Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Βιομηχανία αγωγών...


Η πιο αγαπημένη επιχείρηση για κάποιους δικηγόρους της χώρας θα πρέπει να είναι ο ΟΤΕ έγραφε προχθές ο Δ. Κοντογιάννης. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο ζήλος που επιδεικνύουν στην αποστολή αγωγών με τις οποίες ζητούν να καταβληθούν στους πελάτες τους εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς, δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, κατά το λαϊκόν, αλλά για να βγάλουν τα…. προς το ζην.

Ας δούμε λοιπόν ΠΟΙΟΙ είναι οι πελάτες τους; Αρκετοί από τους νυν εργαζόμενους στον ΟΤΕ που στρέφονται νομικά εναντίον της επιχείρησής τους, ζητώντας αποζημίωση γιατί θίγονται, επικαλούμενοι ορισμένα νομικά κενά που διαπιστώνουν οι δικηγόροι στις συλλογικές συμβάσεις, τις εγκυκλίους και πάει λέγοντας.

Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν καταφθάσει στον ΟΤΕ κάπου ….5.000 (!) αγωγές διεκδικώντας επιπλέον χρήματα. Οι τελευταίες αγωγές στηρίζονται σε ερμηνεία της συλλογικής σύμβασης του 1999.

Για κάποιο λόγο, ίσως…. τυχαία παράλειψη, EKEINH η σύμβαση ανέφερε ότι ο 14ος μισθός θα έπρεπε να υπολογιστεί με βάση το σύνολο των αποδοχών που περιλαμβάνουν τις υπερωρίες κ.λπ. και όχι των «τακτικών αποδοχών» όπως θα έπρεπε αφού έτσι αναγράφεται σε κάθε σύμβαση.

Κάποιος ή κάποιοι ….πρόσεξαν ότι έχει παραλειφθεί…. ο όρος «τακτικών» και πατάνε πάνω σ' αυτό για να ζητήσουν αποζημίωση 10.000 ευρώ και άνω ο καθένας.

Καλά λεφτά βγάζουν επίσης οι δικηγόροι που τους εκπροσωπούν. Οι αμοιβές των δικηγόρων παίρνουν συνήθως 3 μορφές . Υπογραφή στο εργολαβικό και μοίρασμα 50%-50% ή 200 ευρώ μπροστά στους δικηγόρους και το 25% του ποσού που θα επιδικάσει το δικαστήριο ή 500 ευρώ μπροστά και το 18% με 20%.

Με δεδομένο ότι οι πελάτες είναι πολλοί το ....«μεροκάματο» των δικηγόρων που εμπλέκονται είναι πολύ καλό αν κερδίσουν την υπόθεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναρωτιέται κανείς αν ο ΟΤΕ έχει δικηγόρους και τι κάνουν. Η απάντηση είναι ότι ο ΟΤΕ έχει νομικό τμήμα στο οποίο φέρονται να απασχολούνται πάνω από 80 δικηγόροι και πιθανόν πάνω από 100, ενώ ενίοτε συνεργάζεται με εξωτερικά νομικά γραφεία.

Όμως,.... τα κείμενα, π.χ. εγκύκλιοι κ.λπ., συντάσσονται από μια άλλη διεύθυνση. Πρόκειται για τη διεύθυνση εργατικής νομοθεσίας.

Κατά διαβολική σύμπτωση στο ανωτέρω τμήμα …βρίσκουμε «φάντη μπαστούνι» τον κ. Στρατούλη του ΣΥΝ, ο οποίος έχει ιστορικό «παραλήψεων» προς ίδιον μάλιστα όφελος (εδώ) .
Δηλώνει μάλιστα και στο βιογραφικό του ότι διαθέτει … διδακτορικό στις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Βουρλούμης είναι εξοργισμένος μ' αυτή την κατάσταση και προσπαθεί εδώ και καιρό να τη συμμαζέψει. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι μέσα και έξω από τον ΟΤΕ έκαναν….. «πολύ καλή δουλειά» και η βιομηχανία των αγωγών …καλά κρατεί.

Το ερώτημα που γενάτε είναι το εξής: Όσο ο ΟΤΕ ήταν στα κρατικά χέρια , τέτοιου είδους ….περιστατικά …(που τα πληρώναμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ) βαπτίζονταν στην …..συνδικαλιστική κολυμπήθρα του Σηλωάμ .

Τώρα οι Γερμανοί θα ανεχθούν τέτοιου είδους εγκληματικές …..παραλήψεις ή θα έχουμε απόδοση ευθυνών και τις λογικές εξόδους για τα σπίτια τους στους υπευθύνους ;

Δεν θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν οι μέτοχοι του ΟΤΕ ,(που σε κάποιο ποσοστό είναι απλοί πολίτες , αλλά και το κράτος μέσω του ποσοστού που κατέχει ακόμα) τις …παραλήψεις (;) των υπευθύνων (;) υπαλλήλων του;

Πηγή: «enet»

10 σχόλια:

  1. otan kapoioi ston dimosio tomea, katalavainoun oti logo politikis allagis tha kindinepsoun ta "pronomoia" pou me toso kopo(stis afissokoliseis) kai agona (se sigkentroseis kai poreies) kerdisane,eite narkothetoun tous epomenous mesa apo perierges diadikasies kai paraleipseis, eite ta vriskoun to teleytaio diastima mazi tous kai sintiroun tin diafthora (opos egine me tous teloniakous)

    ayti einai i moira tou dimosiou tomea, apo tote pou oi sindikalistes ginane mafia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σε καταλαβαίνω, Politi μου.
    Μήπως εννοείς ότι δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους του ΟΤΕ να προσφεύγουν στα δικαστήρια, αν κρίνουν ότι δεν τηρούνται οι νόμοι ή οι συλλογικές συμβάσεις που υπόγραψαν; Κι αν ναί, τότε πού πρέπει να προσφύγουν; Στον Βουρλούμη ή στον Στρατούλη;
    Δούλεψα για τον ΟΤΕ 35+ χρόνια κι του έχω κάνει πολλές αγωγές. Μερικές τις κέρδισα και μερικές τις έχασα. Λίγες εκκρεμούν. Τι το ποιό φυσιολογικό;
    Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Συνταξιούχο
    Για κάποιο λόγο, ίσως…. τυχαία παράλειψη, EKEINH η σύμβαση ανέφερε ότι ο 14ος μισθός θα έπρεπε να υπολογιστεί με βάση το σύνολο των αποδοχών που περιλαμβάνουν τις υπερωρίες κ.λπ. και όχι των «τακτικών αποδοχών» όπως θα έπρεπε αφού έτσι αναγράφεται σε κάθε σύμβαση.
    Τι δεν καταλαβαίνεις; Το ποιο ...αόρατο χέρι έκανε την .. "κουτσουκέλα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tακτικές αποδοχές θεωρούνται και οι υπερωρίες εφόσον γίνονται τακτικά και περιοδικά και όχι έκτακτα και κατά περίσταση!

    Είναι θέμα των δικαστηρίων να το κρίνουν αυτό.
    Kαι νομίζω ότι για τον ΟΤΕ έχει ήδη κριθεί το θέμα αυτό, υπέρ των εργαζομένων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @marianaonice
    Μόνο η σύμβαση του 1999 "παρέλειψε" να αναφερθεί στις "τακτικές" -όπως τις ορίζει ο νόμος- αποδοχές και αναφερόταν στο ΣΥΝΟΛΟ αυτών.
    Δεν μιλώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση για το "δίκαιο" της περίπτωσης , (αφού υπάρχει υπογεγραμμένη η σύμβαση που υπερισχύει έναντι όλων των άλλων νόμων εργατικού δικαίου), αλλά για το χέρι που διόρθωσε την λέξη (μόνο το 1999).
    Εν αγνοία όλων των εμπλεκομένων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χεράκι συνδικαλιστή ήτανε.
    Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι πριν 10 χρόνια η σύμβαση έλεγε αυτό ή εκείνο;
    Μαφία συνδικαλιστών και δικηγόρων λυμαίνονται μια ζωή το δημόσιο χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ποα ποτε τα δικαστηρια,πρεπει να καθαριζουν για το ποσα λεφτα παιρνει ο ενας η ο αλλος;
    Με το που χτυπας την πορτα,πρεπει να ξερεις ποσα θα παιρνεις και το τι εξελιξη θα εχεις.Ολα τα αλλα,ειναι για τα μπαζα.
    Και ειδικα γι αυτους,που εχουν και το προνομιο της μινικοτητας,και επρεπε να κρυβονται οταν ζητανε λεφτα,οταν ειμαστε σε περιοδο που θα κλαψουνε μανουλες απο την ανεργια.Μιλαμε για μεγαλο θρασος.
    Ξερεις τι ειναι, ο ενας να σκουζει γιατι δεν εχει να φαει,ακαι ο αλλος να φωναζει γιατι δεν του δινουνε 10χιλιαρα για να παρει αυτοκινητο;
    Μετα,πως να πω τιποτα,αμα βγουνε παλι εξω οι αλλοι και τα κανουνε ρημαδιο;
    Κλαινε οι χηρες,κλαιν και οι παντρεμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εδώ ο Στρατούλης;Συνιστώσα μου μυρίζει. Όπου κομπίνα και συνδικαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανέκαθεν στην Ελλάδα, το κυρίαρχο πρόβλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι, η ακρίβεια η σαφήνεια και η αξιοπιστία των νόμων.
    Τώρα πιά σε μια σύμβαση θα σταθούμε;
    Και αν υπονοείς ότι οι δικηγόροι του ΟΤΕ συντάσουν κάτι αντικρούσεις της πλάκας, κάνοντάς τα έτσι πλακάκια με τους άλλους δικηγόρους που αναλαμβάνουν τις αγωγές, τότε τι να σου πώ;
    Πώς έχεις πέσει μέσα;
    Όχι δεν θα στο πώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε σεις,εδω οι δικηγοροι του Δημοσιου,πολλες φορες,δεν πανε καθολου να παραστουν,και χανεται η δικη,κι εσεις λετε διάφορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή