Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Μήπως είναι καιρός για …αλλαγή ;

Το περιβάλλον δεν ήταν ποτέ στις άμεσες προτεραιότητες της κοινωνίας μας ούτε και των πολιτικών μας.

Από το 1974 και μετά, ενώ στη Βουλή έχουν γίνει χιλιάδες συζητήσεις, , για την οικονομία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, το….. περιβάλλον ήταν πάντοτε ως δεύτερη ή και τρίτη προτεραιότητα και αυτό μόνο τα τελευταία έτη.

Οι κλιματικές αλλαγές, τις συνέπειες των οποίων ήδη βιώνουμε όλοι και οι οποίες ήλθαν πολύ πιο σύντομα απ’ ότι οι επιστήμονες προέβλεπαν, μας ανάγκασαν να παραδεχτούμε ,- «μαζεμένα» στην αρχή, πιο θαρρετά στην συνέχεια- ότι …αντιμετωπίζουμε πράγματι πρόβλημα.

Το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, όχι μόνο με την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και με την οικονομική μας ευημερία.

Η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα, και αυτό που έχει να πουλήσει, κατά κύριο λόγο, είναι το περιβάλλον.

Υπονομεύοντας το επί σειρά ετών, στην ουσία υπονομεύαμε το μέλλον μας.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να σχεδιάσουμε από εδώ και εμπρός πώς θα βελτιώσουμε το σύστημα και πώς θα μπορέσουμε να επουλώσουμε τις υπάρχουσες πληγές μας.

Απαιτείται, μια μεγάλη ευαισθητοποίηση των πολιτών, την οποία μπορεί και πρέπει να προκαλέσει το ίδιο το κράτος.

Γιατί δυστυχώς ή αλήθεια είναι ότι ως κοινωνία έχουμε ένα έλλειμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Εκτός λοιπόν από την κρατική συνεισφορά στην «εκπαίδευση» των πολιτών ως προς την περιβαλλοντική ευαισθησία τους ,θα πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος και αντικίνητρα για εκείνους που πράττουν το αντίθετο.

Ίσως είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μια αναπροσαρμογή του φορολογικού μας συστήματος βασισμένη στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Μπορούμε, χωρίς να προσθέσουμε νέους φόρους, να ελαττώσουμε τη φορολογία που επιβαρύνει την εργασία, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο επάνω στους οποίους έχει στηθεί η φορολογική θεωρία των τελευταίων δεκαετιών , αυξάνοντας αντίστοιχα τη φορολογία ανάλογα με την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Έτσι, θα διαμορφώσουμε στην πράξη μια περιβαλλοντική πολιτική που θα επιβραβεύει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πραγματικά νοιάζονται για το περιβάλλον.

Η δημιουργία πράσινων φόρων νομίζω ότι είναι το κλειδί για μια ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μοντέλου, όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατικό ,επιδιώκει να συμφιλιώσει δύο παραδοσιακούς εχθρούς, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη, στο πλαίσιο μιας προσεκτικής εξισορρόπησης μεταξύ των οικολογικών συμφερόντων από τη μία πλευρά και των οικονομικών συμφερόντων από την άλλη.

Η χρήση περιβαλλοντικών φόρων προτάθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Οικονομίας του Cambridge Άρθουρ Πιγκού (1877-1959).

Αρκεί οι υπεύθυνοι του υπ. Οικονομικών να μην δουν την θεωρία του καθηγητή ως ευκαιρία για την καθιέρωση πρόσθετων φόρων , οι οποίοι θα επικαλύπτονται από τον …..πράσινο μανδύα αυτή την φορά , αλλά ως ευκαιρία για αλλαγή όλου του φορολογικού άξονα προς μια δίκαιη , με σεβασμό στο περιβάλλον κατεύθυνση.

Ίσως ακούγονται όλα αυτά παράξενα και …ξένα στα αυτιά κάποιων.

Δεν θα έπρεπε όμως !

10 σχόλια:

  1. ΠOΛITH AYTA EINAI ΦPOY-ΦPOY & PAΠANAKIA ΓIA THN OPEΞH ΣTHN EΛΛAΔA TOY 2008.OI ΠΛEIOΨHΦIA TΩN EΛΛHNΩN BPΩMIZEI TO ΠEPIBALON ΣYNHΔEITA,AΠ'TO ΠAIΔI ΠOY ΠETA TO AΔEIO ΣAKKOYΛAKI KATΩ MEXPI TON BΛAKA ΠOY MΠAZΩNEI TO ΔAΣOΣ ñ THN ΠAPAΛIA.ΓIA TIΣ BIOMHXANIEΣ TΩPA ΠOIOΣ ΘA TIΣ ELEΓΞEI?OI 300 CLOWN ΣTH BOYΛH?KAI TI ΣΩΣTO KANAN MEXPI TΩPA.OΣO ΓIA TOYΣ ΦOPOYΣ ΘA MΠOYN MONO ΓIA THN KONOMA XΩPIΣ KAMMIA "AΛΛAΓH" G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε πριν λίγες ημέρες 5 προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με επίκεντρο την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος. Γνωστές ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ, που όλα τα κόμματα λένε.
    Εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ακόμη και σε ομιλία για το περιβάλλον αυτός προσπάθησε να αποκομίσει κομματικά οφέλη.
    Κοίτα τι είπε συνεχίζοντας,
    κάλεσε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε προγραμματικό διάλογο και συνεργασίες και τις ηγεσίες των κομμάτων της άλλης Αριστεράς να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας ότι "όσοι αποκλείουν αυτοαποκλείονται".
    Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο ΓΑΠ ...το βιολί του.
    Αστα να πάνε φίλε πολίτη.Την πάρτη τους όλοι κοιτάζουν.
    Η πρόταση σου πράγματι ...προχωρημένη ,αλλά χρειάζεται κάποιος με πέντε κιλά.....για να την εφαρμόσει.Υπάρχει;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεινο που με ενοχλουσε εμενα, χρονια τωρα, ηταν οτι η νοοτροπια του βρωμιαρη, εχει περασει στα παιδια στα Σχολεια.
    Πολλες φορες, εφευγα απο την ταξη, γιατι δεν μπορουσα να ανεχτω τη βρωμια, που υπηρχε.
    Δε βαριεσαι! Δεν καταλαβαιναν τιποτα. Την αλλη μερα, τα ιδια.
    Μεγαλη πικρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3:00 την νύχτα ....3 σχόλια.
    Σίγουρα υπάρχει έλλειμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
    Όσον αφορά τα κίνητρα και αντικίνητρα...δύσκολα βλέπω κάποια εφαρμογή.
    Εδώ αν εξαιρέσεις 5-6 μεγάλες πόλεις η υπόλοιπη Ελλάδα δεν γνωρίζει τι είναι κάδος ανακύκλωσης.
    Και αφού δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση να εφαρμοσθούν μέτρα τιμωρίας.
    Ένα πρώτο μέτρο. Όποιος πετάει σκουπίδι στο δρόμο να είναι υποχρεωμένος να το φάει ή να σκουπίσει ένα οικοδομικό τετράγωνο, και αν είναι παιδάκι ο κηδεμόνας του.
    Όποιος πετάει σκουπίδια από το αυτοκίνητο (και πολλοί το κάνουν συνέχεια) να τους αφαιρούνται οι πινακίδες.
    Τώρα για τους ¨πράσινους φόρους¨ μάλλον σε επίπεδο επιχειρήσεων και βιομηχανιών βλέπω την εφαρμογή τους όσον αφορά την ρύπανση.
    Στον απλό πολίτη μπορεί να μεταφράζεται σε πραγματική φορολογική ελάφρυνση όχι μόνο για την αγορά αλλά και για την διαρκή χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας .
    Τέλος πάντων πολλά μπορούν να γίνουν αλλά δεν νομίζω ότι έχει κανένας την διάθεση να κάνει κάτι.
    Άλλωστε και οι άλλες χώρες καταλάβανε με ποιους έχουν να κάνουν και μας πετάξανε απέξω... τι να συζητάμε.
    Υ.Γ. Στην θάλασσα και ειδικά στις πισίνες να φοράνε όλοι καθετήρα...αφου κατουράνε όλοι μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Poly kala ta les politi! Euge & kali synexeia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά είναι καιρός για αλλαγή...να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση με τις μεγαλοστομίες για το περιβάλλον και με αποτέλεσμα καμμένα δάση ,ρύπανση παντού,χάδια στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν και με ένα υπουργό "ΚΟΥΦΟ"
    στις συμβουλές των διεθνών οργανισμών.Στο σπίτι τους γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν το δουμε καλα το ζητημα του περιβαλλοντος, θα καταλαβουμε, οτι η ανθρωποτητα, δεν εχει μελλον.
    Απο τη στιγμη, που οι ανθρωποι, αυξανονται σαν τα κουνελια, χωρις σταματημο, ειναι γεγονος, οτι καποια στιγμη, θα γινει μπραφ και το ολο πραγμα, θα λαβει τελος.
    Και απο αποψεως τροφης, αλλα και απο αποψεως ενεργειας και πρωτων υλων.
    Πριν απο καμια 30αρια χρονια, ειχε κυκλοφορησει ενα βιβλιο,ενος Γαλλου καθηγητη, με τιτλο, "Η ουτοπια, η ο θανατος",(Καπου πρεπει να το εχω καταχωνιασει), το οποιο ελεγε, οτι αν ο μεσος ανθρωπος, φτασει στο σημειο, να καταναλωνει, οπως ο μεσος Αμερικανος, τοτε το μεν πετρελαιο, θα κρατησει 50 χρονια, λεω τωρα, ο σιδηρος, καποια αλλα και ουτω καθεξης.
    Τελικα, η πορεια μας, δεν εχει μελλον.Δυστυχως, με την αυξηση του πληθυσμου, φανηκε καθαρα, οτι η φυση, δεν ειναι απειρη, αλλα πεπερασμενη.
    Και οι μενα παλαιοτεροι, θα πεθανουν, πριν φτασει η κατασταση στο ζορι και αρχισουν τα αγρια, με πολεμους,πεινα και αλλες βαρβαροτητες. Οι νεοι ομως;
    Ο Θεος βοηθος, (αλλα τι να κανει κι αυτος, αμα εμεις, δεν εχουμε μυαλο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει έλλειμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
    Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης του πολίτη (εσκεμμένα κατά τη γνώμη μου).
    Μόνο όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα ρύπανση, ανακύκλωση, γνωρίζουν τί πραγματικά συμβαίνει.
    Οι υπόλοιποι αγόμαστε και φερόμαστε κατά τις ορέξεις της εκάστοτε εξουσίας.
    Είναι ο πρόλογος και το ψήσιμο για την επιβολή νέων φόρων "περιβάλλοντος".
    Και επειδή το θέμα είναι τεράστιο για να χωρέσει σε ένα σχόλιο καταλήγω στο συμπέρασμά μου και είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε για περαιτέρω εξηγήσεις.

    Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της Βιομηχανίας και των μεταφορών.

    Η ανακύκλωση με ευθύνη του πολίτη είναι παραμυθάκι της χαλιμάς για νήπια.

    Οι μόνοι που μπορούν να δράσουν υπέρ του περιβάλλοντος είναι οι κατέχοντες θέσεις εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η επιβολή πράσινων φόρων αν κατάλαβα καλά αφορά σίγουρα τις βιομηχανικές επιχειρήσεις!! Ε! αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει! Όμως εδώ δεν επιβάλλονται πρόστιμα σ΄ αυτές που αποδειγμένα ρυπαίνουν τι νόημα θα έχουν οι πρόσθετοι φόροι που θα εξαρτώνται υποθέτω από την επιβάρυνση που θα επιφέρει στο περιβάλλον κάθε επιχείρηση; Ποιός θα το κρίνει αυτό και πως θα επιβάλλεται ο πράσινος φόρος;;
    Πολύ δύσκολο το βλέπω να εφαρμοστεί στην Ελλάδα αυτό όπως λέει και ο gnik. Εδώ δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την ανακύκλωση! Στο Σύδνεϋ που έζησα ένα μήνα πριν δύο χρόνια στο σπίτι μίας θείας μου, στον κήπο της μονοκατοικίας της (όλοι στα προάστια ζουν σε μονοκατοικίες ακόμη και οι μετανάστες) έχει τρεις κάδους σκουπιδιών: ένα για χαρτί, ένα για οργανικά σκουπίδια και ένα για πλαστικά!! Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη φίλε μου.

    Υ.Γ. Δεν πρόλαβα εγκαίρως το πολύ σπουδαίο αυτό ποστ σου και στενοχωρέθηκα. Ελπίζω να δεις το σχόλιό μου έστω και ετεροχρονισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @marianaonice
    Βλέπεις καλή μου φίλη γιατί φωνάζω ότι ως κοινωνία έχουμε ένα έλλειμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης;
    .........
    @eponimos
    Φίλε καλό θα ήταν να πηγαίναμε σε διάφορες δασικές περιοχές και να σου έδειχνα τους σκουπιδότοπους(φυσικά παράνομους) που έχουμε δημιουργήσει ΕΜΕΙΣ οι πολίτες.
    Ή να πάμε μαζί σε κάποιο συνεργείο μέτρησης καυσαερίων για τα ΙΧ, και να ακούσουμε τι κάνει ο κάθε πολίτης προκειμένου να πάρει την κάρτα καυσαερίων(παρανόμως).
    Γι` αυτό λέω φίλε μου για κρατική συνεισφορά στην «εκπαίδευση» των πολιτών!!!!
    Μαζί σου για τις βιομηχανίες αλλά μην βγάζουμε και την ...ουρά μας απ` έξω :))
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή