H πολιτική ιδιότητα μπορεί να είναι άσχετη με τον δείκτη ευφυΐας;
Χρησιμοποιώντας μια παράφραση του Χ.Γιανναρα θα προσπαθήσουμε να το εξετάσουμε.Ερώτημα καθαρά θεωρητικό και οποιοσδήποτε συνειρμός που συνδέει το ερώτημα με πρόσωπα του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίος. Λογικά για να φτάσει ένας απλός πολίτης στην εξέχουσα ιδιότητα του πολιτικού θα πρέπει να περάσει από καίριες δοκιμασίες.
Θα πρέπει καταρχάς να τον εκτιμήσει ο στενός πολιτικοκοινωνικός κύκλος του , να τον αποδεχτούν θετικά οι ομότεχνοί του , να διακριθεί σε συνέδρια κομματικά και….. φυσικά να κερδίσει την ψήφο του λαού.
Μπορεί όμως να συμβούν όλα αυτά, συμπωματικά ή …από άλλους παράγοντες και μόνο, σε κάποιον με περιορισμένη ευφυΐα και φυσικά ….. ατάλαντο;
Για να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το ερώτημα μας, θα πρέπει να εξετάσουμε τον πολιτικό με ματιά παρατηρητή και έξω από οποιαδήποτε πολιτική , ιδεολογική ή κομματική επιρροή.
Ας τον εξετάσουμε λοιπόν .
Καταρχάς έχουμε τον πολιτικό τύπο του…. ρήτορα, του οποίου το χάρισμα παγιδεύει τον φορέα του στην ψευδαισθητική αυτάρκεια της ωραιολογίας.
Χαϊδεύει…. αυτιά , λέει αυτά τα οποία θέλει να ακούσει ο πολίτης ,κάνει πειστικό το ψευδολόγημα, δίνει την εντύπωση ότι απαντάει σε ερωτήματα ενώ στην ουσία απλώς τα παρακάμπτει με επιδεξιότητα.
Όσο εύκολα παραπλανά τον πολίτη, άλλο τόσο εύκολα διολισθαίνει σε φασιστική συμπεριφορά.
Στην αγόρευση του είναι καταιγιστικός ,στερώντας σκόπιμα από τον συνομιλητή του κάθε δυνατότητα απάντησης, ένστασης, ή διαμαρτυρίας.
Σίγουρα σε αυτόν τον τύπο του πολιτικού, το μόνο..... που δεν του λείπει είναι η ..ευφυΐα
Ο σχετικός δείκτης είναι σε τέτοιο βαθμό υψηλός , όσο και ο βαθμός ….επικινδυνότητας του για το κοινωνικό σύνολο.
Ο αντι-ρήτορας πολιτικός από την άλλη πλευρά ,δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που εκφράζεται προσεκτικά διαλέγοντας με μεγάλη σκεπτικότητα τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει , προσπαθεί να κυριολεκτεί, να πείθει με τα επιχειρήματα του και τη λιτότητα των λεγομένων του.
Μεταγγίζει δια μέσου του λόγου του ,την άνεση να τον εμπιστευθείς, εμπνέει μια σιγουριά, τον νιώθεις ειλικρινή και αξιόπιστο.
Σίγουρα η πραγμάτωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς χρειάζεται υψηλό δείκτη ευφυΐας.
Από τον αντι-ρήτορα διαφέρει ριζικά ο απλώς….ατάλαντος πολιτικός.
Στην εικόνα του κυριαρχεί η αδεξιότητα και η αμηχανία. Την ομιλία του την διακρίνει μια συχνότητα σε… σαρδάμ και εκφραστικά λάθη.
Είναι φανερά ανασφαλής και τα χάνει μπροστά σε ανθρώπους έστω και ελάχιστα ευφυείς ή κάτω από συνθήκες αυξημένης πίεσης.
Κύριο χαρακτηριστικό της ανασφάλειας του το ότι παντού …..βλέπει εχθρούς και είναι ικανός ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν τέτοιοι ,…..να τους κατασκευάσει μέσα από την ……αρρωστημένη φαντασία του.
Άλλα τον ρωτούν και ….. άλλα απαντάει, προσπαθεί μέσα από «μπροσούρες» -που του έχουν ετοιμάσει άλλοι, -να εκφέρει απόψεις και τις επισείει ως απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν του ετέθησαν, αλλά …..θα ήθελε αυτά να του είχαν τεθεί.
Συχνά μέσα από το ιδιότυπο δικό του πρίσμα της …προοδευτικότητας και της αυτοβεβαίωσης του πολιτικού του «εγώ», εκφέρει απόψεις που ως …Ερινύες τον κυνηγούν για όλο τον πολιτικό του βίο.
Συμπερασματικά είναι ο τύπος του πολιτικού, που με χαρά τον θέλουν απέναντι τους , οι άλλοι δύο προαναφερόμενοι πολιτικοί τύποι.
Σίγουρα θα συμφωνήσουμε όλοι ,ότι αυτό το είδος του πολιτικού είναι απλά ..…περιορισμένης ευφυΐας.
Αφού αναλύσαμε τους πιθανούς πολιτικούς τύπους καλείτε ο καθένας μας να βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα ως προς την ερώτηση:
«H πολιτική ιδιότητα μπορεί να είναι άσχετη με τον δείκτη ευφυΐας;»
Εάν κρίνουμε από την σημερινή κατάσταση του πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα ,αλλά και στο εξωτερικό , .....καμία σχέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αναγραφόμενη ΙΣΟΤΗΤΑ δεν μπορεί να ευσταθεί.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ....ανέκδοτο της τελευταίας δεκαετίας, ο κ . Τζόρτζ Μπούς ο νεώτερος.
Από την στιγμή που πολιτικός βάζει το ....δάκτυλο στην αλυσίδα του ποδηλάτου εν κινήσει (ΓΑΠ), μάλλον οδηγούμαστε στο συμπέρασμά ότι η πολιτική ιδιότητα και η ευφυΐα δεν πάνε ...παρέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήο Κωστάκης ο δεινός ρήτορας, αποδείχτηκε υπερτιμημένη φούσκα ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ.Οταν τον εγκαταλείψουν οι νταβατζήδες που τους έχει δώσει τα πάντα ,ο θόρυβος που θα κάνει η πτώση του θα είναι τεράστιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι γεγονος, οτι κι εγω, που δεν τον ψηφισα τον κωστακη,ειχα εντυπωσιασθει απο το λεγειν του και πιστεψα, οτι οσο ναναι, ολο και κατι θα κανει για να σταματησει η κατρακυλα στην οποια μας πηγαινε πασιφανως το Πασοκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως, εκανα λαθος κι εγω.Αλλα τουλαχιστον, δεν ειμαι κοψοχερης.
Παραδείγματα περί πολιτικών απο την Ελληνική πολιτική πλατφόρμα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΡήτορας= Ανδρέας Παπανρέου-Λαοπλάνος
Αντι-Ρήτορας= Κωστής Στεφανόπουλος και Λεωνίδας Κύρκος-.........
Ατάλαντος,Χαμηλού ΙQ= Γιώργος Παπανδρέου(ΓΑΠ)ο νεότερος.
Pρος ανώνυμο 6.50 και Theodore
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρετε αρχίζω και αμφιβάλω για τα Ελληνικά μου!
Αυτά καταλάβατε εσείς από το άρθρο;
Την παραίνεση του politis-gr να εξετάσουμε τον πολιτικό με ματιά παρατηρητή και έξω από οποιαδήποτε πολιτική , ιδεολογική ή κομματική επιρροή, την .....προσπεράσατε; Δεν σας ακούμπησε καθόλου;
Την ερώτηση γύρω από την οποία έχει "κτιστεί" το άρθρο δεν την κατανοήσατε;
Αυτή είναι μια και μοναδική:«H πολιτική ιδιότητα μπορεί να είναι άσχετη με τον δείκτη ευφυΐας;»
Με απλά λόγια ...Πασαλιμανιώτικα, ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολιτικοί με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης και από τους οποίους εξαρτάται το μέλλον μας;;;;;;;;;
EΞYΠNOI,BΛAKEΣ,APΓYPΩNOITOI,AΠATEΩNEΣ,BPAΔYΓΛΩΣΣOI,ΠAPΛAΠIΠEΣ,ΠPOΔOTEΣ,AΦOBOI,ΔEIΛOI &OΛOI OI METAΞY AYTΩN ΣYNΔIAΣMOI YΠAPXOYN ΣE OΛA TA EΠAΓΓEΛMATA.TO EIΔOΣ TΩN ΠOΛITIKΩN ΠOY EΠIBIΩNOYN EΞAPTATAI AΠTO IQ TΩN ΨHΦOΦΩPΩN KAI OXI TO ΔIKO TOYΣ.AN EIΣAI BΛAΞ ΠAIPNEIΣ OTI ΣOY AΞIZEI,AN OXI EIΣAI ΣKANΔINAYOΣ,AYΣTPAΛOΣ K.A. G AΠO CT
ΑπάντησηΔιαγραφήΞερεις κι εγω πασσαλιμανιωτης μεγαλωσα και μαλιστα τοτε, που αυτο, κατι ελεγε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω θα σου βαλω το εξης διλημμα.
Τι ειναι καλυτερο. Ενας εξυπνος μεν, αλλα απληστος και αρπαξ, η μετριου IQ πλην τιμιος;
Οχι οτι πρεπει ντε και καλα, να μπαινει παντα αυτο το διλημμα, αλλα αν μπει, τι απανταμε;
Καμιά σχέση μάλλον
ΑπάντησηΔιαγραφήO nik79 έχει πιάσει το νόημα.Η οικογένεια παπανδρέου είναι η πλέον κατάλληλη μετά από ένα καλό φιλτράρισμα του άρθρου!Κάνω λάθος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να πω πάντως,η φωτογραφική αρθρογραφία είναι χαρακτηριστικό σου politi-gr και την γουστάρω πολύ.Δεν έχεις κομμάτια εδώ που τα καταλαβαίνεις με τη μια.Έχουν ζουμί τα άρθρα σου και είναι ο λόγος που σε διαβάζω.
Δυστυχώς πάντα τέτοιοι θα μας εξουσιάζουν politi-gr. Αν και η δική μου άποψη είναι ότι οι πολίτες ψηφίζουν αυτόν που δεν ξέρουν καλά, αυτόν που έχει φτιάξει ένα προφίλ γνωστό (πολλά λεφτά), αλλά δεν τον ξέρουν προσωπικά. Συνήθως οι πολίτες όταν γνωρίζουν προσωπικά έναν πολιτικό, την επόμενη φορά δεν τον ξαναψηφίζουν.. τις περισσότερες φορές ο λόγος δεν είναι πολιτικός, αλλά ατομικός.., έχει να κάνει με το κατά πόσο "ολοκληρώθηκε" η αμφίπλευρη πελατειακή τους σχέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς είμαστε στο «ελλαδισταν δημοκρατία «και ξέρουμε όπως οι παππούδες μας έτσι και τα εγγόνια μου θα έχουμε Παπακωνσταντίνου ,παπατζή, Καραμανλή, Μητσοτάκη κλπ κλπ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα στο Αμερική μας μάρανε με τον juniors
afora ena proigoymenv 2.4.pou mou ksefige (otan prospathw na kanis pola den ta prolabenis)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε φτωχός ούτε βλάκας είσαι φίλε απλά πολίτης είσαι και φαίνεσαι
Πολλή ωραία ερώτηση πολίτη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς η απάντηση όμως κινείται σε πλαίσια βραχυπρόθεσμα .
Και εξηγούμαι :
Στη πολιτική της διαχείρισης (και όχι των ιδεών) η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών , δημάρχων κτλ κτλ γίνεται βάση των ρευστών συνθηκών στην αρχή κάθε τετραετίας . Εννοώ πως όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξει ο εκάστοτε αρχηγός ποιούς θα προωθήσει σε πολιτικές ιδιότητες θα μετρήσει την δημοτικότητα τους κυρίως και όχι την αξία τους διότι η αξία θα μετρήσει για πολύ λίγα πόστα . Η δημοτικότητα τώρα όσον αφορά την Ελλάδα είναι , ας το πούμε ευγενικά , ανέκδοτο . Διότι βασίζεται σε στοιχεία καθόλου σχετικά με την αξία ενός ανθρώπου .
Προσοχή έλλειψη αξίας δεν σημαίνει απαραιτήτως και έλλειψη νοημοσύνης .
Οπότε η απάντηση μου στην ερώτηση είναι ότι σαφώς και υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε έξυπνους και χαζούς (δεν είναι χαζοί οι αρχηγοί και τα επιτελεία τους στο ποιούς επιλέγουν). Και σαφώς μπορεί οι "πολιτικοί" να είναι άσχετοι με τον δείκτη ευφυίας (λόγω επιλογής όμως) . Δεν μπορεί επουδενί όμως η "πολιτική" να είναι άσχετη με τον δείκτη ευφυίας . . .
Δυστυχώς πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αξίες και όχι για δείκτες ευφυίας .
Κάποτε ίσως οι πολιτικοί είχαν συνήθως πάνω του μετρίου δείκτη εφυϊας. Σήμερα νομίζω ότι δεν ισχύει αυτό. Οι συγκυρίες και η οικογενειοκρατία μπορεί να κάνουν και τον πιο ατάλαντο και πιθανόν βλάκα γόνο, στέλεχος πολιτικό!! Άλλωστε σωστά λες, ο ρήτορας συνήθως είναι και εφυής, όμως ο αντιρήτορας δεν σημαίνει πάντα ότι δεν είναι εφυής!! Και σίγουρα αυτός διαφέρει από τον απλά ατάλαντο όπως λες στο να αρθρώσει το δικό του λόγο, ο οποίος μάλλον δεν είναι εφυής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πολύ σωστά τα λες!
Καλό μεσημέρι.
@ marianaonice
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου φίλη νομίζω ότι κάνεις λάθος .
Τονίζω ότι ο ρήτορας είναι ευφυής και το ίδιο ο αντι-ρήτορας .
Συγκεκριμένα λέω:"Σίγουρα η πραγμάτωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς χρειάζεται υψηλό δείκτη ευφυΐας."
Προς θεού!
Τον μόνο σωστό από τους 3 τύπους και θα τον έβγαζα ...μη ευφυή;;;;;
Ναι έχεις δίκιο. Δεν το κατάλαβα. Συμφωνούμε επομένως...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήO Douglas Adams το είχε γράψει κάπως έτσι:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το θεμελειώδες πρόβλημα της διακυβέρνησης είναι ότι οι άνθρωποι που είναι κατάλληλοι να κυβερνήσουν δεν θέλουν, ενώ αυτοί που θέλουν είναι οι πλέον ακατάλληλοι."
Πάντως εκτός από τις φωτογραφίες του Κωστάκη και του Γιωργάκη, δεν μπορώ να διακρίνω την άλλη, μάλλον είναι ακόμη πολύ νωρίς.
Καμμία σχέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπερδεύεις τον "πολιτικάντη", με τον πολιτικοποιημένο.
Η πολιτική δεν παράγεται από ευφυείς, το πρόβλημα της πολιτικής δεν είναι ότι μας λείπει ένας Αινστάιν, αλλά ότι μας λείπουν οι πολιτικοποιημένοι.
Ανθρωποι σαν τον Γιανναρά, για παράδειγμα, που έχουν υποτίθεται την απαραίτητη ευφυία, αλλά και σαν εσάς που "κρίνετε" με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι είστε τουλάχιστον κάπου μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου, απλά είστε θύματα, μιας σύνθετης διαδικασίας μαύρης προπαγάνδας, που σας χαιδεύει και ταυτόχρονα σας καθιστά ανίκανους να βρείτε δρόμους και τρόπους να ξεφύγεται από τον έλεγχό της.
Αν ήταν θέμα ευφυίας, όλοι σας θα ήσασταν τουλάχιστον υπουργοί, αν όχι πρωθυπουργοί. Με την ευφυία σας τα παίζετε στα δάκτυλα τα πολιτικά ζητήματα.
Συγνώμη για την ειρωνεία, αλλά νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να συνέλθετε.
ΠΡΟΣ Xoriatis
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπα βρε φίλε που πήρες φόρα.
Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας στα σχόλια λέει την άποψη του.
Μην επιβεβαιώνεις το ...Δώσε θάρρος στον Χωριάτη να σ`ανέβει στο κρεβάτι!
Χαλαρά, πρέπει να ακουστούν ΟΛΟΙ!!!
Και προ θεού μακριά από ειρωνείες .
Πολίτη Χρόνια Πολλά , έλειπα βλέπεις και δεν μπόρεσα να σου ευχηθώ τις προηγούμενες ημέρες!
Μπά, ώστε πήρα πολύ φόρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ τί είσαι; Το φρένο;
Τέτοια Δημοκρατία έχουμε;
Ξαναλέω, ότι η αμπελοφιλοσοφία, που διακρίνει το άρθρο, ακριβώς επειδή μόνο από πονηρά κίνητρα αναρτήθηκε, μόνο η ειρωνεία της αξίζει.
Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας δεν ενδιαφερεται για την τύχη της ευφυίας και της πολιτικής, αλλά να βρεί έναν τρόπο για να δόσει τροφή στην ίδια "προπαγανδιστική" σχολή, που έχει κεντρικό θέμα την ευφυία του ΓΑΠ.
Περσινά ξινά σταφύλια, ανυπόφορων εθνικιστών, που δεν έχουν και το θάρρος να πούνε ότι δεν τον γουστάρουνε γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο. Θα συνηθίσετε όμως σύντομα στην ανατροπή και αυτού σας του στερεοτύπου.
Ο άλλος πάραπάνω, συμπεραίνει για την ευφθία, από το ότι πήγε να διορθώσει την αλυσίδα με το χέρι.
Προφανώς ο ίδιος, δεν έχει κάνει ποτέ λάθος.
Με μαθηματική ακρίβεια πιστεύω ότι είναι δισεκατομυριούχος, αφού κάθε κίνησή του είναι ευφυέστατη και έτσι στην ζωή του κάθε μέρα βελτιώνει την θέση του. Θα έχει οπωσδήποτε εκμεταλευτεί τις δυνατότητες που του δίνει το χρηματιστήριο και η αγορά, στο έπακρο. Θα είναι σίγουρα ένας εκολαπτόμενος Μπάφετ.
Και μετά ξυπνήσατε.
Είναι άσχετη εντελώς και ...Δυστηχώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν σκεφτούμε ότι κάποιοι από τους πολιτικούς μας, είναι αποδεδειγμένα με δείκτη ευφυίας κάτω του μετρίου, και ΔΥΣΤΗΧΩΣ από τις θέσεις τους επηρεάζουν άμεσα την τύχη μας και το μέλλον των παιδιών μας ...τότε είναι μια ευκαιρία να ....ξυπνήσουμε!
Οχι φίλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα έχει όνομα.
Λέγεται "δικαιολογίες για να μην έχουν ενοχές, διάφοροι εθνικιστές της δημοκρατικής παράταξης", που μαζί με την Κανέλη και τον Ζουράρη συμπαρίστανται στην δεξιά, επειδή δήθεν τους φταίει η "ανεπάρκεια του ΓΑΠ".
Αλλού όμως αυτά...δεν ξεγελάνε κανέναν.
Καλύτερα μειωμένης ευφυίας, παρά προδότες.
Φίλε Χωριάτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι μπερδεύεις την λέξη Εθνιστής με την λέξη Εθνικιστής.
Άνοιξε το λεξικό σου.
Φιλικά το λέω ειλικρινά.
Δεν γίνεται φίλε μου να μπερδέψω, μια υπαρκτή λέξη, όπως ο εθνικιστής, με μια ανύπαρκτη λέξη όπως ο εθνιστής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμμία εγκυκλοπαίδεια δεν έχει τέτοιο λήμα.
Και έχω ψάξει τις περισσότερες.
Επειδή όμως , άνθρωποι είμαστε και μπορεί να κάνουμε και λάθη, παρέπεμψλέ με εσύ σε κάποια, για να δώ τι γράφει και γιατί το γράφει;
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη "εύρημα ενοχής" των εθνικιστών που τοποθετούν τον εαυτό τους στην δημοκρατική παράταξη και θέλουν να διαφοροποιηθούν έτσι από τους εθνικιστές φασίτες.
Δεν νομίζω ότι έχουν διαφορές.
Μπαμπινιώτης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕθνισμός= Φιλοπατρία, Πατριωτισμός
Εθνικισμός=Ακραίος Πατριωτισμός με επεκτατικές βλέψεις εναντίον άλλου κράτους.
Τρίχες του Μπαμπινιώτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό που και ως πού, προκύπτουν, οι ερμηνείες που βάζει;
Αυτά είναι ιδεολογικές ερμηνείες, δεν είναι γλωσολογικές.
Εγκυκλοπαίδεια σημαίνει ότι ο τάδε και ο δείνα είπε αυτό και εκείνο.
Εδώ το μόνο που έχουμε είναι την δική του "εφεύρεση".
Ας μας δόσει έστω ένα όνομα πρίν απ'αυτόν που έκανε χρήση των διακρίσεων.
Χωριάτη συμφωνώ μαζί σου μόνο στο ότι στόχος είναι ο ΓΑΠ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά για πες μου ειληκρινά τον αδικούν ; υπάρχει καμιά σύγκριση με τον πατέρα του . Μπορείς να μου πείς μία ναι μόνο μία προσωπική του επιλογή που να ΜΗΝ είναι γκάφα ολκής. Τη θέση για το σχέδιο Ανάν τη θέση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την επανάληψη της μπαρούφας του Μητσοτάκη για άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος η Καραχασάν. Βρες εσύ μία που να μην είναι πατάτα.Δεν νομίζω ότι τον αδικούν. Οχι ότι ο άλλος ο μπου... (βάλε ότι θες )είναι πιο έξυπνος !!! αλλά διασώζεται γιατί ΑΚΟΥΕΙ . Και οι δύο αν δεν είχαν αυτό το επώνυμο ο ένας θα είχει ένα μανάβικο και ο άλλος ένα περίπτερο και δεν μπορώ να πω για πόσο καιρό θα το διατηρούσαν . Τώρα γιατί επιβιώνουν ; μάλλον αυτοί μας αξίζουν όχι καλύτεροι.
Μα εδω ειναι και η διαφορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτος που ακουει, εχει υψηλοτερο IQ .Παντα.
Ο βλαξ, επιμενει.
Ιωνάθαν, ευθέως θα σου απαντήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ανδρέας σήμερα, δεν θα είχε καμμία τύχη απέναντι στον ΓΑΠ, όπως το 80 ο ΓΑΠ δεν είχε καμμία τύχη απέναντι στον Ανδρέα.
Το θέμα βρίσκεται στην ικανότητα να βλέπει κανείς σε ποιό πλαίσιο καλείται να κάνει πολιτική.
Ο Ανδρέας για παράδειγμα μπορούσε να αποφασίσει να διπλασιασθούν τα μεροκάμματα και οι βιομήχανοι, να πειθαρχήσουν. Οσοι δεν συμφώνησαν και χρεωκόπησαν είχε την δυνατότητα να "αγοράσει το κράτος , να εθνικοποιήσει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις", φορτώνοντας βέβαια με χρέη το δημόσιο, αλλά στο τέλος αυτό το σύστημα, λειτούργησε θετικά.
Αν έκανε σήμερα κάτι αντίστοιχο ο ΓΑΠ, απλά θα φεύγαν όλες οι επιχειρήσεις στο Βαλκάνια.
Ετσι χρειάζεται, για να το πετύχει αυτό, να "αγοράσει το κράτος, την μισθολογική αδυναμία των επιχειρήσεων, με πολιτικές κοινωνικού κράτους", δηλαδή να ενισχύσει τους μισθούς, είτε με επιδόματα΄στους ίδιους, είτε με επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, είτε με μετασχηματισμό της οικονομίας σε οικονομία απασχόλησης μορφωμένων εργαζομένων, ώστε να έχουν συγκρητικά πλεονεκτήματα, έναντι των βαλκανίων εργαζομένων.
Ο ένας δρο΄τσε σε "κλειστό οικονομικό σύστημα" το έθνος-κράτος και ο άλλος είναι υποχρεωμένος να δράσει στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Ο Ανδρέας έδρασε στο "τέλος εποχής του κράτους-έθνους" και γι'αυτό μπορούσε να κελαηδάει, ενώ ο άλλος στην "αρχή εποχής της παγκοσμιοποίησης", γι'αυτό και ο μεταβατικός-εποχών Σημίτης και αυτός, τραυλίζουν, όπως και όποιος επιχειρήσει να κάνει πολιτική στα νέα πλαίσια.
Το πρόβλημα δεν το έχει ο ΓΑΠ, αλλά εμείς που έχουμε μείνει σε προηγούμενη εποχή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα στην Κύπρο, εφαρμόζεται η λογική του Σχεδίου Ανάν, οι πάντες έχουν ξεχάσει τον Παπαδόπουλο, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα της NOVERMA και όμως εσύ νομίζεις ότι είχε άδικο.
Στην Αμερική γίνεται συζήτηση στις πλέον έγκριτες εφημερίδες, για το αν οι ΗΠΑ, μετατρέπονται σε μέλος της ΕΕ και σύ νομίζεις ότι ακόμη οι ΗΠΑ είναι ο κυρίαρχος της παγκοσμιοποίησης.
Τώρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νομίζω, ότι δεν είχε δίκιο και μάλλον θάπρεπε να πεί με κάποιον τρόπο, ότι δεν θέλει αυτά τα πανεπιστήμια που έχουμε, που στην πραγματικότητα έχουν γίνει χώροι ιδιωτικής εξυπηρέτησης της συντεχνίας των καθηγητών και πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξαναγίνουν δημόσια.
Προσωπικά, μου είναι συμπαθής επειδή έχει την αντοχή να πάει κόντρα σ'όλη την βλακεία που μας τριγυρίζει, μια γενιά που νομίζουμε ότι είμαστε εξπέρ στην π[ολιτική, επειδή περάσαμε από τις οργαώσεις της αριστεράς, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε χειρότεροι από τους απολίτικους, επειδή είμαστε θλιβερά ημιμαθείς.