Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ο μαύρος χρυσός του Β. Αιγαίου !


Έγραφα πριν λίγες ημέρες για το βόρειο Αιγαίο και την … «κατάληψη» που έχουν κάνει οι Τούρκοι στην περιοχή, μέσω των επί 365 ημερών ασκήσεων τους.

Μέσω του χάρτη και του σκαριφήματος μου, θέλησα να σας δώσω μια εξήγηση για την σκοπιμότητα των ενεργειών της γείτονος χώρας.

Όπως καταλάβατε αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής.

Μέσα από τα σχόλια και τις παραπομπές που παρέθεσε φίλος του blog , μπορέσατε να δείτε όλη την ιστορία αλλά και να σας δοθούν οι απαντήσεις στο ερώτημα μου «Ποια μυστική συμφωνία , πραγματοποιήθηκε κάτω από το τραπέζι και από ποιόν ;» το κρίσιμο χρονικό διάστημα του 2001-2002 και τον ρόλο του «Πίρι Ρέις» .

Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία στο Βόρειο Αιγαίο , εκτελώντας συνεχείς τρίμηνες ασκήσεις 365 ημέρες το χρόνο.

Σήμερα θα προχωρήσουμε λίγο στο χρόνο και θα έρθουμε στο εγγύτερο παρελθόν και στο σήμερα.

Σε σχέση με την ποιότητα των πετρελαίων του Αιγαίου, κομβικό σημείο για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους θεωρούνται τα 70 δολάρια περίπου το βαρέλι.

Από αυτή την τιμή και πάνω το αργό του Αιγαίου θεωρείται εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμο.

Όταν λοιπόν σήμερα η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι και σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές πιθανόν να φθάσει το επόμενο χρονικό διάστημα τα 150 δολ/βαρ , η έρευνα και η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου θεωρούνται προσοδοφόρες.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα πλούσια κοιτάσματα του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στην «ευαίσθητη» περιοχή, ανάμεσα στα τέσσερα νησιά και τις ακτές της Χαλκιδικής που ανέφερα στο προηγούμενο σχετικό άρθρο μου , ( προσέξτε το 1, 1a ,1b στο χάρτη και ….συνδυάστε τους χάρτες των Σκοπίων που περιλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη και την…. Χαλκιδική…και την …«κάψα»… κάποιων να βγάλουν τα Σκόπια στο Αιγαίο).

Πριν από περίπου τρία χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2005, ένα κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Shell, ο αντιπρόεδρος της μητρικής εταιρείας κ. Ρομπ Ρόουντς, είχε επισκεφθεί την Αθήνα .

Με δορυφορικούς χάρτες που καταδείκνυαν ότι σε αρκετά μέρη της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, τα παρουσίασε τόσο στον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα όσο και στον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πολυεθνικής εταιρείας παρουσίασε στους υπουργούς στοιχεία , σύμφωνα με τα οποία οι πιθανότητες άντλησης εκμεταλλεύσιμου αργού πετρελαίου είναι 3%, δηλαδή πολύ υψηλές σε σχέση με το 0,8% που είναι κατά μέσον όρο οι πιθανότητες για να ξεκινήσουν έρευνες σε ένα κοίτασμα.

Μάλιστα, ο κ. Ρομπ Ρόουντς θέλησε να μεσολαβήσει προς την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, για συνεκμετάλλευση των πετρελαίων, κάτι το οποίο όμως ... το απορρίψαμε κατηγορηματικά.

Συγκεκριμένα είπε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι τέτοιο, όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την τουρκική κυβέρνηση θα τα φροντίσουμε εμείς αφού έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να πιέσουν τους Τούρκους και μάλιστα με αποτελεσματικότητα».

Στην περίπτωση αυτή όμως η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ προσεκτικά, καθώς δεν επιθυμούσε –εκείνη την στιγμή- να ανακινηθούν διπλωματικά προβλήματα με την Τουρκία , αφού είχε ήδη ανοιχτά μέτωπα και ….συμφωνίες …..που δεν είχαν κλείσει ακόμα .

Η shell βέβαια μετά την ανεπιτυχή ολοκλήρωση των επαφών φρόντισε να το διαψεύσει.

Ποιος είναι όμως αρμόδιος για να παραχωρήσει νέες άδειες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας;

Με τον Νόμο 87 του 1975 το αποκλειστικό δικαίωμα το είχε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ - ΕΚΥ).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1998, η ΔΕΠ μετονομάστηκε σε Ελληνικά Πετρέλαια και όλες οι θυγατρικές της, μεταξύ αυτών και η ΔΕΠ - ΕΚΥ, απορροφήθηκαν από τη μητρική εταιρεία ώστε ο όμιλος να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 1998.

Τα χρόνια πέρασαν και η μετοχική σύνθεση των ΕΛΛΠΕ άλλαξε, ενώ με τον πρόσφατο νόμο 3429 περί ΔΕΚΟ τα ΕΛΛΠΕ εξαιρέθηκαν από τον δημόσιο τομέα.

Από το τέλος του 2007 η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στη χώρα μας πέρασαν πλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης .

Να θυμάστε μόνο ότι υπάρχουν κινήσεις που λέγονται γιατί …δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν και ….

…….συμφωνίες που γίνονται αλλά …δεν λέγονται !!


Πηγη: «tovima» «Aegeantimes» «www.enet.gr»

9 σχόλια:

  1. Θα πρέπει λοιπόν να υποθέσω ότι υπάρχουν εξελίξεις αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα τους να μαθευτούν.
    Μακάρι να δούμε και εμείς κάτι σαν την «Οικονομική Πολιτεία Βασιλιάς Αμπντουλάχ» σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς την ...αντίθετη πλευρά....αν με εννοείς :))
    Den mas paei to ..kelempia :))
    Βέβαια τα πετρέλαια που υπάρχουν δεν μας κατατάσσουν στις ...μεγάλες πετρελαϊκές χώρες , αλλά λίγο μας πέφτει με αυτές τις τιμές που υφίστανται, να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας έστω και για μια 15ετιά-20ετία;
    Σε αυτή την περίπτωση ...μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα (όχι φυσικά Σαουδική Αραβία γιατί είπαμε...Den mas paei to ..kelempia :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να θυμάστε μόνο ότι υπάρχουν κινήσεις που λέγονται γιατί …δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν και ….


    …….συμφωνίες που γίνονται αλλά …δεν λέγονται !!

    Thn kalispera mou.
    Ta parapanw ta les epeidh ypotheteis oti kati exei symfwnithei kai den to kseroume, h gnwrizeis ti symfwnies exoun ginei?
    Ean isxyei to deytero tha itheles na gineis ligo pio safhs? (toulaxiston ws pros to me poio einai to allo symvalomeno melos me to opoios exei ginei h opoia symfwnia?)
    Eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σημερινός οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ ενάντια στις εξαρτημένες από πετρέλαιο χώρες,κατά τη γνώμη γνωστών αναλυτών («ATTAC» Γερμανίας), με δημιουργία τεχνητών υψηλών τιμών πετρελαίου και όχι από ελλείψεις στην παραγωγή, ειδικότερα στρέφεται κατά των Κίνας - Ιαπωνίας και Ευρώπης. Θυμίζω ότι στο παρελθόν υπήρχε αντίστοιχος, οικονομικός πόλεμος κατά της ΕΣΣΔ, με μείωση τότε των τιμών (10 δολ. το βαρέλι).

    Στη χώρα μας η ΔΕΠ ΑΕ (1976 - 1986) και η ΔΕΠ - ΕΚΥ ΑΕ (1986 - 1997) και η ΕΛΠΕ στη συνέχεια δαπάνησαν στην έρευνα υδρογονανθράκων συνολικά περίπου 173 δισ. δρχ., του 2000.
    Το αποτέλεσμα ,η ανακάλυψη δύο κοιτασμάτων, ενός χερσαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Επανωμής και ενός υποθαλάσσιου του Δυτικού Κατάκωλου, όπου κατά τη διάρκεια δοκιμών παραγωγής προέκυψε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από δύο γεωτρήσεις.
    Έτσι όπως καταλαβαίνεται δεν γίνεται δουλειά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «αν η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι τέτοιο, όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την τουρκική κυβέρνηση θα τα φροντίσουμε εμείς αφού έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να πιέσουν τους Τούρκους και μάλιστα με αποτελεσματικότητα».

    Απλά επιβεβαιώνεται ότι οι πολιτικοί είναι οι μαριονέττες των εκάστοτε εταιρειών... για να ξέρουμε ποιοι κυβερνούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμο 6.05
    Πάντως όχι η shell. Αλλιώς δεν θα έβγαινε στην δημοσιότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την "εύφλεκτη πίσσα".
    Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή.
    Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής. Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων
    πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι
    MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ φίλε,
    κατ' αρχάς προτρέπω υμάς όπως αναγνώσετε το θαυμάσιο βιβλίο-ντοκουμέντο του Κώστα Κόλμερ "Τα πετρέλαια της Ελλάδος"

    Δεύτερον, πρέπει να σας παρακαλέσω αυτά τα θέματα να θίγονται με όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες. Κάποια ζητήματα είναι σοφό να μένουν μακρυά από την αδηφάγα δημοσιότητα διότι -θα το πω με απλά λόγια - αποτελούν τις εφεδρείες του ΕΘΝΟΥΣ όταν και εάν αυτό βρεθεί εν κινδύνω.

    Απλά φανταστείτε παρακαλώ, οι τρέχοντες ηγέτες μας να εφορμήσουν επί των θησαυρών του έθνους με την ίδια ζέση που επιδεικνύουν και -ας πούμε - για το θέμα του ΟΤΕ.

    Μπράβο για τις γνώσεις και την εμβρίθειά σου, αλλά σε παρακαλώ θερμά μην δίνεις ιδέες σε εχθρούς και φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή