Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Η περιβόητη υπηρεσία OLAF

Πολλές φορές έχω επισημάνει ότι αυτό που κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον στις εφημερίδες δεν θα το βρείτε πρωτοσέλιδο , ούτε καν ως άρθρο στις ενδιάμεσες σελίδες.

Αυτά δημοσιεύονται ως ….ξεκάρφωτα μονοστηλάκια, συνήθως υπό την μορφή …απορίας ….και πάντα απευθύνονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή ….ομάδες ανθρώπων.

Ένα τέτοιο μονοστηλάκι 30 λέξεων δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα ,την Κυριακή που μας πέρασε και ανέφερε: «Στα βόρεια προάστια ,κυρίως την Κηφισιά , έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες τα περίεργα οχήματα της ομάδας OLAF (βαν, ταξί, ασθενοφόρα). Στην ΕΥΠ , όπου ανήκει η OLAF,οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει εντύπωση, καθώς τίποτα δεν γίνεται τυχαία…»

Αφού λοιπόν ο ….αρθογράφος ,αλλά και οι …εκδότες θέλοντας να στείλουν ..μηνύματα, αναφέρονται στην υπηρεσία αυτή, έκρινα σωστό να αναφερθώ και εγώ μέσω του blog μου στην …περιβόητη OLAF .

Το κάνω για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από τους ….εκδότες της εφημερίδας.

Καταρχάς η OLAF δεν είναι ούτε "μυστική υπηρεσία" ούτε αστυνομική υπηρεσία.

Αποτελεί το νόμιμο μέσο διοικητικής έρευνας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, , για να εξασφαλίσει την καλύτερη προστασία των κοινοτικών συμφερόντων και του δικαίου από τις προσβολές των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος και απάτης.

Η OLAF συνεργάζεται με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές αλλά και με την Europol, Eurojust, Interpol κ.α

Το πληροφοριακό σύστημα κατά της απάτης(Antifrand Information System-AFIS) έχει εγκατασταθεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε σε όλα τα Κράτη-Μέλη(400 περίπου τερματικά).

Τη διαχείριση του συστήματος σε επίπεδο Ε.Ε. έχει η OLAF(Υπηρεσία κατά της απάτης)και στη χώρα μας η 33ή Διεύθυνση(36 τερματικά και 6 στο Σ.Δ.Ο.Ε.).

Προκειμένου να εκπληρώσουν τα ειδικά καθήκοντα, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της OLAF διαθέτει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία αποκτημένη στις εθνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων της διεξαγωγής έρευνας, η OLAF πραγματοποιεί ελέγχους και εξακριβώσεις τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στον διεθνή , εφόσον χρειαστεί.

Στην πράξη, οι απάτες και άλλες παρατυπίες εξακριβώνονται σχεδόν πάντα σε στενή συνεργασία μεταξύ της OLAF και των εθνικών υπηρεσιών διεξαγωγής ερευνών.

Εδώ εμπλέκεται και η ΕΥΠ ( που αναφέρει και το μονοστηλάκι της …Κυριακάτικης εφημερίδας) αφού στην χώρα μας αυτή είναι υπεύθυνη για αυτόν τον σκοπό και αυτή χειρίζεται και τον τεχνολογικό εξοπλισμό .

Το ….μονοστηλάκι αναφερόταν στα «κινητά κέντρα διοίκησης» (mobile command units) που ομολογουμένως , είναι…. ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.

Να σημειωθεί ότι η OLAF ήταν που διενήργησε τον έλεγχο του …εκδότη Θέμου Αναστασιαδή στα γαλλοελβετικά σύνορα, στις 29 Οκτωβρίου 2007, και δέσμευσε τις επιταγές που είχε στην κατοχή του, ύψους 1.136.000 ευρώ.

Αυτή ήταν που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο μάρκας Mercedes με ιταλικές πινακίδες που επέβαινε ο Θέμος .

Τέλος πάντων. Τα όρια στα οποία βαδίζει η OLAF είναι της απόλυτης διαφάνειας που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, τους νόμους για το δικαστικό απόρρητο και από την τήρηση των ατομικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η OLAF επιδιώκει τη συνεργασία των οργάνων και όλων των ευρωπαίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να ανακοινώνουν στην υπηρεσία κάθε πληροφορία σχετική με ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης ή διαφθοράς ή κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα η οποία υποπίπτει στην αντίληψή τους.

Μην τα περιμένετε όλα από τους άλλους. Κάντε κάτι και εσείς γι`αυτό!

14 σχόλια:

  1. Μήπως το "μονόστηλο" ήταν γραμμένο στο Πρώτο θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν την έχουν "χωνέψει" την Olaf.
    Δεν την ήξερα αλλά ...όσο ζω μαθαίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έγκλημα της απάτης και της διαφθοράς είναι η μάστιγα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας. Μακάρι η OLAF να κάνει κάτι παραπάνω από τα μέχρι τώρα διωκτικά όργανα, που αποδεικνύονται ανίκανα να το αντιμετωπίσουν!
    Συμφωνώ ότι πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό και να καταγγέλλουμε κάθε τέτοια περίπτωση που πέφτει στην αντίληψή μας! Όμως μετά ποιός εξασφαλίζει το δικό μας ...κεφάλι?
    Σε πληροφορώ κανείς φίλε μου!! Αν μάλιστα οι απατεώνες και οι διεφθαρμένοι είναι επώνυμοι, την ...έβαψες κατά τα κοινώς λεγόμενα! Έχουν τον τρόπο τους να απαλλάσσονται και στη συνέχεια να στρέφονται εκ του ασφαλούς κατά του καταγγέλλοντος! Πίστεψέ με!
    Και τότε δεν σε σώζει τίποτε!!...
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ όχι απλώς δεν ήξερα τι ακριβώς είναι αυτή η υπηρεσία, αλλά ούτε το ονομά της δεν είχα ακούσει.
    Τώρα άν όντως το "μονόστηλο" γράφτηκε στο Πρώτο Θέμα, δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ... τι εννοεί ο "ποιητής" και τι θέλει να "περάσει".... και που΄σαι ακόμα...

    Υ.Γ
    Μπράβο! πραγματικά δεν είχα ιδέα.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ marianaonice
    Καμία μα καμία σχέση με Ελλάδα και ...*****
    Από την στιγμή που ανοίξει φάκελος στο όνομα σου ,είσαι σε διαρκή παρακολούθηση!
    Έχουν βγει μεγάλες υποθέσεις που ούτε καν αναφέρονται στον τύπο.
    Ίσως είναι καλύτερα έτσι!
    Μην είσαι απαισιόδοξη .Υπάρχει Ελπίδα.
    Εγώ προβληματίστηκα σήμερα εάν έπρεπε να postαρω και το τηλέφωνο (στην Ελλάδα) για τις καταγγελίες.
    Ίσως να το κάνω κάποια άλλη στιγμή.

    @ Μ
    Ο ..."ποιητής" να ...απαγγείλει ήθελε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H Yphresia ayth (OLAF) Ellhnikhs katagwghs atoma den thn apartizoun???? ypothetw NAI....ta symperasmata dika sas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως το site της συγκεκριμένης υπηρεσίας αναφέρει κάποια τηλέφωνα εξωτερικού, αλλά και ηλεκτρονικές διευθύνσεις αν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει...
    Αν λοιπόν καποιος θέλει να καταγγείλει κάτι, υποθέτω ότι μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του (ή μήπως είμαι πολύ αφελής.....).

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Μ
    Απόλυτη ανωνυμία .
    Υπάρχει και στην Ελλάδα τηλέφωνο καταγγελιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικα στην Ελλαδα, η ειμαστε ολοι φοβιτσιαρηδες, η ειμαστε ολοι διεφθαρμενοι.
    Δεν εξηγειται αυτη η απεχθεια στις καταγγελιες.
    Λες και ειμαστε σε χουντικο καθεστως.
    Φαινεται οτι εχει περασει μεσα στο DNA μας αυτο, απο τον καιρο του εμφυλιου και της χουντας.
    Αν και δεν ειχαμε τιποτα φοβερα παραδειγματα αντιστασεως στη δευτερη, η ακομα και στον πρωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά, δεν χρειάζεται να γενικεύουμε όλα και να τα ισοπεδώνουμε.
    Πάντως η αλήθεια είναι ότι μπορεί ακόμα όλοι να μην έχουν "σηκωθεί" από τον "καναπέ"... τους, αλλά σίγουρα έχουν αρχίσει να αισθάνονται πολύ άβολα... πάει η εποχή της νιρβάνα.
    'Οσο για την αντίσταση.... στην χούντα, αν εξαιρέσεις ένα ρομαντικό Παναγούλη (τον "ταξιδέψανε" κ αυτόν, αλλιώς πως θα είχε τύχη ο Αντρίκος...) όλοι οι άλλοι ήταν για γέλια...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ θα το ήθελα το τηλέφωνο καταγγελιών στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα σου ήμουν ευγνώμων αν το ποστάριζες! Ειλικρινά δεν ήξερα ακριβώς τι κάνει η OLAF. ΄Πολύ χρήσιμη η ενημέρωσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. na ipotheso oti aytos pou ekane tin anafora stin efimerida, eixe kai logo na parakolouthei tis kiniseis tis sigkekrimenis omadas ?

    kai an einai etsi, einai giati eixe kaei o idios kai fovatai min ton xanapiasoun ? exei karfosei kanenan antagonisti tou,i kapoion pou den kathotan isixos kai stelnei minimata ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή