Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Πόσα μας δίνετε να ….ανοίξουμε τους δρόμους ;


Παρακολουθώντας αυτές τις ημέρες διάφορες συζητήσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών (όπως κάθε χειμώνα. Γιατί άραγε …ΠΟΤΕ τους καλοκαιρινούς μήνες ..;), εντυπωσιάστηκα από τον «εμπεριστατωμένο» λόγο των διαφόρων κεραμιδόγατων της δημοσιογραφίας.

Ξέρετε τι … προσπάθεια κατέβαλαν για να μας …πείσουν ότι το καλαμπόκι κάνει τόσο, το βαμβάκι εκείνο , το ελαιόλαδο το άλλο;

Ξέρετε τι προσπάθεια απαιτείται για να γίνεις γνώστης τέτοιων εξειδικευμένων θεμάτων, όταν αγνοείς -λόγω κουλτούρας και οικονομικής ευμάρειας- ποσό καίει το Cayenne το χιλιόμετρο;

Ας αφήσουμε λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα των κεραμιδόγατων δημοσιογράφων και ας επανέλθουμε στην πικρή πραγματικότητα.

Εδώ και μια εβδομάδα η Ελλάδα ζει για ακόμα μία φορά, στο θέατρο των τρακτέρ. Στο θέατρο του παραλόγου . «Αγανακτισμένοι» αγρότες στήνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή των προϊόντων τους και απαιτούν ,στη δίνη της πιο σφοδρής οικονομικής καταιγίδας, να τους πληρώσουμε …ξανά εμείς.

Μια ιδιότυπη επαναλαμβανόμενη «ομηρία» και μια επαίσχυντη αξίωση …λύτρων , που εκ συστήματος συντελείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Κάθε δύο –τρία χρόνια και με διαφορετική «προσχηματική κουκούλα» οι αγρότες έχουν … «δικαίωμα» να κλείνουν με τα τρακτέρ τους δρόμους και να οδηγούν στην απόγνωση χιλιάδες άλλους επαγγελματίες.

Μην αναρωτηθείτε ποιος νόμος, ποια ηθική αρχή τους δίνει αυτό το δικαίωμα ; Μην αναρωτηθείτε γιατί η ατιμωρησία είναι δεδομένη , όταν οι πολιτικοί συνδιαλέγονται με τις συντεχνίες και υποχωρούν στον «τσαμπουκά», αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους.

Αυτές οι αγροτοσυντεχνίες που τους έπεισαν , (γιατί πέρσι οι τιμές στο καλαμπόκι ήταν υψηλές), να καλλιεργήσουν καλαμπόκι. Αυτές οι αγροτοσυντεχνίες που επί χρόνια τους «πατρονάρουν» στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων που από καιρό έχουν πάρει την …κατιούσα, π.χ Βαμβάκι, καπνός.

Η τιμή του καλαμποκιού, όμως, έπεσε. Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τα σπασμένα ; Οι Έλληνες φορολογούμενοι. Λες και αν η τιμή του καλαμποκιού έκανε νέο ρεκόρ θα μοιραζόντουσαν τα κέρδη μαζί μας.

Αυτοί που μέχρι και σήμερα εξαπολύουν μύδρους κατά των Τραπεζών , ….. εφαρμόζουν την ίδια τακτική με τους τραπεζίτες. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημιές ….κρατικοποιούνται!

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές αιτίες στο …παράλογο χωράφι των αγροτών. Από την μια είναι οι αγροτοσυνδικαλιστές, που θέλουν τους αγρότες εγκλωβισμένους σε ένα φαύλο κύκλο, που τους καθιστά δημοσίους υπαλλήλους χωρίς κανένα κίνητρο για κάτι διαφορετικό.

Από την άλλη είναι η «έχιδνα» που ακούει στο όνομα …επιδότηση. Το έργο που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Τα τρίπτυχο «μπιρίμπα στο καφενείο – επιδότηση από την Κοινότητα – μεγάλη ζωή».

Ας σταματήσουμε λοιπόν τα παραμύθια. Οι επιδοτήσεις δημιούργησαν μία αγροτική κοινωνία (και δυστυχώς σφιχταγκάλιασε και το καθεστώς των Νέων Αγροτών), που έμαθε ότι οι καινούργιες κατοικίες κτίζονται με τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας αγροτικής κοινωνίας που αντί την επιδότηση να την επενδύσει στις πραγματικές ανάγκες της εργασίας της , την κατέθετε ανελλιπώς στις διάφορες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, κυνηγώντας το νέο τερατώδες τετρακίνητο αγροτικό αυτοκίνητο (που παρεμπιπτόντως στοιχίζει όσο ένα Ι.Χ Mercedes ) κυνηγώντας μια ιδιότυπη νεοελληνική επιδειξιομανία.

Μιας αγροτικής κοινωνίας που τις επιδοτήσεις τις κατέθετε τακτικώς στα ….θέλγητρα Μολδαβών καλλονών, στα διάφορα «περίεργα» μπαράκια που ξεπετάγονταν ως μανιτάρια εν μέσω των αγρών.

Θα μπορούσα να γράφω για την ελλειμματική νοοτροπία των αγροτών μας επί ώρες, όπως αντίστοιχα θα μπορούσα να γράφω και για την ελλειμματική συμπεριφορά του κράτους στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα που αφορούν αυτή την κοινωνία ( Ναι… υπάρχουν πολλά , τα οποία όμως ΠΟΤΕ δεν αναφέρονται στις διάφορες …αγροτικές κινητοποιήσεις που επιδιώκουν τα …. εύκολα λύτρα ).

Βλέπετε από αυτή την κοινωνία προέρχομαι και εκεί έχω την τύχη ( σε αντίθεση με τους «αστυφιλικούς» προοδευτικούς ….«Τσε Γκεβάρα» που δεν έχουν νοιώσει ΠΟΤΕ την ιδιαίτερη γεύση και οσμή του χώματος, αλλά έχουν …άποψη επί του θέματος) να ζω και πάλι σήμερα.


ΥΓ. Είναι τουλάχιστον λυπηρό , αλλά και χαρακτηριστικό πολλών πραγμάτων , ο κ. Τζουμάκας πρώην ….υπουργός Γεωργίας επί ΠαΣοΚ , να μη γνωρίζει ποιος αγοράζει το χύμα Ελληνικό ελαιόλαδο και γιατί .
H
Ιταλία …υπουργέ μου ! Η Ιταλία ! Άσε την Ισπανία στην άκρη . Αφού δεν το έμαθες τόσα χρόνια το αντικείμενο, γιατί …εκτίθεσαι;
Αναφέρομαι σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή . Οι …. «Τσε Γκεβάρα» που λέγαμε !

28 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα politis-gr!
    Τι, τελικά επισημαίνεις; Ότι φταίνε οι αγροτοσυνδικαλιστές και οι επιδοτήσεις;
    Ξέρεις είναι βολικό να παίρνουμε ένα ενδιάμεσο αποτέλεσμα και να το ανάγουμε σε πρωταρχική αιτία.
    Μας απαλλάσσει από την υποχρέωση εμβάθυνσης και αναζήτησης των πραγματικών αιτίων της κατάστασης.
    - Ποιό ρόλο παίζει το κατ' όνομα Υπουργείο Γεωργίας;
    - Ποιό ρόλο παίζει η αθλιοδεστάτη ΠΑΣΕΓΕΣ;
    - Που είναι το Συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα και ποιοί το απαξίωσαν;
    - Γιατί δεν συντάσσεται το Μητρώο Αγροτών;
    Και άλλα... και άλλα...
    Αν ποτέ οι αγρότες καταλάβαιναν τον πραγματικό φταίχτη γιά την κατάστασή τους, θα γκρέμιζαν το λεγόμενο Υπουργείο Γεωργίας απο τα θεμέλια και μετά θα συζητούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο σιτάρι το ζήταγαν φέτος οι έμποροι μετά την παραγωγή για 0,30 Ευρω.
    Το επιχειρηματικό δαιμόνιο όμως των κεφαλών των αγροτών δεν πούλησε τίποτα γιατί ήθελε 0,50 Ευρω.
    Μετά ήρθε η κατάρρευση των αγορών και το πούλησαν με.... 0,20 Ευρω.

    Ερωτώ :ΕΓΩ τι φταίω και πρέπει να πληρώσω την διαφορά σε αυτούς τους κακούς επιχειρηματίες?
    Αφήστε βρε "προοδευτικά" (καθυστερημένα) επαναστατημένα μυαλά τον Κρατισμό.
    Δεν αντέχει άλλο η τσέπη μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Politi, όλως παραδόξως με εξέπληξες ευχάριστα γιατί δείχνεις να γνωρίζεις "πάρα πολύ καλά το αγροτικό πρόβλημα". Γεωπόνος ο ίδιος καθημερινά αντιμετωπίζω την άρνηση των αγροτών να συγχρονιστούν με τα νέα δεδομένα. Θέλουν να παραμείνουν καλλιεργητές των 100 στρεμμάτων, αλλά με σιτάρι. Μιας και δεν χρειάζεται πολύ δουλειά και μένει χρόνος για καφετέρια.... Βέβαια θα ήθελα να προσθέσω ότι ευθύνες για την κατάντια της γεωργίας φέρουν και όλα τα υπουργεία Γεωργίας που παρέλασαν άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Και ο λόγος γιατί κανείς υπουργός δεν θέλησε να εφαρμόσει ουσιαστική αγροτική πολιτική, όπως για παράδειγμα να προτείνει ανά περιοχή πιο κερδοφόρα καλλιέργεια μαζί όμως με τη μορφή βιομηχανίας που θα την υποστήριξει (διάθεση προϊόντος) που μάλιστα θα μπορούσε να αποτελεί μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών. Δουλειά του Υπουργείου Γεωργίας είναι να χαράσει πολιτικές και να κατευθύνει την αγροτική παραγωγή σε προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας, φυσικά μαζί με την βιομηχανία που θα τα απορροφά και τις αγορές που θα διατίθενται. Αντί αυτού τα υπουργεία αναλίσκονται στο να χαρίζουν αποζημιώσεις από το υστέρημα των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών. Οι αγρότες δε, λόγω τεμπελιάς αρνούνται να αναδιατάξουν τις σκέψεις και κατά συνέπεια τους στόχους τους, και μονάχα απαιτούν όλο και περισσότερα από μία κοινωνία που διαθέτει όλο και λιγότερα. Ας κάνει κάποιος κάτι για τη Γεωργία γιατί η κοινωνία είναι αγανακτησμένη και σε λίγο θα κατεβούμε όλοι στα μπλόκα όχι για να τους συμπαραστασθούμε αλλά για να τους ανασκολοπήσουμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ??

    ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ??

    ΟΣΟ ΠΑΙΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΑΗΔΙΑΖΕΙ Ο ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν κατάλαβα! Σε τι διαφέρουν οι αγρότες από έναν οποιονδήποτε άλλον επαγγελματία;
    Κατά δήλωση τους στα τηλεοπτικά παράθυρα προβάλουν το επιχείρημα ότι έχουν επενδύσει στην εργασία τους , άλλος 100.000 Ευρώ και άλλος 500.000 Ευρώ.
    Δηλώνουν αγροτικοί επιχειρηματίες και καλά κάνουν.
    Αλλά αυτή η "λογική" μας οδηγεί ότι και οι έμποροι δικαιούνται να κλείσουν και αυτοί τους δρόμους, λόγω ...διαφυγόντων κερδών ένεκα της οικονομικής κρίσης.
    Το ίδιο ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών.
    Το ίδιο ΟΛΟΙ, γιατί λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης , έχουμε γονατίσει(αν και αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα λόγω της ....ιδιαιτερότητάς μας σχετικά με την παραοικονομία).
    Βάσει της λογικής λοιπόν ΟΛΟΙ "δικαιούμαστε" να κατέβουμε και να κλείσουμε τους δρόμους.
    Ωραία, συμφωνώ ! Το ζήτημα είναι αφού ΟΛΟΙ "δικαιούμαστε" στο κλείσιμο των δρόμων ...., ΠΟΙΟΣ θα πληρώσει βρε παιδιά;
    Κάτι δεν πάει καλά στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, που κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος αγρότης έχει επενδύσει στη δουλειά του με στόχο να γλυτώσει από τους μεσάζοντες? Κανείς!
    Ξέρετε τι θα γίνουν τα 500 εκατ? Dimple στα σκυλάδικα !
    Ούτε τους γεωπόνους δεν θα πληρώσουν που τους έχουν φεσώσει μέχρι τα μπούνια.
    Δεν χρειάζονται λεφτά.. Εκπαίδευση χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάθε μέρα που περνά προκύπτει εύλογα το ερώτημα : Μετά τους αγρότες τι?

    Οταν τελειώσουν τα μπλόκα, ποια θα είναι η επόμενη "αγανακτισμένη κοινωνική τάξη" που θα αναλάβει να κάψει καταστήματα, να κλείσει δρόμους να διαδηλώσει καταστρέφοντας και ζητώντας επίμονα.......εκλογές?

    Υπάρχει σώφρων έλληνας που να πιστεύει ότι είναι δυνατή η παραγωγή πολιτικής με το μαχαίρι στο λαιμό? Η υφαρπαγή χρημάτων μέσω εκβιασμών, με θολά αιτήματα και σε βάρος των υπολοίπων πολιτών πρέπει να σταμτήσει ΤΩΡΑ!

    Επιτέλους ας καταλάβουν οι αγρότες και οι κάθε είδους διαδηλωτές ότι στον κυκεώνα της κρίσης που βιώνουμε - θα βιώσουμε, θα είναι τα πρώτα θύματα. Και ο λόγος είναι ότι κάποια στιγμή θα εγκαταλειφθούν από τους "πατερούληδες" που τους πατρονάρουν, αφού τους χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη δικών τους επιδιώξεων (Βλ. Παύλος Αραμπατζής)http://www.ogeeka-dimitra.org.gr/eisagogi/eisagogi_ds.htm
    Ας ευχηθούμε τα πράγματα να σταματήσουν εδώ. Η χώρα δεν έχει πολλά περιθώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι οι αγρότες έχουν μετατραπεί σε δημοσίους υπαλλήλους δουλεύοντας 3 μήνες το χρόνο!Η ευθύνη που έχουν προσωπικά είναι μεγάλη!Η ευθύνη του κράτους είναι να τους εκπαιδεύσει σωστά,ναι εκεί το κράτος έχει ευθύνη αλλά όχι σε τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην τον παρεξηγείς τον Τζουμάκα. Θα είχε πιεί πάλι. ΠΑρεπιπτόντως, το πιο επιτυχημένο σύνθημα σε τοίχο, το έχω δει κοντά στην Επίδαυρο: "Τζουμάκας, ο υπερτιμημένος μ...ς"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενα ωραίο τέχνασμα για να ξεμπερδεύουμε με τα προβλήματα των αγροτών είναι η ενημέρωση.
    Ολοι -μα όλοι!- μετά πέντε λεπτά συζήτησης για το αγροτικό ζήτημα καταλήγουν στο εμβριθές επιχείρημα ότι «οι αγρότες δεν είναι καλά ενημερωμένοι». Κανείς, όμως, δεν διευκρινίζει: «τι σόι ενημέρωση χρειάζονται οι αγρότες, που δεν χρειάζονται, για παράδειγμα, οι εμποροβιοτέχνες;» Δεν ειπώθηκε σε όλους τους τόνους και από όλους ότι αγροτική εκμετάλλευση 40 ή 50 στρεμμάτων είναι οικονομικά αδιέξοδη; Δεν γράφουν όλες οι εφημερίδες ότι το βαμβάκι στη Θεσσαλία είναι ασύμφορο και στέρεψε τον υδροφόρο ορίζοντα; Δεν γράφτηκε παντού ότι η επιδότηση των καλλιεργειών τελειώνει το 2013;

    Τα φετινά μπλόκα, όμως, έχουν κάτι διαφορετικό. Στήθηκαν εν μέρει και .....λόγω της ενημέρωσης.
    Χωρίς υπόλοιπα λόγια!
    Του Πάσχου Μανδραβελη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ισχύουν πολλά απο αυτά που αναφέρεις για τους αγρότες politis. Αλλά λες τη μιση αλήθεια γιατι είσαι παρατηρητής και δεν γνωρίζεις την κατάσταση από μέσα. Τα λεφτά που έπεσαν στη γεωργία την δεκαετία του ΄80 έως και το ΄95 περίπου ήταν όντως πολλά.Δεν έγιναν όμως όλα σπίτια, αυτοκίνητα, καλή ζωή και επιδειξη. Έγιναν επενδύσεις σε μηχανολογικο εξοπλισμό, σε γεωτρήσεις, σε υποδομές και κυρίως σε ελπίδες.
    Αυτό που κινδυνεύουν να χάσουν οι αγρότες είναι οι επενδύσεις που έκαναν για συγκεκριμένες καλλιέργειες και κυρίως η ελπίδα οτι θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους στην ελληνική ύπαιθρο.
    Αν αυτό δεν το στηρίξει η κυβέρνηση τότε ετοιμαστείτε στα αστικά κέντρα γιατί σας ερχόμαστε.
    Η στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης προς τους αγρότες πρέπει να είναι σημαντική και αποφασιστική για δύο λόγους:
    1. Οι αγρότες είναι επιχειρηματίες αλλά έχουν ξεσκέπαστο μαγαζί
    2. είναι απο τους λίγους τομείς που παράγουν και φέρνουν χρήματα στην χώρα

    ΥΓ. Όσοι κάνουν κριτική στους αγρότες ανήκουν πιθανότατα στους Δ.Υ., όσους απασχολούνται στη παροχή υπηρεσιών και σε όσους σχετίζονται με τις εισαγωγές.
    Κανείς απο αυτούς δεν εισάγει λεφτά στο κράτος. Κάποιοι εξάγουν λεφτά και οι υπόλοιποι κυκλοφορούν τα χρήματα που φέρνουν στο κράτος η γεωργία, ο τουρισμός και η ανύπαρκτη βιομηχανία μας.

    Ο γεωπόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωμός εκβιασμός, δίχως αμφιβολία. Κι άμα λάχει και πιουν και μία ρακί παραπάνω, μπορούν να εισβάλλουν και στη γειτονική Βουλγαρία...!
    Ήμαρτον Κύριε !!!!!!!!!!!
    Χ.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΣΙΜΙΤΗ. ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ Η ΗΤΑΝ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ πολίτη,γράφεις ότι από εκεί προέρχεσαι και εκεί ζεις και πάλι σήμερα. Κάποιοι φίλοι δεν το διαβάσαν καλά και μιλάνε για .."παρατηρητή".
    Επειδή και εγώ προέρχομαι από αγροτική οικογένεια , αλλά δεν έχω την τύχη όπως εσύ να ξαναγυρίσω πίσω (λόγω μικρών παιδιών), ξέρω πολύ καλά όμως τι συμβαίνει στον αγροτικό χώρο.
    Δεν συμφωνώ με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες.Υπάρχουν και άλλοι τρόποι διεκδίκησης, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.Οι αγρότες είναι όμως ο μόνος παραγωγικός κλάδος στην χώρα μας που κρατά ζωντανή την ύπαιθρο.Οι αγρότες παράγουν τα προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή μας.
    Οι αγρότες μας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Παράγουν ακριβά προϊόντα που συχνά δεν ξεχωρίζουν ποιοτικά από τα φθηνότερα των ανταγωνιστών τους. Αλλά όσο υπάρχουν οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. (οι οποίες θα κοπούν το 2013) και όσο πολιτικοί και συνδικαλιστές παίζουν το παιχνίδι του εκμαυλισμού, κανείς δεν θα ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Αντί να ψάχνουν για νέες αγορές, για νέες μεθόδους καλλιέργειας και μεταποίησης, για προϊόντα που θα έχουν καλύτερη τύχη και θα πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές, οι κυβερνήσεις και οι αγρότες προτιμούν τα εύκολα: τον εκβιασμό και τις πελατειακές σχέσεις. Οσο διατηρείται αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» θα εμποδίζει την εξέλιξη του κρίσιμου αγροτικού τομέα αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Θα συνεχίσει να κοστίζει πολύ ακριβά χωρίς να οδηγεί σε καλύτερα προϊόντα.
    Δυστυχώς, παραδείγματα όπως οι πατατοπαραγωγοί στο Νευροκόπι, οι παραγωγοί οσπρίων στη Φλώρινα, οι παραγωγοί κρόκου στην Κοζάνη ή οι κτηνοτρόφοιτης Ανάβρας του νομού Μαγνησίας που «μαγείρεψαν» πριν πεινάσουν, δεν είχαν την ανάλογη αποδοχή από μέρους των αγροτών.
    Βολεύτηκαν στα ρηχά και βολικά νερά των εξαρτωμένων επιδοτούμενων καλλιεργειών.
    Τραγικότερο παράδειγμα είναι ότι επί χρόνια δεν έχουν επαναστατήσει σε ότι αφορά το μητρώο των αγροτών.
    Ξέρεις γιατί; (λογικά θα ξέρεις , να το αναφέρω απλά για τους υπολοίπους φίλους).
    Γιατί σ` αυτό το περίφημο Μητρώο αγροτών που εμφανίζονται...900.000 αγρότες,(αντί για 300.000) υπάρχει μια πολύ μεγάλη κάστα αγροτολαμογιών που λαμβάνουν επιδοτήσεις τρεις και τέσσερις φορές μέσω μαϊμού αγροτών συγγενικών προσώπων.
    Πρωταγωνιστές ...Ο Θεσσαλικός Κάμπος και η Κρήτη.
    Εύχομαι Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μα τόσο ρηχό κείμενο δεν περίμενα από την περισπούδαστη επιχειρηματολογία σου πολίτη . Μέσα στον αγχώδη πυρετό να κρύψεις τις λαικίστικες εξαγγελίες-φιλοδωρήματα του Πρωθυπουργού (μας) και του Υπουργού Γεωργίας (του) παρουσιάζεις μια τεράστια κοινωνική τάξη λες και είναι όλοι μεγαλοπαραγωγοί με ΜπεΜπες και μπουζούκια .

    Έτσι φαίνεται και η κοινωνική σου αλληλεγγύη που τόσο καιρό , υποκριτικά , διαλλαλείς .

    Δίκια ή άδικα μπορώ να σου βρω χιλιάδες για τους αγρότες . Εμμονή σε παλιές καλλιέργιες και απαρχαιωμένες τακτικές γεωργίας για να παίρνουν επιδοτήσεις έχουν όμως μόνο οι μεγαλοκτηματίες με τις ΜπέΜπες και τα μπουζούκια .

    Πόσοι όμως είναι αυτοί μεγάλε πολίτη ούτως ώστε να τους χαρακτηρίζεις όλους με τόσο μειονεκτικό τρόπο ?

    Η Καραμανλική σου σπιρτάδα όσο πάει και χάνει πόντους και χρειάζεται ανανέωση η προπαγανδιστική σου τακτική .

    Το αγροτικό ζήτημα δεν ενδείκνυται συνέχισε τις προσπάθειές σου στα εθνικά (ούτε τα οικονομικά ενδείκνυνται) .

    Α και ξέχασες το εξής :

    "Ελλειματική νοοτροπία των αγροτών" που όμως ήταν ουσιαστικά αυτοί που έβγαλαν κυβέρνηση τη ΝΔ 2 φορές .

    Τι να σκεφοτούμε τώρα εμείς ο άμοιροι αστοί ?

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θά σάς αναφέρω ένα περιστατικό, δείγμα νοοτροπίας αγροτών σέ περιοχή ακριτικού νομού τής Μακεδονίας, πού μού περιέγραψε συγγενής μου, αγρότης τής περιοχής.
    Πρό ετών, κάποια αρμόδια Υπηρεσία, κατασκεύασε ένα αντλιοστάσιο, γιά τήν κάλυψη αναγκών άρδευσης τής περιοχής, πού αφορούσε κάποιες δεκάδες αγροτών.
    Τό κόστος γύρω στά 2 εκατ ευρώ.
    Υποχρέωση τών επωφελούμενων αγροτών καί ανάλογα μέ τήν κατανάλωση τού καθενός, η πληρωμή τών αντίστοιχων λογαριασμών ρεύματος γιά τή λειτουργία του.
    Τή συντήρηση ανέλαβε η Υπηρεσία.
    Πολύ σύντομα διαφωνίες, ασυνενοησίες, προσωπικές ίσως καί κομματικές κόντρες, οδήγησαν στή διακοπή ηλεκτροδότησης καί λειτουργίας λόγω μή πληρωμής τού ρεύματος από κάποιους καί στή συνέχεια κι απ' τούς υπόλοιπους.
    Τό αντλιοστάσιο φυσικά ρήμαξε καί εγκαταλείφθηκε.
    Κάποιοι έκαναν ατομικές γεωτρήσεις παράνομα καί όλοι μαζί γκρινάζουν ότι τό κράτος τούς εγκατέλειψε.
    Τά συμπεράσματα δικά σας.
    Εννοείτε, ότι η ίδια, ή παρόμοια νοοτροπία διακρίνει όλους μας καί όχι μόνο τούς αγρότες τής συγκεκριμένης περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η άποψή σου,είμαι βέβαιος ότι βρίσκει σύμφωνους την πλειοψηφία των Ελλήνων.

    Μα δυστυχώς στην Ελλάδα η πλειοψηφία είναι έρμαια των εκβιασμών των εκάστοτε ομάδων, οι οποίες πάντα απεργούν σε βάρος των υπολοίπων πολιτών, διεκδικώντας το δίκιο τους.

    Το δικό μας όμως δίκιο, των υπολοίπων (της ... πλειοψηφίας), ποιος θα το προστατεύσει επιτέλους; Τελικά η Δημοκρατία έτσι όπως την εννοούν μερικοί, μαζί με τις ελευθερίες , προσφέρει και τις ευκαιρίες φασίζουσας κατάχρησης της.

    Η ευθύνη πάντα ανήκει στις εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο και δεν κλείνουν φυλακή τον καθένα που κλείνει τον δρόμο, κατεβάζει έναν διακόπτη (ΔΕΗ)κλπ
    Χώρα για λαμόγια συνδικαλιστές, κλέφτες, απατεώνες και διάφορα άλλα φασιστοειδή με την μουτσούνα των ΞΥΡΙΖΕΩΝ έχει καταντήσει η Ελλάδα. Μαζί πάντα με αυτούς και τα διάφορα "πιθηκοειδή" .....

    Αλίμονο σε όσους ονειρεύονται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει..
    Αλίμονο σε όσους έχουν διαφορετική άποψη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανωνυμε,ακουσα κι εγω,τον εκπροσωπο των αλευροβιομηχανων,που ειπε οτι τους δινανε 36 λεπτα,και οχι 30,αλλα θελανε 55.
    Και μετα εκατσε ο ...παραδεισος των βιοκαυσιμων, που ειχε τιναξει τις τιμες,και πηραν το μπουλο.
    Και τωρα τη μαλακια τους,καλουμαστε να την πληρωσουμε εμεις,για να παρει ψηφους η κυβερνηση.(Αλλος γαμεί,που λενε,κι αλλος πληρωνει).
    Αμα ηταν βιομηχανοι, το ιδιο θα καναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οταν ανοιγαν χιλιαδες γεωτρησεις,χωρις αδεια οι περισσοτερες,και χρησιμοποιουσαν κανονακια μερα μεσημερι για να ποτισουν το αχρηστο βαμπακι που παραγουν, που κανενας δεν το αγοραζει,δεν ηξεραν οτι κανουν παρανομια,η μαλακια,οπως θελετε πες τε το;
    Το ηξεραν,αλλα βλεπεις,και την επιδοτηση παιρνανε,και πολυ δουλεια δεν ηθελε.
    Χαζοι ητανε;
    Τωρα,πληρωνετε εσεις κοροιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ως γόνος αστικής οικογενείας δεν καυχιέμαι πως "ζυμώθηκα" ιδιαίτερα με τη γη. Ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός όμως με ανάγκασε να είμαι για χρόνια παρούσα στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης.
    Παρατηρώντας τους 20 σχεδόν χρόνια αναρωτιέμαι μονότονα σε κάθε κινητοποίηση τα ίδια
    ακριβώς πράγματα:
    - συνειδητοποιούν άραγε το μάταιο των ξεσηκωμών και το παιχνίδι που στήθηκε στις πλάτες τους;
    - θυμούνται ποιοί και γιατί τους έπεισαν να εγκαταλείψουν (με αδικαιολόγητα υψηλή επιδότηση) τις γηγενείς ποικιλίες των προϊόντων τους;
    - θυμούνται πόσα πολιτικά παιχνίδια επίδειξης δυνάμεων βασίστηκαν στους αγώνες τους;
    - κατανοούν σε πόσα λάθη τακτικής υπέπεσαν όταν τους ενθάρρυναν να μετατρέπουν τις
    επιδοτήσεις σε χλιδάτα διπλοκάμπινα;
    Και μονότονα θλίβομαι καταλήγοντας πως οι αγρότες μας παραμένουν εύκολα θύματα σε ένα αέναο παιχνίδι επιρροών και συμφερόντων που ελάχιστα νοιάζεται για τα προβλήματά τους.

    Και καθώς στα μπλογκς έχει κάποιος την πολυτέλεια να λέει αλήθειες που πονάνε, χθες κοιτώντας τους να χορεύουν πεντοζάλη στην πίστα του αεροδρομίου, συνειδητοποιούσα πόσο εύκολο είναι να ελέγχεις αυτούς τους άκακους "γίγαντες" που με παιδιάστικη αφέλεια γραπώνονται κάθε φορά από τις μεγαλοστομίες διαφόρων. Πέρασαν μία νύχτα άγριας χαράς, θεωρώντας κατόρθωμα την κατάληψη της πίστας. Βάλανε το στίγμα της γιορτής στον αγώνα τους -ακριβώς όπως το κάνουν στα χωράφια- και το πρωί άκουσαν στωικά πως πρέπει να μαζέψουν τα σημαιάκια τους και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι λίγοι που αντέδρασαν κάμφθηκαν γρήγορα με το μαντάτο της συνάντησης με τον Υπουργό. Η συνέχεια είναι προβλέψιμη: Πολιτικές ηγεσίες που ζητούν πίστωση χρόνου και αγροτικοί εκπρόσωποι που ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
    Το λάδι και το κρασί της Κρήτης ελέγχονται πλέον κατά κύριο λόγο από τις Ενώσεις,
    που μπήκαν δυναμικά στο κομμάτι του μάρκετινγκ και της πώλησης στις ξένες αγορές.
    Το μισό και πλέον τμήμα της παραγωγής κατέχουν άνθρωποι που δεν είναι κατ' επάγγελμα
    αγρότες αλλά κληρονόμησαν λιόφυτα και αμπέλια που καλλιεργούν παράλληλα με την κύρια εργασία τους. Οι υπόλοιποι είναι είτε συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παλεύουν ακόμη με τη γη
    για να επιβιώσουν, είτε οι αιώνια χρεωμένοι των συνεταιρισμών που κάθε "ευνοϊκή" ρύθμιση
    τους βουλώνει το στόμα, είτε τα παιδιά που δεν "πρόκοψαν στα γράμματα" και έγιναν
    νέοι αγρότες, ισόβια καταδικασμένοι στη μοίρα των πατεράδων τους. Κάποιοι λίγοι μόνο
    έμαθαν την αγροτική οικονομία και επένδυσαν γνώσεις, χρόνο και χρήμα στις καλλιέργειές τους.
    Κι αυτοί ουδέποτε εμφανίζονται στα συλλαλητήρια.
    Είναι μάλλον εκείνοι που γνωρίζουν καλά πόση σημασία έχει να ζεις και να παράγεις σε μία
    χώρα που επιλέγει καταστροφικές πολιτικές για την οικονομία της και μειώνει διαρκώς καλλιέργειες και εξαγωγές, ελπίζοντας πως θα είναι ελκυστικός εταίρος αν εισάγει ακόμη κι αυτά που θα μπορούσε κάλλιστα να καλλιεργεί σε αφθονία.

    http://oistros-reportaz1.blogspot.com/2009/01/ko.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλα σε ειχα υποπτευθει απο την αρχη ρε "Πολιτη".Εισουν πολυ καλος για να εισαι αληθινος! Αι σιχτιρ!
    Ξερω οτι τετοια ποστ δεν τα δημοσιευεις,αλλα εμενα μου αρκει που θα το διαβασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλα,αυτος εχει παραληρημα ονεδιτικο.Νταξει,κι εμενα καμια φορα με ζοχαδιαζει,αλλα δε σε ακουσα εσενα να μας λες τις σοφιες σου ρε φιλε.
    Απο ο,τι ακουσα εγω τουλαχιστον,εκει στο πασοκ,ου γνωθι η αριστερα τους,τι ποιει η δεξια τους.
    Και ζητανε κι αυτη να μας κυβερνησουν.
    Δεν πας μεχρι τη γωνια,να δεις αν ερχομαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μη σώσουν και μας κυβερνήσουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
    Είναι πράγματι κρίμα που η ελληνική πολιτεία ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ, χωρις να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία σε περιπτώσεις απροκάλυπτης απειλής της ζωής και της περιουσίας ελλήνων πολιτών.
    Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε μπρόστά στο "ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ" (για όσους δεν μελετούν Ιστορία τους υπενθυμίζω τις προσπάθειες επιλύσεως του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ από τον Ελευθέριο Βενιζέλο), το οποίο είναι διαχρονικό και βαθύ.
    Οι Κρήτες αγρότες μας δείχνουν το δρόμο του τρόπου αναδείξεως των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων, με την άνοδό τους στην Πρωτεύουσα.
    Το ζήτημα δεν είναι το παζάρεμα του ύψους της παροχής ενισχύσεων/αποζημιώσεων αλλά η εξεύρεση λύσεων σε θεσμικά και διαρθρωτικά ζητήματα της ελληνικής γεωργίας, με τέτοια ένταση ώστε να ακουσθούν μέχρι τις Βρυξέλλες.

    Θα ήθελα να ακούσω να απορρίπτουν κάθε χρηματικό ποσό/ελεημοσύνη που τους προσφέρει το ελληνικό κράτος και να ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ (όχι με ευλόγια και παραπομπές στο "αύριο"), ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ:
    1.Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή συνεδρίαση, ενημερώνοντας σε τακτά διαστήματα τους αγρότες, για τα θέματα και τα αποτελέσματά των εργασιών του
    2.Να ενημερωθούν για την τύχη των κοινοτικών επιδοτήσεων μετά το 2013
    3.Να ενημερωθούν για το σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις που έχει το Κράτος για την ελληνική γεωργία και το μέλλον της.
    4.Να καταργηθεί Ο Φ.Π.Α. για την αγορά όλων των γεωργικών μηχανημάτων, πετρελαίου, εργαλείων και εφοδίων
    5.Να λάβουν ειλικρινείς απαντήσεις:
    α)Δύναται, προτίθεται και με ποιό τρόπο το Κράτος να συνδράμει στη μείωση του κόστους παραγωγής (σπόροι-λιπάσματα-φυτοφάρμακα);
    β)Έχει αποφασισθεί ποιά είναι τα εθνικά μας προϊόντα και τι μέτρα λαμβάνει για τη στήριξή τους;
    γ)Υπάρχει σχεδιασμός και αποφασισμένη κατεύθυνση για τις συμβατές με το ελληνικό περιβάλλον μελλοντικές καλλιέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν στην ελληνική ύπαιθρο (ας αφήσουν τις θεωρίες περί βιοκαυσίμων κλπ,; διότι έτσι είναι εξασφαλισμένη η οριστική ανατροπή του οικοσυστήματος της Ελλάδας. Ποια είναι η επίσημη θέση τους για τη στροφή στην καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών καλλιεργειών;
    δ)Με ποιές μεθόδους (όχι επιδοτήσεις) έχει αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία να επιτευχθεί η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων;
    ε)Πότε θα ενεργοποιηθεί το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Θα το απαλλάξουν από τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει την παροχή των κονδυλίων προς τους αγρότες, που τους καθιστά δέσμιους των διαφόρων μελετητικών γραφείων και επιτηδείων; Θα υπάρχει αμείλικτος έλεγχος ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πόροι αυτοί θα διοχετευθούν σε πραγματικά αγροτικές δραστηριότητες και επενδύσεις υποδομής;
    στ)πως έχουν σχεδιάσει να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα του μικρού αγροτικού κλήρου;
    ζ)Τι προτίθεται το Κράτος να πράξει σχετικά με τους κρατικοδίαιτους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους. Προτίθεται να ασκήσει διοικητική εποπτεία και έλεγχο (και δεν εννοώ φυσικά την πασίγνωστη κομματικοποίηση που τους έφερε σε αυτό το σημείο) ώστε να αποτελέσουν ένα υγιές περιβάλλον για την συνεταιριστική δράση των αγροτών, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως;
    η)Γιατί ο κ.Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης δε χρησιμοποιεί το αγροτικό κίνημα ως θετικό μοχλό διαπραγματεύσεως στις Βρυξέλλες; Τι τον εμποδίζει;
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΟΘΗΚΑΝ, ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΕΙΛΗ, παρά τις μέχρι σήμερα πανελλαδικές κινητοποιήσεις
    Αν καταφέρουν οι Κρήτες να στρέψουν το αγώνα τους και να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας (Μ.Μ.Ε.) προς αυτή την κατεύθυνση, που αφορά όλη την ύπαιθρο από τον Έβρο ως την Κρήτη, θα έχουν επιτύχει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση διάσωσης της ελληνικής αγροτίας και υπάιθρου. Και θα αξίζει να προστρέξουμε στο Λιμάνι, και να συμπαρασταθούμε ειρηνικά και δημοκρατικά, όχι μόνο αγρότες από τα κοντινά μέρη πέριξ της Αττικής, αλλά και εμείς οι κάτοικοι της πόλης. Ας υποστούμε λίγη ταλαιπωρία.
    ΑΞΙΖΕΙ, ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΘΑ ΤΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ως κοινωνία
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ, όπως έκαναν οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, θα επιστρέψουν στο χωράφι τους έχοντας εισπράξει, ως επαίτες, μερικά ψίχουλα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι πάλι στους δρόμους σε ζημία όλων μας, διότι οι αιτίες θα συνεχίσουν να είναι εδώ.
    Υ.Γ.1)Ας θυμηθούμε την αρχαιοελληνική ρήση: "Γεωργία η μητέρα
    όλων των τεχνών"
    2)Όποιος από εσάς νομίζει ότι κάτι σωστό υπάρχει σε αυτά που γράφω ας το προωθήσει σε όσους περισσότερους γίνεται στο διαδίκτυο. Ίσως υπάρχει περιθώριο να βγεί κάτι καλό. Ας αφήσουμε λίγο χώρο και στην ελπίδα.

    Κ.Χ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή