Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Τι άλλαξε με τα πτυχία.


Άρδην αλλάζει το εκπαιδευτικό τοπίο μετά και την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) την Πέμπτη. Η «Κ.Ε.», απαντώντας σε έξι ερωτήσεις, προσπαθεί να διευκρινίσει κάποιες από τις διατάξεις της γνωμοδότησης των ευρωπαίων δικαστών.

1 Ποιους αφορά η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΕΚ;

- Όλους τους αποφοίτους των ΚΕΣ που συνεργάζονται, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, με κάποιο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως και όλους τους πτυχιούχους των ευρωπαϊκών ΑΕΙ που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν προβλήματα στην αναγνώριση των διπλωμάτων τους (Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 50.0000 άτομα).

Συγκεκριμένα, το ΔΕΚ αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα κοινοτικά ΑΕΙ, είτε οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου, είτε εν μέρει στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, στη χώρα μας να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκε το δίπλωμα.
Μόνο το κράτος-μέλος στο οποίο εδρεύει το συνεργαζόμενο ΑΕΙ μπορεί να το πράξει.Η απόφαση δεν αφορά τους τίτλους που εκδίδονται από πανεπιστήμια κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρ. Ενωσης.

2 Ποια δικαιώματα αποκτώ μετά την έκδοση της απόφασης;

- Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνει ο κάτοχος του ίδιου διπλώματος στη χώρα που εδρεύει το συνεργαζόμενο ΑΕΙ.
Για παράδειγμα, δεν μπορούν να σας αρνηθούν πλέον την εγγραφή στο σχετικό επαγγελματικό σύλλογο ή την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, εάν είχατε αποκτήσει αυτά τα δικαιώματα στη χώρα-έδρα του ΑΕΙ που εξέδωσε τον τίτλο.

3 Μπορώ να ζητήσω την ιεραρχική ή μισθολογική μου αναβάθμιση και πώς;

- Μόνο εάν εργάζεστε στο Δημόσιο. Οι Ευρωπαίοι δικαστές καταδίκασαν την Ελλάδα επειδή, μέχρι σήμερα, δεν επέτρεπε τη μετάταξη σε ανώτερο ιεραρχικό και/ή μισθολογικό κλιμάκιο όσων κατείχαν παρόμοιους τίτλους σπουδών.

Κι αν η ιεραρχική αναβάθμιση είναι κάτι που ίσως καθυστερήσει κάπως, λόγω κάλυψης θέσεων στην κάθε υπηρεσία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για τη «μισθολογική διεκδίκηση των μη καταβληθέντων χρημάτων», όπως εξηγούσαν έμπειροι νομικοί στην «Κ.Ε.».

Εάν δεν αποδοθούν άμεσα τα οφειλόμενα (επίδομα πτυχίου κ.λπ.), όλοι οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να «προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να τα διεκδικήσουν», πρόσθεταν οι ίδιοι νομικοί!

Εάν εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα μπορείτε να διεκδικήσετε, για παράδειγμα, το επίδομα πτυχίου, μόνο εάν προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Για την ιεραρχική αναβάθμιση, ούτε λόγος να γίνεται καθώς εξαρτάται από άλλους παράγοντες!

4 Έχει την ευχέρεια το ΣΑΕΙΤΤΕ να μη μου αναγνωρίσει το δίπλωμα;

- Όχι. Είναι πλέον υποχρεωμένο. Μπορεί, απλώς, να ελέγχει τη γνησιότητα των εγγράφων που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος, των βεβαιώσεων, δηλαδή, και των συναφών εγγράφων που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους προέλευσης.

Οι ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο η αρμοδιότητα που έχει το ΣΑΕΙΤΤΕ να ελέγχει «αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

5 Μπορεί η Ελλάδα να υποβάλει τους αποφοίτους σε εξετάσεις για την αναγνώριση, του διπλώματός τους;

- Η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και η κοινοτική οδηγία, χορηγεί τη δυνατότητα αυτή. «Τα αντισταθμιστικά μέτρα», όπως αποκαλούνται, μπορεί να είναι είτε η «πρακτική άσκηση προσαρμογής», είτε η «δοκιμασία επάρκειας».

Στη διακριτική, όμως, ευχέρεια του ενδιαφερόμενου παραμένει να επιλέξει έναν από τους δύο τρόπους για να αναγνωρίσει το δίπλωμά του. Οι δικαστές, πάντως, έκριναν ότι η Ελλάδα καταργώντας αυτό το δικαίωμα παρέβη το κοινοτικό δίκαιο.

6 Πώς μπορώ να αντιδράσω εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση;

- Η καταγγελία στα κοινοτικά όργανα για μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης είναι μία από τις διεξόδους. Η συγκεκριμένη, άλλωστε, απόφαση του ΔΕΚ εκδόθηκε μετά την προσφυγή 37 πολιτών.
Βεβαίως, πρέπει να περάσουν άλλα δύο χρόνια έως ότου αποφανθούν εκ νέου οι ευρωπαίοι δικαστές.

Τότε, όμως, θα επιβάλουν ημερήσιο πρόστιμο, όπως δηλαδή συνέβη και στην υπόθεση της χωματερής στον Κουρουπητό και της Ολυμπιακής.

Πηγή : «enet»

11 σχόλια:

  1. Κουρελόχαρτο το ελληνικό σύνταγμα. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τα ΤΕΙ και τα δικαιώματά τους τι θα γίνει ;Ξέρει κανείς;
    Από την στιγμή που τα 3χρονα πτυχία του εξωτερικού θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα αντίστοιχα 4χρονα ή 5χρονα ελληνικά ΑΕΙ, δεν θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τα 4χρονα ΤΕΙ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ΤΕΙ δεν γεμίζουν επιχειρηματιών τσέπες. Ποιός λοιπόν να νοιασθεί?
    Ακόμη και ο Καραμανλής που είχε δηλώσει απο την ΔΕΘ οτι θα δωθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους φανηκε ανακόλουθος των λόγων του..
    ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΙΔΡΥΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ετσι,που γραφτηκε το κομματι ομως, ειναι σα να τογραψε εκπροσωπος των "σχολαρχων".
    Ετσι ειναι,ή εγω μονο το νομιζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. i kivernisi dixni megali anoxi se auto pou egine (kai poli kakws egine). sinigori iper tis proxirotitas pou dixnoun auta ta idrimata! alla vevea einai 50000 psifoi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eννοειται,αλλα παλι, δε μπορει να τα βαλει με τους μεγαλους της ΕΕ,Αγγλια-Γαλλια, που εχουν και την κονομα απο τα "ιδρυματα" αυτα.
    Καταλαβαινεις,τι φυντανια θα βγαζουν απο κει μεσα, οταν μπαινουν μεσα, ατομα με IQ ραδικιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. theodore diafono....to eliniko kratos mporei na apetisi ta ptixia ton parartimaton na einai IDIA PIOTIKA me ta ptixia tou idrimatos-mama. oloi edo mesa kseroume poso ipovathmismena se sxesi me ta idrimata-mama einai ta ptixia pou dinontai stin elada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τωρα εσυ, μπορει να διαφωνεις οσο θελεις, και να εχεις και δικηο,ΑΛΛΑ η ΕΕ, δε διαφωνει καθολου, υπακουοντας, οπως σου ειπα στις ορεξεις των μεγαλων, γιατι τα λεφτα ειναι πολλα, και τα κοροιδα, πολλά.
    Απλως η αποφαση, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ, να γινεται ελεγχος τετοιος οπως τον θες εσυ.Απλως, αν ο τιτλος ειναι γνησιος.
    Πουτσες μπλε δηλαδη.
    Και εαν μεν, ειχαμε κρατος, που σεβοταν τον εαυτο του, θα βρισκοταν η ακρη, αφου κανεις δε θα τους επαιρνε στη δουλεια, μιας και θα ειναι τουβλα,αλλα ελα που ολοι αυτοι,εχουν συνηθως προσβαση, στην αλητεια, που εχουμε για πολιτικους, και ετσι, ειναι σιγουρο, οτι θα κανουν στην παντα τους κανονικους πτυχιουχους,παρακαμπτοντας τον ΑΣΕΠ και βαζοντας τους, απο το παραθυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ theodore
    Έχεις πολλά χρόνια να επισκεφτείς ένα ελληνικό ΑΕΙ?
    Κάνε μια βόλτα και μετά τα ξαναλέμε.
    Μαθήματα και βαθμοί έναντι ανταλλαγμάτων, καθηγητές που δεν πατάνε καθόλου, φοιτητές που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οτιδήποτε άλλο εκτός των μαθημάτων, πολιτικές στρατολογήσεις, οικογενειακές κλειστές φάμπρικες καθηγητών, χρήμα από το κράτος που κανείς δεν ξέρει που πάει(αν και από την περίπτωση του Παντείου είδαμε ότι πήγαινε για τις βίλες καθηγητών),άσχετα μαθήματα με μοναδικό σκοπό να καλύπτουν τις αντίστοιχες θέσεις από τα οικογενειακά καρτέλ των καθηγητών κ.λπ
    Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο. Κάνε μια βόλτα και θα τα διαπιστώσεις.
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ marios 6.50
    Θα πάρουν τα αντίστοιχα δικαιώματα και τα ΤΕΙ, άσχετα από τις αποφάσεις του συμβουλίου επικρατείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eιναι γεγονος, οτι εχω φυγει απο κει, κατι αιωνες.(Μπηκα το 59,αν καταλαβαινις τι εννοω).
    Αρα, ειμαι καπως ασχετος με το κλιμα.
    Εχω ομως δει την ατμοσφαιρα που επικρατει εξωτερικα, ακομα και στα κτιρια, οποτε καταλαβαινεις αμεσως, τι γινεται και με τα εμψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή