Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Πράξη ιστορικής δικαίωσης !


«Αυτόν τον τόπο τον πονάμε γιατί είναι η πατρική μας γη. Αυτές τις πέτρες και τα χαλάσματα θα τα κάνουμε πάλι σπίτια».

Αυτά ήταν τα λόγια των Ιμβρίων που βρέθηκαν πριν ένα περίπου μήνα στην πατρογονική τους γη , συνοδεύοντας τον Ελβετό βουλευτή κ. Γκρος, ο οποίος ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) μαζί με ένα Γερμανό δικαστή μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον κ. Σίρμελ βρέθηκαν επί τετραήμερο στην Ιμβρο και στην Τένεδο, προκειμένου να έχουν επαφές και να συγκεντρώσουν επιτόπου στοιχεία, για να υποβάλουν την τελική τους έκθεση για την κατάσταση στα δύο νησιά.

Οι κύριοι Γκρος και Σίρμελ επισκέφτηκαν όλα τα ελληνικά χωριά και είχαν επαφές με τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους.

Περιδιαβαίνοντας τα χωριά, τα όσα αντίκρισαν δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν ανέκφραστους και έτσι δεν μπόρεσαν να κρύψουν και τον δικό τους συγκλονισμό.

Στο χωριό Γλυκύ είδαν ότι το σχολείο που έκτισαν οι Ίμβριοι «απαλλοτριώθηκε» και έχει γίνει ….ξενοδοχείο, ενώ στο Σχοινούδι το σχολείο είχε γίνει ... μπαρ για το καλοκαίρι.

Η επίσκεψη στις παλιές ανοιχτές αγροτικές φυλακές ήταν αποκαλυπτική.

Οι ισοβίτες κρατούμενοι που μεταφέρονταν από άλλες περιοχές όχι μόνο τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό, αλλά όταν έκλεισαν οι φυλακές βρέθηκαν ιδιοκτήτες πολλών εκτάσεων ιδιοκτησίας Ελλήνων που είχαν αναγκαστικά…… απαλλοτριωθεί.

Ολόκληρη η ακτή στην περιοχή του Πύργου, με τα κτήματα που υπήρχαν, αρπάχτηκε για να γίνουν θερινές παραθεριστικές κατοικίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους από την ηπειρωτική Τουρκία.

Κι ήταν η πρώτη φορά τώρα που άνοιξαν οι πύλες των περιφραγμένων εγκαταστάσεων για Ίμβριους, που βρέθηκαν εκεί συνοδεύοντας τους κ. Γκρος και Σίρμελ.

Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων ίδιες ….περιφράξεις. Ένας ολόκληρος κάμπος από ελαιόδεντρα που αρπάχτηκαν -με τη μεθόδευση της απαλλοτρίωσης έναντι ευτελούς αποζημίωσης- για να αναγκαστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν το νησί.

Το σχολείο κι εδώ ερειπωμένο και καμένο στην είσοδο του χωριού.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν συνέχεια της πρωτοβουλίας του Απριλίου του 2005, όταν υποβλήθηκε πρόταση ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση από 21 βουλευτές -από τους οποίους οι 7 ήταν Ελληνες και 2 Κύπριοι-, με το οποίο ζητούνταν από την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και τη θρησκευτική ελευθερία, αποκαθιστώντας τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Ακολούθησε μία παρελκυστική προσπάθεια από την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα το εκτελεστικό γραφείο της PACE, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία, να παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην ενδιάμεση έκθεση του κ. Γκρος, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο έμπειρα μέλη της PACE συμμετέχοντας σ' αυτήν από το 1995 και είναι γνωστός για την ανεξαρτησία της γνώμης του και την αντικειμενικότητά του, αναφερόταν αναλυτικά στα όσα οδήγησαν στην εκδίωξη των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου.

«Οι αριθμοί -όπως τόνιζε- μιλούν από μόνοι τους: το 1960, 5.487 ελληνικής καταγωγής και 289 τουρκικής καταγωγής ζούσαν στην Ίμβρο. Το 1970 οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 2.571 και 4.020. Το 1985, 472 και 7.138. Και το 1990, 300 και 7.200». Σε ότι αφορά τη σημερινή τουρκική πολιτική, επισήμαινε ότι «ανακατατάσσει τους πρώην κατοίκους σε... τουρίστες, που κάποτε αναγκάστηκαν να φύγουν».

Έτσι προχθές η επιτροπή δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμα που εξέδωσε (στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και οι κυρίες Μπενάκη και Έλσα Παπαδημητρίου) καλεί την Τουρκία να υιοθετήσει «θετική στάση» για τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου και ζητά «πιο δίκαιη διευθέτηση των ζητημάτων εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των δύο νησιών».

Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να αποδοθεί η γη και τα κτίρια που απαλλοτριώθηκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους, να επιτραπεί η λειτουργία ενός τουλάχιστον ελληνορθόδοξου σχολείου στην Ίμβρο και να αποζημιωθούν οι Έλληνες ,πρώην ιδιοκτήτες.

Το ψήφισμα της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, στις 27 Ιουνίου.

Η κοινότητα των Ιμβρίων και των Τενέδιων που ζουν στα νησιά, όσο και αυτοί που ζουν στην Ελλάδα ,όπως επίσης και οι κληρονόμοι τους, βρίσκουν στο σχέδιο του ψηφίσματος την πλήρη δικαίωση αγώνων πολλών δεκαετιών.

Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1923, που θα συνταχθεί ειδική έκθεση για την Ίμβρο και την Τένεδο από ανεξάρτητο εισηγητή διεθνούς οργανισμού..

Έπρεπε να περάσουν …85 χρόνια !!

ΥΓ. Οι 150.000 Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, κυρίαρχη οικονομική δύναμη στην Τουρκία του 1923, μετά από ένα σχέδιο συστηματικής γενοκτονίας που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, το 2008 έγιναν ……..2.000 - 3.000 ψυχές !!!!

Από την άλλη πλευρά, οι 90.000 μουσουλμάνοι της Θράκης -Πομάκοι, Τούρκοι και Αθίγγανοι- του 1923, το 2008 έγιναν 150.000 ….Τούρκοι ….κατά τον κύριο Ερντογάν και τον κύριο Μπαμπατζάν, ……….των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζει ασύστολα και κατά κόρον η Ελλάδα......??

Καλά έλεγε ο Σάββας Καλεντερίδης ότι ….

……… Εκεί που μας χρωστάγανε, μας κλέβουν και το βόδι !!

16 σχόλια:

  1. Φίλε σ` ευχαριστούμε.
    Π.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσοἰ θελἠσουν,θἀ τοὐς επιτραπἠ νἀ γυρἰσουν καἰ νἀ ζἠσουν εκεἰ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί συσχετίζεις την έννοια Έλληνας με την έννοια μουσουλμάνος ρε μεγάλε ?

    Όντως οι έλληνες εκδιώχθηκαν ή δολοφονήθηκαν βιαίως αλλά οι μουσουλμάνοι πομάκοι και θρακιώτες ΕΛΛΗΝΕΣ που κολλάνε ? Απαγορεύεται να αυξηθούν πληθυσμιακά επειδή ο Ερντογάν τους ονομάζει τούρκους ?

    Ας τους λένε όπως θέλουν εμείς όμως οι "δημοκράτες" και "ουμανιστές" Έλληνες γιατί να παίξουμε αυτό το εθνικιστικό παιχνιδάκι?

    Προσοχή λίγο σε παρακαλώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @greekpoliticalreview
    Λάθος το εκλαμβάνεις φίλε μου.
    Συσχετίζω την αντιμετώπιση των μειονοτήτων μετά την συνθήκη της Λωζάνης.
    Από την μία πλευρά και από την άλλη.
    Δεν συμφωνώ καθόλου με το "Ας τους λένε όπως θέλουν".
    Αν το αποδεχτούμε αυτό ,ΤΟΤΕ παίζουμε το παιχνίδι τους!!!
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμο 4.03
    Φίλε μου συγνώμη δεν πρόσεξα το ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης σου.
    Προς τα εκεί ΘΑ πάει η υπόθεση. Υπάρχουν νομικά κωλύματα από την πλευρά της νομοθεσίας της Τουρκίας.
    Ήδη για πρώτη φορά έγιναν κάποια βήματα και θα συνεχιστούν με τελικό σκοπό να μπορέσουν κάποτε και εφόσον το θελήσουν οι "εκδιωχθέντες" κάτοικοι των νησιών ή και οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων να πάνε να μείνουν στην γη των προγόνων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν λέω ας τους λένε όπως θέλουν δεν σημαίνει ότι το αποδέχομαι κιολας . Μη με ερμηνεύεις τόσο απλοικά . Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιβάλεις τις απόψεις σου στη διεθνή κοινότητα (όπως αποδείχτηκε με τα Σκόπια) από την τακτική του ρητού "οφθαλμός αντί οφθαλμού"

    Έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω ότι οι μειονότητες στην Ελλάδα περνάνε ζωή και κότα . Οπότε το να χαιδεύουμε αυτιά ότι εμείς είμαστε τα θύματα ουμανιστές και οι άλλοι οι κακοί είναι λίγο επικίνδυνο για τους... "ευαίσθητους" Ελληνες.

    Ίσως κι εγώ να σε ερμήνευσα απλοικά αλλά καλό θα ήταν να συσχετίσουμε τους Έλληνες της Τουρκίας με τους Τούρκους της Ελλάδας κι όχι με τους Έλληνες("Τούρκους") που θέλει ο Ερντογάν και το κατεστημένο του να ονοματίζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή το ζήτημα των αποζημιώσεων των Μικρασιατών και Ποντίων που εκδιώχθηκαν από το κεμαλικό κράτος. Μπορεί το ελληνικό κράτος να συμφώνησε με το τουρκικό για ουσιαστική παραγραφή, όμως κανείς Μικρασιάτης ή Πόντιος δεν υπέγραψε την δωρεά της περιουσίας του στο τουρκικό δημόσιο. Μαζικές αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύχομαι η Ολομέλεια του Συμβουλίου να δει σωστά το θέμα.
    Πρέπει σιγά σιγά να μάθουν να παίζουν με ευρωπαϊκούς όρους αν θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

    Αγαπητέ politis
    Θα μου επιτρέψεις για μια ακόμη φορά να σε ¨γλύψω¨ λέγοντας ότι οι αναρτήσεις σου είναι πάρα πολύ καλές (άλλωστε έχω χαρακτηριστεί και fan σου) και πάντα τεκμηριωμένες...απέχουν χιλιόμετρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @gnik
    Τέτοιο ..γλύψιμο , ούτε ο fatso :)))
    Σοβαρά τώρα .Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το ενδιαφέρον στις αναρτήσεις μου. Και εσένα και τους 1.000- 1.500 φίλους καθημερινά!
    Φιλικά και με σεβασμό σε όλους σας
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με F μεγάλο παρακαλώ το fatso:)))))
    Δεν αναφερόμαστε στον οποιονδήποτε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαισθάνομαι ότι αισθάνεσαι.... λίγο "άσχημα" όταν σου γράφουμε σχόλια επαινετικά για την πέννα σου. Αλλά ξέρεις τι γίνεται? Η ποιότητα του πνεύματος και του χαρακτήρα που έχεις, είναι στοιχεία που είναι αδύνατον να μην τα διακρίνει κάνεις, διότι ξεχειλίζουν... από τα άρθρα σου!!!
    Γι΄αυτό μην ντρέπεσαι... είναι η αλήθεια.
    Ειδικά το τελευταίο διάστημα έχεις δώσει ρεσιτάλ...
    Διαβάζω αυτά που γράφεις (άσε που στο γραφείο σε έχω κάνει διάσημο...) και πραγματικά δεν ξέρω πια τι να σχολιάσω... και πάλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
    Πόσο όμορφα και αξιοπρεπεστατα "ερεθίζεις" συνειδήσεις που είναι "εν υπνώσει"....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ πολίτη, όλη η ιστορία ξεκινά απο την «Εταιρεία Ένωσις και Πρόοδος», με έδρα στη Θεσσαλονίκη με τον Κεμάλ.
    Τα έτη 1908, 1909, 1910 και 1911 πραγματοποίησε τέσσερα μυστικά συνέδρια, στα οποία χαράχτηκε η στρατηγική για την ολοκληρωτική κατάληψη της εξουσίας. Οι αποφάσεις των συνεδρίων αυτών δεν έγιναν ποτέ γνωστές, αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε. Και καταβλήθηκαν προσπάθειες να μην γίνουν γνωστές ακριβώς για να μην αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό για το προσχεδιασμένο έγκλημα της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών (Έλληνες, Αρμένιοι, Συροχαλδαίοι) της Μικράς Ασίας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι με βάση το δημοσίευμα της εφημερίας TIMES του Λονδίνου, στο συνέδριο του 1911 «οι Νεότουρκοι αποφάσισαν τη δημιουργία ενός καθαρά μουσουλμανικού κράτους και την εκκαθάρισή του από τους χριστιανικούς πληθυσμούς έστω και με τη βία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άραγε οι αγορές σπιτιών και κτημάτων που γίνονται στην κατεχόμενη Κύπρο από πολίτες της ΕΕ με πωλητές τους Τούρκους, θα βρουν δικαίωση μετά από 65 χρόνια????
    Σήμερα είναι το ζήτημα πως αποτρέπουμε το κάθε κακό. Aυτό το ριμαδο - proactive που μας μάθαιναν στο MBA δεν το έμαθαν στα δικά τους MBAs οι πολιτικοί μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ότι η επιτροπή δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμα της καλεί την Τουρκία να υιοθετήσει «θετική στάση» για τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου και ζητά «πιο δίκαιη διευθέτηση των ζητημάτων εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των δύο νησιών, μου ακούγεται πολύ θετικό. Ας περιμένουμε και την απόφαση της Ολομέλειας!!

    Όσο για τις δύο μειονότητες από τη μία των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και από την άλλη των Ελλήνων στην Τουρκία είπαμε "τα δικά μας είναι καρύδια και βροντούν και τα δικά τους σύκα και ζουλιούνται". Αυτό πάει παντού τελικά!! :))))))
    Καλό σου ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ marianaonice
    Καλή μου φίλη ,προσέχω ΠΑΝΤΑ τι γράφω :)))
    Παραθέτω ακριβώς το αντίστοιχο άρθρο από την Συνθήκη της Λωζάνης.
    "Άρθρον 2.
    Δεν θα περιληφθώσιν εις την εν τω πρώτω άρθρω προβλεπομένην ανταλλαγήν:
    α) οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως·
    β) οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης.
    Θέλουσι θεωρηθή ως Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως, πάντες οι Έλληνες οι εγκατεστημένοι ήδη προς της 30ης Οκτωβρίου 1918, εν τη περιφέρεια της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ως αύτη καθορίζεται δια του νόμου του 1912.
    Θέλουσι θεωρηθή ως μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης, πάντες οι Μουσουλμάνοι οι εγκατεστημένοι εν τη περιοχή ανατολικώς της μεθορίου γραμμής της καθορισθείσης τω 1913 δια της Συνθήκης του Βουκουρεστίου".
    Η απόφαση της ολομέλειας θα πρέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ,να θεωρείται σίγουρα θετική ως προς την εισήγηση της επιτροπής και του κ.Γκρος!!
    Καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγω, ως ο συνηθης προβοκατορας, θα πω, οτι χασαμε μια καλη ευκαιρια, να απαλλαγουμε μια και καλη, απο τους αθρωπους που μενουν στη Θρακη ,οταν διωχνανε τους Ελληνες, απο την Πολη, με τα Σεπτεμβριανα, , νομιζω οτι τα λεγανε,το 64 και μετα οταν μπαινανε στην Κυπρο το 74.
    Ετσι κι αλλοιως, εμεις, ειχαμε τοτε Αεροπορια, ενω αυτοι, οχι.
    Αλλα ποιος ειχε ...βαριδια για να το αποφασισει;
    Εδω, γυρισανε πισω τα υποβρυχια, την ωρα που βλεπανε με τα πειρισκοπια τα αποβατικα των Τουρκων, να φτανουν στην Κυπρο, και θα κανανε διωξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή