Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Η ιδέα της Δικαιοσύνης .


Για τους απλούς ανθρώπους Δίκαιο είναι πριν και πάνω απ΄όλα το …Ποινικό Δίκαιο. Δικαστήριο …το ποινικό δικαστήριο. Δίκη η …ποινική δίκη.

Πραγματικά το Ποινικό Δίκαιο είναι ίσως η πιο αρχέγονη μορφή του Δικαίου. Οι απαρχές του χάνονται στο βάθος της Προϊστορίας.

Κι αυτό γιατί η ύπαρξή του ανταποκρίνεται στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του ανθρώπου ως κοινωνικού όντος και συγχρόνως αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της οργανωμένης κοινωνίας.

Γι` αυτόν άλλωστε τον λόγο το Ποινικό Δίκαιο αποτελεί για τη λαϊκή συνείδηση και το πιο εκφραστικό και αντιπροσωπευτικό της έννομης τάξης.

Είναι ένα από τα θεμελιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Πριν λίγες ημέρες έλαβε χώρα ένα παράδοξο -για την Ελλάδα- φαινόμενο δικαστικής απόφασης , που πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει η απαρχή πολλών δυνών στην απονομή της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Η ιστορία ξεκινά πριν από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα το 1996 όταν ο σύζυγος πέταξε την γυναίκα του στο φρεάτιο του ασανσέρ της νεοανεγειρόμενης τότε οικοδομής, ιδιοκτησίας τους στη Ν. Σμύρνη .

Προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη, την τεμάχισε με μπαλτά και μαχαίρι, έβαλε τα κομμένα μέλη σε σακούλες και τα πέταξε στους κάδους απορριμμάτων.

Για το επόμενο διάστημα διέδιδε στο περιβάλλον του ότι η σύζυγός του είχε εξαφανιστεί. Επισήμως, στις αρχές δήλωσε την εξαφάνισή της τρία χρόνια μετά, το 1999.

Στο μεσοδιάστημα εισέπραττε το επίδομα πρόνοιας της συζύγου, ενώ με τη βοήθεια φίλης, την οποία εμφάνισε ως τη σύζυγό του, υπέγραψε πληρεξούσιο που τον καθιστούσε μοναδικό διαχειριστή της περιουσίας!

Το 2007 οι αστυνομικές αρχές ανασύρουν την υπόθεση από το αρχείο, καθώς υπήρξαν νεότερες πληροφορίες σχετικά με το έγκλημα και την εμπλοκή του συζύγου σε αυτό.

Εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς υπέπεσε σε αντιφάσεις και τελικά αναγκάστηκε με καθυστέρηση 11 ετών να ομολογήσει το απεχθές έγκλημα. Το ίδιο ομολόγησε και στην απολογία του στον ανακριτή.

Πειστήρια του εγκλήματος δεν εντοπίστηκαν ποτέ αλλά η ποινική δίωξη εις βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση φαινόταν τότε μονόδρομος, όπως και η απόφαση των δικαστικών αρχών για προσωρινό εγκλεισμό του στις φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πριν από λίγες ημέρες όμως που διεξήχθη η δίκη ο σύζυγος ……. αθωώθηκε πανηγυρικά .

Τι μέτρησε εν προκειμένω περισσότερο στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης για να εκδώσουν οι δικαστές αυτήν την απόφαση ;

Η υπεράσπιση είχε ζητήσει τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ….ψυχιάτρου, η ομολογία ήταν προϊόν …..ψυχικής διαταραχής και δεν μπορούσε να αποτελέσει βάση για την καταδίκη του.

Στη διαμάχη του δικαστικού με τον ψυχιατρικό λόγο, σημειώσατε ..2.

Σίγουρα βασικό χαρακτηριστικό του νομικού μας πολιτισμού συνιστά η αξία του ανθρώπου.

Το περιεχόμενο όμως του νομικού μας πολιτισμού και του σεβασμού προς την αξία του ανθρώπου δεν εξαντλείται μόνο με την πιστή τήρηση των ψυχιατρικών και άλλων ….επιστημονικών γνωματεύσεων.

Έχει και μιαν άλλη πλευρά εξίσου θεμελιακή. Αυτή έγκειται στο πνεύμα της Δικαιοσύνης ως ιδέας.

Γι` αυτό η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποβλέπει μονοδιάστατα αποκλειστικά σε …. πρακτικές σκοπιμότητες.

Αυτές μπορεί και πρέπει να τις υπηρετεί, θεμέλιό της όμως, προσδιοριστικό του πνεύματός της, οφείλει να είναι η ……ιδέα της Δικαιοσύνης.

10 σχόλια:

  1. αυτα συμβαινουν απο παλιοτερα.σιγουρα θα θυμαστε εκεινον τον δικηγορο τον παπαδοπουλο με την συμμορια του (θα τοχει το ονομα,συγγνωμη για τους αθωους συνονοματους).ο εν λογω "κυριος" πηγε και δηλωσε τον θανατο του.αυτο δεν τον εμποδισε βεβαια και στην εξασκηση του επαγγελματος του ωστε να κερδισει επαξια το παρατσουκλι απο τους συναδελφους του "ο πεθαμενος".φυσικα κανενας δεν ενδιαφερθηκε και ο "πεθαμενος" σκοτωνε αθωους γεροντες και εκλεβε με πλαστες διαθηκες τις περιουσιες των θυματων,κυριολεκτικα κατω απο την μυτη της "δικαιοσυνης" επι σειρα ετων.αν περνανε τετοια υπερωκεανια απ'το ματι της βελονας τα υπολοιπα φανταζουν σαν συναχι κι ας ειναι τα συμπτωματα ενος θανατηφορου καρκινου που οδηγει στην απαξιωση την τελευταια γραμμη αμυνας της δημοκρατιας και του απλου πολιτη.ας ελπισουμε οτι κατι θα συμβει που θα σταματησει τον κατηφορο.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή το αποτέλεσμα της υπόθεσης το περιγράφεις στην ανάρτηση σου εγώ σκέφτηκα όταν διάβασα την περιγραφή σου
    Κανένας ¨ψυχικά διαταραγμένος¨ συγγενής της γυναίκας του δεν βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια να τον θεραπεύσει ??
    Ακραία σκέψη...αλλά μου ήλθε τι να κάνω... Γιατί εντάξει το σπρώξιμο αλλά ο τεμαχισμός ????

    @G
    me geia to pliktrologio:))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή όλοι αυτοί οι δικαστές σφάλανε ή τρελλαθήκανε.
    Δεν μπορεί δηλαδή πραγματικά η ομολογία του να προήλθε από πίεση των ανακριτικών αρχών και να περιήλθε σε ψυχική διαταραχή ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Gnik.
    "Θεραπεία" από τους συγγενείς ήθελε αυτός.
    Κοιτάτε τι έγινε πριν λίγες ημέρες στην Λίμα του Περού. Κάποιοι πήγαν να πουλήσουν προστασία σε κάποιους κατοίκους και ξαφνικά βρέθηκαν να τους βαράνε 200-300 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
    Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να τους αποσπάσει από τα χέρια τους. Τους είχαν λιντσάρει.
    Θα ξαναπάνε να πουλήσουν προστασία σ` αυτή την γειτονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η απόφαση αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.
    Είναι η μοναδική περίπτωση που, τα ελληνικά δικαστήρια αθωώνουν παρότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε τέτοια ειδεχθή πράξη και ενώπιον του ανακριτή.
    Τελικά αποδείχτηκε αθώος. Τέτοιες αποφάσεις μόνο θα μας πάνε μπροστά και στην πραγματική απόδοση της δικαιοσύνης.
    Μπράβο σε αυτούς τους αδέκαστους δικαστές του Μικτού Ορκωτού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε συ φίλε 8.17 μας δουλεύεις?
    Mπας και είσαι ο δικηγόρος του συζύγου?
    Αν είσαι , μαγκιά σου ,αφού κατάφερες ένα κατηγορούμενο με ομολογία στην αστυνομία και στον ανακριτή , να τον αθωώσεις.
    Αλλά φίλε αυτή δεν είναι δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ gnik ευχαριστω φιλε.
    απλως κατεβασα τουσ ελληνικους χαρακτηρες,το πληκτρολογιο ειναι με τα λατινικα.
    @11:24 ισως σχεδιαζει κατι παρομοιο ο 8.17
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κουβεντούλα καφενείου και ουσία μηδέν στην εκπομπή τπου Χατζηνικολάου για τη μονή Τοπλού.
    Τα νομικά κενά είναι τεράστια όπως και οι μεθοδεύσεις του μοναχού (ένας και μόνος στο μοναστήρι), του δημάρχου Σητείας (που συμμετέχει στην εταιρία εκμετάλλευσης σαν ιδιώτης και πήρε χιλιάδες μετοχές δωρεάν, ναί δωρεάν – από τον αντίδικο) και τόσα άλλα.
    Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σκανδάλου των 26.000 στρεμμάτων είναι το ότι η σύμβαση ανάμεσα στην κοινωφελή (μη κερδοσκοπική εταιρία) και την ξένη Loyalward είχε υπογραφεί μήνες ΠΡΙΝ αποφανθεί η δικαιοσύνη για την ιδιοκτησία της περιοχής.
    Ο Δρύς που είχε υπογράψει τη σύμβαση ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ, λόγω κωλύμματος!
    Ο Καρχιμάκης, βεβαίως, ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ.
    Σκάνδαλο ολκής.
    Να δούμε τι θα κάνει η εισαγγελέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλα, η μακαριτισα, δεν ειχε καναν πατερα, καναν αδελφο, να κλεισουν το ζητημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2,19 μην χαίρεσαι γιατί και αυτό το σκάνδαλο είναι δυστυχώς με υπογραφή Μητσοτάκη. Εμείς από Κρήτη ξέρουμε πολλά. Δυστυχώς και εδώ την πατήσαμε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή