Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θετικός στην … υποθήκη της Ελλάδας ο Ε. Βενιζέλος

Φαίνεται πως ο νέος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος αρέσκεται να επιδίδεται σε λεκτικά παιχνίδια που ισορροπούν επικίνδυνα μεταξύ καθησυχασμού των πολιτών και δημιουργίας πανικού στην κοινή γνώμη σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία έγινε αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, προσπάθησε να εξηγήσει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι πραγματική χρεοκοπία!

Μιλώντας από μνήμης, όπως άλλωστε συνηθίζει, χωρίς δηλαδή να έχει κείμενο μπροστά του, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η προαναφερθείσα λέξη τρομάζει χωρίς λόγο, αφού δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός και προέρχεται από αξιολόγηση των τριών διεθνών οίκων στα ομόλογα.

Στην ουσία, όμως, ο κ. Βενιζέλος επιδεικνύει χαρακτηριστική ελαφρότητα σε ένα θέμα που σχετίζεται με τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μάλιστα, δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά εμφανίστηκε θετικός και στην παροχή «εγγυήσεων» από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που μας δίνεται. Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή εμπράγματων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Με άλλα λόγια, να βάλουμε ως υποθήκη τα νησιά, τις παραλίες ή τον… Παρθενώνα για να μας βοηθήσουν να μη χρεοκοπήσουμε.

Είναι φανερό ότι ο αντιπρόεδρος του Γ. Παπανδρέου και αντ’ αυτού λειτουργεί, παρότι με διαφορετικό τρόπο από τον πρωθυπουργό, με την ίδια αβάσταχτη ελαφρότητα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημόσια περιουσία και τη σωτηρία της οικονομίας.

Μια τέτοια αντιμετώπιση είναι, όμως, εθνικά επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί επιζήμια για τη χώρα, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τους χειρισμούς και τις παλινωδίες των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΤ