Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Αμερικανικά αντίποινα με τη βίζα .


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην εντάξει τελικά τη χώρα μας στο πρόγραμμα Visa Waiver, με την κατάργηση δηλαδή της θεώρησης για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Ως επίσημη δικαιολογία για το βέτο που αποφάσισε να θέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο πρόγραμμα visa-waiver , προβάλλεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει ! Οι λόγοι είναι πολιτικοί και συνδέονται ευθέως με τους ενεργειακούς αγωγούς , με το βέτο που άσκησε η Ελλάδα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και με το γεγονός ότι δεν έσπευσε να κλείσει άρον άρον το Σκοπιανό παρά τις μεγάλες πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Η υπόθεση της κατάργησης της βίζας συζητείται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και τους τελευταίους μήνες είχαν ολοκληρωθεί όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προαπαιτούμενα που είχαν θέσει και απαιτήσει οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Μέχρι σήμερα για την έκδοση τουριστικής βίζας εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτείται , μεταξύ άλλων, να πείσετε τον εκάστοτε πρόξενο με τον οποίο θα έχετε μια …..φιλική συζήτηση ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο για την πατρίδα του, αλλά και να δώσετε τα…. δακτυλικά σας αποτυπώματα.

Τι και εάν έχουμε προχωρήσει στην αλλαγή των διαβατηρίων -μετά από απαίτηση τους- που εκδίδονται με τις υψηλότερες τεχνολογικές προδιαγραφές και διαβάζονται από ανιχνευτικά μηχανήματα ικανοποιώντας έτσι και τις αυστηρότερες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας.

Τι και εάν χρησιμοποιήθηκε για την αλλαγή αυτή- μετά από απαίτηση τους - εταιρεία που χρησιμοποιεί ……αμερικανική τεχνολογία , η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει το συγκεκριμένο θέμα της βίζας να το χρησιμοποιεί ως αντιστάθμισμα και μέσο πίεσης προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Με αυτό τον τρόπο όμως παραβιάζει, κατάφωρα, τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του κοινοτικού δικαίου.

Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις παλαιές της Ε.Ε που οι κάτοικοι της υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία.

Εδώ βέβαια φέρει και τις ευθύνες της η Ε.Ε εφόσον δεν τήρησε ενιαία στάση που θα έκοβε τον βήχα των Αμερικανών , όπως πολύ εύστοχα επισήμαναν πολλοί Ευρωβουλευτές μας.

Με το λεγόμενο «two-track approach» για το «προνόμιο» της απαλλαγής από τη βίζα, το Ευρωκοινοβούλιο απέτυχε να βάλει φραγμούς στην προσφιλή πρακτική των ΗΠΑ να χωρίζει τους Ευρωπαίους σε «καλούς» και «κακούς» και να εφαρμόζει το «διαίρει και βασίλευε».

Συγχρόνως δεν έκοψε «μαχαίρι» τις παρασπονδίες των Τσέχων και των ομοίων τους, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ε.Ε. είναι … «a la carte» και μπορούν να παραβιάζουν ευκόλως την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επέτρεψε ένα διμερές «παζάρι» που μετεξελίχθηκε σε … «Φαρ Ουεστ» πολιτικών πιέσεων και μυστικών διαπραγματεύσεων, που ως αποτέλεσμα είχε την «ενωτική ερημοποίηση» και την πλήρη επαλήθευση της λαϊκής ρήσης … «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι».

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργός των ΗΠΑ κ. Rosenzweig στη Γερουσία τους, στις 28 Φεβρουαρίου: «The eight aspirant countries ... have strong incentives to commit to implementing the full suite of security standards».
Με άλλα λόγια, … «φλέγονται για τη βίζα κι έτσι μπορούμε να τους πιέσουμε να δεχτούν…. τα πάντα».

Η ελληνική διπλωματία είχε την προνοητικότητα να μην δαγκώσει το δόλωμα κατάργησης της βίζας, και να περιμένει μία συνολική ευρωπαϊκή λύση.

Η μόνη λύση για την Ε.Ε θα ήταν να διαχειρίζεται τέτοιου είδους συμφωνίες ως «ολότητα» και να μην επιτρέπει επ` ουδενί χωριστές συμφωνίες , γιατί αφενός μεν οι ΗΠΑ με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση σε βάση προσωπικών δεδομένων της Ε.Ε, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών, το ιατρικό ιστορικό ,τα φορολογικά στοιχεία και τα ποινικά μητρώα , αφετέρου δε η χορήγηση βίζας χρησιμοποιείται ως όπλο στην φαρέτρα της Ουάσιγκτον για τις όποιες … «διαιρετικές» ή άλλες επιδιώξεις της.

Θα έπρεπε να επιμείνει ώστε να γίνει σεβαστή η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών , η αρχή της αμοιβαιότητας και ο σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών.

Και εάν οι ΗΠΑ επέμεναν , ….ας προχωρούσαν (κάτι που είχε ακουστεί κάποια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) στο καθεστώς της βίζας ....για τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Ως …..μέτρο αμοιβαιότητας.

28 σχόλια:

  1. η ένωση κεντρώων έχει φιμωθεί από όλα τα μμε λόγο ότι λέει την αλήθεια και προπάντων έχει ονομάσει δημόσιος τους κλεφτες του χρηματιστηρίου δηλαδή τους καναλάρχες!
    δείτε τις εκπομπές τις ένωσις κεντρώων μέσο τις ιστοσελίδας http://www.enosikentroon.gr/ και βγάλτε συμπεράσματα για το τι άνθρωπος είναι!!!
    είναι ο μονος πολιτικός στην ελλάδα που λέει την αλήθεια!!!
    http://www.enosikentroon.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θ διαφωνήσω αυτή τη φορά μαζί σου Πολίτη.
    Το θέμα είναι περίπλοκο και δεν έχει σχέση μόνο με τις "πιέσεις" των ΑΜερικανων λόγω αγωγών κτλ.

    Καταρχάς η Ελλάδα παρά τη νέα τεχνολογία -Που είναι Σουηδηκή και όχι Αμερικανική- στα διαβατήρια, έχει μερικώς αποτύχει να προστατεύσει τη γνησιοτητά του.

    Συγκεκριμένα τα τελευταία 3 έτη περιπου 30 Ελληνικά πλαστά διαβατήρια έχουν βρεθεί στα χέρια Ισλαμιστών σε διάφορες Ευρωπαικές χώρες μεταξύ των οποίων Πορτογαλία, Βρετανία, Ιρλανδία και Ιταλία, σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του Ελληνικού τύπου όπως τα "ΝΕΑ" αλλά και ξένων εκδόσεων. Μάλιστα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξε Αμερικανική εκμετάλλευση του θέματος, κάτι που δείχνει ότι το ζήτημα της βίζας αντιμετωπίζεται τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά.

    Εξ'αλλου τα Ελληνικά σύνορα έχουν γίνει εσχάτως σουρωτήρι με 70-80.000 λαθρομετανάστες να τα διαπερνούν το χρόνο οι οποίοι προέρχονται ως επί το πλείστον από τις περιοχές που ενδιαφέρουν την ΑΜερική, βλ. Αφγανιστάν, Ιράκ κτλ.

    Μεταξύ Αθήνας και Βαγδάτης μεσολαβεί μόνο η Τουρκία όπως και μεταξύ Αθήνας-Τεχεράνης, Δαμασκού και Μπακού.
    Δηλαδή η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη πε΄ριπτωση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε

    Επιπλέον υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ταυτότητες καθότι έχουν υπάρξει πάμπολλες περιπτώσεις πλαστογραφίας των νέων ταυτοτήτων από λαθρομετνάστες οι οποίοι στη συνέχεια μεταβαίνουν με το καθεστών Σέγκεν στην Ευρωζώνη.

    Συτμφωνώ γενικά με την Αμερικανική πολιτική πιέσεων οι οποία όμως στον Ελληνικό μικρόκοσμο εμφανίζεται με άλλους τρόπους και κυρίως μέσω του χρηματισμού των ΜΜΕ και τη διεξαγωγή προπαγάνδας-ψυχολογικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς στο τομέα της βίζας το βάρος επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στην ανικανότητα του Ελληνικού κράτους να εγγυθεί την ασφάλεια των συνόρων και να καταγράψει ποιοι και πόσοι βρίσκονται στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μια πίεση αλλά δείχνει ο Καραμανλής ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα.Σε αυτό τον τομέα πολιτικής μαζί του ξεκάθαρα.Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι μόνο ο καταλληλότερος αλλά υπερασπίζεται καλύτερα από τον καθένα τα Εθνικά μας συμφέροντα.Το να επιβάλουμε βίζα στους Αμερικάνους διπλωμάτες μπορεί να είναι ένα δυνατό χαστούκι.Τι άλλο θα μας κάνουν?Θ ρίξουν την κυβέρνηση?Τόσο καιρό προσπαθούν με τους εφιάλτες τους μέσω ΜΜΕ και σκανδαλολογίας.Ο καιρός η πολιτική της χώρας μας να δώσει καρπούς δεν είναι μακριά.

    Kώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3:52 AN ISXYOYN AYTA POY LES TOTE GIATI TA BRETTANIKA & GERMANIKA DIABATHRIA DEN XREIAZONTAI VISA?KAI OI DYO XORES EXOYN GINEI APOIKIES TOY PAKISTAN KAI THS TOYRKIAS ANTISTOIXA,KAI EKEI TA DIABATHRIA KAI OI TAYTOTHTES EINAI NOMIMA.ASE POY SE KATI XORES SAN THN TSEXIA ME 100E AGORAZEIS OTI THES. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δολώματα μέσα και έξω από τα σύνορα...Δεν πειράζει, δεν θα πάω στην Αμερική φέτος.Λίγο το κακό...
    Ας σωθούν πρώτα και μετά θα το σκεφτώ.
    Καλά κάνεις που μας ξυπνάς και τους τα χώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://makelio.blogspot.com/2008/10/blog-post_7268.html
    ...................Ψηφίζεις υποτίθεται άτομα ικανά να διοικήσουν αυτόν τον τόπο, μα αυτή μεταβάλλονται σαν μια γροθιά εναντίον σου. Ψηφίζεις κόμματα υποκρισίας, τα οποία μετα τις εκλογές συμπεριφέρονται ως μεσάζοντες εξυπηρετώντας την διαπλοκή και το κεφάλαιο. Η ανικανότητα οργάνωσης και διοίκησης του κράτους, το πλιάτσικο και η σπατάλη εις βάρος του φτωχού λαού από την εκάστοτε κυβέρνηση του δικομματισμού φτάνει στο όριο φρενίτιδας.
    Λαέ της Ελλάδος πρέπει να αντισταθείς!
    Έχεις φωνή!
    Στύλε το μήνυμα σου, ειρηνικά και δημοκρατικά!
    Ψήφισε την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ!.....................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @3,52

    Δεν μας λες πόσοι τρομοκράτες (νέα αμερικάνικη λέξη για τους ανεπιθύμητους) έχουν πιαστεί με διαβατήρια άλλων χωρών>?

    Που μπορούμε να βρούμε αυτά τα στοιχεία?

    Μήπως καμιά φυλλάδα γνωστή για τους φιλοαμερικανούς αρθρογράφους της βγάζει τα ...στοιχεία στην φόρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το νέο κόμμα το οποίο είναι υπό...ένταξη στην Ελληνική Βουλή τι γνώμη θα έχει άραγε για το θέμα?
    Αυτά τα Αμερικανόθρεμένα τζιμάνια πάλι τα ...ίδια θα λένε με τους αγωγούς.
    Σίγουρα όμως αυτοί έχουν δώσει τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα όχι μόνο στην παρέα του Μπους αλλά και σε μας πλέον.Ακούω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Κώστα.
    Δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά οι "φίλοι" μας οι Αμερικανοί ,αυτοί θα πέσουν από μόνοι τους.
    ΥΓ Οι Αμερικανοί όταν καταλάβουν αδύναμες κυβερνήσεις τις χτυπούν σαν χταπόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια με έξωθεν πινελιές(κοίτα εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη) δημιουργούν τις αδύναμες κυβερνήσεις.Θα ασπαστώ και γω την άποψη κάποιου φίλου παραπάνω που μιλά για ...σύγχρονους Έλληνες εφιάλτες και τυχάρπαστους.
    Ο Μπους σήμερα έκανε πάλι 3 διαγγέλματα...λες να φουντάρουν?
    Έχουν ταρακουνηθεί σίγουρα αλλά τα παιχνιδάκια τύπου βίζας δεν τα αφήνουν.Το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να το συζητήσει επίσημα η κυβέρνηση στις συνόδους κορυφής.Στο ευρωκοινοβούλιο είναι μπασταρδεμένη η ιστορία με Τσέχους, Πολωνούς και άλλους Αμερικανούς υπερατλαντικούς πρακτορίσκους.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενεργειακές κινήσεις επί χάρτου!
    Υποτίμησαν την εξωτερική μας πολιτική τόσα χρόνια και κάποιον κ.Μολυβιάτη που τους είναι το νούμερο 1 αγκάθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ανώνυμο 3.52
    Συγνώμη φίλε αλλά το θέμα πιθανώς δεν το δεν το γνωρίζεις καλά.
    Τα διαβατήρια κατ` αρχάς που βρέθηκαν είναι παλαιού τύπου(ξέρεις από αυτά που κατά καιρούς είχαν ...εξαφανισθεί από διάφορες νομαρχίες).
    Για τα νέα διαβατήρια οι ΗΠΑ πίεζαν την τη χώρα μας να χρησιμοποιήσει την αμερικανική εταιρεία που τους υπεδείχθη .
    Αντίθετα εμείς επιλέξαμε άλλη εταιρεία (Ιαπωνική νομίζω) αλλά που χρησιμοποιούσε αμερικάνικη τεχνολογία.
    Μέχρι τώρα άλλωστε δεν έχει αναφερθεί καμία δυσλειτουργία στο σύστημα.
    Ότι η χώρα μας πληροί ΟΛΑ τα κριτήρια το έχουν άλλωστε παραδεχθεί και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.
    Ο κ. Γουέξλερ (πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής) είχε ανέφερε στην ακρόαση της Επιτροπής ότι συντάσσεται με τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις χώρες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής οκτώ χώρες (Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία, Μάλτα και Ν. Κορέα) έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του «για την αποτυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα», την οποία χαρακτήρισε «σημαντική σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια του προγράμματος».
    Σε ερώτηση του ομογενή βουλευτή Γκας Μπιλιράκη για τους λόγους της αποτυχίας απάντησε ο αρμόδιος ο βοηθός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρίτσαρντ Μπαρθ λέγοντας ότι :τα ερωτήματα αυτά είναι δικαιολογημένα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια του προγράμματος, υπενθυμίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είχε επικοινωνήσει με τον πρέσβη της Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας την ετοιμότητά των ΗΠΑ για άμεσες ενέργειες.
    Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η Αθήνα ήταν ο πρώτος σταθμός περιοδείας αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ευρώπη, η οποία μετέβη στην Ελλάδα για ολοήμερη διαπραγμάτευση, η οποία ωστόσο -όπως είπε- δεν κατέστη δυνατή.
    Αργότερα, πρόσθεσε, η Ελλάδα υπέβαλε στην αμερικανική κυβέρνηση σχέδιο που διέφερε από το κείμενο που υπέγραψαν οι υπόλοιπες χώρες.
    Το πρόβλημα είναι ΜΟΝΟ ότι ήθελαν με το ζόρι να αποδεχτούμε και να υπογράψουμε φόρμα συμφωνίας παρόμοια με αυτή της Τσεχίας(για την οποία έχει κατηγορηθεί από όλο το Ευρωκοινοβούλιο ) .
    Η Ε.Ε ενοχλημένη από τη διμερή συμφωνία Τσεχίας-ΗΠΑ, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε ποινικά μητρώα και άλλα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών, εξέδωσε 9 οδηγίες και απαιτεί από τις χώρες-μέλη να σέβονται τις κοινοτικές συμφωνίες.
    Συγχρόνως απειλούν την Τσεχία με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
    Γι` αυτό γράφω ότι : "Η ελληνική διπλωματία είχε την προνοητικότητα να μην δαγκώσει το δόλωμα κατάργησης της βίζας, και να περιμένει μία συνολική ευρωπαϊκή λύση."
    Αυτή η καθόλα σύννομη τοποθέτηση μας έγινε η δήθεν αφορμή για να μην προχωρήσει το θέμα από την πλευρά των Αμερικανών..
    Υπόψιν ότι σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ike Gulas στον κ. Μπούς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι :«πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι η πορεία της Ελλάδας προς την ένταξη της στο πρόγραμμα Visa Weaver έχει διακοπεί» λόγω ενός ζητήματος που, όπως υποστηρίζει, «προέκυψε στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επί πολλά χρόνια .Το ζήτημα αυτό αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ επιτύχουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».»
    Δεν ξέρω εάν σε βοήθησα να κατανοήσεις τις ακριβείς διαστάσεις του θέματος.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς 4,48
    Και η Ντορούλα το νούμερο ένα βλαστάρι τους .
    Αναρωτιέμαι εάν κάποιο μικρλοτερο μέλος της οικογενείας προσπαθεί να πείσει τον πρέσβη ότι δεν αποτελεί απειλή!!!!!!!
    Άς αφήσουμε τους Αμερικάνους να κάνουν ότι θέλουν.Υπάρχουν ιστολόγια κυρίως που μεταφράζουν την πολιτική τους.Από τα μ.μ.ε δεν περιμένουμε πολλά!! M.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τώρα που θα δουν το όχι στην πρόταση Νιμιτς, το βέτο σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ θα μας κόψουν την καλημέρα=την είσοδο στο Βασίλειο των πτωχευμένων τραπεζών και συνειδήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά και visa να πάρεις για ΗΠΑ πάλι όταν φτάνεις εκεί σε περνάνε από έλεγχο και έχουν το δικαίωμα να μην σε δεχτούν να περάσεις μέσα.
    Να πληρώσεις τόσα λεφτά για εισιτήριο να ταξιδέψεις 12 ώρες και στο τέλος να σου πουν δεν περνάς και να την πάθεις σαν τον Tom Hanks στην ταινία The Terminal.

    Η Ένωση Κεντρώων τι λέει για όλα αυτά ????

    ΥΓ Για να τα βάλεις με τον politis πρέπει να είσαι πολύ ¨διαβασμένος¨ φίλε 3:52 :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 3:52 s'ayto poy leei o politis exei dikio.Ta diavathria htan toy palioy typoy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας νοιάζει το θέμα της βίζας.
    Σε λίγο καιρό οι Αμερικάνοι είναι που θα "καίγονται" για το θέμα.
    Το 2005 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχανε 2 εκατομμύρια λιγότερους επισκέπτες από το 2004. Το 2006 είχανε 1,2 λιγότερους από το 2005 .
    Tο 2007 είχανε 1,8 λιγότερους από το 2006. Η απουσία αυτών των επισκεπτών έγινε αισθητή, γιατί σήμανε την απώλεια 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τουριστικό κλάδο των ΗΠΑ μέσα στην τριετία 2005-2007 και μόνο, σύμφωνα με τον σύνδεσμο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
    Αν θέλουν διάφορα κόλπα και ταλαιπωρίες θα καταντήσουν να παρακαλάνε για επισκέπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    Ξέσπασε και η κρίση τώρα και ....ο Όμπάμα να δούμε τι θα πρωτομαζεύει!

    Alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είμαι ο 3.52

    Καταρχάς να δούμε τα πράγματα με τη σειρά
    Σύμφωνα με βικιπαίδεια
    http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_passport


    "Greece is ranked 9th in the study in terms of international travel freedom"

    "Greeks travel without restrictions to 120 countries in the world"

    Αυτό σημαίνει ότι η βίζα για την Ελλάδα είναι πρόβλημα των Αμερικανών και όχι δικό μας. Είμαστε μια χώρα από τις πλέον ελέυθερες στη διακίνηση πολιτών της στο εξωτερικό και οι Αμερικανοί θα χάσουν τουριστικό συνάλλαγμα και επιχειρηματικά ταξίδια και όχι εμείς.

    Δεύτερον παρουσιάζω μια μικρή λίστα με λίνκς σε γεγονότα που αφορύν πλαστά Ελληνικά διαβατήρια μετά το 2006 ή περιπτώσεις διακίνησης πλαστών διαβατήρίων άλλων χωρών απο την Ελλάδα.




    http://rhodonpublicaffairs.blogspot.com/2007/07/1800-fake-passports-seized-as.html

    www.ajarnforum.net/vb/thailand-news-clippings/32933-thailand-now-fake-passport-capital.html

    news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/jersey/5259200.stm

    http://www.e-tipos.com/interactivity/story?id=531&page=9&selectedcategory=0

    www.ticotimes.net/daily_paid/dailynewsarchive/2008_07/073008.htm

    www.usatoday.com/news/world/2008-07-19-iraqi-refugees_N.htm

    archive.thisiswiltshire.co.uk/2007/12/3/352989.html




    Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τον εξής λόγο:

    Η εξέλιξη της τεχνογνωσίας στη βιομετρία είναι τεράστια και το know how περνα γρήγορα και στους εγκληματίες όπως και στις μυστικές υπηρεσίες αντιπάλων χωρών. Για να είμαι ακριβής κανένα διαβατήριο στο κόσμο δεν είναι ασφαλές ούτε πρόκειτε να είναι ποτέ.

    Αυτό που κάνει τη διαφορά σε θέματα ασφάλειας είναι η ύπαρξη ή όχι διαφθοράς στο δημόσιο τομέα κάθε κράτους.
    Στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά και ιδιαίτερα στην ΕΛΑΣ που έχει αναλάβει την έκδοση των διαβατηρίων.
    Για ευνόητους λόγους δεν πρόκειτε να επεκταθώ περισσότερο, αλλά πιστέυω ότι τα παραπάνω έχουν βαρύνει αποφασιστηκα στη πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ.

    Εας μη ξενούμε ότι τυχόν άρση του καθεστώτος βίζας θα ευνοούσε αφάνταστα τη Θεοδώρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου και θα χρεωνόταν από το σύνολο των ΜΜΕ ως προσωπική της επιτυχία, ενώ παράλληλα θα την αξιοποιούσαν τα "Παπαγαλάκια των ΗΠΑ" ως προσέγγιση της Ουάσινγκτον... άρα να κάνουμε και εμείς μια υποχώρηση, κτλ.

    Δυστυχώς στις ΗΠΑ εξακολουθούμε ως κράτος να έχουμε άσχημη εικόνα και πολλοί γραφειοκράτες εκεί θυμούνται τη δεκαετία του '80 και άλλα πολλά. Αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Μπορούμε να ψωνίσουμε Ντόλτσε και Καμπάνα και στο Ντουμπαί και σε φθηνές τιμές εξ'άλλου... το πιάσατε το υπονοούμενο που λέει και κάποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @3.52
    απο το 2007 ξεκινησαν τα νεα διαβατηρια με το τσιπ.
    αυτα που έχουν βρεθει και που αναφερονται στα link σου είναι αυτα τα παλια νομαρχιακα και οχι αστυνομικα.
    Σιγουρα η εξελιξη των παρανομων τρεχει, αλλα αυτο ισχυει για ολο τον κοσμο.
    Το δικο μας προβλημα πολυ σωστα σου το εξηγησε ο πολιτης ειναι στην συμφωνια που θελουν και η οποια δίνει δικαιωμα σε προσωπικα δεδομενα που στην Ευρωπη προστατευονται. Σε αντιθεση με τις ηπα που μετα τους πυργους τους εχουν ολους φακελομενους.
    Οι διμερεις συμφωνιες που εγιναν ειναι παρανομες.
    Μπες στην σελιδα του ευροκοινωβουλιου και θα δεις ολη την ιστορια με τα διαβατηρια.
    ολο το πανηγυρι ειναι στα προσωπικα δεδομενα που θελουν οι ηπα απο τις νεες χωρες και την ελλαδα.
    Θελουν δουρειους ιππους για ολα τα προσωπικα δεδομενα της ε.ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @gnik

    des tis ekpobes meso tis istoselidas!!!!
    i enosi kentroon lei pola gi auto kai tin fimonoun


    http://www.enosikentroon.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα παρακαλούσα τον φίλο με τις παραπομπές στην Ένωση Κεντρώων να πάψει να τις χρησιμοποιεί και να γράφει την δική του άποψη(που οπωσδήποτε θα είναι και της Εν.Κεντρώων)σχετικά με τα θέματα του εκάστου άρθρου.
    Ευχαριστώ
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΣΑ;
    ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ-πρωην πασοκ- ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΒΙΖΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΜΟΛΙΣ ΕΦΘΑΣΕ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ, ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΦΡΕΣΚΙΑ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ.

    ΑΝ ΠΑΛΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ, ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ politis-gr

    ok tha papso na xrisimopio parapombes... ala rixe mia matia gia na katalavis ton logo pou to kano http://www.youtube.com/watch?v=zbH5uL4zr8s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. NA ZHTAME VISA GIA OLA TA AMERIKANIKA DIABATHRIA, MEXRI NA TELEIOSEI TO PROBLHMA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να ξεσκεπάσουμε 2-3 προβεβλημένους πράκτορές τους, πολιτικούς, δημοσιοκάφρους, ή άλλους, όπως κάνουν οι γάλλοι για να συμαζευτούν, πριν την επόμενη αλητεία. Δραστικότερη είναι η αντιμετώπιση από τους ρώσους, που έδιωξαν από τη Μόσχα το βρετανικό συμβούλιο και απέλασαν τους εγγλέζους πράκτορες που είναι η παραδοσιακή τους βιτρίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για μένα το θέμα είναι απλό.
    Όποιος έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάγκη, για εργασίες και άλλους ΣΟΒΑΡΟΥΣ λόγους, να πάει στην Αμερική, ας ακολουθήσει την προβλεπόμενη για τους Έλληνες διαδικασία.
    Εάν του δώσουν άδεια να πάει, καλώς.
    Εάν δεν του δώσουν άδεια να πάει στην Αμερική, επειδή φοβούνται ότι είναι επικίνδυνος ή επειδή φοβούνται ότι θα προσπαθήσει να ξυπνήσει τους Αμερικάνους κλπ, τότε ας δεχτεί το γεγονός με απλότητα και ας αλλάξει τα σχέδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΡΟΣΟΧΗ.
    ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΒΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ. ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
    ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή