Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ζητούνται παιδιά!

Η ανεπάρκεια των τροφίμων και η παιδική θνησιμότητα ήταν κατεξοχήν τα δύο βασικά στοιχεία που καθόριζαν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ωστόσο σήμερα, παρά τον αυξανόμενο πλούτο και τα σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής, ο πληθυσμός της Ευρώπης εξακολουθεί να μειώνεται...

Η σημερινή Ευρώπη αριθμεί περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.

Η υπογεννητικότητα είναι η νέα μάστιγα του αιώνα μας σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: για να ανανεωθεί ομαλά ο πληθυσμός της γης, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει 2,1 παιδιά. Στην Ευρώπη όμως, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,52.!!

Εξ ου και το δημογραφικό έλλειμμα, καθώς ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά πλέον τον αριθμό των γεννήσεων.

Μετά από την αύξηση των γεννήσεων (το γνωστό «baby boom»), που ακολούθησε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η γονιμότητα έχει αρχίσει να χάνει έδαφος.

Τώρα που οι «baby boomers» αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται, ο αριθμός των ηλικιωμένων που πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η μέση ηλικία ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σήμερα 39 χρόνια ,το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά μια δεκαετία και να φθάσει τα 49χρόνια, μετατρέποντας με γοργά βήματα την Ευρώπη σε ένα ….απέραντο γηροκομείο.

Η υπογεννητικότητα, θέτει σε κίνδυνο την αγορά εργασίας, αλλά και τα συστήματα τόσο κοινωνικής πρόνοιας όσο και συνταξιοδότησης.

Οι λόγοι για τη συνεχή μείωση των γεννήσεων είναι πολλοί: το αυξημένο κόστος ζωής, η δυσκολία των εργαζόμενων μητέρων να βρουν μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η μείωση των γάμων και η αύξηση των διαζυγίων, η αντισύλληψη, οι νέες μορφές οικογενειών (ομοφυλοφίλων, ανύπαντρων γυναικών, κλπ), η εγκυμοσύνη που έρχεται σε μεγάλη ηλικία, κ.ά.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004, οι γυναίκες θέλουν γενικά να κάνουν περισσότερα παιδιά από όσα έχουν, αλλά δεν το κάνουν όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται ένα επιπλέον παιδί αλλά και λόγω των ανησυχιών τους για το μέλλον των παιδιών τους.

Όταν μια γυναίκα είναι άνεργη ή δεν ξέρει πού θα είναι και τι θα κάνει σε 5 ή 10 χρόνια, διστάζει να κάνει παιδιά.

Το μόνο ενθαρρυντικό που προκύπτει μέσα από μία μελέτη που έπεσε στα χέρια μου είναι το ότι τα ζευγάρια κατά ποσοστό 78% έχουν συνήθως λιγότερα παιδιά από όσα θα ήθελαν.

Εάν δεν παρθούν άμεσα και γενναία μέτρα ενάντια στην υπογεννητικότητα πολύ φοβάμαι ότι ο κίνδυνος της σταδιακής ….πολυ-πολιτισμικής Ευρώπης (λόγω των μεταναστών που ως την εύκολη λύση προωθούν οι διάφορες κυβερνήσεις) ως βουβό τσουνάμι θα πνίξει την εθνική συνοχή των διαφόρων κρατών και θα τα μετατρέψει σε σύγχρονους …Πύργους της Βαβέλ.

Η Ευρώπη γηράσκει...κραυγάζοντας ότι έχει ανάγκη από …μωρά!

6 σχόλια:

  1. Έτσι όπως πάμε σε μερικές δεκαετίες θα ψάχνουν να βρούνε γνήσιο Ευρωπαίο με το ...κιάλι!
    Και αφού ανακαλύψουν κανένα θα τον τοποθετήσουν στο μουσείο ,σαν δείγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα γιατί να παρθούν μέτρα?Ηεπιλογή έγινε προ πολλού...οι νέοι Ευρωπαίοι θα κατάγονται το λιγότερο από το Ιρακ.Φτηνή εργατική δύναμη,περισσότερα κέρδη.Νομίζεις ειλικρινά οτι ενδιαφέρεται κανένας για σένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 2 εκατ.και σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες έχουμε τον μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών στον πληθυσμό μας σε όλη την Ευρώπη.
    Δυστηχώς η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το κακό.
    Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα την πληρώσουμε από όλη την Ευρώπη.
    Ας σταματήσουν την ...εισαγωγή αλλοδαπών ,να μειωθεί και η ανεργία ,ας δώσει γενναία κίνητρα και η πολιτεία και όπως θα διαπιστώσουν θα σταματήσει σταδιακά και η υπογεννητικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Αμερική κάνουν παιδιά αβέρτα. Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι ότι δεν κάνουν τόσες εκτρώσεις όσες στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν έκανα την κόρη μου, η επιθυμία μου ήταν και ένα δεύτερο παιδί! Όμως όταν εργάζεσαι σκληρά, σε μία δουλειά μάλιστα σαν τη δική μου, που δεν έχει κανένα έλεος, και αν εσύ αποφασίσεις να μη δουλέψεις βγαίνοντας σε αναρρωτικές την πληρώνουν οι υπόλοιποι πονεμένοι συνάδελφοι, όταν η πολιτεία δεν δίνει δεκάρα πως τα βγάζεις πέρα δουλεύοντας νυχθημερόν και με μετακινήσεις που υποχρεώνεσαι να ακολουθήσεις, που να τολμήσω το δεύτερο παιδί! Από τότε όταν με ρωτούν γιατί δεν έκανες δεύτερο παιδί απαντώ "Έκανα ένα γιατί δεν μπορούσα να κάνω ...μισό" !! :)))
    Αν το κράτος δεν δει με σοβαρότητα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, μην περιμένει από τους πολίτες να το λύσουν!!
    Τα τελευταία 3-4 χρόνια για τις γυναίκες του κλάδου μου δόθηκε το δικαίωμα της γονικής άδειας, όμως χωρίς να γίνει ουσιώδης υποδομή και πρόσληψη επί πλέον ατόμων για να καλύπτουν τα κενά των αδειούχων μητέρων! Επομένως πάλι όσες δουλέψαμε χωρίς άδεια για το δικό μας παιδί, τώρα δουλεύουμε και για την άδεια των συναδέλφων μας!!
    Κοινωνική πολιτική δηλαδή στην πλάτη τη δική μας κάνει το ωραίο μας Κράτος!! Έτσι, με ξένα κόλυβα ξέρω και εγώ να μνημονεύω!!
    Καλό μήνα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα καλή μου φίλη.
    Το πρόβλημα που έρχεται το βλέπουμε όλοι,...εκτός ίσως αυτών που θα έπρεπε!!!!!
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή