Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η κοινωνική αντίδραση κατάφερε, ότι αδυνατεί η κυβέρνηση


Η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ , μετά την ψήφιση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου και την ικανοποίηση των όρων που είχαν θέσει οι εταίροι.

Πολύ δυσκολότερα είναι, ωστόσο, τα πράγματα στο θέμα της νέας στήριξης, καθώς η διαπραγματευτική ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανό να οδηγήσει στην περαιτέρω επιβάρυνση της χώρας με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η κοινωνική έκρηξη που σημειώνεται στην Ελλάδα, έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που συνειδητοποιούν πλέον ότι η σκληρή λιτότητα έχει όρια και ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη από τη στιγμή που οι πολίτες είναι απελπισμένοι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι Ευρωπαίοι πολίτες, βλέποντας την κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, συνειδητοποιούν πως αύριο μπορεί να έλθει και η δική τους σειρά και αντιδρούν.

Για πρώτη φορά ύστερα από 14 μήνες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να βγει από το τραγικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Από το «μέτρα, μέτρα, μέτρα» που ήταν η μόνιμη επωδός τους, έφθασαν να ανησυχούν «μήπως η Ελλάδα πεθάνει αναρρώνοντας» και να σκέπτονται να δώσουν ελπίδα στους Ελληνες, τροποποιώντας την αποτυχημένη συνταγή του Μνημονίου.

Είναι φανερό ότι, με την αντίδρασή της, η ίδια η ελληνική κοινωνία ήταν αυτή που άλλαξε το κλίμα για τη χώρα μας στην Ευρώπη και υποχρέωσε την Ε.Ε. να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων των 15 δις. ευρώ που παραμένουν εγκλωβισμένα στα διαρθρωτικά ταμεία γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε τη συμμετοχή μας.

Αυτό που επιτέλους κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι από τον ξεσηκωμό της ελληνικής κοινωνίας, δείχνει να μην έχει ακόμα αντιληφθεί η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική και δεν τολμά να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με τους ξένους, τη στιγμή που εκείνοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν.

ΕΤ