Μιλώ για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνα, που επισήμως δεν επιθυμούσε να παραμείνει στην θέση του πέραν της 14 Ιουνίου που λήγει η θητεία του.
Ανεπισήμως όμως ,η κυβέρνηση ήταν έντονα δυσαρεστημένη από τα έργα και τις ημέρες του στην διοίκηση της ΤτΕ και …….απλά του έδειξε την πόρτα της εξόδου.
Η συγκατάβαση του στην ασυδοσία των τραπεζών, είχαν φέρει σε πολλές περιπτώσεις την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση ,σε σημείο που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής πρόσφατα, να αναγκαστεί να διαμηνύσει στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ,ότι πρακτικές κατά παράβαση της καλής πίστης και καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί και να επιδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη.
Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν επί τρεις ολόκληρες ημέρες έμεινε κλειστό το χρηματιστήριο, σαν να βρισκόταν η Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση ή να είχε πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή!
Την κρίσιμη εκείνη στιγμή ο κ. Γκαργκάνας επικαλέστηκε …ίωση και απουσίαζε την μοναδική ίσως στιγμή που ήταν απολύτως απαραίτητη η παρουσία του!
Πράγμα που έκανε τον συνήθως ψύχραιμο υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη να εξοργισθεί και να προχωρήσει σε πολύ σκληρές δημόσιες δηλώσεις κατά της διοίκησης της ΤτΕ.
Αποχωρεί επιτέλους ο άνθρωπος που ως υποδιοικητής και μετέπειτα ως διοικητής της ΤτΕ, φέρει μεγάλη ευθύνη για την κερδοσκοπία σε βάρος της δραχμής κατά την περίφημη περίοδο σύγκλισης, την εξαπάτηση Ελλήνων και Ευρωπαίων με το κρυμμένο δημόσιο χρέος, την ανακατανομή πλούτου με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολεμικής περιόδου, αυτό του χρηματιστηρίου, , την υπόθεση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων.......
Η διοίκηση του κ. Γκαργκάνα υπήρξε η πλέον αλαζονική και καθεστωτική, με κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νοοτροπίας την καθιέρωση αδιαφάνειας στη διαχείριση και την κατάργηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας , πράγματα πρωτοφανή για την κουλτούρα και την ιστορία ΤτΕ.
Ο κ. Γκαργκάνας θα μείνει στην μνήμη των πολιτών ως ο διοικητής που εξωράιζε τις ληστρικές πρακτικές και καταχρηστικές μεθοδεύσεις των Τραπεζών.
Το μόνο μελανό στοιχείο της απομάκρυνσης του είναι η απόφαση του Γενικού Συμβούλιου της ΤτΕ να του απονείμει ομόφωνα τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ομόφωνα σημαίνει ότι τον ψήφισαν ΚΑΙ οι συνδικαλιστές που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο (τρεις εκλέγονται από ασχολούμενους με τη βιομηχανία, το εμπόριο και τη γεωργία σύμφωνα με το καταστατικό). Ντροπή !!!!!
Ας θυμηθούμε κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα που …άφησαν εποχή:
«Οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια. Εμείς έχουμε το θάρρος και το λέμε».( 22/4/2003)
« Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητούν …άμετρες (!) αυξήσεις στους μισθούς τους.»( 26/5/2003)
«Οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων είναι εξωφρενικές.( 12/11/2004)
«Οι συνταξιούχοι πηγαίνουν και διακοπές και περνούν ωραία και έτσι δεν προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία».( 25/4/2005)
«Επειδή κάποιοι έμποροι αύξησαν την τιμή στα ραπανάκια δε σημαίνει ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Για ποια ακρίβεια του ευρώ μιλάμε;».( 8/7/2006)
«Μύθος η κερδοφορία των τραπεζών»(15/4/08)
Αν τον συγκρίνουμε με διοικητές της ΤτΕ όπως ο αείμνηστος Ξενοφώντας Ζολώτας μάλλον θα πρέπει να μελαγχολήσουμε .
Ο κ. Ν. Γκαργκάνας των 55.000 Ευρώ/μηνιαίως ,με το διατηρητέο σπίτι στη Φιλοθέη,( που έφτιαξε με τη… συνδρομή τεχνικών της τράπεζας που διοικεί), με την πολυκατοικία στα Βριλήσσια και βίλα στα Κουφονήσια (09/07/2006 Tο Παρόν) απόλυτος άρχων βοναπαρτικού καθεστώτος στην ΤτΕ, με την υπηρεσιακή Κάντιλακ (η οποία διέθετε τηλέφωνο, τηλεόραση και… μπαρ ),.... υπήρξε πρόκληση για την κοινωνία.
Σίγουρα ο άνθρωπος αυτός το μόνο που δεν αναρωτήθηκε ποτέ, ήταν ….
….τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε!
Να ήτανε και το μόνο παράσιτο αγαπητέ Πολίτη...και παράσιτο παντός καιρού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο αποκρουστικό πρόσωπο
Πως τα κατάφερες βρε Πολίτη και βρήκες αποδιοπομπαίο τράγο για την ασυδοσία των τραπεζών, τον Γκαργκάνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φταίει δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση (στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΝΔ) για την ασυδοσία των τραπεζών, αλλά φταίει ο εκάστοτε διοικητής -στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Γκαργκάνας.
Ποιο ισχυρός είναι δηλαδή ο διοικητής τη ς ΤτΕ από τον πρωθυπουργό; Υπήρχε δηλαδή συγκατάβαση του Γκαργκάνα για την ασυδοσία των τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση ήταν αντίθετη αλλά δε μπορούσε να κάνει τίποτα;
Το πράγμα νομίζω μιλάει από μόνο του. Για την ασυδοσία των τραπεζών υπάρχει πρωτίστως ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Μην κοροιδευόμαστε.
Κάτι ακόμα (καλοπροαίρετα πάντα).
Πολίτη κάποιες φορές ξεφεύγεις λίγο από την επικαιρότητα. Περιμένουμε κάποιο άρθρο για τα ηλιέλαια-ορυκτέλαια και τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου του κράτους.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ο ανεκδιήγητο «καθηγητής» Γκαργκάνας στο μέσον της δεκαετίας του 1980 είχε προτείνει να αφαιρείται από την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή – ΑΤΑ προς τους εργαζόμενους, η επίπτωση από τον εισαγόμενο πληθωρισμό («Ο» ορισμός της ταξικής εμπάθειας και μίσους, από τον πρώτο κεντρικό τραπεζίτη κοινής αποδοχής ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας).
2.Το ζήτημα είναι με τι θράσος ζητούν όλοι αυτοί οι αρχικηφήνες από τους πολίτες να χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους, όταν οι ίδιοι και οι συν αυτοίς περνούν ζωή και κότα, με παχυλότατους μισθούς, σπιταρόνες και πλήρως διασφαλισμένες συντάξεις.
3.#
Οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια. Εμείς έχουμε το θάρρος και το λέμε».(Νίκος Γκαργκάνας, 22/4/2003)
#
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητούν «άμετρες» (!) αυξήσεις στους μισθούς τους.(Νίκος Γκαργκάνας, 26/5/2003)
#
Οι «αυξήσεις» στους μισθούς των εργαζομένων είναι «εξωφρενικές».(Νίκος Γκαργκάνας 12/11/2004)
#
«Οι συνταξιούχοι πηγαίνουν και διακοπές και περνούν ωραία και έτσι δεν προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία».(Νίκος Γκαργκάνας, 25/4/2005)
#
«Επειδή κάποιοι έμποροι αύξησαν την τιμή στα ραπανάκια δε σημαίνει ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Για ποια ακρίβεια του ευρώ μιλάμε;».(Νίκος Γκαργκάνας, 8/7/2006)
4.Σε μια εποχή, όπου Δεξιά και Σοσιαλιστές έχουνε μπλέξει τους τρυφερούς γλουτούς τους με μοναδικό έπαθλο την ευαρέσκεια των αφεντικών και την αδιαφανή διαχείριση της εξουσίας-η κουτάλα κοινώς, που λένε στα καφενεία...-ο Νικόλαος Γκαργκάνας μας θυμίζει, προφανώς χωρίς να θέλει, την αξία της πολιτικής πάλης για να μην ξαναγυρίσει το ανθρώπινο είδος στα δένδρα.
Έχεις δίκιο πολίτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γκαργκάνας είναι από τα πιο μισητά πρόσωπα της οικονομικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Γκαργκάνας όμως έχει προϊστάμενο.
Και ΕΙΧΕ και ΕΧΕΙ.
Το εκάστοτε υπουργό Οικονομίας.
Και ξέρεις η ευθύνη του προϊσταμένου είναι πολλαπλάσια από την ευθύνη του υφισταμένου.
Ειδικά όταν ο προϊστάμενος έχει ταχθεί (ψηφιστεί) στην υπεράσπιση του λαού (δανειοληπτών).
Το καλύτερο όμως ξέρεις πιο είναι;
Ότι και ο υπουργός Οικονομίας έχει προϊστάμενο.
Τον Πρωθυπουργό!!!
Το κ. Πρωθυπουργό που έχει ταχθεί (ψηφιστεί) στην υπεράσπιση του Ελληνικού λαού από την αυθαιρεσία και την τοκογλυφική συμπεριφορά των τραπεζών.
Και δεν είναι δικαιολογία ότι τον διώχνει(;) τώρα.
Τον ανέχτηκε 4 χρόνια.
Ούτε βέβαια η κυβέρνηση και ειδικά ο Πρωθυπουργός έχουν κάποια πρόθεση να περιορίσουν την ληστεία των τραπεζών.
Την πρόθεσή της την έδειξε όταν πρόσφατα πέρασε ειδική νομοθετική ρύθμιση από την βουλή για να χαρίσει στην ALPHA BANK κάτι δισεκατομμύρια. Όταν ο πολύς κ. Μανόλης διακήρυττε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει αυτή την ληστρική διάταξη. Στο τέλος βέβαια δεν τόλμησε. Υποτάχθηκε στο μεγάλο αφεντικό.
Γι αυτό πολίτη άσε το παραμύθι περί ευθυνών του Γκαργκάνα.
Την ευθύνη φέρει ακέραια ο ίδιος ο κ. Καραμανλής.
Αλλιώς δεν θα τον άφηνε να τελειώσει την θητεία του.
Θα τον είχε στείλει σπίτι του πολύ πιο μπροστά.
Όπως άλλωστε έκανε με την στρατιά των αποπεφθέντων. Από Τσιτουρίδη και κουμπάρους μέχρι Κλαδά - Κουκοδήμο.
Απλά πλέον δεν χρειάζονται οι τραπεζίτες τον Γκαργκάνα.
Γιατί αυτοί κάνουν κουμάντο.
ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
1. Κατά τή γνώμη μου ακατάλληλος απ' όλες τίς απόψεις. Δέν ενέπνεε ούτε μέ τή φάτσα ούτε μέ τίς γνώσεις του. Θύμιζε νεόπλουτο τσομπάνο πού τού δόθηκε θέση πάνω από τίς δυνάμεις του καί δέν αρνήθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Αλλη μιά απόδειξη τού πώς τό ΠΑΣΟΚ εννοούσε τό "κατάλληλος άνθρωπος στήν κατάλληλη θέση".
3. Ελα όμως πού καί η ΝΔ τόν κράτησε (ώς πρόσωπο κοινής αποδοχής? από πολιτική αβρότητα? δέν μπορούσε νά τόν "παραιτήσει"?) , άρα καί αυτή ευθύνεται γιά τά έργα καί τίς ημέρες του.
4. Απορία μου: τίς 55.000 (σύν τά τυχερά) τί τά ήθελε ο άπληστος? Τί νά τά κάνει μ' αυτή τή φάτσα πού έχει?
Ευτυχώς δεν πρόλαβε να ιδιωτικοποίηση την τράπεζα της Ελλάδας,
ΑπάντησηΔιαγραφή@ george-
ΑπάντησηΔιαγραφή.
@ eponιmos
.....
Αγαπητοί φίλοι, έχει θεσμοθετηθεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου εκ μέρους της Βουλής.
Η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να επέμβει στην ΤτΕ , παρά μόνο στην αλλαγή της διοίκησης της (όταν φυσικά λήξει η θητεία της).
Η ΤτΕ ελέγχει την τραπεζική αγορά και σύμφωνα με τους νόμους αυτή είναι η μόνη αρμόδια για επιβολές ποινών στις Τράπεζες.
Και όπως προείπα η διοίκηση της ΤτΕ ελέγχεται και δίδει λόγο στα αρμόδια όργανα Βουλή.
Από την 1/1/2001 η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει ως αναπόσπαστο μέρος του ΕΣΚΤ στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης που χαράσσεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και της συναλλαγματικής πολιτικής.
Φιλικά
politis-gr
Όλα αυτά δυστυχώς τα ξέραμε και το ότι ήταν ο πιο αντιπαθής στην πλειοψηφία των πολιτών γνωστό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λυπηρό είναι ότι αυτά τα άτομα όχι μόνο δεν τιμωρούνται για την ασυδοσία τους παρά την ευθύνη τους όπως λες για την κερδοσκοπία σε βάρος της δραχμής κατά την περίοδο της σύγκλισης,την εξαπάτηση Ελλήνων και Ευρωπαίων με το κρυμμένο δημόσιο χρέος, την ανακατανομή πλούτου με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολεμικής περιόδου, αυτό του χρηματιστηρίου, , την υπόθεση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων...αλλά φεύγουν με τιμές και δόξες!! Αυτό με στενοχωρεί εμένα γιατί αν εγώ με αμέλειά μου ζημίωνα το ελληνικό δημόσιο και τους έλληνες πολίτες σίγουρα θα είχα διαφορετική τύχη, όπως και ο καθένας μας. Αυτοί γιατί να μη λογοδοτούν για την αλαζονία τους, έστω και εξ αμελείας και να υποχρεώνονται να αποκαθιστούν τη ζημιά από την περιουσία τους που όλοι φανταζόμαστε πως γίνεται!!
Γι΄ αυτό εγώ δεν ικανοποιούμαι επειδή απλά αντικαταστάθηκε! Δεν μου αρκεί αυτό!!
Υ.Γ. Σου έχω μία έκπληξη! Πέρνα μια βόλτα να δεις :))
Καλό σου βράδυ φίλε μου.
Μάλλον δεν διαβάζετε εφημερίδες .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κύριος αυτός ενώ ειναι ακόμη διοικητής της ΤτΕ , με δική του απόφαση και ψήφο
προσέφερε στον εαυτό του τα ισόβια προνόμια του επίτιμου διοικητή…
Ούτε το τάκτ ή την ευγένεια δεν είχε να περιμένει ώστε την απόφαση να την πάρει
ο νέος διοικητής . Εμ βέβαια γατζωμένος τόσα χρόνια στο δημόσιο απέκτησε και την νοοτροπία
Τα προνόμια απο την απόφαση αυτή , πολυτελές αυτοκίνητο με οδηγό, σωματοφύλακα,
γραμματέα, γραφείο εντός ΤτΕ και μηνιαία αποζημίωση .
Συνολον περίπου 20.000 ευρώ μηνιαίως.
Αυτός που ωρυόταν για περικοπές μισθών στούς χαμηλόμισθους και τούς
συνταξιούχους .
Που'σαι Ρέλλο με τούς καφέδες και τα γιαούρτια.
Ahab
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα την γνώμη μου το αμέσως προηγούμενο σχόλιο απο το δικό μου είναι απαράδεκτο και θα έπρεπε να αφαιρεθεί...
Τι πήγες και θυμήθηκες…γίνονται τέτοιες συγκρίσεις ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΞενοφώντας Ζολώτας……αξέχαστο ήθος …Μακάρι η οικουμενική να κρατούσε πολλά χρόνια και όχι κάτι μήνες. Αξιομνημόνευτο που χρησιμοποιούσε το αεροπλάνο της γραμμής για το εξωτερικό και όχι το πρωθυπουργικό αν θυμάμαι καλά.
OΛOI ΞEPAN TI EKANE O ΓKAPΓKANAΣ KAI ΠOION EΞYΠHPETOYΣAN OI ΠPAΞEIΣ &OI KATA KAIPOYΣ ΔHΛΩΣEIΣ TOY.TO ΠPAΓMATIKO ΣKANΔAΛO EINAI ΓIATI ΠAPEMEINE TOΣA XPONIA ΣTHN TtE?YΠHPXAN ΠAPAΠANΩ AΠO APKETA ΣTOIXEIA ΓIA NA EΞANAΓKAΣTEI ΣE ΠAPAITHΣH.G AΠO CT
ΑπάντησηΔιαγραφή