Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Περί …συγκάλυψης υπουργών… Η Ιστορία .


Εχθές αναφερόμενος στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών» ισχυρίστηκα ότι πιθανώς με μια αντικειμενική ματιά θα έπρεπε να τον ονομάσουμε ……«Νόμο περί.. συγκάλυψης υπουργών»!!

Για να έχουμε μια σφαιρική άποψη και για να πιστοποιήσω την … «ματιά μου», παραθέτω τα ιστορικά παραδείγματα του …φαινομένου από το 1950 έως σήμερα.

1. Το 1950, αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηπάνος ανέθεσε σημαντικό τμήμα της μεταφοράς και διανομής πετρελαίου σε ιδιωτική εταιρεία, στην οποία συμμετείχε φιλικό του πρόσωπο.
Ο Χατζηπάνος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή και εξαφανίσθηκε έκτοτε από την πολιτική σκηνή.


2. Ο νόμος ενεργοποιήθηκε και το 1962 για μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Κ. Δόβα, η οποία είχε κατηγορηθεί για τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961. Ωστόσο, κανείς δεν παραπέμφθηκε.

3. Το 1965, το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς προτείνει να παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου της «Πεσινέ» και την κατασκευή φράγματος στο Μέγδοβα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πέντε υπουργοί των κυβερνήσεων του (Μάρτης, Πρωτοπαπαδάκης, Παπαληγούρας, Χέλμης και Μπουρνιάς).
Τελικά υπερψηφίζεται η παραπομπή Καραμανλή, Παπαληγούρα και Μάρτη σε Ειδικό Δικαστήριο, απόφαση η οποία …..αργότερα ανακλήθηκε.


4. Το 1989 ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ενεργοποιήθηκε με αφορμή την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Με απόφαση της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Αθανασόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη και το 1990 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών.
Τελικά το 1994 η Βουλή ………ήρε τις συνέπειες για τον κ. Αθανασόπουλο.

5. Η γνωστότερη παραπομπή σε δίκη έγινε λίγους μήνες αργότερα με αφορμή το περιβόητο σκάνδαλο «Κοσκωτά».
Τότε, σε δίκη οδηγήθηκαν, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Ρουμελιώτης, Οικονομικών Τσοβόλας, Εσωτερικών Κουτσόγιωργας, καθώς επίσης και ο υφυπουργός Βιομηχανίας Πέτσος.

Ο Α. Παπανδρέου με οριακή πλειοψηφία αθωώθηκε.
Ο κ. Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε καν διότι στο μεταξύ είχε εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο …….δεν ήρε την ασυλία του.

Ο κ. Τσοβόλας αρχικά καταδικάστηκε αλλά το 1993 του……. απονεμήθηκε χάρη από τη Βουλή.
Ο κ. Πέτσος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή για απιστία.
Ο Μένιος Κουτσόγιωργας, κατά την διάρκεια της δίκης πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο

6. Το 1989 παραπέμφθηκε ο Α. Παπανδρέου και για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά το 1992 η Βουλή…….ανέστειλε με απόφασή της, τη δίωξη.

7. Το 1994, ενεργοποιήθηκε για μια παρόμοια υπόθεση ο νόμος για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Η Βουλή παρέπεμψε τον πρώτο, αλλά …..ανέστειλε ένα χρόνο μετά την απόφασή της και απέρριψε την πρόταση κατηγορίας για την κ. Μπακογιάννη.

8. Η τελευταία φορά που διώχθηκαν υπουργοί ήταν το 1994, όταν ο κ. Μητσοτάκης και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Οικονομικών κ. Παλαιοκρασάς και Βιομηχανίας κ. Ανδριανόπουλος παραπέμφθηκαν σε δίκη για την πώληση της προβληματικής κρατικής τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕΤ -Ηρακλής» στην ιταλική «Καλτσεστρούτσι».
Η δίωξη ………ανεστάλη στις 16 Ιανουαρίου 1995, με απόφαση της Βουλής.

Κάποιες από αυτές, πιθανώς να είναι πολιτικές διώξεις αποσκοπώντας σε κομματικά οφέλη, …κάποιες ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ !

Κοινός όμως παρανομαστής όλων, η …….αναστολή της δίωξης με απόφαση της Βουλής !!



Κάτι …….δεν πάει καλά μου φαίνεται ! Εσάς;



Πηγή: Kathimerini-tovima

11 σχόλια:

  1. Άρα θέσπισαν τον ισχύοντα νόμο για να γλυτώσουν την άσκοπη χαρτούρα που δημιουργούσε ο παλαιότερος και τους έτρεχε σε ανούσιες παραπομπές. Αυτό καταλαβαίνω, δηλ. ότι και για άλλη μία φορά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται όταν αφορούν την όποια εξουσία. Κάτσε και στίβε το μυαλουδάκι σου πολίτη να γράφεις και βγάζε τα μάτια σου να ψάχνεις πηγές για να ενημερώνεις. Δεν μπας καλέ μου άνθρωπε για κανα μπανάκι να ευχαριστηθείς την ζωή σου και εμείς μαζι? Τι να πω έχω αρχίσει να πιστεύω σε επαναστάσεις και στο οτι ¨το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο¨, άλλο τρόπο δεν βλέπω. Το πολύ το κυριλίκι και η ανωτέροτης μας έχει φάει.........
    Ελεάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο καλό στην περίπτωση μου είναι ότι η θάλασσα είναι δίπλα!
    Τώρα για μπάνιο....ή για καμιά πέτρα στο λαιμό ....δεν ξέρω :)))
    Σοβαρά τώρα, η τελευταία πρόταση σου " Το πολύ το κυριλίκι και η ανωτερότης μας έχει φάει..." νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την ουσία της όλης υπόθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιο κόμμα -έτσι όπως διαμορφώνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης- υποσχεθεί ότι θα καταργήσει εντελώς την ασυλία των βουλευτών και ειδικά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα μαζέψει όλο το εκλογικό χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά τα μικρότερα κόμματα γιατί δεν λαλάνε;
    Κάτι τρέχει!
    A.K

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σύστημα δεν τρώει τα παιδιά του φίλε μου. Τρώει τα παιδιά των άλλων!
    Και όλοι αυτοί ανήκουν στο σύστημα και το υπηρετούν πιστά! Μικροί και μεγάλοι. Επομένως και ο νόμος να μην υπήρχε από τη στιγμή που η Βουλή αποφασίζει για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης εναντίον τους, ακόμη και για κοινά αδικήματα του ποινικού κώδικα, όπως και για τροχαία ακόμη, δεν υπάρχει περίπτωση να λογοδοτήσουν!

    Μην αναρωτιέσαι λοιπόν αν κάτι δεν πάει καλά! Γι΄ αυτούς καλά πάει για μας δεν ξέρω...
    Καλό σου ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @marianaonice
    Πρέπει να αναθεωρήσουν αρκετά πράγματα οι 300 !
    Ο κόσμος ....επαναστατεί και με το δίκιο του.
    Καταρχάς νομίζω ότι ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται σε αντίθεση και με το ίδιο το Σύνταγμα Άρθρο 4 (Ισότητα έναντι του νόμου), αλλά και με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό.
    Αλλά.....
    Καλό ξημέρωμα @φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kai οι περιβοητοι και λαλιστατοι ...δημοσιογραφοι;
    {Ο} "δημοσιογραφος";
    Ο Κακαουνακης;
    Γιατι καταπιαν τη γλωσσα τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Theodore
    Φίλε sorry , το δεύτερο μήνυμα σου κατά λάθος σβήστηκε.
    Αν θέλεις απόστειλε το ξανά.
    Ζητώ Συγνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Πολίτης
    Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις με έντονα γράμματα το "οριακή πλειοψηφία" για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπονοείς ότι ήταν ένοχος; Ακόμα και ισοψηφία είναι υπερ του κατηγορουμένου στο δικαστήριο. Με όλο το σεβασμό Πολίτη, αλλά υπέπεσες σε ολίσθημα, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε έχω τονίσει όλα τα απέρριψε, ανακλήθηκε, δεν ήρε ή ήρε, αθώωσε, απονεμήθηκε χάρη κλπ ...για όλους.
    Μην ξεχνάς την προ τελευταία παράγραφο μου "Κάποιες από αυτές, πιθανώς να είναι πολιτικές διώξεις αποσκοπώντας σε κομματικά οφέλη, …κάποιες ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ !"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ.5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή