Με αφορμή το σκάνδαλο Siemens, καθημερινά πληθαίνουν όσοι ζητούν αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκδοθέντα κατ’ επιταγήν του, σχετικού νόμου (Ν. 3126/2003).
Βάσει αυτού, ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί από πολιτικά πρόσωπα πριν από το 2004 έχουν ήδη παραγραφεί, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα (τον Ιούνιο του 2009) την ίδια προνομιακή μεταχείριση θα έχουν και όσα αδικήματα τυχόν διαπράχθηκαν κατά την πρώτη τετραετία της Ν.Δ.
Και λέω προνομιακή γιατί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εισάγει ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ των πολιτικών προσώπων, εις βάρος των πολιτών –συμμέτοχων που κατηγορούνται για τις ίδιες εγκληματικές πράξεις, λόγω της βραχείας, πενταετούς παραγραφής τους έναντι της εικοσαετούς για τους πολίτες.
Eίναι παράδοξο και παράλογο να μην υφίσταται, όχι μόνον αλώβητος από απόψεως παραγραφής, αλλά και αυξημένης ποινικής ευθύνης για τους υπουργούς, αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους και φορείς μιας εκ των τριών λειτουργιών.
Γιατί ο απλός πολίτης μπορεί και πρέπει να τελεί επί πολλά έτη υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ποινικής δίκης και δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελεί ένας υπουργός ;
Το παράδειγμα είναι υποθετικό αλλά μπορεί να αποδειχθεί ……προφητικό: Αν στην πολύκροτη υπόθεση της Siemens, η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι, μεταξύ άλλων, ένας πρώην υπουργός και ένα πρώην στέλεχος μεγάλου Οργανισμού συνήργησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (κακούργημα), ο μεν πρώτος δεν θα δικασθεί καν -διότι το αδίκημα του έχει ήδη παραγραφεί- ο δε δεύτερος θα καταλήξει στη φυλακή πιθανότατα με ισόβια, διότι δεν ανήκει στο προστατευόμενο πολιτικό προσωπικό...
Oι διατάξεις που ισχύουν σήμερα παραβιάζουν κάθε έννοια ισότητας και δικαίου και αντίκεινται στην ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, το οποίο δεν ανέχεται την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων.
Προσβάλλουν και εκθέτουν ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο διότι δημιουργείται –και ευλόγως– η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι θεσπίστηκαν για να ………καλύπτουν «αμαρτίες».
Κακώς και εκ του πονηρού επικρατεί η αντίληψη στη χώρα μας ,ότι η φύση του θεσμού της ποινικής ευθύνης υπουργών είναι προεχόντως πολιτική, ενώ αληθώς είναι αμιγώς ποινική.
Στην τρέχουσα υπόθεση της Siemens που μολύνει το πολιτικό σύστημα και υπονομεύει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ή άφεσης αμαρτιών μέσω του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» θα είναι πρόκληση προς την κοινωνία!
Όποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως ηθικούς , έντιμους και πολιτικούς … «ατμοκαθαριστές» , ας συναινέσουν τάχιστα να αλλάξει αυτό το έκτρωμα ,που πιθανώς με μια αντικειμενική ματιά θα έπρεπε να το ονομάσουμε ……
…… «Νόμο περί.. συγκάλυψης υπουργών»
Ερώτηση αφελούς πολίτη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιατί δεν κατατίθεται ΑΜΕΣΑ από την αντιπολίτευση, αξιωματική η μη, από κοινού ή ως πρωτοβουλία, αδιάφορο, σχετική πρόταση νόμου, εί δυνατόν με ονομαστική ψηφοφορία? Και ας την καταψηφίσει η "κυβερνητική πλειοψηφία". Και ας το εξηγήσει μετά αυτό στους πολίτες της χώρας
Εδώ είναι όλη η ουσία της διαφθοράς φίλε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύστοχα τον ονόμασες "νόμο περί συγκάλυψης υπουργών"!!
Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο!
Τα είπες όλα εντελώς καθαρά και περιμένουμε απαντήσεις!
Αλλά μην περιμένεις αλλαγές! Κανείς δεν το θέλει αυτό, ούτε οι νυν ούτε οι πρώην! Και σε αυτά που τους συμφέρουν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να είναι ενωμένοι!!
Εγώ δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία και καμία ελπίδα ότι θα αλλάξουν αυτό το μαφιόζικο νόμο που νομίζω δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο!
@ marianaonice
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πάει άλλο καλή μου @φίλη!
Βέβαια υπάρχουν προβλήματα τα οποία μόνο με συναίνεση από τα κόμματα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν.
Εαν έφερνε τέτοιο νόμο η ΝΔ ,σίγουρα θα την κατηγορούσαν για ...πολιτικές διώξεις.
Εκείνο λοιπόν που με εντυπωσιάζει είναι ΓΙΑΤΙ , όπως αναφέρει και ο ανώνυμος 4.09, δεν καταθέτουν ΤΑΧΙΣΤΑ αίτημα για αλλαγή του νόμου τα κόμματα της Αντιπολίτευσης;
Το Πασοκ θα μπορούσα πιθανώς να το καταλάβω, αλλά τα ΥΠΟΛΟΙΠΑ κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ, ΛΑΟΣ)δυστυχώς δεν μπορώ να το ...καταλάβω.
Τι φοβούνται;;;;;;;;
Δεν ξέρω για το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το ΣΥΡΙΖΑ όμως είμαι σίγουρη ότι όσο και αν φωνασκεί και λαϊκίζει ποτέ δεν θα κατέθετε μία τέτοια πρόταση!
Μη με ρωτάς γιατί, απλά δεν τους θεωρώ πολιτικό κόμμα, αλλά μπαλαντέρ στα κόμματα εξουσίας! Τουλάχιστον τα στελέχη τους όχι μόνο τα νυν αλλά και τα πρώην!! Μία από εδώ και μία από εκεί πάνε!
Καιροσκόποι είναι αυτοί τίποτε περισσότερο!
Την γνώμη μου περί του συγκεκριμένου επαγγέλματος και ουχί λειτουργήματος την έχω επανειλημμένως καταθέσει στα σχόλια του blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια επιχείρηση διοικητική είναι που κοιτάει τα συμφέροντα των μετόχων της τα κέρδη και ολίγη δόξα.
Άντε και στην επόμενη προεκλογική με τα σημαιάκια μας !!!!
Να που γίνονται και βήματα προς την σωστή μεριά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα θα λυθεί.
Θα τους μπουκώσουμε χρήμα να μην έχουν ανάγκη από μίζες.
Ούτε νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται ούτε τέτοια περίεργα για τους εκλεκτούς μας.
Μόνο αυξήσεις !!!!
Ο λόγος της ύπαρξης ειδικής δωσιδικίας ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών ,αν το εξετάσουμε ιστορικά, σχετιζόταν με την επιθυμία της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολιτικούς που είχαν διατελέσει ή διατελούσαν υπουργοί από ενδεχόμενα εκβιαστικής ή στρεψόδικης δίωξης τους για λόγους πολιτικής ή προσωπικής αντεκδίκησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τόσο απλό θέμα.
Τι σημασια εχει το γιατι εγινε αυτη η ρυθμιση; Το ζητημα ειναι το που κατεληξε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ιδιο και με τη μονιμοτητα των δημοσιων υπαλληλων.Που εγινε για να μην τους απολυουν, οι επομενοι, αλλα κατεληξε να εχουν γινει ενα μεγαλο τσιμπουρι που ρουφαει το αιμα της χωρας.