Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πίνακας …μηνυμάτων το Αιγαίο!


Θυμάστε τον διοικητή του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης αντιπτέραρχο Λι Μακ Φαν, για τον οποίο έγραφα τον Ιούλιο; (εδώ)

Το μήνυμα που είχε λάβει εμμέσως πλην σαφώς , από τον Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα και τον Α/ΓΕΑ Γιάννη Γιάγκο, ότι το …«yes-men» ανήκει στο παρελθόν και ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει οριστικά ,(ασχέτως των όποιων ….. αποκαλύψεων περί σκανδάλων) το μετέφερε «χαρτί και καλαμάρι» στο Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Από τότε μια σειρά γεγονότων συνεχίζουν το γαϊτανάκι των ....«κτυπημάτων» κατά της χώρας μας λόγω των νέων γεωπολιτικών τοποθετήσεών της.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε και νέο «κτύπημα» με πρωταγωνιστή και αυτή την φορά τον αντιπτέραρχο Λι Μακ Φαν .

Υπήρχε μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση ή οποία ήταν προγραμματισμένη . Είχαν κατατεθεί σχέδια πτήσεων για όλες τις πτήσεις που θα πραγματοποιούντο ολόκληρη την ημέρα, είχαν κλειστεί περιοχές στον διεθνή εναέριο χώρο, είχε ενημερωθεί η Αθήνα και είχε εγκρίνει τα σχεδία πτήσης των αεροσκαφών.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε συνεργασία τουρκικών μαχητικών με ΝΑΤΟϊκά, τα οποία έπαιρναν εντολές από το ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο στο Εσκί Σεχίρ(CΑΟC-6),, που βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Σμύρνης.

Σε μια από τις περιπτώσεις, ένας ΝΑΤΟϊκός σχηματισμός, αποτελούμενος από έξι F-16, πέταξε εκτός σχεδίων πτήσεων, μπήκε εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και πέταξε 8 ναυτικά μίλια από τον Άγιο Ευστράτιο, παραβιάζοντας 8 φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά και μετέχοντας στο στημένο «θέατρο του παραλόγου», αναχαίτισαν τα ….συμμαχικά (?) ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διαδικασίες των διαβημάτων προς το ΝΑΤΟ για την πρακτική που ακολουθήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνος για την άσκηση ήταν ο….. Αμερικανός πτέραρχος, διοικητής του στρατηγείου της Σμύρνης Λι Μακ Φαν.

Η ελληνική αντίδραση στο ΝΑΤΟ προκάλεσε τα σχόλια αρκετών επιτελών στο στρατηγείο στη Νάπολη και κάποιοι από αυτούς έλεγαν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός ή δεν μπορεί να διοικήσει και να αντιληφθεί τι συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία ή …..κάτι άλλο συμβαίνει !

Μην ξεχνάμε ότι επί ημερών του αναβαθμίστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις με ισχυρισμούς περί δήθεν αποστρατικοποίησης του Αϊ-Στράτη.

Οι ίδιοι λοιπόν κύκλοι στη Νάπολη έλεγαν ότι μπορεί για το ΝΑΤΟ να υπάρχει πρόβλημα με τη θέση της Ελλάδας για 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο σε αντίθεση των έξι στη θάλασσα, αλλά, όπως τόνιζαν, «είμαστε υποχρεωμένοι οι στρατιωτικοί να δεχόμαστε τις εθνικές θέσεις των συμμάχων εφόσον αυτές έχουν γίνει δεκτές από την πολιτική ηγεσία.

Για τον λόγο αυτό και ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία και κατατέθηκαν σχέδια πτήσης για την άσκηση».

Προσωπικά πιστεύω ότι εάν δεν ευοδωθούν τα εγχώρια σχέδια τους μέσα στον επόμενο μήνα , τότε ο αντιπτέραρχος Λι Μακ Φαν θα ανάψει το πράσινο φως για νέο και πιο ….τρανταχτό «μήνυμα».

Πιθανώς και το ….τελευταίο του!

Πηγή «enet»

11 σχόλια:

  1. Το τρένο φεύγει στις 8(/2)... υπομονή και αυτοσυγκράτηση μέχρι τότε και η πα(ρ<->τ)ίδα είναι κερδισμένη. Θα υπάρχει σίγουρα γεγονός μαζί με την παρέλαση και αυτό θα είναι set point

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέσα στον επόμενο μήνα;
    Εγχώρια σχέδια τους;
    Παίζει και τέτοια περίπτωση;
    Καλό απόγευμα!!!
    ΥΓ.Πολλούς χαιρετισμούς από τον φίλο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ιστορία με τις ασκήσεις ξεκίνησαν από πέρυσι (βλέπε αγωγοί) και αποτελεί το αποκορύφωμα της τουρκικής και Αμερικανικής προσπάθειας να κατοχυρώσουν και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών», να επιβάλουν τη φινλανδοποίηση των ελληνικών νησιών και να επιβεβαιώσουν την απαίτηση της Τουρκίας για συνδιαχείριση στο κέντρο του Αιγαίου, καθώς και συμβολικά ο Αϊ-Στράτης βρίσκεται στον 25ο μεσημβρινό (που αποτελεί την πάγια διεκδίκηση της Τουρκίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς έχουμε σε καλά χέρια το Υπουργείο Άμυνας,ένας παλιός καλός Ρέιτζερ.
    Μήπως μπορεί να μας πεί για τις αθρόες παραιτήσεις και στα τρία όπλα;Γιατί συμβαίνει;
    Η λέξη άκρατος κομματισμός του λέει κάτι;
    Ηθικόν...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια που αναφερόμαστε στον Άι Στράτη όλο το νησί, κι όταν λέμε όλο, ανήκει απο πολύ πρίν την μεταπολίτευση με βυζαντινά χρυσόβουλα Παλαιολόγεια στις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Διονύσιου και Καρακάλλου του Αγίου Όρους.
    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου δεν διαθέτουν εκτός των ορίων του οικισμού .....ούτε ένα στρέμμα γης.
    Συγνώμη για το άσχετο του θέματος!
    Τώρα η στάση της "συμμαχίας(εδώ γελάνε)" είναι σίγουρα ότι πηγάζουν από τις αλλαγές στο γεωπολιτικό παιχνίδι.
    Το πράγμα είναι αρκετά σοβαρό και τις ευθύνες για την αναγωγή σε "γκρίζες ζώνες",της περιοχή του Αι Στράτη όλοι μας (εκτός τυφλών εξαιρέσεων)νομίζω ότι γνωρίζουμε!
    Keep Walking for Ai Strati!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύχομαι και ελπίζω το ποστ σου αυτό να μην είναι προφητικό!
    Αν και το μέλλον του Αιγαίου και του Αη Στράτη φυσικά, το γνωρίζουν ήδη οι αρχηγοί στα μεγάλα επιτελεία αφού το έχουν προσχεδιάσει οι ίδιοι!
    Καλό μεσημεράκι Κυριακής και καλή εβδομάδα!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. marianaonice τι ακριβώς εννοείς;
    Pincer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα δείτε που θα τεθεί θέμα 12 ναυτικών μιλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή