Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Άνοιξε και εσύ μια offshore……Μπορείς !

Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη ψάχνουν τρόπους να ελέγξουν την «αιμορραγία» από τη φυγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους, μικρά… Λιχτενστάιν έχουν στήσει στην Αθήνα οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες!

Εθνική και Alpha Bank ,μέσα από τα site τους διαφημίζουν την προσφορά υπηρεσιών… φοροδιαφυγής .

Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι μεγάλες ελληνικές τράπεζες προσέφεραν υπηρεσίες private banking, για να διευκολύνουν στη… μετανάστευση κεφαλαίων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Επί χρόνια αποτελούσε “κοινό μυστικό” για τους παροικούντες την …Εκάλη .

Το τωρινό όμως γεγονός και το θράσος των δύο αυτών τραπεζών ξεπερνά κάθε έννοια περί κράτους δικαίου.

Στην συνεχή προσπάθεια τους για την διαχείριση όλο και μεγαλύτερου αριθμού κεφαλαίων, υπερέβησαν τα εσκαμμένα και από τους 50-60 …μεγαλοκαρχαρίες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα, αποφάσισαν να στραφούν -φανερά πλέον- και στους 100.000 μικροκαρχαρίες .

Οι θρασύτατες αυτές υπηρεσίες δεν απευθύνονται τώρα σε….. Κροίσους ιδιοκτήτες νησιών, αλλά επιδιώκουν ανοικτά να «προσηλυτίσουν» ευρύτερα στρώματα εύπορων καταθετών.

Έτσι …..διαφημίζουν…ότι με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κάνουν ''booking'' στο εξωτερικό και εξυπηρέτηση ,είτε από την Ελλάδα είτε απ' ευθείας από το εξωτερικό και τα ελάχιστα όρια κεφαλαίων που απαιτούνται είναι αρκετά ……χαμηλά.: 300.000 ευρώ στην Alpha Bank και 400.000 στην Εθνική.

Η Alpha Bank ( εδώ ) διαφημίζει «πλήρη σειρά offshore τραπεζικών υπηρεσιών» μέσω της Alpha Bank Jersey Limited, θυγατρικής τράπεζας, , με έδρα το νησί του Jersey.

Η δε Εθνική (εδώ) υπερηφανεύεται για το ότι : «Το International Private Banking με έδρα το Λονδίνο και βραχίονα για τις υπεράκτιες εργασίες το Guernsey στα Channel Islands, σας προσφέρει υπηρεσίες Private Banking διεθνούς εμβέλειας».

Στην πράξη δηλαδή , τα κεφάλαια που μεταφέρουν οι δύο τράπεζες από την Ελλάδα στα νησιά Jersey και Guernsey, χαίρουν πλήρους προστασίας από φορολογικούς ελέγχους των ελληνικών αρχών, ενώ εξασφαλίζουν και την αποφυγή αρκετών φόρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η θρασύτατη αυτή ενέργεια των δύο τραπεζών μην νομίζεται ότι απλώς παραπέμπει μέσω των sites σε κάποια τηλέφωνα ή διευθύνσεις στα νησιά Jersey και Guernsey.

Παραπέμπει σε… ελληνικότατες διευθύνσεις και τηλέφωνα που ανήκουν στο επίσημο δίκτυό τους στην Αθήνα.

Μερικά «κλικ» στα sites των δύο τραπεζών και ο απλός εύπορος Έλληνας καταθέτης μετατρέπεται σε….. “Κροίσο ιδιοκτήτη νησιού” και ανοίγει τις …πύλες του (φορολογικού) παραδείσου.

Τον ….Άγιο Πέτρο στην υποδοχή , τον αντικαταστεί κουστουμαρισμένος manager των δύο αυτών τραπεζών.

Το θέμα των φορολογικών παραδείσων υποσκάπτει συνολικότερα την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας και βέβαια, το κάνει ακόμα πιο άδικο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει τα ……αντίμετρα της .

Θα μπορούσε π.χ να συνδυάσει τα μέτρα που έχουν λάβει η Βρετανία και οι ΗΠΑ και όλοι οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ακόμη και τους ανώνυμους (αριθμημένους) λογαριασμούς τους στις φορολογικές τους δηλώσεις και να αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις αν δεν το πράξουν.

Κυρώσεις –πρόστιμα που φθάνουν στην Βρετανία και το 30% των κεφαλαίων τους.

Αλλιώς θα επαληθευτούν οι ….χιουμορίστες (?) manager των ανωτέρω τραπεζών, όταν με ….κλείσιμο του ματιού αναφέρουν ότι …….μόνο οι φτωχοί και οι… βλάκες θα κληθούν τελικά να πληρώσουν φόρο.

Και δυστυχώς εγώ είμαι ένας από αυτούς ! Και φτωχός και ..βλάκας. !


15 σχόλια:

  1. Δεν αναφέρεσαι απ`ότι καταλαβαίνω σε εταιρείες, αλλά σε φυσικά πρόσωπα.
    Γιατί άμα πιάσουμε τα επίσημα εταιρικά πρακτικά των διαφόρων ανά την Ελλάδα εταιρειών , τότε .....θα αρχίσουμε να ψάχνουμε σε ποια ....ΔΕΝ υπάρχει ως εταίρος offshore!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου επιτρέπετε να δημοσιεύσω σε μία από τις στήλες μου στο Ram, ένα απόσπασμα της ανάρτησης με αναφορά πηγής;

    [Καλό μήνα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού "εκπαιδεύσανε" τον κόσμο με τις "διευκολύνσεις" τους να ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει, και τα κατάφεραν μια χαρά να αλλάξουν βαθιά ριζωμένα έθιμα, ήθη και συνήθειες (οι Έλληνες παραδοσιακά φοβούνταν τον δανεισμό και αποταμίευαν ακόμα και με στερήσεις), τώρα τους εκπαιδεύει και στην ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ...

    Θέλεις να σου πω κάτι, φτωχοί και βλάκες μπορεί να νοιώθουν πολλοί όταν ακούνε από διάφορους φίλους, συνεργάτες, γείτονες, να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους και να το παίζουν "ανώτεροι" και "ξύπνιοι", αλλά.... έχω την αίσθηση ότι αυτές οι τακτικές έχουν "κοντά ποδάρια".... μην τους δεις όλους να την "πατάνε" από την μιά στιγμή στην άλλη... όπως την εποχή του χρηματιστηρίου.....
    (μέτρα θα παρθούν οσονούπω...)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα αμερικανακια γραφουν..

    A Trojan horse for Russia?On the energy field, this might already be happening..A few days ago, Russia, Bulgaria and Greece (what a surprise..) signed a pipeline-agreement that basically blows up the recent efforts of the EU to get a strategy implemented that will reduce its dependency on Russia


    and Greece (what a surprise..)
    πωπωπω χολη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΙΛΕ ΠΟΛΙΤΗ
    ΠΟΛΥ ΜΑΓΑΛΟ ΘΕΜΑ... ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑΤΟ ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΕΙ...
    ΚΥΠΡΟΣ...ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 10%
    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.......10%
    ΡΟΥΜΑΝΙΑ.....12%
    ΣΚΟΠΙΑ..ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΣΕΛΙΔΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ...
    ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ..7 ΗΜΕΡΕΣ
    ΚΛΠ ΚΛΠ
    ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΦΑΙΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ??
    ΦΙΛΙΚΑ
    WILD
    PS 200 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΜΑΝΑΤΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΟΣΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΕΦΕΥΓΕ 8+00 ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ 24+00 ΑΡΧΙΖΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ!!!! ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ.. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κατασταση με τις τραπεζες αρχιζει να ξεφευγει...και η μαλακια ειναι οτι κανενας δεν αντιδρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με 4.000 Ευρώ, ακόμη και με 1.000 μπορείς να ανοίξεις μια off-shore εταιρεία. Υπάρχουν πολλοί φορολογικοί παράδεισοι που δεν ελέγχονται από τον ΟΟΣΑ.

    Πηγαίνετε σε γνωστά δικηγορικά γραφεία και θα σας κάνουν τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εαν μπορουσα και εαν ειχα τα χρηματα θα εκανα το ιδιο.Σε ολο τον κοσμο οι κυβερνησεις και οι φορολογικες αρχες προσπαθουν να εχουν ολο και πιο χαμηλους φορολογικους συντελεστες.Στις ΗΠΑ και στην Αγγλια μπορει να ειναι εξαιρετικα αυστηροι αλλα και οι φορολογικοι συντελεστες ειναι χαμηλοτεροι,αλλα και τα χρηματα σου βλεπεις να πιανουν τοπο.Στις γυρω χωρες(Κυπρος,Μαλτα,Βουλγαρια,κτλ)οι συντελεστες εχουν πιασει πατο.10-16%.
    Οσον αφορα τις Ελληνικες τραπεζες καλο θα ηταν να μην ξεχναμε οτι ειναι επιχειρησεις που προσπαθουν να παρουν πελατες απο αλλους που ετσι κι αλλιως προσφερουν ηδη παρομοιες υπηρεσιες ακομα και μεσω των υποκαταστηματων τους στην Ελλαδα(BNP Pariba,HSBC etc).
    Ας ειμαστε ρεαλιστες.Το παιχνιδι παιζεται εδω και καιρο με αυτους τους ορους και με τους ιδιους ορους θα συνεχισει να παιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επέστρεψα!!
    .
    ....@@....
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους σας.
    Ζητώ συγνώμη για το καθυστερημένο της ευχής,αλλά έλειπα εκτός Ελλάδος για επαγγελματικές ..υποχρεώσεις!
    Το μόνο που μου επέτρεπε ο πιεσμένος χρόνος μου,ήταν να postαρω καθημερινά χωρίς να έχω την επιλογή να παρακολουθώ τα σχόλια σας.
    ..
    @ Diva..
    Βεβαίως και μπορείς!
    .
    @ Ανώνυμο 7.02
    Αρχή του Δημοκρατικού πολιτεύματος είναι και η αναλογική συνεισφορά μας ως προς τα έξοδα του κράτους.
    Η Αρχή της επιχειρηματικότητας (το κέρδος) δεν μπορεί να έρχεται ενάντια στις αρχές του Συντάγματος.
    Επιχειρήσεις υπάρχουν και σε ...δικτατορικά καθεστώτα.
    Κατά τα υπόλοιπα συμφωνώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο εσύ είσαι και φτωχός και βλάκας? Και πόσοι άλλοι μαζί με σένα... αλλά ποιός νοιάζεται;; Αφού το σύστημα των ofshore εταιρειών θεσπίστηκε γι΄ αυτόν ακριβώς το σκοπό! Για να φοροδιαφεύγουν οι έχοντες και κατέχοντες. Οι φόροι είναι για τους μικρούς και κουτούς!!
    Μην περιμένεις και πολλά από την κυβέρνηση όχι μόνον αυτή αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση! Δεν τους συμφέρει...
    Τελευταία απ΄ ό,τι ξέρω επενδύουν σε ofshore εταιρείες και οι εγκληματίες μεγαλοαπατεώνες τα τεράστια κέρδη τους που έχουν αποκομίσει από τα θύματά τους!
    Προτιμούν μάλιστα να εκτίσουν κάποιες ποινές (χαζοποινές στην ουσία)για να απολαύσουν στη συνέχεια τους ...κόπους τους, που τους έχουν πολύ καλά εξασφαλίσει με τον τρόπο που προτείνουν οι τράπεζες που αναφέρεις!
    Καλώς όρισες φίλε μου και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ marianaonice
    Υπάρχουν όμως και ...φύλακες που δεν ξέρουν τι θα πει ..αργία, γιορτές, οικογενειακές στιγμές.
    Σε ...αυτούς κανείς και ποτέ δεν θα πει ένα καλό λόγο, αφού αγνοούν και την ύπαρξη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και εγώ σ΄ αυτούς τους ...φύλακες ανήκω φίλε μου. Ούτε εγώ ξέρω τι θα πει αργία και γιορτή. Μπορεί να βρίσκομαι εδώ αλλά δεν σταμάτησα ούτε μία μέρα να εργάζομαι, ακόμη και ανήμερα του Πάσχα!! Και ούτε σε μας λέει κανείς κανένα καλό λόγο, αφού κανείς δεν νοιάζεται παρά μόνο για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας!
    Ζητώ και εδώ συγνώμη για το σχόλιό μου που σε έκανε να θυμώσεις! Δεν το φαντάστηκα...και λυπήθηκα πολύ!!
    Και δεν είμαι και σε καλή ψυχολογική κατάσταση για πρόσθετες λύπες... Αν διαβάσεις το σχόλιό μου στην ανάρτησή σου "Πιστοί στα ήθη και τις παραδόσεις του Πάσχα οι Έλληνες" θα καταλάβεις...
    Καλό ξημέρωμα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...@ Μ
    Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη.
    Ευχαριστώ για την ....υπεράσπιση ,όσο διάστημα έλειπα.
    Βρε μπας και είσαι ο ..δικηγόρος μου και μου το κρύβεις:)
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πρός Politi

    Αληθώς ο Κύριος. Χρόνια πολλά και σε σένα να΄σαι πάντα καλά.

    Όσο για την υπεράσπιση, δεν κάνει τίποτα.
    Το΄χω "χούι" αυτό, όταν διακρίνω ότι αδικείται κάποιος, ή ότι η κριτική που του γίνεται, είναι εύκολη ίσως και ανώριμη "τρελλαίνομαι"!! Δεν γίνομαι μόνο "δικηγόρος" αλλά και "φύλακας άγγελος"... Όσο για την φίλη ίσως ήταν μια κακιά στιγμή, συμβαίνουν αυτά.

    Υ.Γ.
    Ωχ! τι είπα δεν κάνει τίποτα... όχι κάνει κ παρακάνει... Θα μου το ξεπληρώσεις δίνοντας μας πληροφορίες. Ξέρεις εσύ... από τις καλές...!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επίσης σε αυτούς τους φύλακες... που αναφέρεις χρωστάμε πολλά...!!!!
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή