Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Φως στο δικαστικό τούνελ !


Φως στα σκοτεινά τούνελ των πολιτικών εξελίξεων προσπαθεί να δώσει η εβδομαδιαία πολιτική αποκαλυπτική εφημερίδα «Το παρασκήνιο» στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής 17/10/08.

Το άρθρο της έρχεται ως συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος του Ε.Τ την Τετάρτη 15/10/08 που ανέφερε ότι η σύγκρουση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με τους δύο εισαγγελείς, αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δικαστικών λειτουργών, λόγω κάποιων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων του καλοκαιριού.

Ας δούμε τι αναφέρει λοιπόν «Το Παρασκήνιο» στο άρθρο του: «Στην περίπτωση των παραιτήσεων των δύο αντιεισαγγελέων από την έρευνα για το Βατοπαίδι, τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους από τα μέσα Ιουλίου, όταν το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έστελνε στο σπίτι του τον επί σειρά ετών προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γιώργο Κολιοκώστα, τοποθετώντας στη θέση του τον κ. Κυριάκο Καρούτσο.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι λίγες ημέρες μετά την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, ο κ. Κολιοκώστας ανέσυρε από το αρχείο την παλαιά και ξεχασμένη υπόθεση Κοντομηνά ασκώντας του δίωξη για κακούργημα .

Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Κοντομηνάς να «ανεβεί στα κεραμίδια» επιτιθέμενος έκτοτε ανηλεώς κατά της κυβέρνησης και του κ. Ρουσόπουλου από τον Alpha.

Λίγο αργότερα έσκασε και το Βατοπαίδι, πάλι από το…. κανάλι του κ. Κοντομηνά, και ο κ. Κολιοκώστας, μετά την παρέμβαση του κ. Σανιδά στις 4 Σεπτεμβρίου, όρισε τους δύο εισαγγελείς, τη κα. Σωτηροπούλου και τον κ.Κολιούση, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία

Ένα μήνα αργότερα, τον διαδέχτηκε ο κ.Καρούτσος (γνωστός για τη σκληρή του γραμμή στην υπόθεση της 17Ν) και προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού διαπίστωσε ότι η δικαστική έρευνα είχε προχωρήσει μεν αρκετά, αλλά …δεν υπήρξαν οι καταθέσεις ορισμένων βασικών μαρτύρων .

Στις 2 Οκτωβρίου, οι δύο εισαγγελείς ενημερώνουν προφορικά το νέο τους προϊστάμενο για την πορεία της δικαστικής έρευνας, αναφέροντάς του -επίσης προφορικά, όπως λένε στην επιστολή παραίτησής τους- ότι προκύπτουν ευθύνες από την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Πέντε ημέρες αργότερα, του στέλνουν και τη δικογραφία (σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφουν στην επιστολή παραίτησης) κι εκείνος αρχίζει να την εξετάζει.

Όλως… περιέργως, από τις 7 Οκτωβρίου, που έστειλαν τη δικογραφία στον κ. Καρούτσο, το… ΠΑΣΟΚ άρχισε να χτυπά την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πως σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και Δικαιοσύνη δεν στέλνουν το φάκελο στη Βουλή.

Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερική πληροφόρηση, φυσικά όχι από τον κ.Καρούτσο, που μόλις τότε είχε αναλάβει και θα καθίσει στη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών για τα επόμενα χρόνια.

Έξι μέρες μετά, στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Καρούτσος γυρνάει πίσω στους εισαγγελείς τη δικογραφία και τους δίνει εντολή να εξετάσουν τέσσερις βασικούς μάρτυρες, που, αν μη τι άλλο, θα συνεισέφεραν στην ερευνητική διαδικασία

Συγχρόνως έδιδε εντολή να συνδράμει στην έρευνα και τρίτος εισαγγελέας, η κα. Σπυροπούλου ,με σκοπό την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι δύο εισαγγελείς, αντί να συνεχίσουν την έρευνα, να την ολοκληρώσουν και μετά να καταθέσουν συμπληρωμένη τη δικογραφία στον προϊστάμενό τους, επέλεξαν να παραιτηθούν, κερδίζοντας μόνο πρόσκαιρα οφέλη εντυπωσιασμού και όχι ουσιαστικά.

Οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς και το ΠΑΣΟΚ ......αντέδρασαν ταυτόχρονα για την τοποθέτηση της κας.Σπυροπούλου.

Την... προηγούμενη της παραίτησής τους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ρόβλιας ανέλαβε την υπεράσπισή τους χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά την τοποθέτηση της κας.Σπυροπούλου στην υπόθεση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο καπελώνει τους άλλους δύο εισαγγελείς!

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς και στην υπόθεση της ΔΕΚΑ το 2001, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, είχε τοποθετηθεί από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Δ. Ασπρογέρακα, δεύτερος εισαγγελέας χωρίς να ανοίξει μύτη.

Να σημειωθεί επίσης ότι η κ. Σπυροπούλου είναι η εισαγγελέας που πριν από τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε τολμηρή, γενναία και αδέκαστη, με αφορμή τότε τις διώξεις για κακουργηματικές πράξεις κατά των επικεφαλής του ΟΤΕ, της COSMOTE και της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Είναι όμως ΜΟΝΟ έτσι τα πράγματα ; Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι (οι δύο εισαγγελείς) στις υπόγειες συνεννοήσεις που είχαν με βουλευτές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αυτές τις ημέρες, τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, τότε θα τους επαναφέρει στην υπηρεσία και θα τους αναβαθμίσει υπηρεσιακά, αρκεί …τώρα να παραιτηθούν ολοσχερώς.

Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, αυτά που λέγονται περί σύγκρουσης διαφορετικών σχολών νομικής σκέψης είναι…. για φτηνή κατανάλωση.»

Πηγή: «to paraskinio»

17 σχόλια:

  1. Κάπου πήρε το αυτί μου (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι η κ. Σωτηροπούλου πήρε ένα μήνα άδεια. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να παραμένει στην υπηρεσία.

    Από μια συζήτηση που έγινε σε άλλο Blog κατέληξα ότι οι Εισαγγελείς μπορούσαν να παραμείνουν στην υπόθεση αφού ενημέρωσαν τον προϊστάμενο τους περί εμπλοκής υπουργών έστω και παραβαίνοντας το σύνταγμα αφού την ευθύνη είχε πλέον ο προϊστάμενος τους ερευνώντας για τα υπόλοιπα πρόσωπα της δικογραφίας.
    Το ότι κατέφυγαν στην λύση της παραιτήσεως από το σώμα χάνοντας ακόμα και την σύνταξη τους δεν μου κάθεται καλά.
    Σίγουρα κάτι κρύβεται πίσω από όλη την υπόθεση και μάλλον δεν έχει σχέση με την αδέκαστη απόδοση δικαιοσύνης.

    Το Πασόκ κατά την γνώμη μου πριν κάνει βιαστικές κινήσεις έπρεπε να ανακοινώσει ότι γνωρίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται πρόσωπα που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και προειδοποιεί την κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές ότι περιμένει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να φέρουν την υπόθεση στην βουλή για την δημιουργία εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής ειδάλλως θα τους παραπέμψει για καταπάτηση του συντάγματος και να μην ¨κάψει¨ την πρόσβαση του στην έρευνα (Εισαγγελείς).
    Αλλά φοβούμενο αποκαλύψεις που θα αφορούσαν και την περίοδο διακυβέρνησης του προσπάθησε να κατευθύνει τα πράγματα μόνο σε ανακριτική επιτροπή της βουλής και μόνο για συγκεκριμένα πρόσωπα.
    Το αποτέλεσμα βέβαια είναι μάλλον προς όφελος των πολιτών της χώρας γιατί θα έχουμε πιθανόν τρείς επιτροπές να ερευνούν το ίδιο θέμα. Της Εισαγγελίας για μη κυβερνητικά πρόσωπα, την εξεταστική για όλα τα εμπλεκόμενα σε κυβερνήσεις πρόσωπα και πιθανώς και την προανακριτική για τα πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης.
    Αν κάνω λάθος διόρθωσε με...βλέπεις είναι δυσνόητα τα της δικαιοσύνης:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα δε μου κάνει εντύπωση ότι γνωρίζετε ποιός είναι με την ΝΔ και ποιός Όχι!!! Αυτό τα λέει όλα για την αδέκαστη δικαιοσύνη. Ρε σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ ομαδικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα.
    Όλα είναι αλληλένδετα. Το μόνο που δεν έχει έρθει ακόμα στο φως της δημοσιότητας, είναι ποιοι είχαν στο συρτάρι τον Φάκελο Βατοπαίδι και τον έδωσαν στον Alpha.
    Γιατί η συχνότητα των "ντοκουμέντων" που βγαίνουν από το κανάλι αποδεικνύουν σίγουρα συνεργασία με Μυστικές υπηρεσίες. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι σίγουρα δημοσιογραφική έρευνα .
    Δικαστικοί+πολιτικό κόμμα+ΜΜΕ+Μυστικές υπηρεσίες= ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή τυγχάνει TΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ να το έχω μπροστά μου, πολίτη τζιαρ έχεις παραλήψει κάτι από το άρθρο και δεν ξέρω γιατί?
    Το αρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά "Ο Κολιοκώστας, γνωστός στα δικαστήρια για τα φιλοΠΑΣΟΚικά του αισθήματα".
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ο κ. Κολιοκώστας όσο ήταν Προϊστάμενος και τους έκανε τα χατήρια όλα μέλι γάλα. Δηλαδή θες να πεις ότι κρατούσε στο συρτάρι το φάκελο Κοντομηνά και Βατοπαιδίου για να γλύψει ποιούς;; αυτούς που ήταν κυβέρνηση προφανώς και έλπιζε ότι θα τον αντάμοιβαν!!
    Οταν τον αντικατέστησαν τότε έπεσαν τα μαχαιρώματα;;
    Μα τι είναι η δικαιοσύνη;; Μαφία και υπάρχουν εκατέρωθεν συμμορίες που αλληλομαχαιρώνονται;;
    Σου θυμίζω κάποτε δεν θυμάμαι που, σε συζήτησή μας όταν εγώ αμφισβήτησα την ειλικρινή πρόθεση του κ. Σανιδά για έρευνα της υπόθεσης Βατοπαιδίου, μου είπες ότι οι δύο εισαγγελείς που ανέλαβαν είναι άριστοι και ας περιμένουμε το πόρισμά τους;;
    Τι άλλαξε τώρα και οι άριστοι έγιναν χείριστοι;; Σου είπα αν θυμάσαι ότι για τον k. Κολιούση είμαι σίγουρη ότι θα κάνει καλά τη δουλειά του και θα την έκανε ακόμη πιο καλά αν δεν προεξοφλούσε ο ανώτατος προϊστάμενός του ότι οι υπουργοί παραπλανήθηκαν! Μου είπες να περιμένουμε για να βγάλουμε συμπεράσματα. Eγώ περίμενα και επιβεβαιώθηκα... Εσύ;;
    Αν τα βρω τα σχόλιά μας αυτά θα σε παραπέμψω.
    Τέλος πάντων αν θέλεις να ενημερωθείς τι παίχθηκε πέρασε από τηΜερόπη
    Γίνεται ωραία κουβέντα εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @gnik
    Άδεια ένα μήνα πήρε λόγω του ότι δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις.
    Σίγουρα όσο και εάν έχει πέσει ...γραμμή περί "ηρώων", εκτέθηκαν στα μάτια της κοινής γνώμης.Οι πολίτες δεν τρώνε( όπως επιθυμούν κάποιοι) κουτόχορτο.
    Και οι δύο ,μέχρι σήμερα , στην πορεία τους στο δικαστικό σώμα δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα. Αυτό είναι που με παραξενεύει και με κάνει να ....ψάχνω και ...αλλού!
    Ο Φάκελλος θα πάει στις επόμενες ημέρες στην Βουλή! Αυτό που βλέπω είναι .....μόνο βουλή! Τα ...γνωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ marianaonice
    Το Φάκελλο Κοντομηνά φίλη μου .Δεν μίλησε κανείς ότι τον Φάκελο ...Βατοπαίδι τον είχε ο κ. Κολιωκόστας.
    Που το διάβασες και το αναφέρεις;
    Όσο για το δεύτερο σκέλος του σχολίου σου κοίτα το σχόλιο μου 6.25 , τι λέω ακόμη και τώρα.
    Μάθε να διαβάζεις ένα κείμενο...«...Κείμενο άρθρου ».
    Όσο για τα περί Μαφίας στην Δικαιοσύνη, έχω την εντύπωση ότι τα αντιστρέφεις τα πράγματα.
    ΠΑΝΤΟΤΕ υπερασπίζομαι τον θεσμό της Δικαιοσύνης , ....σε αντίθεση με ...άλλους!
    Alacarte υπεράσπιση του Θεσμού και των δικαστών ....ΟΧΙ από ΕΜΕΝΑ!!!!!!!!!!!
    Στην ζωή μου και όσο πέρναγε από το χέρι μου δεν επέτρεψα ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ να παίζει με τον Ιερό αυτό Θεσμό!
    Όποιος και αν ήταν(πολίτης, πολιτικός ή και δικαστής)!!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε και εγώ το επέτρεψα σε κανένα!!!
    Όποιος κι αν ήταν αυτός όπου κι αν ανήκε!! Το πλήρωσα και το πληρώνω αλλά αυτό το θεσμό υπερασπίζομαι. Απλά εσύ τους εχθρούς του θεσμού τους βλέπεις αλλού! Εσύ αμφισβητείς τους εισαγγελείς Κολιοκώστα, Κολιούση, Σωτηροπούλου, ενώ εγώ αμφισβητώ αυτούς που ξέρεις και τον Κολιοκώστα φυσικά!! Το ίδιο κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του! Επομένως μη μου αποδίδεις εμένα την κατηγορία ότι δεν υπερασπίζομαι το θεσμό της δικαιοσύνης!! Με το αίμα μου τον ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ!!! ΜΙΑ ΖΩΗ!!!

    Η κουβέντα που κάναμε είναι στα σχόλια των αναρτήσεών σου εδώ και εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ marianaonice
    Δεν βλέπω που διαφέρουν τα σχόλια μου.
    Σε παρέπεμψα και σε σημερινό μου σχόλιο αλλά ....δεν διαβάζεις! Το ξαναγράφω λοιπόν για να το διαβάσεις: "Και οι δύο ,μέχρι σήμερα , στην πορεία τους στο δικαστικό σώμα δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα. Αυτό είναι που με παραξενεύει και με κάνει να ....ψάχνω και ...αλλού!".
    Γιατί το "...άλλους" και το "...alacarte" το αποδίδεις στον εαυτό σου; Αυτό δεν το κατάλαβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα είδα τι λες @φίλε μου, αλλά το "αλλού" δεν μου λέει τίποτε!
    Σόρρυ αν παρανόησα το που απευθυνόταν το alacarte. Πράγματι νόμισα ότι το έλεγες για μένα.
    Κατά τα άλλα δεν διαφωνούμε. Παρά μόνο εκεί που σου ανέφερα παραπάνω.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια απλή ερώτηση. Αφού "οι αποχρώσεις ενδείξεις" δείχνουν αλισβερίσι των δύο εισαγγελέων και του Πασοκ , γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν βγαίνουν δημόσια να πουν: " Κύριοι πράξαμε σύμφωνα με την συνείδηση μας , είμαστε έντιμοι, εμμένουμε στην παραίτηση μας από το δικαστικό σώμα και δηλώνουμε ότι σε καμιά περίπτωση και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γυρίσουμε στο δικαστικό σώμα ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση. Απλά θα ιδιωτεύσουμε. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχετε όλο το δίκιο να μας χαρακτηρίσετε εγκάθετους, προδότες του όρκου μας,και δηλώνουμε ότι δίνουμε στο οποιοδήποτε πολίτη το δικαίωμα να στραφεί εναντίον μας για όλα τα παραπάνω."
    Δεν είναι πολύ απλό; Γιατί δεν το κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρασκευή, 17 Οκτώβριος 2008
    Το πρόβλημα δεν είναι η συγγένεια του ενός εκ των δικαστών....
    Κάποιοι μιλάνε για συγγένεια ενός εκ των δικαστών με πολιτικό πρόσωπο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. και συγκεκριμένα ο εξάδελφος του παραιτηθέντος αντιεισαγγελέα Κολιούσης , Αχιλλέας Κολιούσης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 1989 και υφυπουργός Γεωργίας το 1986. Επίσης το 1996 ήταν πρόεδρος της γνωστής σε όλους μας Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
    Κατά τη γνώμη μας το πρόβλημα δεν είναι η όποια συγγένεια.
    Αλλίμονο
    http://online-pressblog.blogspot.com/2008/10/blog-post_3724.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν είναι τόσο σημαντικά τα πρώτα περί βουλευτού , όσο το τελευταίο περί Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
    Άρα εάν είναι έτσι τα πράγματα υπάρχει δικονομικό πρόβλημα με τον κ. Καλιούση, γιατί δεν μπορεί να χειρίζεται υπόθεση που αφορά και τον συγγενή του.
    Ίσως ένας από τους λόγους που δεν ήθελε να προχωρήσει η έρευνα στα πριν από την ΝΔ γεγονότα, είναι ότι πιθανόν θα καταπιανόταν με ευθύνες του ξαδέρφου του.
    Επαναλαμβάνω ΕΑΝ είναι έτσι τα πράγματα σχετικά με την ΚΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Πολίτη.
    Προς ενημέρωση σας το φακέλωμα πολιτών έχει καταργηθεί επισήμως από τη πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.
    Με τη σημερινή σας ανάρτηση μας γυρίζετε πολλά χρόνια πίσω τότε που ο Καραμανλής ανέκραξε:Ποιός επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο;
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχίσετε σε τέτοιους επικίνδυνους ατραπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΦΙΛΕ ΜΠΟΡΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΣΥ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ... ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΑΣΕ ΤΑ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. «Η μέχρι σήμερα παραμονή της δικογραφίας στην εισαγγελία και η μη υποβολή της στη Βουλή, ενόψει μάλιστα της εκδηλωθείσης πολιτικής διαθέσεως περί συγκρότησης Επιτροπών της Βουλής συνιστά συνταγματική εκτροπή».

    Τάδε έφη Γιώργος Ζορμπάς (ο γνωστός), χθες. Και δεν κουνιέται φύλλο. Ένα φύλλο συκής απόμεινε εξάλλου, ο βασιλιάς είναι γυμνός από καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή