Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ο «ξεπεσμός» του Νόμπελ Ειρήνης !


Όταν ο Αλφρέδος Νομπέλ, ο Σουηδός εφευρέτης της δυναμίτιδας και άλλων ισχυρότερων εκρηκτικών, πέθανε το 1896, κληροδότησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, για την αθλοθέτηση πέντε ετήσιων βραβείων, που θα τιμούσαν την πρωτότυπη έρευνα.
Τα βραβεία Νομπέλ Χημείας, Ιατρικής και Φυσικής αναδείχθηκαν ως τα πιο σημαντικά στους τομείς αυτούς.
Το βραβείο Λογοτεχνίας τράβηξε κάποιους .. «περιέργους» δρόμους .

Το πέμπτο όμως βραβείο αυτό της Ειρήνης, παραμένει πάντα αμφιλεγόμενο.

Βραβείο ειρήνης από τον άνθρωπο που ανακάλυψε την δυναμίτιδα και άλλα εκρηκτικά ;

Πολλοί υπέθεσαν ότι ο Αλφρέδος θέλησε κατ' αυτόν τον τρόπο να εξιλεωθεί για την ανάπτυξη των εκρηκτικών υλών.

Τα εκρηκτικά του, όμως, εκτός από το βαλλιστίτη, δεν χρησιμοποιήθηκαν σε κανέναν πόλεμο, καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του Νομπέλ.

Το ίδιο αμφιλεγόμενη παραμένει επί χρόνια και η επιλογή των προσώπων που απονέμεται αυτό το βραβείο και πολλές φορές προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Και αυτό γιατί η πολιτική σημασία του βραβείου αυτού έχει απίστευτα μεγάλη βαρύτητα και, συχνά, συμβάλλει στην προπαγανδιστική παρουσίαση γεγονότων ,αλλαγή δεδομένων , ή ακόμη και σε ανατροπή καθεστώτων.

Μια κοντινότερη ματιά στους νομπελίστες μας δίνει διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων. Κάποιοι όπως ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (1952), ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1964), η Μητέρα Τερέζα (1979) και η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι (1991) αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

Άλλοι πάλι θεωρούνται αμφιλεγόμενοι, ακόμη και σήμερα, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής τους δραστηριότητας.

Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως …ο Χένρι Κίσινγκερ (1973), ο Μοχάμεντ Ανουάρ ελ-Σαντάτ και ο Μεναχέμ Μπέγκιν (1978), ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο Γιασέρ Αραφάτ (1994).

Σε αντίθεση με τους ανωτέρω το βραβείο Ειρήνης δεν δόθηκε ποτέ στον Γκάντι, παρότι ήταν υποψήφιος το 1937, το 1938, το 1939, το 1947 και τον Ιανουάριο του 1948 λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί.

Τηρώντας την ….παράδοση των αμφιλεγόμενων προσώπων η νορβηγική επιτροπή φέτος… ξεπέρασε τον εαυτό της.

Επέλεξε τον Φιλανδό … Μάρτι Αχτισάαρι , κύριο συντελεστή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά …… με την συνεργασία ( $) της Αλβανικής μαφίας (εδώ).

Για να καταλάβετε ..πολλά .., κοιτάτε τι δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκέιρ Λούντεσταντ ,γραμματέας της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ μετά την απόφαση και την επιλογή του Μάρτι Αχτισάαρι για το Νόμπελ Ειρήνης. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από ένα ….ανεξάρτητο Κόσσοβο».

Η προπαγανδιστική παρουσίαση γεγονότων ,αλλαγή δεδομένων κλπ που λέγαμε λίγο πιο πάνω !

Εκτός του «αλχημικού»ρόλου του ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο κ. Αχτισάαρι «διέπρεψε» και ως πρόεδρος της Φιλανδίας ηγούμενος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Κατά την θητεία του λοιπόν, την περίοδο του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999 από το ΝΑΤΟ, η κυβέρνησή του προσπάθησε να πραγματοποιήσει εορτασμό προς τιμήν των εθελοντών Φιλανδών που μετείχαν στα ναζιστικά SS κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Φινλανδία είχε συνάψει μυστική συμφωνία με τη ναζιστική Γερμανία πριν από την εισβολή στην ΕΣΣΔ , και έστειλε κρυφά ένα τάγμα εθελοντών που μετείχε στη “NordlandWaffen SS Regiment of the 5th SS DivisionWiking”, του Himmler ένα από τα πιο άγρια και φανατικά ναζιστικά τμήματα των SS κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που διοικούνταν από τον Felix Steiner.

Η Φιλανδία λοιπόν είχε 300 εθελοντές των Himmler Waffen SS που έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση..

Αυτούς τους ναζί ήθελε να τιμήσει ο κ. Αχτισάαρι. Βέβαια δεν είχε μπει στον κόπο να ελέγξει τις αποφάσεις των δικαστηρίων εγκλημάτων πολέμου της Νυρεμβέργης , που έκριναν ότι όλα τα Waffen SS στρατεύματα είχαν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή για μαζική δολοφονία των Εβραίων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η απάντηση στην πρόκληση του κ. Αχτισάαρι από το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο, που ανέφερε ότι «ο εορτασμός των Φιλανδών Ναζί των SS και εγκληματιών πολέμου είναι ένα αδίκημα σε όλα τα θύματα του ναζισμού και παρεμποδίζει το εκπαιδευτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού».

Είναι λοιπόν απίστευτό πως αυτός ο άνθρωπος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Αυτό το … «βραβείο» …που δεν απενεμήθη ποτέ στον Μαχάτμα Γκάντι !


ΥΓ
. Η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου από την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, μόλις ένα 24ωρο πριν την …«απόφαση» από τη Νορβηγική επιτροπή Νόμπελ , ΔΕΝ αποτελεί απλή χρονική συγκυρία.

Σας το είχα αναφέρει στο παλαιότερο άρθρο μου του Μαΐου που σας παραπέμπω πιο πάνω.

Και …… Μην ψάχνετε άδικα ! Κανένας ρεπόρτερ των Ελληνικών ΜΜΕ δεν άνοιξε ΠΟΤΕ τον φάκελο…. Μάρτι Αχτισάαρι !

14 σχόλια:

  1. Αγαπητέ πολίτη, διαβάζοντας το άρθρο σου θα μπορούσα να διατυπώσω και ένα προβληματισμό μου.
    Η όλη κατάσταση ,πέραν του Κοσσυφοπεδίου, μου μοιάζει με μια προσπάθεια ... υπόγειας "αποκατάστασης".
    Δηλαδή, την έκθεση της BND κάποιος την ..."έδωσε" στην δημοσιότητα μέσα από τον ΟΗΕ.
    Ο Αχτισάαρι όμως αντέδρασε και κρατώντας με την σειρά του και αυτός "όπλα" αποκαλύψεων για κάποιους άλλους, απείλησε, παζάρεψαν και τελικά βρέθηκε η φόρμουλα του καθαγιασμού της "υπόληψης του" μέσω του Νόμπελ Ειρήνης.
    Αυτό μου έρχεται στο μυαλό , εκτός φυσικά από την υπόθεση της αναγνώρισης του Κόσσοβου .
    Μπορεί ο Αχτισάαρι να συνδύασε και το..."Δύο σε ένα".
    Εύχομαι καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρεπόρτερ ;;;;
    Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Βαλκάνια ήταν μία απ' τις μεγαλύτερες «επιτυχίες» του Αχτισάαρι.
    Ανακατεύτηκε με τα εκβιαστικά παζάρια των μεγάλων δυνάμεων για τη συνθήκη του Ντέιτον που επισφράγισε το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο βομβαρδισμό της Σερβίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με τον τραγέλαφο των στημένων «διαπραγματεύσεων» της Βιέννης για το καθεστώς της επαρχίας.
    Επιπλέον, έπαιξε τα βρώμικα παιχνίδια των πολυεθνικών του πετρελαίου με τη διαπραγμάτευση της αυτονόμησης του Ατσεχ στην Ινδονησία, της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, με την «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Ιρλανδία.
    Παράλληλα, το όνομά του φιγουράριζε στα Διοικητικά Συμβούλια γνωστών «ιδρυμάτων» και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ιδιοκτησίας μεγαλοκαπιταλιστών τύπου Τζορτζ Σόρος αλλά και σε ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς Αλβανών μαφιόζων...
    Μια τέτοια «λαμπρή» πορεία δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει -«επάξια»...- στο Νόμπελ Ειρήνης.
    Λιανα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσχετο με τον Μάρτι Αχτισάαρι.
    Σε ένα σύντομο βιογραφικό του ο Νομπέλ έγραφε: «Αλφρέδος Νομπέλ - μία θλιβερή ημι-ζωή, που θα έπρεπε να έχει τερματισθεί με την ανθρωπιστική παρέμβαση ιατρού, την ώρα που το βρέφος έβγαινε κλαίγοντας στη ζωή. Εχω πολλές βίδες λασκαρισμένες και είμαι ένας ιδεαλιστής που χωνεύει τη φιλοσοφία καλύτερα από το φαγητό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O tempora o mores φίλε politis-gr.
    Κάτι τέτοιες αποφάσεις είναι που κάνουν τους κάθε είδους θεσμούς να χάνουν το κύρος τους - όσο τους έχει απομείνει δηλαδή - και να υποτάσσονται στα εκάστοτε συμφέροντα...
    Ένα σχόλιο μόνο για τους Φινλανδούς, προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Όταν οι απαιτήσεις της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. για παραχώρηση φινλανδικών εδαφών απορρίφθηκαν, οι Σοβιετικοί επιτέθηκαν υπερέχοντας συντριπτικά σε αριθμούς στα τέλη Νοεμβρίου 1939 (δύο μήνες μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Η αρχική τους επίθεση αποκρούστηκε από τους Φινλανδούς, η μαχητική αξία των οποίων απεδείχθη εφάμιλλη αυτής των Ελλήνων στρατιωτών στα βουνά της Πίνδου. Η Φινλανδία κέρδισε τον πανευρωπαϊκό θαυμασμό, μοιραία ωστόσο υπέκυψε μετά τη δεύτερη, καλύτερα οργανωμένη Σοβιετική επίθεση το Φεβρουάριο του 1940. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ήδη οδηγήσει τους Φινλανδούς να στραφούν για βοήθεια προς τη Γερμανία, ακολουθώντας τη λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Όταν τον Ιούνιο του 1940 ξεκίνησε η επιχείρηση Barbarossa (η γερμανική επίθεση στην Ε.Σ.Σ.Δ.) η Φινλανδία, σε συννενόηση με τη Γερμανία, εισήλθε κι αυτή στον πόλεμο με σκοπό να πάρει πίσω τα τμήματα του πάτριου εδάφους που είχαν καταληφθεί από τους Σοβιετικούς. Πολλοί δε Φινλανδοί έσπευσαν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις της φίλης και συμμάχου Γερμανίας, η οποία όμως δεν τους τοποθετούσε στο Στρατό (Wermacht) αλλά στα Waffen SS (μάχιμα SS), δηλαδή μονάδες που αποτελούσαν τη συνεισφορά των SS του Χίμλερ στην πολεμική προσπάθεια. Πολλοί από αυτούς κατατάχτηκαν στην 11η Μεραρχία των SS "Nordland" μαζί με εθελοντές από τις Σκανδιναβικές χώρες (εξ ου και το όνομα της μονάδας). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν σαν κίνητρο την ήττα του κομμουνισμού διότι αυτός αποτελούσε απειλή για τη χώρα τους, έχοντας ήδη αφαιρέσει εδάφη της στον προηγούμενο πόλεμο. Από ότι ξέρω, δεν ήταν ούτε φανατικοί ναζιστές ούτε προέβησαν στις ακρότητες που έκαναν τα SS (μάχιμα και μη). Απλώς είχαν την ιστορική ατυχία να πολεμήσουν ηρωικά για τη χώρα τους πλάι σε ένα καθεστώς που αιμοτοκύλισε την ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι ενδεικτικό ότι οι ξένοι εθελοντές από τις χώρες της περιοχής (Φινλανδοί, Εσθονοί, Λιθουανοί, Λετονοί) οι οποίοι υπηρέτησαν στα γερμανικά Waffen SS τιμώνται πλέον φανερά στις χώρες τους για τον αγώνα τους, καθώς και ότι αυτό άρχισε να γίνεται μετά την κατάρρευση της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (για προφανείς λόγους). Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι συναντήσεις, εντός του 2008, μεταξύ βετεράνων των Waffen SS από την Εσθονία, τη Λετονία, την Αυστρία και τη Νορβηγία, στο έδαφος της Εσθονίας και της Λετονίας, εκδηλώσεις τις οποίες χαιρέτησαν με επιστολές τους ο Εσθονός υπουργός Άμυνας και ο Λετονός πρωθυπουργός αντίστοιχα. Προφανώς κάτι τέτοιο δε θα γινόταν ποτέ εάν αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνταν στις χώρες τους ιδεολογικά ναζιστές και δολοφόνοι. Το ότι υπήρξε αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο ήταν αναμενόμενο και δε σημαίνει τίποτα, αντιθέτως δείχνει πολλά η μη αντίδραση χωρών που υπέφεραν τα πάνδεινα στο Β' Π.Π. απο τους ναζί (Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία και άλλες). Όσο για τις καταδίκες των ξένων εθελοντών που υπηρέτησαν στα Waffen SS, "μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά", γιατί προφανώς δεν επρόκειτο ποτέ οι Δυτικοί να ασχοληθούν με το διαχωρισμό των "κακών" από τους "καλούς" εξ αυτών - νικητές όντες, μπορούσαν να γράψουν την ιστορία όπως ήθελαν.
    Δυστυχώς οι απόγονοι του Στρατάρχη Μαννερχάιμ (κορυφαίου στρατιωτικού ηγέτη των Φινλανδών στις πολεμικές αναμετρήσεις με την Ε.Σ.Σ.Δ.) δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την κληρονομιά του. Ενδεικτικά, πριν κάποια χρόνια γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της εν λόγω χώρας πίεζε για την υιοθέτηση ανθελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδυτικά σχέδιά της στο έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου. Όπως λοιπόν ειπώθηκε και στην αρχή, όλα τελικά υποτάσσονται στο συμφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ elias
    Οι Φιλανδοί πολίτες δεν δέχτηκαν την πρόταση του Αχτισάαρι και έτσι έμεινε αυτή "στο ράφι".
    Κάτι ξέρουν παραπάνω για τους Εθελοντές τους.
    Όσο για το δικαστήριο της Νυρεμβέργης απήλλαξε κάποιους εκ των Division der SS (συνήθως ξένοι κληρωτοί) αλλά όχι τα SS Division (ως επι το πλείστον Εθελοντές).
    Μη ξεχνάμε και την ΕΣΠΑ στην χώρα μας.
    Βρωμιά φίλε , βρωμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την πιο καλή δήλωση σχετικά με το Νόμπελ Ειρήνης και τον Αχτισάαρι ήταν του Konstantin Kosachev, πρόεδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που έλεγε ότι το βραβείο "είναι μια προσπάθεια να δώσει το λεγόμενο σχέδιο Αχτισάαρι για το Κοσσυφοπέδιο, (το οποίο δεν λύνει το πρόβλημα), μια αναδρομική .....πιστοποίηση της ποιότητας."
    Όλα τα λεφτά φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπαγάσηδες Νορβηγοί. Πάλι μας την σκάσατε!
    Εμείς περιμέναμε τον Ράμπο του Καυκάσου Μιχεήλ Σαακσβίλι και εσείς το δώσατε στον Βρικόλακα των Βαλκανίων Μάρτι Αχτισάαρι !
    Δεν πειράζει , του χρόνου μην ξεχάσετε τον Μιχάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάτι τέτοιες επιτροπές κατάντησαν αυτό που λέμε: Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!! Μόνοι τους ευλογάνε τα γένια τους!!
    Όταν ο Αχτισάαρι πήρε το Νόμπελ Ειρήνης που δεν πήρε ο Μαχάτμα Γκάντι, που έδωσε τη ζωή του για την ειρήνη και την καταστολή της βίας τότε τα λόγια είναι περιττά!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Sik
    sorry ...σε ξέχασα :))
    Έχεις απόλυτο δίκιο. Το δύο σε ένα ισχύει!
    Καλό βράδυ και πάλι sorry!

    @ elias
    Φυσικά ΕΣΠΟ εννοούσα.Ο δαίμων του πληκτρολογίου βλέπεις..κλπ...

    @ zizanio
    Που πήγες και την ξετρύπωσες την δήλωση.
    Πραγματικό ζιζάνιο!
    Καλό βράδυ και χαιρετισμούς στον φίλο μου.

    @marianaonice
    Εδώ ισχύει το "Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν".
    Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στα αμερικανόδουλα ΜΜΕ περισσότερο έπαιξε το θέμα Αχτισάρι παρά το ζήτημα της βίζας!

    jkr

    ΑπάντησηΔιαγραφή