Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Πετρελαϊκός… «γκεμπελισμός»


Πριν δύο εβδομάδες περίπου κατατέθηκε από τον κ. Καρχιμάκη μια ερώτηση στην Βουλή που υπογράφεται από 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ομολογώ ότι το εν λόγω ….μαργαριτάρι ( εδώ ) ,διέφυγε εντελώς της προσοχής μου και τυχαία το ανακάλυψα όταν έψαχνα στο site του βουλευτή για μία επερώτηση που κατέθεσε προχθές σχετικά με την ΕΥΠ (άλλο …μαργαριτάρι και αυτό).

Με την ερώτηση του κ. Καρχιμάκη και των υπολοίπων 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, «καταγγέλλεται» ότι η κυβέρνηση «παραπληροφορεί» και εμπαίζει τον Ελληνικό λαό, ξεκινώντας μια επικοινωνιακή εκστρατεία απόδοσης της δραματικής έξαρσης της ακρίβειας, δήθεν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες είχαν αυξηθεί …..μόλις 2,5% …..σε οκτώ ολόκληρα χρόνια .(sic)

Και αυτό –σύμφωνα με την ερώτηση και τους υπολογισμούς των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ- γιατί την ίδια στιγμή ανέβηκε και το ευρώ.

Κατά αυτόν τον τρόπο από το 2000 ως σήμερα το πετρέλαιο έμεινε περίπου… «στάσιμο» σε όρους ευρώ!

Ερωτάσθε -συνεχίζουν οι … βολευτές- Θα ζητήσετε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τον άγριο εμπαιγμό που συνιστά η επικοινωνιακή σας πολιτική εις βάρος του;

Στην αρχή γέλασα , μετά αναλογιζόμενος ότι αυτοί οι άνθρωποι καθορίζουν με τις αποφάσεις τους το μέλλον, το δικό μας αλλά και των παιδιών μας ,αισθάνθηκα να με πλημμυρίζει οργή και αγανάκτηση.

Σκέφτηκα ότι δύο τινά συμβαίνουν : ….ή δεν γνωρίζουν …ή εν γνώσει τους παραπληροφορούν και …. «γκεμπελίζουν».

Αναλύοντας το …..μαθηματικό σκεπτικό τους , διαπίστωσα ότι …συμβαίνουν ΚΑΙ τα δύο.

Και δεν γνωρίζουν και ...«γκεμπελίζουν».

Γιατί διαβάζοντας πιο προσεκτικά, ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει το μέγεθος της … παραπληροφόρησης .

Αφετηρία του υπολογισμού τους είναι ότι το πετρέλαιο το 2000 είχε …60 δολάρια το βαρέλι .

Με βάσει αυτή την τιμή προκύπτει ότι το πετρέλαιο σε μια οκταετία είχε ανέβει μόλις …..2,5% σε τιμές ευρώ !

Όμως το πετρέλαιο το 2000 είχε (μέσος όρος περί το μέσον του μηνός, για 12 μήνες) 28,6 δολάρια το βαρέλι (και όχι 60) σύμφωνα και με το US Energy Information Administration .

Αν μπει κανείς σε οποιονδήποτε σχετικό δικτυακό τόπο θα διαπιστώσει ότι ακόμη ΚΑΙ στα μέσα του 2002 (λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ) το πετρέλαιο είχε 27 -28 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια εποχή το ευρώ είχε φτάσει στο 1,20 δολ. Από εκείνη την «αφετηρία», το πετρέλαιο τετραπλασιάστηκε, το ευρώ αυξήθηκε γύρω στο 30%, άρα το πετρέλαιο σε όρους ευρώ αυξήθηκε γύρω στο 280%.

Πολύ παραπάνω από το 2,5% που ….«υπολόγισαν»…. οι «φωστήρες» μας…

Καταλαβαίνεται τώρα γιατί μιλώ και για άγνοια , αλλά και για «γκεμπελισμό», αφού παρόλο το ομθαλμοφανέστατο λάθος κανείς δεν βγήκε να πει … mea culpa , ……κάναμε ένα λάθος βρε αδελφέ και ζητούμε συγνώμη.

Αντιθέτως φιγουράρει τόσο στο site του κ. Καρχιμάκη , όσο και σ` αυτό του επίσημου ΠΑΣΟΚ . ( εδώ ) συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την παραπληροφόρηση .

Αν αυτά συνέβαιναν σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος απλά …..θα τους είχαν- πολιτικά- «κρεμάσει» και θα τους έστελναν στα σπίτια τους.

Μέσα από τέτοιου είδους «πολιτικές» θα λύσουμε … «σύντροφοι» τα μεγάλα προβλήματα που όντως ταλανίζουν τον τόπο μας;

Οι πολίτες απαιτούμε από τους βουλευτές θέσεις ,προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα μας και ….αν μη τι άλλο ……

…..να μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας.


23 σχόλια:

  1. Γιατί βρε πολίτη μου ο Αλογοσκούφης με την πατάτα που έκανε μόλις ανέλαβε για τον τρόπο εγγραφής των εξόδων στον προυπολογισμό του κράτους δεν είναι σοβαρό? Μετά με την αύξηση του ΑΕΠ 25% από αέρα αναγκαζόμαστε να δίνουμε πόσα εκατομ. στην ΕΕ? Άστα βράστα, εδώ ο Υπουργός που έχουν άμεσα αποτελέσματα στη ζώη μας τα λόγια κ οι πράξεις του και υφίστατε ακόμα όχι ενας βουλευτής που κάνει επικοινωνιακά παίγνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαι αρκετα μικρος κ Πολιτη αλλα αυτη τη πατατα αν και δεν σπουδαζω οικονομικα την ειχα μυριστει.Εδω την ανεφεραν και και σε δελτια ειδησεων και δεν βρεθηκε ενας να τους πει μια κουβεντα.Δυστυχως ζουμε στη χώρα που εισαι οτι δηλώσεις...Το χειροτερο είναι οτι συνεχιζουμε να ονειρευομαστε απλα για να ζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είμαι Πασόκος και το γνωρίζουν οι σχολιαστές αλλά αν Γκεμπελίζει το Πασόκ γκεμπελίζει κι η ΝΔ .

    Και εξηγούμαι : Σταθερή πολιτική της Ε.Ε από τότε που το πετρέλαιο άρχισε την ανιούσα είναι να προστατεύει την οικονομία της από τον πληθωρισμό .

    Αυτό αυτόματα μπορεί να γίνει αν οι τιμές σταματήσουν να ανεβοκατεβαίνουν .Αυτός είναι ο ορισμός του πληθωρισμού .

    Ο βασικότερος λόγος που οι τιμές των αγαθών ανεβαίνουν είναι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών όπως είναι και το πετρέλαιο . Αυτή είναι η επίσημη αιτία για τις ανατιμήσεις από πλευράς ΝΔ.

    Αυτό όμως είναι ολίγοντι ψέμα . Κι αυτό γιατί η Ε.Ε για να περιορίσει τον πληθωρισμό ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού με στόχο να αυξηθεί η αξία του ευρώ άρα να αυξηθεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου άρα να παραμείνει για την Ευρωζώνη το πετρέλαιο στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν την αύξηση των επιτοκίων .

    Δεν είναι σωστό να μετράτε την άνοδο του πετρελαίου από το 2000 . Το σωστό είναι να μετράτε την άνοδο της ισοτιμίας όταν γίνεται αύξηση επιτοκίων euribor και το ίδιο χρονικό διάστημα να συγκρίνετε σε τιμές ευρώ το πετρέλαιο πριν και μετά την άνοδο της ισοτιμίας .

    Αυτή είναι η αλήθεια και αν συνυπολογίσετε ότι το δολάριο είναι (επίσημα το ονομάζουν αποθηκευτικό νόμισμα) το νόμισμα που όλα τα αγαθά όπως το πετρέλαιο αποτιμούν την αξία τους μ αυτό θα καταλάβετε το παιχνίδι που γίνεται παγκοσμίως με ισοτιμίες-επιτόκια-πετρέλαιο .

    Καταλήγουμε λοιπόν ότι το Πασόκ γκεμπελίζει με λάθος τρόπο (σαφές) ενώ η ΝΔ απλά λέει ότι της γουστάρει και λαικίζει ασυστόλως με ψέματα . Απλά οικονομικά είναι αυτά κι άμα ο κ.Αλογοσκούφης θέλει μαθήματα ας με καλέσει στο τηλέφωνο . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ greekpoliticalreview
    Φίλε μου σου παραθέτω ένα απόσπασμα..... "Συνεπώς, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε είτε σε δολάρια είτε σε ευρώ. Απλώς το ισχυρό ευρώ (ή η διολίσθηση του δολαρίου) έχει κάπως προστατεύσει την ευρωζώνη από τα χειρότερα. Δηλαδή μεταξύ 2000 και Απριλίου 2008 η τιμή του Brent αυξήθηκε, σε δολάρια μεν κατά 3.87 φορές (από 28,7 σε 111,4), σε ευρώ δε κατά 2.28 φορές (από 31 σε 70,7). Συνωμοσίες λοιπόν μπορεί να υπάρχουν περί την τιμή του πετρελαίου, αλλά σίγουρα δεν δύνανται να στηριχθούν στο ότι τάχα η ισχύς του ευρώ «έπρεπε» να είχε οδηγήσει σε σταθερή τιμή του πετρελαίου - σε ευρώ - καθ’ όλη την 8ετία. Τα στοιχεία διαψεύδουν μία τέτοια θέση. Κατ’ επέκταση, ο πρόσφατος πληθωρισμός στην ευρωζώνη - και την Ελλάδα - είναι πράγματι, σε μεγάλο βαθμό, εισαγόμενος και οφειλόμενος στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. (Απλώς στην Ελλάδα έχουμε «ιδιομορφίες», που επιτείνουν το πρόβλημα)."
    Ο κ. Νικόλαος Γ. Πειρουνάκης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
    Κέρδος 21/6/2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @greekpoliticalreview
    Κάτσε ρε φίλε γιατί θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.
    Λαικίζει λες η ΝΔ γιατί; Επειδή λέει ότι ο πληθωρισμός οφείλετε στην ανοδο της τιμής του πετρελαίου ;
    Μα αυτό είναι αυταπόδεικτο, άλλωστε όλοι οι οικονομικοί αναλυτές στην Ευρώπη το ίδιο ισχυρίζονται! Και τα επίσημα Ευρωπαϊκά κράτη !
    Όλοι αυτοί λένε ψέματα;
    Τα νούμερα το αποδεικνύουν.
    Είναι κακό να κάνουμε κριτική , απλά για την κρητική!
    Φυσικά δεν είναι οι τιμές του πετρελαίου η μόνη αιτία για την άνοδο του πληθωρισμού.
    Είναι και οι τιμές των τροφίμων παγκόσμια(ρύζι +75% , σιτάρι +135% κλπ, μόνο κατά τον τελευταίο 15μηνο).
    Εκείνο το να σε πάρει τηλέφωνο ο καθηγητής ...τι το ήθελες;
    Akis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε και ?

    Σου είπα ρητά είναι λάθος να υπολογίζεις το πετρέλαιο από το 2000.

    Αν ξεκινήσεις από εκεί ναι η άνοδος είναι έτσι όπως τη λες . Αλλά η άνοδος της τιμής του πετρελαίου το 2000 ήταν φυσιολογική οπότε η Ε.Ε δεν είχε λόγο σοβαρό να συγκρατήσει την τιμή με αύξηση επιτοκίων . αν ξεκινήσεις από το 2004 ας πούμε που ξεκίνησε παγκοσμίως η πετρελαική και η τροφική κρίση και τότε ήταν που ξεκίνησε μπαράζ αύξησης του euribor τότε θα καταλάβεις ακριβώς τι σου λέω .

    Όχι ότι δεν το κατάλαβες και πριν αλλά λέμε τώρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @6:10

    Όχι φίλε δεν είπα αυτό εγώ . Γιατί τα παραποιείς έτσι ?

    Εγώ είπα ότι η ΝΔ λαικίζει ασυστόλως επειδή ρίχνει όλη την ευθύνη στη τιμή του πετρελαίου . Το γράφω καθαρά νομίζω ότι η άνοδος του πετρελαίου έχει αυξήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης άρα και της Ελλάδας . Βέβαια στην Ευρώπη έχει πάει στο 4% ενώ εδώ έχει φτάσει στο 12% πάνω κάτω . Από που κι ως που ρε παιδιά ?

    Από το πετρέλαιο είναι η διαφορά 8%??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Ε.Ε. των 27 ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον Εν.ΔΤΚ ήταν 3,9% το Μάιο του 2008.
    Ο αντίστοιχος της Ελλάδας είναι 4.9%.
    Το 12% από που το εξάγεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κουδούνια θα έπρεπε να τους κρεμάσουν.
    Και όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στον καθένα από τους 300 της Βουλής που ..άντε να μη τω πως την καταντήσανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκπλήσσεστε;
    Ο κ. Καρχιμάκης πρώτη φορά είναι που ακολουθεί αυτή την τακτική;
    Να εκπλήσσεστε που η συγκεκριμένη επερώτηση εστάλη σε blog (μου ήλθε και εμένα παρόμοιο email) και δεκάδες έσπευσαν να την δημοσιεύσουν χωρίς να το ψάξουν.
    Αυτό είναι το αξιοπερίεργο.
    Εγώ για να πω την αλήθεια όχι ότι το έψαξα ,απλώς δεν της έδωσα σημασία γιατί δεν γράφω επί τέτοιων θεμάτων.
    Εμείς φωνάζουμε ότι ήμαστε (η τουλάχιστον θέλουμε να είμαστε) Η εναλακτική μορφή ενημέρωσης , ανταλαγής απόψεων με σκοπό ένα καλύτερο αυριο.
    Δυστηχώς κάποιοι απο τα κόμματα μας πιάνουν ..κότσους.
    Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @politis

    5% βγάζει η στατιστική υπηρεσία δηλαδή η ΝΔ ουσιαστικά (υποψιασμένος είσαι μη σου τα λέω εγώ) χωρίς να υπολογίζει το παραεμπόριο .

    Οπότε να το αφήσω στο 7%-8% πραγματικό (πάντα κρύβανε ένα 2-3% διαχρονικά)??

    Να σου βάλω και +3% λοιπόν που είναι περίπου ο τζίρος της παραοικονομίας συγκριτικά με το ΑΕΠ (30% λένε) φτάνεις στο 11% (που κανονικά θα έπρεπε να βάλω παραπάνω) .

    Πληθωρισμός ρε παιδιά είναι η ποσοστιαία μεταβολή των τιμών αγοράς . Ποιος πιστεύει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός της Ελλάδας είναι μόνο 5% ?

    Πάμε όμως στη ουσία που είναι το πετρέλαιο . Είναι δυνατόν με τέτοια αύξηση στη τιμή (280% όπως λες)ο πληθωρισμός να ανεβαίνει μόνο 2-3%.

    Ούτε καν .

    Και εντάξει μεγάλε το τηλεφώνημα στο Αλογοσκούφη ήταν ειρωνικό αλλά κι εσύ ρε παιδί μου εκεί κόλλησες?

    (Απάντηση αύριο από εμένα πάω σπίτι καλό βράδυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα μπορούσες να βάλεις απευθείας το σήμα της Νέας Δημοκρατίας στο blog.Εδώ ο κόσμος καίγεται και η θεματολογία σου αρμενίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επί του θέματος μήπως μπορείς να εκφέρεις κάποια ...άποψη;
    Αν όχι , για οτιδήποτε εκτός θέματος μπορείς να μου στείλεις email για να σου απαντήσω.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτοι που γραφουν για τον πληθωρισμο και τον συγκρινουν, με αυτον της Ευρωζωνης, να μας πουν παρακαλω, για ποιον πληθωρισμο μιλανε.
    Για τον επισημο, η για τον πραγματικο, αλλα και για τον πληθωρισμο του πλουσιου, που αγοραζει ειδη αξιας, οπως ηλεκτρονικα, που οι τιμες τους ΠΕΦΤΟΥΝ και για τον πληθωρισμο του φτωχου, που αγοραζει γαλα και γιαουρτι που οι τιμες τους, ανεβαινουν με διπλασιο ρυθμο.
    Για ν ακουω παρακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φυσικά για τον επίσημο , τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
    Μην μπερδεύουμε τον πληθωρισμό( ο οποίος καθορίζεται από ένα σύνολο αγαθών) με τα τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο μεμονομένα.
    Όντως οι τιμές των τροφίμων τρέχουν με εξωφρενικούς ρυθμούς, αλλά δεν αποτελούν από μόνοι τους τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τώρα εμείς γιατί προβληματιζόμαστε...και ο πληθωρισμός και όλα θα ταχτοποιηθούν αφού θα βγάλουμε το δικό μας πετρέλαιο !!!!

    Αυτό να δω....και τους βουλευτές μας να χειρίζονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
    Πρωτάθλημα μίζας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν είναι η πρώτη φορά που πετάνε πυροτεχνήματα και όποιος τσιμπήσει!!
    Δυστυχώς έχεις δίκιο όλοι αυτοί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!! Βέβαια και τα υποστηριζόμενα από την άλλη πλευρά ότι η ακρίβεια οφείλεται μόνο στην αύξηση του πετρελαίου κι αυτά προφάσεις εν αμαρτίαις είναι!!

    Η ουσία είναι ότι το κράτος είναι ανύπαρκτο για τον απλό πολίτη που μαστίζεται από τη μια από την ακρίβεια του πετρελαίου και από την άλλη από την αισχροκέρδεια των επιτηδείων που δεν ελέγχονται από κανένα!!

    Όπως πάντα λέω όλοι αυτοί μας εμπαίζουν για δικό τους όφελος! Και ίσως να μην έχουν άδικο να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αφού τους ψηφίζουμε!!!
    Καλό ξημέρωμα φίλε μου και καλά κάνεις και επισημαίνεις τέτοιου είδους κούφιες "προτάσεις"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ελληνικό (αποπληθωρισμένο) ΑΕΠ αυξάνεται ετησίως κατά 3-4%. Αυτό σημαίνει ότι με πληθωρισμό 5%, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 8-9%. Αν όμως ο πραγματικός πληθωρισμός είναι 11%, τότε το (αποπληθωρισμένο) ΑΕΠ μειώνεται ετησίως κατά 2-3%. Αν αυτό όντως συνέβαινε, θα εμφανιζόταν στον όγκο χονδρικών και λιανικών πωλήσεων, στον ποσοστό μεταβολής των εισαγωγών, των εξαγωγών και σε δεκάδες άλλους οικονομικούς δείκτες.

    Συμπέρασμα: αφήστε τις ανοησίες περί πληθωρισμού της τάξεως του 11%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σας ,

    Αγαπητέ ανώνυμε 2:14 ,

    Οι πωλήσεις των εταιριών έχει πέσει ενώ τα περιθώρια κέρδους ανεβαίνουν και γι αυτό δεν φαίνεται η πτώση της αποδοτικότητας των εταιριών (μέχρι κι ο Γκαργκάνας το παραδέχτηκε) .

    Το εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών λέει το εξής : οι εισαγωγές ανεβαίνουν με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές . Αυτό έχει ως κύρια αιτία την μεγάλη διαφορά ευρώ-δολαρίου .

    Και τέλος ποιος είπε ότι όλα αυτά τα συμπεράσματα είναι επίσημα για να γίνουν και τα επακόλουθα που εσύ λες ? Για να εμφανιστεί στον "όγκο χονδρικών και λιανικών πωλήσεων, στον ποσοστό μεταβολής των εισαγωγών, των εξαγωγών και σε δεκάδες άλλους οικονομικούς δείκτες." πρέπει αυτός ο πληθωρισμός να ανακοινωθεί επισήμως άρα όλα αυτά τα αποτελέσματα που λες είναι άτοπα απλά γιατί αυτός ο δείκτης (πληθωρισμού) είναι ψεύτικος .

    Αλλά παρακαλώ να μας πεις εσύ πόσος πιστεύεις ότι είναι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα.

    Μ.Φ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγω χαιρετων καποιον που φαινεται οτι γνωριζει απο οικονομικα, αρα μπορει να βοηθησει κι εμας, που εχουμε μονο την μεση τυπικη λογικη,θα ηθελα να ΑΝΤερωτησω, για ποιον πληθωρισμο μιλατε; Για αυτον του πλουσιου, που αγοραζει ειδη πολυτελειας,ηλεκτρονικα πχ., που οι τιμες τους, ειτε πεφτουν, ειτε ανεβαινουν με μικροτερο ρυθμο, η γι αυτον του φτωχου, που αγοραζει ειδη πρωτης αναγκης, που οι τιμες τους, τρεχουν με την υπερταχεια;
    Εδω σε θελω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είσαι σωστός theodore στη συλλογιστική που κάνεις .

    Όντως ισχύει ότι αν διαχωρίσεις τους μεν με τους δε και τα προιόντα που καταναλώνουν οι δυο πληθωρισμοί θα είναι ... σαν την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου .

    Δυστυχώς όμως ο πληθωρισμός μετράται από ένα ενιαίο καλάθι για όλους .

    Ακόμα και η φτώχεια μετράται με λάθος όρους (οικονομικούς και όχι κοινωνικούς)

    Σε παραπέμπω στο άρθρο αυτό : http://www.enet.gr/online/online_
    hprint?q=%EA%E1%EB%DC%E8%E9&a=&id
    =87340000

    Είναι ενδεικτικό αυτού που λες και συμφωνώ αλλά τι να κάνουμε ?

    Δε μπορούμε να αλλάξουμε το οικονομικό σύστημα (εδώ δε μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά) οπότε αναγκαστικά μιλάμε με όρους που είναι ήδη γνωστοί για να καταλαβαινόμαστε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΧΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΛΥΘΩΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΑΜΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝ ΠΟΥΛΑΓΑΝ Π.Χ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΚΕΤ ΒΕΝΖΙΝΗ?ΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΣΟΥΜΕ ΤΗ ΑΓΟΡΑ.ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγω, θα κανω και μια αλλη προσεγγιση.
    Υπαρχουν οι πολιτικοι, ου διοριζουν αφειδως ανθρωπους, αρα ειναι υποχρεωμενο να τους πληρωνει.
    Βαζει ετσι υψηλους φορους για να μπορεσει να το κανει.
    Αυτοι οι φοροι, πεφτουν πανω σε ατομα και επιχειρησεις και αρα ανεβαζουν το κοστος και με τη σειρα του, θα πεσει στις τιμες των προιοντων, ου οι τιμες, θα ανεβουν.
    Απο την αλλη, υπαρχει και η μαυρη οικονομια, που δινει εισοδημα σε μεγαλες μαζες ανθρωπων και φοροδιαφευγει.
    Ετσι, οι ανθρωποι αυτοι, ως μη πληρωνοντες φορους, δεν ενδιαφερονται για τις τιμες των προιοντων, ουτε ρωτανε ποσο κανει κατι, αρα δινουν το δικαιωμα στον πωλητη, να ανεβασει την τιμη, οπου γουσταρει.
    Αρα, οταν καποιος φοροδιαφευγει, η φοροκλεπτει, κανει και σ εμας ζημια, γιατι ανεβαζει τον τιμαριθμο.
    Εςκτος απο την ηθικη, που παει στον πατο.
    Γι αυτο, αμα ακουσετε κανα γνωστο σας, να κοκορευεται, οτι εκλεψε το δημοσιο, να ξερετε, οτι εσας εκλεψε, γιατι το δημοσιο, εισαστε εσεις.
    Η αμα τον ακουσετε να λεει, οτι τον εβαλε ο κουνιαδος του, απο το παραθυρο, στο δημοσιο, να καθεται και να πληρωνεται, να ξερετε, οτι το μισθο του, εσεις τον πληρωνετε.
    Αν δεν τα συνειδητοποιησετε αυτα, τιποτα δεν προκειται να γινει και ολοι θα μιλανε για το δημοσιο, σα να βρισκεται στον Αρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή