Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Τα κοτόπουλα γυρίζουν στη φωλιά τους να κουρνιάσουν .



Κραχ στα χρηματιστήρια αναμένει για το ερχόμενο τρίμηνο η Royal Bank of Scotland (RBS), καθώς ο πληθωρισμός παραλύει τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει σε προειδοποιητικό σημείωμα προς τους πελάτες της «μια πολύ άσχημη περίοδος θα βρεθεί σύντομα πάνω από τα κεφάλια μας - Προετοιμαστείτε!», υπογραμμίζει σε χθεσινό δημοσίευμα η Daily Telegraph.

Εκτιμά ότι ο αντιπροσωπευτικός δείκτης S&P 500 μπορεί να χάσει πάνω από 300 μονάδες, φτάνοντας κοντά στις 1.050 μονάδες έως το Σεπτέμβριο, καθώς «όλα τα κοτόπουλα γυρίζουν στις φωλιές τους να κουρνιάσουν», από την υπερβολική επέκταση του παγκόσμιου «μπουμ» με τη μόλυνση να απλώνεται στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές.

Σημειώνει η καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των τιμών πετρελαίου, θα κοστίσει σε πολλούς εργαζόμενους τις δουλειές τους, και οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε δανεισμό.

Παράλυση προβλέπει για τις κεντρικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να περιορίσουν το επίπεδο των επιτοκίων εξαιτίας της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Δεν έχει και πολύ άδικο αφού η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έρχεται για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του αντιμέτωπος με τρεις μεγάλες κρίσεις ταυτόχρονα!

Πρόκειται για την χρηματοπιστωτική κρίση , την ενεργειακή, και την διατροφική που το 2008 ταλαιπωρεί επενδυτές, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η πιστωτική κρίση, προήλθε καθαρά από την φούσκα στις τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ(παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ), όταν άρχισαν να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και οι πρώτες μη αποπληρωμές δανείων αποκάλυψαν τον κακό υπολογισμό του αναληφθέντος ρίσκου από πολλούς επενδυτές.

Η κρίση επεκτάθηκε και εκτός ΗΠΑ, αφού πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στο ενεργητικό τους τίτλους που βασίζονταν σε δάνεια subprime (στεγαστικά υψηλού κινδύνου).

Η πετρελαϊκή κρίση προέρχεται από κερδοσκοπικά παιχνίδια και την ….ζήτηση του πετρελαίου.

Πρώτα η τιμή του πετρελαίου αναρριχήθηκε από τα 60 στα 80 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από τα 80 στα 100 και τον αυτό τον μήνα ξεπέρασε και τα ….139 δολάρια.

Σε αντίθεση με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70, η οποία προκλήθηκε από τους περιορισμούς της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή, η σημερινή κατάσταση τροφοδοτείται από την….. ανεξέλεγκτη ζήτηση.

Όσο αφορά την διατροφική κρίση , στα τέλη του 2007 και το 2008 σημειώθηκε μια πρωτοφανής άνοδος των τιμών των τροφίμων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική και οικονομική αστάθεια και κοινωνικές αναταραχές.

Από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2008, η παγκόσμια τιμή ρυζιού έχει αυξηθεί κατά 74%, το σιτάρι κατά 130%, κατά 31% το καλαμπόκι και η σόγια κατά 87%.

Ως βασικά αιτία θεωρούνται η ξηρασία που σημειώθηκε το 2006, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων των τροφίμων.

Άλλες πολυσυζητημένες αιτίες, είναι η χρήση των βιοκαυσίμων αφού σε εκατομμύρια στρέμματα γης άλλαξαν οι καλλιέργειες και οι αγρότες στράφηκαν από τα τρόφιμα στη καλλιέργεια των πιο προσοδοφόρων βιοκαυσίμων, η αύξηση κατανάλωσης κρέατος στις Ασιατικές χώρες, η αλλαγή του κλίματος αλλά και ……η κερδοσκοπία στην αγορά εμπορευμάτων.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών ως και 50%, σύμφωνα με την έκθεση «Agricultural Outlook 2008-2017», του ΟΟΣΑ σε συνεργασία τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

Δύσκολοι καιροί μπροστά μας ; ….. Το πιθανότερο.


Πηγη: «Daily Telegraph», «imerisia», «Kathimerini»

10 σχόλια:

  1. Γενικώς...κλάφτα Χαράλαμπε...
    Μήπως πρέπει και οι ¨κοτοπουλάνθρωποι¨ των μεγαλουπόλεων να γυρίσουν στην φωλιά τους και να κουρνιάσουν.
    Όλο και κάτι θα βρουν να φάνε... Διαφορετικά προβλέπω μεγάλη πείνα.. για πολύ κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι διαστάσεις της κρίσης έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό από το οικονομικό πεδίο.
    Έχουν περιλάβει την πολιτική και τους διαφόρους φορείς της.
    Ήδη πριν λίγες ημέρες η Γερουσία των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιβληθεί φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου .
    Το ίδιο έκανε και η ΕΕ.
    Για να προειδοποιεί τόσο ανοιχτά η RBS, σε συνδυασμό ότι τα μεγαλύτερα κεφάλαια διεθνώς , μεταφέρθηκαν στα συμβόλαια τροφίμων μάλλον πάμε πράγματι για διεθνές Κραχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ακούτε τα παπαγαλάκια των Τραπεζών.
    Απλώς θέλουν να μας τα ξαναπάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ιστορική αναδρομή νομίζω ότι έχει να μας διδάξει πολλά, καθότι όπως είναι γνωστό η Ιστορία ...επαναλαμβάνεται συνεχώς.
    Στην Ευρώπη , η κρίση που ξεκίνησε με το κραχ της Νέας Υόρκης το 1929 ,οδήγησε στην άνοδο του Ναζισμού . Στην ίδια την Γερμανία οι άνεργοι έφταναν το 1929 τους 2,962,000 . Το 1930 ανέβηκαν στα 3,683,000 για να φτάσουν στο τέλος του Γενάρη του 1933 τα 6,013,000, προσφέροντας στον Χίτλερ το ποιο ακαταμάχητο προεκλογικό όπλο.

    Στην Ασία η κρίση έπληξε θανάσιμα την Ιαπωνία , καθώς μεγάλα κεφάλαια είχαν επενδυθεί στη Αμερικάνικη βιομηχανία και το εμπόριο , που αδυνατούσε ποια να αγοράζει . Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατακόρυφα , ενώ οι άνεργοι πολλαπλασιάζονταν χρόνο με τον χρόνο . Την λύση ανέλαβε να δώσει ο στρατός με εισβολή στην Μαντζουρία και ανάληψη μεγάλων δημοσίων έργων .

    Στα 1932 , μπορεί στην Γερμανία να άνοιγε ο δρόμος για τους Ναζί του Χίτλερ , αλλά ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στους στρατοκράτες του Τόκιο , απ' όπου όλοι φοβούνται ότι θα προέλθουν τα επόμενα δεινά της ανθρωπότητας . Όταν ωρίμασε ο χρόνος , Χίτλερ και Χιροχίτο μεταβλήθηκαν σε θανατερό δίδυμο με τον Μουσολίνι απαραίτητη καρικατούρα του άξονα.

    Στην δικιά μας περίπτωση του 2008 αλλάζουν μόνο τα ονόματα των κρατών.
    ΟΧΙ η ουσία! Έρχονται φασιστικά καθεστώτα. Ήδη για όποιον δεν ασχολείται με ...Καλομοίρες,κλπ , τα σημάδια είναι εμφανέστατα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την απειλή ενός παγκόσμιου κραχ μαρτυρεί και η πρόσφατη στροφή προς τον χρυσό. Το κίτρινο μέταλλο, του οποίου η τιμή, το 2007, αυξήθηκε κατά 38%, επανέκτησε την παλιά του αίγλη ως σίγουρη επένδυση.
    Κ.Θ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά τα λέμε (ναι τα λέω και εγώ) εδώ και 6 μήνες.

    Ο άνθρωπος που έβγαλε αυτή την αλάυση ήταν ο ένας εκ των 2-3 που 1,5 χρόνο πρίν έλεγε ότι η αγορά των subprime στις ΗΠΑ θα καταρρεύσει.

    Όταν έσκασε η φούσκα κάποιοι έλεγαν ότι θα είναι περιορισμένη.

    Μόνο που επιδεξίως ξέχασαν να αναφέρουν τα υπέρογκα χρέη των Αμερικανών (μόνο από τις πιστωτικές κάρτες χρωστάνε 957 δισ. δολάρια!) και τα διάφορα άλλα "εξωτικά" δάνεια (ALT-A, ARM, Home Equity), όπως επίσης και ότι πετρέλαιο, μεταλλεύματα και τρόφιμα ανεβάινουν ελέω υποτιμημένου δολαρίου.

    Αν θέλετε να ακούτε σοβαρές απόψεις, στο youtube μπορείτε να βρείτε βιντεο από τον Peter Schiff, ο οποίος ήδη μίλαγε από το 2005 για αυτή τη κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κόντρα στο ρεύμα», αναφέρει σήμερα η Καθημερινή ,η J. P. MorgaChase διαβλέπει τέλος εποχής για την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών χάρη σε σειρά παραγόντων, που κυρίως έχουν να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση. Η τράπεζα αναμένει διόρθωση των τιμών εντός των ερχόμενων μηνών. Σε βάθος χρόνου, εκτιμά πως η πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα διεθνώς θα φθάσει σε επίπεδα αντίστοιχα εκείνων του 2002-03, όταν οι τιμές δεν υπερέβαιναν τα 30 δολάρια το βαρέλι.
    Όπως βλέπουμε κύριοι ,παίζονται παιγνίδια από την J. P. MorgaChase στην προσπάθεια της να στηρίξει τα χρηματιστήρια , μέχρι να ....ξεφορτωθεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας μην ξεχνάτε ότι μια από τις βασικές αιτίες του πολέμου στο Ιράκ ήταν η απόφαση του Σαντάμ να εγκαταλείψει το δολάριο στις συναλλαγές στο πετρέλαιο. Γι' αυτό, άλλωστε, η απειλή των Κινέζων για μερική αντικατάσταση του δολαρίου στα αποθεματικά της χώρας προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στην Ουάσιγκτον.
    Γιατί άλλο ο πόλεμος στο Ιράκ και πολύ διαφορετικό πράγμα ο πόλεμος κατά της Κίνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες ανα τον κόσμο ,αλλά πολιτικοί λογιστές.
    Γι` αυτό και θα μας πάρει όλους και θα μας σηκώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο κόσμος με τις φοβερές ανισότητες είναι ο κόσμος τους κι έχει όνομα. Πρόκειται για το παγκόσμιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Για το ιμπεριαλιστικό σύστημα, που διέπεται από τους κανόνες των πολυεθνικών και των χρηματιστηρίων.
    Το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται κατά της ανθρωπότητας είναι ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πέρσι στην αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ, σημειωνόταν ότι εκείνοι που συγκέντρωναν εισόδημα ίσο με το εισόδημα του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν 358 Κροίσοι, ενώ φέτος είναι μόλις 225.
    Αυτοί είναι που προκαλούν και το επερχόμενο οικονομικό κραχ αλλά και την εδραίωση μέσω αυτού της παγκόσμιας δικτατορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή