Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Το πρέπον και το αρμόζον


Τις τελευταίες ημέρες στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζουν την κριτική τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χρησιμοποιούν, μάλιστα, ως επιχείρημα το γεγονός ότι διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στα τέλη του περασμένου έτους.

Ταυτοχρόνως, τα ίδια στελέχη υπόσχονται σχεδόν…. τα πάντα σε κάθε κοινωνική ομάδα που -άλλοτε δικαίως, άλλοτε υπερβολικά- διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις της ύφεσης που βιώνει.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, κι ενώ η κυβέρνηση ικανοποιούσε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν με αντιφατικές -μεταξύ τους- θέσεις και δηλώσεις.

Εάν η κατάσταση αυτή συνδυαστεί με τη συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συνδικάτων -που επιλέγουν ενίοτε ακραίες μορφές διαμαρτυρίας ταλαιπωρώντας το κοινωνικό σύνολο-, δημιουργείται βάσιμα η αντίληψη πως το πολιτικό και συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας δεν έχει κατανοήσει επαρκώς την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποκρύπτει, για παράδειγμα, πως σχεδόν όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται σε χειρότερη ή παρόμοια κατάσταση με την ελληνική.

Αποκρύπτει ότι κραταιές μέχρι πρότινος οικονομίες όπως εκείνες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Ιρλανδίας -το «ιρλανδικό θαύμα» αποτέλεσε, για όσους το ξεχνούν, πρότυπο για τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ μέχρι το 2004 και τώρα έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει- έχουν πλέον αρνητικό πρόσημο, ενώ η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές παρά τα διαρθρωτικά της προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα: Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ουσιαστικής εθνικής ανάπτυξης δεν αποτελούν ευθύνη μόνο της (εκάστοτε) κυβέρνησης.

Αποτελούν συνισταμένη των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλουν τα πολιτικά κόμματα (κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση), τα συνδικάτα και η κοινωνία.

Δεν είναι δυνατό να «κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου», να βαυκαλιζόμεθα κρυπτόμενοι από τα προβλήματα, να προβάλλουν κάποιοι υπερβολικά αιτήματα ή κάποιοι άλλοι να παροχολογούν ασυστόλως.

Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί κοινωνική ενότητα. Αυτής, όμως, προηγείται η συνειδητοποίηση ότι το καταναλωτικό μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε η κοινωνία μας τα προηγούμενα χρόνια έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Από την άλλη ,όπως πολύ σωστά επισήμαινε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης σε άρθρο του την προηγούμενη εβδομάδα , αν λειτουργήσει σωστά η εποπτεία του κράτους (που έχει τα μέσα να επιβάλει «συμμόρφωση» στους τραπεζίτες, αφού τους στηρίζει αποφασιστικά), για καθεμία ποσοστιαία μονάδα που μειώνεται το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, οι δανειακές υποχρεώσεις της μεσαίας τάξης -του μέσου νοικοκυριού, ακριβέστερα- μπορούν να μειωθούν μέχρι και 330 ευρώ, χωρίς να θιγεί το περιθώριο κέρδους των ελληνικών τραπεζών.

Κι όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπ` όψιν τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τη μείωση των τιμών καυσίμων, αλλά και τη μείωση των τιμών πολλών προϊόντων λόγω της κρίσης.

Αν δουλέψει η κρατική «επιτήρηση» των τραπεζών, τα νοικοκυριά μπορούν να δουν σημαντική ανακούφιση ως τα μέσα της φετινής χρονιάς.

Όσο χειρότερες ήταν οι αρχικές «προσδοκίες» και οι καταστροφολογίες ,τόσο μεγαλύτερη ανακούφιση θα προκαλέσει η τελική διάψευσή τους (κατά το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα).

Πηγή : «etipos»

12 σχόλια:

  1. το ιρλανδικο μοντελο υπερασπιζόταν μεχρι και πριν 1 χρόνο ο καραμανλής και οχι το πασοκ!!

    τα πειστηρια εδώ

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/frontpage_1Fpagexm?fdate%3D27/05/2004

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗ, Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΗΘΟΦΑΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμβαίνει να θεωρώ ότι, τα πάντα-τα πάντα-είναι ζήτημα μεγεθών.
    Ότιδήποτε υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο μέγεθος, ενέχει εντός αυτού δύο πράγματα κατά σειράν σπουδαιότητας:
    - την ανηθικότητα και,
    - την διαδικασία της κατάρρευσής του.
    Επομένως, χωρίς να είμαι οικονομολόγος, θεωρώ ότι η υπερ-μεγέθυνση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, νομοτελειακά προκάλεσε την κατάρρευσή του.
    Συνεκδοχικως, θεωρώ ότι ο τραπεζικός κλάδος, είναι αδύνατον να μην καταρρεύση ό,τι και αν κάνη η οποιαδήποτε κυβέρνηση.
    Απλά είναι ζήτημα χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ πολίτη, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος αδιαφορεί για τα μικροπολιτικά «υπαρξιακά τους προβλήματα» και τη συνεχή κοκορομαχία τους, όπως πολύ σωστά είχες πει σε παλαιότερο άρθρο σου.
    Αυτό που περιμένει μέσα σ` αυτή την οικονομική καταιγίδα , είναι η
    πολιτική συναίνεση και η άμεση εφαρμογή πρακτικών και εφαρμόσιμων μέτρων .
    Μέτρα που θα διαφυλάξουν (όσο το δυνατόν)την ευημερία της κοινωνίας.
    Δυστυχώς όμως υπάρχουν εκτός των ανεύθυνων πολιτικών και ... ανεύθυνοι και ανεγκέφαλοι πολίτες.
    Γι` αυτούς νομίζω ότι τους είχες αποδώσει την καλύτερη ατάκα που έχω ακούσει τελευταία. "Κομματοανάπηροι" !
    Εύχομαι Καλό Βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρατάτε τι κάνουν τα κόμματα.«Μην αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για εσάς, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας» όπως είχε πει ο Τζον Κένεντι.

    Ας ποντάρουμε στην Ελλάδα και στα προϊόντα της. Μη ξοδεύετε ΟΥΤΕ ένα ευρώ σε προϊόντα πολυεθνικών.
    Ας ποντάρουμε βρε παιδιά στους .... εαυτούς μας .
    Αυτή είναι η λύση!!
    Λιάνα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oι οικονομικοί παράγοντες δεν αποτελούν πλέον το μοναδικό η έστω τον αποκλειστικά κυρίαρχο λόγο για την λήψη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων. Η εκτίμηση των πολιτικών συνθηκών, οι ενδεχόμενες κυβερνητικές η κομματικές αλλαγές, ο ρόλος και η ψυχογραφία των πρωταγωνιστών του εκάστοτε πολιτικού σκηνικού καθώς και άλλες πολλές κοινωνικές συνθήκες και στοιχεία κουλτούρας και αξιακών αντιλήψεων παίζουν κρίσιμο ρόλο στις σχετικές αποφάσεις.

    Είναι αυτονόητο πως οι παρατηρήσεις αυτές δεν προϊδεάζουν για ευχάριστες εξελίξεις στην χώρα μας. Η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη από ξένες επενδύσεις αλλά και από την ομαλή ροή εξωτερικού δανεισμού. Όσα όμως γίνονται εδώ συνηγορούν αρνητικά για την εκπλήρωση και των δύο παραπάνω ενδεχομένων. Το ζήτημα πλέον έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της όποιας εσωτερικής πολιτικής ή ιδεολογικής αντιπαλότητας. Και έχει μετατραπεί σε αντικειμενικά και συνάμα γιγαντιαίο πρόβλημα διεθνών διαστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΡΑΨΕ ΚΩΣΤΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ; ΟΙ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ 50 ΚΑΙ ΤΟΥ 60. ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΟΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΨΟΦΙΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΨΟΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ F5 pilot
    Δεν καταλαβαίνεις ότι με το είδος των σχολίων σου στην ουσία κάνεις κακό στο κόμμα σου ?
    Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτού του είδους τα σχόλια φανερώνουν ανυπαρξία πολιτικού λόγου, επιχειρημάτων και ότι είναι κάτι που στην ουσία στρέφει τους πολίτες στην αντίθετη πλευρά?
    Για σκέψου το!!!!!!!!!
    Για την οικονομία μιλάμε και για την κοινωνική συναίνεση που έχει ανάγκη η χώρα μας.
    Και εσύ επιμένεις σε αφορισμούς κομματικού - φανατικού τύπου.
    Αν νομίζεις ότι η οικονομία περιμένει κανένα ...Μεσσία που θα την αναμορφώσει ως δια μαγείας , εγώ θα σε ρωτήσω πως δεν την είχε αναμορφώσει επί 20 χρόνια τώρα?
    Το άρθρο του πολίτη αναφέρει ότι "Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ουσιαστικής εθνικής ανάπτυξης δεν αποτελούν ευθύνη μόνο της (εκάστοτε) κυβέρνησης.
    Αποτελούν συνισταμένη των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλουν τα πολιτικά κόμματα (κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση), τα συνδικάτα και η κοινωνία."
    Δεν συμφωνείς ή επιμένεις στον ...Μεσσία και στα μαγικά τρικ ? Αγαπητέ η λύση μόνο από εμάς μπορεί να ξεκινήσει. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση της Λιάνας Κ. που αναφέρει παραπάνω στο σχόλιο της.
    Μόνο μέσα από σοβαρές απόψεις και δημιουργικές ζημώσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας , αλλά και το δικό μας.
    Σοβαρότητα λοιπόν!!!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ F5 Pilot
    Συμπληρώνω ,ότι το να γράφεις με κεφαλαία προκαλεί μια "σύγχυση" στους αναγνώστες που δεν ωφελεί και είναι έξω από τους κανόνες του "ιντερνικού διαλόγου". Είναι σαν κάποιος να κραυγάζει δίπλα στο αυτί σου. Εεε ...είναι κακόγουστο και ανυπόφορο.
    Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να γράφεις (εάν μπορείς) με κανονικά γράμματα!!
    Ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η τρέχουσα παγκόσμια κρίση κατεδαφίζει ολόκληρο το οικοδόμημα: οι περιορισμοί της Συνθήκης του Μάαστριχτ αγνοούνται, το ευρώ βρίσκεται κάτω από τεράστιες πιέσεις, και η κερδοσκοπία στις χώρες της Ανατολής κάτω από τα παλινορθωτικά καπιταλιστικά καθεστώτα μετατρέπεται σε εφιάλτη για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και τις αντίστοιχες χώρες τους. Η Ανατολή μετατράπηκε σε μαύρη τρύπα που απειλεί να απορροφήσει τη Δύση στο κενό της, για να χρησιμοποιήσουμε τη μεταφορά του George Soros.
    Μέσα σε όλα αυτά εάν δεν υπάρχει σύμπνοια από όλους , τότε τους πρώτους (ή τουλάχιστον από τους πρώτους) που θα απορροφήσει η μαύρη τρύπα , θα είμαστε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορεί να είναι καταγγέλλοντες εκείνοι που τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος και ανέβασαν την ανεργία από το 3% στο 11%.
    Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεν χωρούν ανευθυνότητα και στείρες αντιπαραθέσεις. Δεν είναι ένα πρόβλημα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ένα πρόβλημα που μειώνει συνολικά τις αντιστάσεις της χώρας. Το μέλλον εξαρτάται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @26 Ιανουάριος 2009 11:08 μμ

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΜΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΣΕΝΑ ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΚΟΜΑ ΜΟΥ; ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2004; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ 2008 ΚΑΙ ΟΧΙ 1960; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΟΥ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙς; ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΕΛΕΟΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΣΕ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ!!!!!! ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αληθεύει ότι η βουλευτής Λούκα Κατσέλη (και σκιώδης υπουργός οικονομικών του Γιωργάκη) και ο Τσούκαλης (πρόεδρος του «κατηχητικού» των πρασινοφρουρών, του ΕΛΙΑΜΕΠ) είναι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ TOY ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Center for Economics and Foreign Politics Studies) μαζί με εξέχουσες προσωπικότητες της Τουρκίας, όπως ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων, μεγαλοεπιχειρηματίες, ανώτατους δικαστικούς, πρώην υπουργούς εξωτερικών;
    Τι κάνει η αλεπού στο παζάρι;
    Τι ΑΚΡΙΒΩΣ συμβουλεύουν τους Τούρκους η κ. Κατσέλη και ο κ. Τσούκαλης (προφανώς προς όφελος της χώρας τους, που ψάχνει να βρεί αφορμή για νέα θερμά επεισόδια για να μας στριμώξουν να αγοράσουμε και άλλα πανάκριβα αεροπλάνα και όπλα, κυρίως αμερικανικά);
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΘ’ ΥΠΟΔΕΙΞΗ;
    Και εγώ που νόμιζα ότι ο Γιωργάκης εκπροσωπεί ΜΟΝΟ τους Έλληνες (και μάλιστα το φτωχό λαό), τι θα σκεφθώ όταν μου ζητήσει να τον ψηφίσω σε λίγους μήνες;
    (Να δείς που στο τέλος θα μας πούνε και μαλάκες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή