Συγκεκριμένα ύστερα από σφοδρές πιέσεις της Άγκυρας επιχείρησε να ανατρέψει στο παρά πέντε βασική και θεμελιώδη παράμετρο για τη μελλοντική λύση του Κυπριακού.
Στην ουσία επιχειρήθηκε να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο οι αναφορές στη συμφωνία της 23ης Μαΐου περί «συνεταιρισμού» και «δύο συνιστώντων κρατών».
Η απροκάλυπτη ενέργεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν συμφωνήσει από την περασμένη Πέμπτη για τις τελικές διατυπώσεις, ήταν κυριολεκτικά κεραυνός εν αιθρία (σ.σ.: δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στα χρονικά του Συμβουλίου Ασφαλείας τέτοιου είδους παρέμβαση πριν από την ψηφοφορία) για τη Λευκωσία και την Αθήνα, αλλά και για τη βρετανική διπλωματία που, ως είθισται, συντάσσει τα προσχέδια ψηφίσματος.
Η απροσδόκητη ενέργεια της αμερικανικής διπλωματίας αιφνιδίασε ακόμη και τους... Αμερικανούς διπλωμάτες στον ΟΗΕ και έγινε μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση της Κοντολίζα Ράις στο Παρίσι με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη Μπακογιάννη στην Κύπρο.
Η σθεναρή στάση από την πλευρά της κυπριακής διπλωματίας, ότι δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει ούτε ένα μια λέξη στο ψήφισμα , μετά από διπλωματική μάχη ωρών απέδωσε αποτέλεσμα.
Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε έπειτα και από την αντίδραση της Ρωσίας στις αμερικανικές επιδιώξεις.
Mέσω αυτού «μαλακώνει» κατά κάποιο τρόπο το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου (σ.σ.: για τον λόγο αυτό δέχτηκε πολλές κριτικές ο πρόεδρος Χριστόφιας) γιατί γίνεται σαφής αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν το αφήνει ανοιχτό σε ερμηνείες για το ποια θα είναι στο μέλλον η κοινή βάση για τη λύση του Κυπριακού.
Μετά τη συνεδρίαση του Σώματος, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο οποίος προεδρεύει του ΣΑ για το μήνα Ιούνιο, διάβασε το Κοινό Ανακοινωθέν στο σύνολό του, για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και συνεταιρισμό δυο συνιστώντων κρατών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από τις δυο πλευρές στην Κύπρο, καλώντας τους δυο ηγέτες να προχωρήσουν και να αξιοποιήσουν την κινητικότητα που δημιουργήθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο του ψηφίσματος.
Η εμπλοκή που επιχειρήθηκε από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα σχολιάστηκε αρνητικά τόσο από διπλωματικούς παράγοντες όσο και από τον εξειδικευμένο διπλωματικό τύπο.
Δείχνει ότι το ….υπό διωγμό επιτελείο στην Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι σφόδρα ενοχλημένο από τη στάση της Ελλάδος σε σειρά θεμάτων, με κορυφαίο το Σκοπιανό.
Όμως οι μέρες των ανθρώπων του προέδρου Bush στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι μετρημένες και οι κινήσεις τους πλέον εντελώς σπασμωδικές προκειμένου να ξεπληρώσουν τα ανοικτά γραμμάτια που έχουν.
Να δούμε στο τέλος τα «κεραμίδια» σε ….ποιο κεφάλι θα πέσουν …Daniel Fried
Πήγη : Eletherotipia-kathimerini – etypos – Diplomatist-tovima
Στις συνομιλίες της 23.5.08 και στο Joint Statement Χριστόφια - Ταλάτ, αποδείχθηκε μια άκρως επικίνδυνη ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ: Έσπρωχνε το εκ γενετής σαθρό στέγαστρο της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» να καταρρεύσει , ως αμιγώς Αναν-ικός «Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Στέιτς».
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 23.5.08 ο κ. Χριστόφιας αποδείχθηκε χωρίς εκείνα τα προσόντα και τις ικανότητες που ήσαν αναγκαία για την απόκρουση της τουρκικής προέλασης.
αυτό πήγαν να εκμεταλευτούν οι Τούρκοι διπλωμάτες.
Έστω και την τελευταία στιγμή διορθόθηκαν λίγο τα πράγματα.
Που είσαι ρε Τάσο....
Φίλε πολίτη διαφωνώ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καλούμενοι αριστοτεχνικοί χειρισμοί του κ. Χριστόφια οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα, σε χειροτέρευση των όρων και των παραμέτρων λύσης του Κυπριακού που μας φέρνουν πιο κοντά στη διχοτόμηση.
@ ploutarxo
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου δεν αναφέρθηκα εγώ σε "αριστοτεχνικούς χειρισμούς" του προέδρου κ. Χριστόφια.
Αυτό ακούστηκε στην Κύπρο από μερίδα του τύπου.
Ίσα-ίσα εγώ γράφω ότι Mέσω αυτού «μαλακώνει» κατά κάποιο τρόπο το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου" .
Με αυτό δηλώνω εμμέσως ότι δεν συμφωνώ με το ανακοινωθέν 23/5 και για τα περί"αριστοτεχνικών χειρισμών"
Μήπως είναι καιρός εν όψει και της συνάντησης Μπακογιάννη - Ράις να κηρυχθούν κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ελλάδα που ασχολούνται με μειονότητες ή "μειονότητες" persona non - grata και να φύγουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη παρεξήγηση....είπε ο Αμερικανός μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαλμάι Χαλιλτζάντ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας λέει βέβαια γιατί ο Φρίντ πανηγύριζε μετά την ανακοίνωση της 23 Μαΐου.
Πολίτη , το επόμενο που σχεδιάζουν είναι ο διορισμός του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Ρ.Ντάουνερ, ως ειδικού συμβούλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ανωτέρω κύριος είναι πλήρως υποταγμένος στο άρμα των ΗΠΑ ( υπήρξε ο αρχιτέκτονας της στροφής της αυστραλιανής εξωτερικής πολιτικής σε συμπαράταξη με τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ).
Ας αντιδράσουν Αθήνα και Λευκωσία γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα εάν το καταφέρουν και τον διορίσουν ειδικό σύμβουλο΄.
Στην ουσία θα παίρνει εντολές από την Αγκυρα (μέσω ΗΠΑ).