Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Σε δυσαρμονία με τη λογική


Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Δημ. Ρέππας ,έγραφε χθες ο κ. Κ. Ζούλας, το κόμμα του δεν θα συμπράξει σε ένα χρόνο από σήμερα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας, αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές.

«Ο κ. Παπούλιας είναι άριστος στα καθήκοντά του, έχουμε κάθε λόγο να τον στηρίξουμε, αλλά…. αυτό μπορεί να γίνει αφού μεσολαβήσουν εκλογές», ήταν η δήλωσή του κ. Ρέππα.

Αν κατάλαβα καλά, λοιπόν, όταν αρχίσουν οι σχετικές ψηφοφορίες στις αρχές του 2010, το ΠαΣοΚ -καίτοι δηλώνει σήμερα ότι… επιθυμεί την επανεκλογή του κ. Παπούλια- θα τον καταψηφίσει διαδοχικά τρεις φορές (!), προκειμένου να μην συγκεντρώσει τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 180 ψήφους και να προκαλέσει έτσι εθνικές εκλογές.

Στη συνέχεια δε όπως εξήγησε ο κ. Ρέππας -και με την προϋπόθεση ότι το ΠαΣοΚ θα έχει εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση- το κόμμα του αίφνης θα «τιμήσει» τον κ. Παπούλια «προσφέροντάς» του τις 151 ψήφους που θα απαιτεί πλέον η εκλογή του.

Η κραυγαλέα αυτή πολιτική αντίφαση που προδίδει τον κυνισμό με τον οποίο το ΠαΣοΚ διεκδικεί την εξουσία έχει, δυστυχώς, και συνέχεια.

Ο κ. Δημ. Ρέππας «στοιχειοθέτησε» την άποψή του στο γεγονός ότι η Ν.Δ. αρνήθηκε δύο φορές κατά τις τελευταίες Συνταγματικές αναθεωρήσεις να υιοθετήσει την πρόταση του ΠαΣοΚ για πλήρη αποσύνδεση της προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου.

«Εμείς θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται το ένα με το άλλο, αλλά η Ν.Δ. δυστυχώς απέρριψε την πρότασή μας», είπε ο κ. Ρέππας.

Αν πάλι λοιπόν καταλαβαίνω καλά, ο έμπειρος βουλευτής προαναγγέλλει ότι το κόμμα του το 2010 θα κάνει χρήση μιας δυνατότητας που... κάκιστα κατά την άποψη τού ΠαΣοΚ εξακολουθεί να παρέχει το σημερινό Σύνταγμα.

Πέραν του γεγονότος ότι ουδέποτε στο παρελθόν -πέραν της πολιτικά ιδιάζουσας κατάστασης της οικουμενικής- η προεδρική εκλογή προκάλεσε εθνικές εκλογές, άκρως ενδιαφέρον ήταν και ένα τρίτο επιχείρημα που επικαλέστηκε ο κ. Ρέππας.

«Υπάρχει», είπε «δυσαρμονία ανάμεσα σε αυτή τη βουλή και τη λαϊκή θέληση» και επομένως «δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή να εκλέξει αυτή Πρόεδρο, ούτε εκείνος θα ήθελε να ξεκινήσει τη θητεία από μια βουλή, η οποία είναι πασίδηλα σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα».

Οι παλαιότεροι (και ο κ. Ρέππας) θυμούνται προφανώς ότι μέχρι το 1985, το άρθρο 41 του Συντάγματος προέβλεπε ότι ο μόνος πολιτειακός παράγων που μπορούσε να διαπιστώσει «δυσαρμονία της βουλής με το λαϊκό αίσθημα και να διαλύσει τη Βουλή» ήταν …ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη διάταξη αυτή δε, την κατήργησε τότε το ΠαΣοΚ, καταγγέλλοντάς την ως …..«αντιδημοκρατική υπερεξουσία»!

Το γεγονός ότι 24 χρόνια μετά, την ίδια αρμοδιότητα που κατηγόρησαν ως …αντιδημοκρατική και κατήργησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει αυτοβούλως ο κ. Ρέππας και διακηρύσσει ότι θα την ασκήσει, ας το κρίνουν οι αναγνώστες, αλλά και ο κ. Καρ. Παπούλιας, την αξιοπρέπεια του οποίου επικαλείται το ΠαΣοΚ...

Πηγή : «kathimerini»

10 σχόλια:

  1. Πράσινοι καραγκιόζιδες! Αυτό που σκέφτονται είναι πως θα βρεθούν στην εξουσία και τίποτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καποιοι πολιτικοι που διψουν για εξουσια, εχουν βαλθει να επιβεβαιωσουν και παλι τον κικερωνα, οταν ελεγε για το ποσο αδυνατη πολιτικα μνημη εχουν οι ελληνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν φταίει ο κ. Ρέππας και ο κάθε κ. Ρέππας, αν εμείς οι ψηφοφόροι ανεχόμαστε την εξάρθρωση της κοινής λογικής.
    Θεωρώ μάλιστα ότι οι πολιτικοί μας διακρίνονται από μία αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, μιάς και ΔΕΝ μας κάνουν όλα όσα τους επιτρέπει η ανοχή μας πρός αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΥΣ ΒΕΛΓΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να αλλάξουνε τα κόματα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς - αντισταθείτε στο βουλευτή σας - μη δέχεστε "δωράκια" και μη κάνετε "δωράκια" - τότε κάτι μπορεί να αλλάξει

    α ρε Αντρέα, ότι αξίες μας είχαν μείνει τις κατέστρεψες - τώρα να δόυμε αν γίνεται τίποτα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουδέποτε το πασοκ υπήρξε δημοκρατικό κόμμα, πάντα προαγωγός της αήθιας και του πιο αναίσχυντου κυνισμού ήταν.
    Προς τι η έκπληξη λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε σεβάστηκε τον θεσμό του Προέδρου. Τον χρησημοποιούσε πάντα ως συνεργό στις ανομίες του. Επί Στεφανόπουλου-Σιμήτη η χώρα κυβερνιόταν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λες και είμαστε στο 1974. Και ο "έντιμος" τρομάρα του, υπέγραφε άνευ αντιρρήσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O δαιμόνιος Δ. Ρέππας στην πρώτη του δήλωση είπε «θα στηρίξουμε Παπούλια». Πρόσθεσε όμως: «Εφόσον εκείνος το επιθυμεί...». Το πρόσεξε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλεγε ο ΜΚοτάκης ότιμια άλλη ερμηνεία, όμως, πιο προχωρημένη, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τώρα το θέμα επί της διαδικασίας με σκοπό να προκαλέσει ναυάγιο επί της ουσίας. Η αντιδικία συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης για την προεδρική εμπλοκή μπορεί να -ελπίζεται ότι θα- προκαλέσει την ενόχληση, άρα και απόσυρση, του Κάρολου Παπούλια από την προεδρική εκλογή. Γιατί «ελπίζεται»;
    Πρώτον, διότι η υποψηφιότητα Παπούλια δεν φέρει πολιτικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ. Η υποστήριξή της του προκαλεί αμηχανία, καθώς αναγκάζεται να στηρίξει ένα δικό του άνθρωπο, ο οποίος είναι όμως πρόταση της Κεντροδεξιάς.
    Δεύτερον και σημαντικότερον, διότι η υποστήριξη μιας άλλης υποψηφιότητας για την Προεδρία θα ενίσχυε αφάνταστα την εκλογική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, ενώ θα διεύρυνε την επιρροή του στον κρίσιμο μεσαίο χώρο. Αν λ.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε ότι «εγώ θα είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία και ο Σημίτης (ή κάποιος άλλος) υποψήφιος για την Προεδρία», θα είχε να προσδοκά πολλαπλά οφέλη σε μια εκλογική μάχη, όπου το ζητούμενο είναι η πρωτιά και όχι η αυτοδυναμία..
    Π.Ρηγ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας κανει εργο ο χοντρος,για να μη βρει δρομο το καθε πασοκ να ανεβει.
    Δεν το βλεπω ομως να γινεται,και θα ανεβουν κι αυτοι καποια στιγμη,για να μας "σωσουν".
    Χεσε μεσα δηλαδη.
    Ομως,τι να κανουμε;Τα εχουμε καταφερει, με την αθλιοτητα που κουβαλαμε,να περιμενουμε απο το βολευτη, να "ριξει " το διπλανο μας,και να ευνοησει εμας,να μετεχουν στη βουλη, οι χειροτεροι και οι πιο διεφθαρμενοι.Οι καλοι και οι εντιμοι, ουτε απ εξω δεν περνανε.
    Καλα να παθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή