αλλιώς τα γραφόμενα του..
    Ή μάλλον υπάρχει εξήγηση.
    Να είναι ο babis και να σχολιάζει ως ανώνυμος.
    Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο , έχουμε σημαντικό πρόβλημα ως κοινωνία.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπα δεν μοιάζει για γραφή του babis.
    Κάποιος άλλος πολυμούτσουνος , γράφει με αυτόν τον τρόπο(με τις καινές γραμμές εννοώ).
    Ότι έχουμε πρόβλημα σοβαρό ως κοινωνία δεν το συζητάμε καν!
    Χειρότερο και από του ΓΑΠ xaxaxa!
    Alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή