Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Σιχάθηκα και …φεύγω!


www.papandreou.gr

Πρόεδρος Πασοκ, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής διεθνούς.

Τίτλος άρθρου : Τα αύριο για τον μαθητή και τον φοιτητή

Σεπτέμβριος 2007

Γράφει ο κ. ΠαπανδρέουH νοοτροπία του κρατισμού είναι που και στο χώρο της Παιδείας έχει δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο συγκεντρωτικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Ένα σύστημα σε κρίση που περιλαμβάνει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ένα σύστημα κατ΄ επίφαση «δωρεάν παιδείας», που στην ουσία αποτελεί το κύριο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών.

Ένα σύστημα που δεν είναι σε θέση ούτε να παρακολουθήσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και ούτε να δώσει σύγχρονη μόρφωση και κουλτούρα στη νέα γενιά.»

Αυτά έλεγε ο κ. Παπανδρέου … πριν 6-7 μήνες. Σήμερα απλά …δεν λέει τίποτα!

Εκείνο που έχει σημασία όμως βρίσκεται λίγο πιο κάτω στην ίδια σελίδα και αφορά ένα επώνυμο σχόλιο αναγνώστη του.

Γράφει: «Γιατί φεύγω από την Λαμία. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια στην ΠΑΣΠ, πλέον νιώθω ψυχολογικά κουρασμένος από τα συνδικαλιστικά.

Καθώς κατάλαβα ότι δεν είναι μια συνεχής ιδεολογική πάλη, αλλά μια μάχη χωρίς αύριο για την διαχείριση μιας μορφής εξουσίας, με πισώπλατα μαχαιρώματα, διαπραγματεύσεις , διαπλεκόμενα , εκβιασμούς και πόλεμο με αθέμιτα μέσα.

Σκεπτόμενος τα χρόνια που πέρασαν, είδα τον εαυτό μου, από ένα «βλαχάκι» που είχε έρθει απ` το χωριό του για να σπουδάσει σε μια πόλη όπου δεν ήξερε κανένα, να μετατρέπετε σε έναν από τους ποιο αναγνωρίσιμους φοιτητές στο ΤΕΙ, με δεκάδες φίλους και γνωστούς μέσα και έξω από το ΤΕΙ, αλλά πάντα κάτι υπήρχε μέσα μου που με βασάνιζε και με έκανε να μην μπορώ να ξεκουράζομαι ποτέ.

Δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανα συνειδητά και τι όχι μέχρι να φτάσω εδώ που έφτασα.

Ο συνδικαλισμός μου έδινε πολλές δυνατότητες και αρκετά μεγάλη δύναμη.

Είχα, στα 20μου χρόνια, την δύναμη να δίνω λίστες με ονόματα σε καθηγητές και αυτοί να βοηθάνε όλα τα ονόματα να περνάνε τα μαθήματα που δίδασκαν, να πηγαίνω σε διάφορα μαγαζιά και να διασκεδάζω χωρίς να πληρώνω τίποτα , αλλά όλα αυτά που είχα δεν με ενθουσίαζαν καθώς το μόνο που έβλεπα ήταν, ότι όλοι αυτοί που μας έδιναν τις δυνατότητες να έχουμε αυτή την εξουσία, μας αποσπούσαν την προσοχή να μην βλέπουμε τι λαμογιές γίνονται για την διαχείριση του τεράστιου προϋπολογισμού του ΤΕΙ.

Είχαν σπάσει την παράταξη στα 2 με σκοπό να μην καταφέρνουμε να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα που γινόνταν και είχαμε καταντήσει τα μικρά πιόνια στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών .

Οι μισοί από εμάς προτίμησαν να τα βρουν με την ΔΑΠ, έτσι ώστε να καταποντίσουν εμάς τους υπόλοιπους με τον γαλαζοπράσινο συνασπισμό που είχαν κάνει και έτσι ο φαύλος κύκλος των εσωτερικών συγκρούσεων μεγάλωνε με αποτέλεσμα οποίος θα ήταν το μεγαλύτερο «λαμόγιο» να επιβιώσει.

Βουλευτές, καθηγητές αλλά και κομματάρχες προσπαθούσαν να παίξουν ένα ρόλο στης εξελίξεις της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Λαμίας, καθώς από την μια ήταν ένα μεγάλο σχολείο ανερχόμενων συνδικαλιστών και από την άλλη τα συμφέροντα και οι προϋπολογισμοί του ΤΕΙ ήταν πολύ μεγάλοι για να μείνουν στα χέρια άλλων και όχι στα δικά τους.

Όταν βρέθηκα στην ανώτερη βαθμίδα της παράταξης και έγινα επιτέλους γραμματέας , σιχάθηκα όλα όσα γίνονταν αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό για όσα είχα κάνει για να φτάσω εδώ που έφτασα .

Με πλησίαζαν διάφοροι και μου ζητούσαν διάφορες συνεργασίες και με πίεζαν, είτε με απειλές είτε με άλλους τρόπους, να δεχθώ τις συνεργασίες που μου προσέφεραν, αλλά και του παλιούς μου «φίλους» να με κόβουν σε διάφορα μαθήματα για να με κρατάνε στο χέρι και να μην τους φύγω πριν τις προεδρικές εκλογές .

Έτσι έφτασα στο σημείο να έχω τρεις δρόμους να διαλέξω, ο ένας ήταν να συμβιβαστώ και να γίνω ένα μεγάλο λαμόγιο σαν τους καθηγητές που ασκούσανε διοίκηση, ο δεύτερος ήταν να αρνηθώ και να συγκρουστώ με όλους αυτούς με αποτέλεσμα να χάσω το πτυχίο μου και ο τρίτος ήταν να φύγω και να εξαφανιστώ από την Λαμία .

Εγώ προτίμησα τον τρίτο δρόμο καθώς πλέον έχω σιχαθεί όλο αυτό το παιχνίδι της εξουσίας και πλέον ντρέπομαι για τον εαυτό μου και τα όσα έκανα, αλλά περισσότερο ντρέπομαι για το που έχει φτάσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση .

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ που είναι ένα κόμμα αλλαγής, θα καταφέρει να δώσει μια λύση σε όλα όσα γίνονται και έχουν απαξιώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση , πράγματα που όλοι τα ξέρουμε αλλά κανένας δεν τολμά να πει καθώς όλοι σχεδόν σε αυτόν τον χώρο είμαστε ίδιοι και κανένας σχεδόν δεν έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι και έτσι ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να την βρει και εν όψη του καταστατικού και πολιτικών θέσεων συνεδρίου που έρχεται να κατατεθούν προτάσεις για την λύση αυτού του προβλήματος που μαστίζει την παιδία και τις τσέπες των φορολογούμενων»

Αφού συνεχίζει με κάποιες προτάσεις του για τον χώρο της παιδείας ,καταλήγει: «Μόνο μια τέτοια ρήξη με τα κατεστημένα των ΤΕΙ και των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ για όλα όσα ξέρουμε ότι γίνονται αλλά και για όσα δεν ξέρουμε θα επαναφέρουν τα ΤΕΙ και τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ στον πραγματικό τους ρόλο της παροχής των ακαδημαϊκών γνώσεων και όχι σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που είναι εγκλωβισμένα στις διαπλοκές και στα συμφέροντα δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είναι μέχρι σήμερα»

Δημήτρης Καλαμπόκας Γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ Λαμίας
Προσθήκη σχολίου στις 8 Φεβρουαρίου 2008, 21:02

Η απάντηση από τον κ. Παπανδρέου ( ή τους συνεργάτες του) στο σχόλιο του αναγνώστη του ; …….......Απόλυτη.. σιωπή !!!!

Η απάντηση δόθηκε έμπρακτα ,δια της φυγής του από το κοινοβούλιο στην αναθεώρηση του συντάγματος, διατηρώντας ένα σύστημα που ισοπεδώνει προσωπικότητες, απομυθοποιεί συστήματα, , καταβαραθρώνει οράματα και εκτρέφει …. «νεογνά λαμόγια».

Ένα σύστημα που διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισής του.

Απόλυτη ……απουσία πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης !!!

YΓ. Το σχόλιο από το site του κ. Παπανδρέου έχει μεταφερθεί ακριβώς όπως είναι γραμμένο.

13 σχόλια:

  1. Άρχισε και λες να τρέξω ή όχι …ψύχραιμα λες ας μην κουνηθώ τόσους έχουμε φάει..
    Συνεχίζει και δυναμώνει ….εκεί πλέον και να θέλεις να τρέξεις έχεις παγώσει…άσε την ζαλάδα…
    Ευτυχώς που έχω μονοκατοικία και σκέφτομαι …μια σκεπή θα την αντέξω…
    Πάντως σοβαρά αυτό το είδος κουνήματος δεν το είχα ξανανιώσει…
    Φαντάσου αφού άφησα σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση!!!!!!
    Μέχρι ώρας όλα καλά …θα δούμε.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως και γιατι ο οποιος Γιωργος, να κανει κατι, αφου κανεις δε θελει να αλλαξει κατι;
    Εσεις θελετε;
    Ο πολυς κοσμος, γουσταρει να παιρνει χαρτια, χωρις προσπαθεια μεν, αλλα να μπορει να φαει ψωμι μ αυτο.
    Οταν ομως, ζηταει κανα γιατρο, κανα μηχανικο, για να κανει τη δουλεια του και πεφτει πανω σε "στοκο", φωναζει και διαμαρτυρεται, οτι ειναι αχρηστος, (επειδη ειναι βεβαια, το παιδι του διπλανου και οχι το δικο του το καμαρι).
    Αν αυτο δεν ειναι σχιζοφρενεια, τι αλλο λετε να ειναι;
    Εγω προτεινω να πιασουν δουλεια, οι κοινωνικοι ψυχολογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο ο σεισμός μας ...έλειπε!!
    Ο gnik φαντάζομαι είναι κάπου κοντά στην περιοχή;; Μακάρι να μην έπαθαν τίποτε οι άνθρωποι εκεί! Δεν τους έφθαναν οι πυρκαγιές... τι να πω!!


    Αν είχαν πολιτική και κοινωνική ευθύνη φίλε μου όλοι αυτοί δεν θα είχαμε φθάσει εδώ που φθάσαμε!
    Αυτή η αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, ανάλογα με το τι τους συμφέρει κάθε φορά, δημιούργησε αυτό το αλλαλούμ σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πληγές του Φαραώ Μαριάννα.
    --------------------
    Καλά τα λέει ο Καλαμπόκας….απορώ όμως γιατί άργησε τόσο πολύ να το καταλάβει.
    Έπρεπε να φτάσει στην κορυφή για να δει το αδιέξοδο.
    Τώρα για την απάντηση δεν είδα να απαντάνε σε κανένα στο συγκεκριμένο site απλώς λες την γνώμη σου και τελείωσε ..με ότι σημαίνει αυτό.
    Σε παλαιότερη ανάρτηση σου είχαμε δει ότι ο Παπανδρέου είχε στο παρελθόν πολύ διαφορετική άποψη για την εκπαίδευση..στην πορεία όμως υπέστη και αυτός ¨αλλαγή¨ και έφτασε στην Απόλυτη ……απουσία πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης !!!
    Κρίμα γιατί είχε όλες τις προδιαγραφές για λαμπρό μέλλον…απλώς δεν βλέπει που πατάει και δεν πρόσεξε τις παρέες του.
    Καλό βράδυ...αν γλυτώσουμε από τις κατάρες του ¨Επίτιμου¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρα ..βρέχει για τον ΓΑΠ.
    Μίλαγε στην συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ εχθές σαν να μην ήξερε τίποτα για το ...έγκλημα!
    Ρε αυτούς και να τους φτύνεις ...ανοίγουν ομπρέλα και μας λένε ότι ..βρέχει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προχθές είχαμε συνδιάσκεψη πασπ.Ο μόνος ηθικά δικαιωμένος χωρίς να βρίσκεται παρών ήταν ο Δημήτρης.Δεν ήξερα ότι τα είχε γράψει στο site του Προέδρου.Τέλως πάντων όσοι ξέρουμε την κατάσταση καλό θα ήταν τα πράγματα στισ νεολαίες να ήταν αλλιώς...Προσωπικά δεν με εκφράζει το τωρινό Πασοκ,με απωθεί.Θα ήθελα να κρατήσω την ανωνυμία μου χωρίς να λέω και εγώ τα αντίθετα από τον Δημήτρη.Καλή μας τύχη,το μόνο που έχω από την πλευρά μου να σημειώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύμφωνα με το "αξιόπιστο" blog του
    Πολίτη σε προσεχή ανάλυση θα αποδείξει ότι το ποδήλατο του Γιώργου
    είναι χορηγία siemens.
    Άξιος ο μισθός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς φίλο 10,54

    Μπορεί ο ..μισθός του πολίτη να είναι άξιος (εννοώ τα πολλά συγχαρητήρια από φίλους σαν και μένα!) αλλά εσύ φίλε με όλο το σεβασμό είσαι άξιος της μοίρας και της σκέψης σου...
    Τα γεγονότα στη νεολαία είναι έτσι όπως τα είπε το παιδί.Έχουμε περάσει πολλοί από τα Πανεπιστήμια και κάτι ξέρουμε.Εάν δεν σου αρέσει να τα βλέπει μην πληκτρολογείς politis-gr.ΕΣΥ ΧΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και πού πας ρε έρμε πρώην Πασκίτη... ή Πασπίτη....;;;;

    Τι πρόταση κάνεις;;

    Μήπως στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο και στην κοινωνία της αγοράς;

    Θετικό που φεύγεις απ΄ εκεί.

    Βλέπεις, όμως,το μέλλον σου σ΄ αυτούς που λένε ότι θα μαζευτούν στη Σύνοδο Κορυφής , που τώρα κάνουν πως νοιάζονται ή ανακάλυψαν την ΑΚΡΙΒΕΙΑ; Σ΄ αυτούς που θα δώσουν ασπιρίνες στα φτωχαδάκια;

    Μήπως είναι καιρός για αποφάσεις και για μια παραπέρα ριζοσπαστκοποίησή σου. Λέω δε ξέρω......

    Τι λες πάμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. pantws sta tei lamias epikratei h dap eniote kai me lostoys kai kadronia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ anvnymos6.50
    Από το σχόλιο σου διαπιστώνει κανείς ότι το παιδί είχε μυαλό και τα κατάλαβε ενώ εσύ ΟΧΙ.
    Κυριολεκτικά λυπάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ρόλος του γιωργάκη είναι να υπονομεύσει ότι λειτουργεί έστω κάπως, να διαλύσει αν υφίσταται θεσμός ή συνήθεια αταίριαστη με τα αγγλοαμερικάνικη κοινωνία, να επιβάλει αδράνεια και μαρασμό σε υπουργεία και οργανισμούς, χαύνωση γενική με τις οθόνες. Και κτίζει δίκτυα με ΜΚΟ και "ακτιβιστές", υπέρ κάποιων δικαιωμάτων, όπως τα εννοεί η προπαγάνδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή