Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Η δυσκολία του είναι …μεγάλη!

Σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος έχω γράψει πρόσφατα και οι απόψεις μου είναι γνωστές .

Οι διαδικασίες λοιπόν στο κοινοβούλιο τελείωσαν με τα γνωστά αποτελέσματα .

Άρχισε όμως ένας πόλεμος δηλώσεων που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα σενάρια προσέγγισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σκανδαλίδης είχε αναλάβει, ως υπεύθυνος για τον διάλογο με την Αριστερά, να προσεγγίσει τον ΣΥΝ και να εξετάσει πιθανά σενάρια συνεργασίας στις επόμενες εκλογές.

Είχε δηλώσει άλλωστε ότι: «Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δίνει ο εκλογικός νόμος για τελευταία φορά».

Στο ίδιο πνεύμα κινούντο και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευθυμίου, Δαμανάκη , Λοβέρδος), ενώ και ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι : «πιθανή κοινή κάθοδος στις εκλογές ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ είναι ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις, για να ανακοπεί η Ν.Δ.».

Κάποιοι μάλιστα βλέποντας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες εντός της Βουλής, για θέματα όπως ήταν η πώληση του ΟΤΕ και η ακρίβεια , θεωρούσαν ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις προχωρούσαν και ότι είχε βρεθεί κοινό πεδίο επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τελικά η διαφαινόμενη σύγκλιση μάλλον ήταν ένα πεδίο ανταγωνισμού και όχι η αρχή κάποιου είδους συνεργασίας, που θα οδηγούσε στη σύγκλιση.

Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου δείχνει ότι οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως με τον ΣΥΝ βρίσκονται σε τεράστια κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε όλα τα κόμματα, που ….εμφανιστήκαν …. στην Βουλή και δεν διάλεξαν τον δικό του προσωπικό δρόμο , αυτό της απουσίας και της …κοπάνας.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων είπε ότι : «Σήμερα η αναθεώρηση παρωδία της Ν.Δ. έλαβε το χειρότερο για το Σύνταγμα τέλος. Η σύμπραξη του ΛΑΟΣ ήταν αναμενόμενη, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως ιδεολογικά συγγενούς κόμματος κυβερνητικής εφεδρείας. Ακατανόητη όμως σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη είναι η σύμπραξη των άλλων κομμάτων της Αριστεράς σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση»( όπως αποδεικνύεται ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καταλάβει ότι ΟΛΑ τα κόμματα μετείχαν στις διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος εκτός του δικού του και αυτό με …προσωπική του απόφαση χωρίς να ερωτηθεί ούτε ένας από τους 101 βουλευτές –αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού ).

Οι δηλώσεις του όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν αντιδράσεις και από τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Το ΚΚΕ, με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι καταφεύγει «σε γελοίες κατηγορίες» και ότι :«Κατανοούμε ποια ανάγκη οδήγησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταφύγει σε αυτές αφού …..η δυσκολία του είναι μεγάλη».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Α. Καρίτζης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «το μεγάλο θύμα της αναθεώρησης του Συντάγματος», ενώ αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «με τη στάση του δείχνει το έλλειμμα πολιτικής και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του».

Ο κ. Aλαβάνος μάλιστα προχώρησε ακόμη πιο πολύ το θέμα των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι : «η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σήμαινε για τον ΣΥΡΙΖΑ κάθοδο στον… Άδη».

Από τον πόλεμο των δηλώσεων προκύπτει ότι μέχρι ένα βαθμό ορισμένες τοποθετήσεις που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ προσβάλλουν την ίδια την ιστορία του και τους οπαδούς του.

Η απαράδεκτη δε απουσία από την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, αυτή της αναθεώρησης του Συντάγματος, δείχνει ότι ,υπό την σημερινή ηγεσία του κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ στερείται θέσεων και λύσεων και όπως λέει και το ΚΚΕ …… η δυσκολία του είναι μεγάλη».

Όταν κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ευθαρσώς δηλώνουν «ή θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουμε την κυβερνητική εξουσία ή αλλιώς θα πάμε με τη Ν.Δ. για να τη μοιραστούμε», εμφανίζεται ένα κόμμα το οποίο δεν στηρίζεται πάνω σε κάποιες πολιτικές αλλαγών και προόδου για τον τόπο, αλλά το μόνο που ενδιαφέρεται είναι πώς θα συμμετάσχει ….στην εξουσία !

Και αυτές είναι καθαρά θέσεις του κ. Παπανδρέου!

…….Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει !

18 σχόλια:

  1. Το ΠΑΣΟΚ δια της πλαγίας οδού πάει να εξαφανίσει τον ΣΥΝ, προτείνοντας συνεργασία!
    Έχεις δίκιο στο ότι δεν έχει θέσεις και λύσεις και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η ..εξουσία!
    Πως είναι δυνατόν να υπάρχει σύγκληση , όταν οι θέσεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε πολλά θέματα.
    Το μόνο που μπορώ και εγώ να πω είναι ....καλώς τα παιδιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνος στόχος του ΓΑΠ ήταν να εμποδίσει μια πραγματική, ουσιαστική αναθεώρηση . Για άλλη μια φορά, έβαλε τη στενή κομματική ιδιοτέλεια πάνω από το συμφέρον του τόπου.
    Πάνε 4χρόνια τώρα που το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ έχει φύγει από την εξουσία και αντί να ανασυγκροτηθεί , να κάνει την ειλικρινή αυτοκριτική του και να παρουσιάσει νέες ιδέες ,σύγχρονες με ορίζοντα τον πολίτη ,....αυτό (το κατά ΓΑΠ ..ΠΑΣΟΚ) το μόνο που κάνει είναι να κατηγορεί(το ίδιο κάνει και ο Αυτιάς, σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πρωθυπουργός;)και να ονειρεύεται την εξουσία ,πιθανώς για ...ληγμένα γραμμάτια!
    Έτσι δεν πάει ούτε ο τόπος μπροστά , ούτε το ΠΑΣΟΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TO ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.......
    Αυτό δεν το κατάλαβαν οι καρεκλοκένταυροι της Χαριλάου Τρικούπη...
    Δεν περίμεναν την ιστορική ΔΗΛΩΣΗ:
    «Η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σήμαινε για τον ΣΥΡΙΖΑ κάθοδο στον… Άδη».
    Η αριστερά έχει πια ηγέτη τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ.
    Οι θέσεις του Αλέκου γίνονται σήμερα αποδεκτές από ένα μεγάλο κομμάτι του απλού κόσμου που παρασύρονταν παλιότερα από τις σειρήνες του δικομματισμού... Απλός κόσμος που ψήφιζε συντηρητικά σήμερα ενστερνίζεται τους αγώνες και την αγωνία του Αλέκου. Πολύς αριστερός κόσμος παγιδευμένος παλιά στο ΠΑΣΟΚ το εγκαταλείπει....
    Σήμερα οι διάλογοι Καραμανλή - Αλαβάνου προσδιόρισαν το μελλοντικό πολιτικό δίπολο. Σ΄ αυτό το δίπολο δεν υπάρχει θέση για τους μάγκες του Χρηματιστήριου , τους αναδιανομείς του πλούτου.... Ο κόσμος δε τσιμπάει πια από τα ψεύτικα λόγια των εμπνευστών της ανασφάλιστης εργασίας... του Λαυρίου.
    Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα απομεινάρια που πιστεύουν ακόμα ότι σε κοινή κάθοδο θα βολευτούν σε θέσεις και σε καρέκλες.....Αλλά αυτά είναι πολύ λίγα πια στο ΣΥΡΙΖΑ. Δε σηματοδοτούν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλα, εισαστε καλα;
    Το Πασοκ απεθανε, αλλα δεν εχει αντικαταστατη.
    Ο συνασπισμος, ουτε και ο ιδιος δεν ξερει τι ειναι και τι πιστευει.
    Και μην ξεχναμε, οτι βρισκομαστε στην ΕΕ και οι διαφορες αρλουμπες περι αριστερας,δεν υπαρχουν πια πουθενα.Ειδατε και τι εγινε στην Ιταλια, με τον περιφημο συνασπισμο της αριστερας, μη χεσω. Διαλυθηκαν εις τα εξ ων συνετεθησαν.
    Και φερανε το Μπερλουσκονι, παλι.
    Οποιος ονειρευεται συμπραξεις,λοιπον, θα δει το χοντρο παλι, γιατι ο κοσμος θα ψηφισει παλι, το μη χειρον.
    Οι Πασοκοι, ειναι ενα μηδενικο πια. Καποτε, τους ακουγα και ελεγα οτι κατι λενε.
    Τωρα, που χασανε την εξουσια, ειναι σαν τα ψαρια εξω απο το νερο.
    Ακομα και εκεινος ο Χρυσοχοιδης, λιγος φαινεται.
    Εγω προσωπικα, μη θελοντας και μη μπορωντας να ψηφισω χοντρο, δεν θα παω καθοου στις εκλογες, οποτε γινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O πνιγμένος... από τα μαλλιά του πιάνεται!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλάααααα…….
    Σε μερικά χρόνια που δεν θα έχουμε ούτε νεράκι να καταπιούμε τα χάπια μας θα δούμε και τον ΓΑΠ και τον ΦΑΠ και τον ΜΑΠ και τον Σύριζα και το ΚΚΕ και την ΝΔ και το Λαος και τον Παπαθεμελή καλή η ώρα του.
    Μέχρι τότε ας διαξιφισθούμε ολίγον.
    ---------------
    Αγαπητέ φίλε ανώνυμε 5:23
    Πως την έχετε πατήσει έτσι με την θρησκεία Συριζα.
    Το λέω γιατί μου μοιάζει με ψηφοθηρία αυτό που κάνετε.
    Τι είπες τώρα ¨Απλός κόσμος που ψήφιζε συντηρητικά σήμερα ενστερνίζεται τους αγώνες και την αγωνία του Αλέκου.¨....Μην χεσω που λέει και ο theodore.
    Οι περισσότεροι ψήφοι πού πήρε ο Συριζα στις τελευταίες εκλογές ήταν ψήφοι τιμωρίας για τα δυο κόμματα που κυβερνήσανε και όχι βέβαια για τον λόγο που λέτε.
    Από την στιγμή που θα κατανοήσει η ηγεσία του Συριζα τι ήταν στην πραγματικότητα οι ψήφοι που πήρε και πόσο περιστασιακοί ήταν θα μπορέσει και να συνεχίσει διαφορετικά θα επανέλθει στην βάση του.
    Αγαπητέ μου φίλε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων σήμερα ότι και αν ψηφίζει το κάνει για να δει μια καλύτερη μέρα άσχετα αν δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από την κομματική θρησκεία .Πολύ σύντομα θα καταλάβει ότι άλλο πολιτική και άλλο ποδόσφαιρο. Αν για να γίνει αυτό χρειασθεί να συνεργαστούν 2-3-4-5-15 κόμματα δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα μετράει.
    Και πρέπει να γίνει σύντομα γιατί αλλιώς θα μας κυβερνήσουν ¨άλλοι¨.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ politis
    Fatso....και πάσης Ελλάδος.

    "The more people I meet, the more I like my dog"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aυτο λεω κι εγω."Αλλοι".
    Γι να το εμπεδωσετε, βρειτε και δειτε μια υπεροχη ταινια του μακαριτη του Φελλινι,με τιτλο, "Προβα ορχηστρας", που εδειχνε τις συνεπειες που θα ερχοντουσαν, αν συνεχιζοταν στην Ιταλια, μια κτασταση, ακομα χειροτερη κι απο τη δικη μας, με απεργιες καθε μερα, με σαμποταζ στα προιοντα και με καταληψεις εργοστασιων.
    Εκει θα δειτε με τι ευφυια δειχνε τον κινδυνο που ερχοταν.
    Δειτε τη και δε θα μετανοιωσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως το λες:
    Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει!
    ή Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!!

    Συμφωνώ με τον gnik
    "The more people I meet, the more I like my dog".

    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @gnik
    σου έχω αφήσει μία απάντηση στο σχόλιό σου στην προηγούμενη ανάρτηση.
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κ. gnik

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρωθυπουργέ, το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται στο προσκήνιο δύο χρόνια τώρα και θα βρίσκεται. Έχει επηρεάσει τις εξελίξεις με τρόπο ασύλληπτο η συνταγματική αναθεώρηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι φυσικό, έχουν εμπλακεί, έχουν πάρει θέσεις.
    Όμως όπως φάνηκε και από τη σημερινή σας απάντηση και όπως έχει φανεί όλα αυτά τα χρόνια, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και κατανοώ εντελώς το γεγονός ότι είχατε ακόμα και επαίνους προς το Κομμουνιστικό Κόμμα που μίλησε προηγουμένως, ενώ είχατε τις χειρότερες επιθέσεις και συκοφαντίες στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι σωστό σε ένα βαθμό αυτό. Και οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες.
    Η πρώτη διαφορά μας είναι ότι εμείς αγαπάμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Η γενιά της ηλικίας μου βγήκε μέσα από τα πανεπιστήμια, έχει το όνομα η γενιά ενός πανεπιστημίου, η γενιά του Πολυτεχνείου. Θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αγωνιστήκαμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ανθίσει, θέλουμε να συνεργάζονται καθηγητές και φοιτητές.
    Εσείς θεωρείτε το δημόσιο πανεπιστήμιο εμπόδιο. Παρά τα όσα λέγονται από εσάς, θεωρείτε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο και η έκφραση της σημασίας του μέσα από το Σύνταγμα, σας εμποδίζουν να κάνετε ό,τι κάνετε με τον Ο.Τ.Ε., με τη Δ.Ε.Η., με τις τράπεζες, δηλαδή να ανοίξετε το χώρο στα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια που περιμένουν. Οι διαφορές μας είναι και σ’ αυτή τη φάση.
    Αυτές τις μέρες, αυτές τις εβδομάδες που περάσανε τι θέλαμε εμείς; Θέλαμε το πανεπιστήμιο να γιορτάσει το μεγάλο του ρόλο στην κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε τι θέμα είχα θέσει εγώ στις αρχές του Μάη στους συντρόφους μου στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Πώς θα πανηγυρίσουμε; Με μουσική; Με διαδηλώσεις; Με ανοιχτή πρόσκληση των πολιτών να μπουν στο πανεπιστήμιο; Αυτό ήταν το θέμα που μας απασχολούσε εμάς.
    Εσείς από την άλλη μεριά, σε μια στιγμή που το πανεπιστήμιο έβγαινε νικηφόρο, σε μια στιγμή που με την παράδοση του Πολυτεχνείου πήγε και σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις, καταφέρνοντας για πρώτη φορά να οδηγήσει σε αδιέξοδο μία συνταγματική αναθεώρηση, για πρώτη και μοναδική φορά, θέλατε να δώσετε τη δυνατότητα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μιλήσουν για χάος, για πανεπιστήμιο σε ώρα μηδέν, για πανεπιστήμιο τρομοκρατών, για βανδαλισμούς. Και έτσι φθάσαμε στο σημείο που φθάσαμε.
    Θέλω να πω εδώ, με πλήρη συναίσθηση αυτού που λέω, ότι σας καταγγέλλω και εσάς προσωπικά ότι εμπνευσθήκατε και πρωταγωνιστήσατε σε μία προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και επειδή αυτό που λέω είναι βαρύ και το ξέρω ότι είναι βαρύ, οφείλω να το θεμελιώσω. Οφείλω να το θεμελιώσω γιατί είναι πολύ βαρύ αυτό που λέω, για τη συμμετοχή ενός Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας δίπλα του σε μία συστηματική, οργανωμένη προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο πανεπιστήμιο. Θα το θεμελιώσω.
    Στις 27 Μαΐου του 2008 προβλέπεται η ψηφοφορία για τη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι το άρθρο 16 και το Σύνταγμα δεν θα περάσει λόγω των εκπαιδευτικών αγώνων. Αυτό είναι το πρώτο.
    Δεύτερον, όσον αφορά το νόμο-πλαίσιο, όλα τα πανεπιστήμια το ένα μετά το άλλο, ένα μήνα πριν, ξέροντας ότι η Κυβέρνηση βάζει την 31η Μαϊου διορία για τα τετραετή προγράμματα, αλλά και για συγγράμματα και για άλλες ρυθμίσεις, προειδοποιούν πανεπιστήμια, πολλά απ’ αυτά με πρυτάνεις και με αρχές που δεν συνταυτίστηκαν πολλές φορές με τους αγώνες μας, προειδοποιούν ότι είναι ανεφάρμοστος ο νόμος-πλαίσιο.
    Στις 5 Μαρτίου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με απόφαση της Συγκλήτου λέει ότι υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων του νόμου-πλαισίου. Στις 6 Μαρτίου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών λέει ότι υπάρχει ολοκληρωτική αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων για τα συγγράμματα. Στις 13 Μαρτίου η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου λέει ότι υπάρχει αδυναμία εφαρμογής του νόμου-πλαισίου. Στις 15 Μαρτίου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών λέει ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα πενταετή προγράμματα. Στις 27 Μαρτίου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λέει ότι δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν. Στις 17 Απριλίου η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας λέει ότι υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων από πλευράς και ακαδημαϊκής δεοντολογίας και από πλευράς πρακτικής εφαρμογής.
    Είναι δηλαδή μία φάση που το πανεπιστήμιο θα γιορτάσει μια μεγάλη νίκη ενάντια στη Νέα Δημοκρατία και που ο νόμος ο οποίος βάζει, χωρίς να χρειαστεί ούτε ένας φοιτητής να βγει με ένα πανό στο δρόμο, με τις τοποθετήσεις των Συγκλήτων είναι ανεφάρμοστος.
    Τι γίνεται σ’ αυτό το διάστημα, που περιμένουμε το Σύνταγμα και που είναι ανεφάρμοστος από όλες τις Συγκλήτους ο νόμος-πλαίσιο, ακόμη και από φιλικές δυνάμεις προς την Κυβέρνηση;
    Στις 8 Μαΐου ο Υπουργός Παιδείας υποδεχόμενος στην εκδήλωση που έγινε για τον πρόεδρο του Πανεπιστήμιου του Γέιλ είπε ότι χρειάζονται ένα σοκ τα δημόσια πανεπιστήμια. Και όχι μόνο αυτό, για να δείξει πού ήθελε να πάει το πανεπιστήμιο, είπε, ποια πανεπιστήμια ήταν αυτά που εκπαίδευσαν τους τρομοκράτες των διδύμων πύργων στη Νέα Υόρκη; Αυτό εμπνεύστηκε, αυτό ήταν το ερώτημά του. Ποια πανεπιστήμια γέννησαν τη βία και την τρομοκρατία που την ήθελε η Νέα Δημοκρατία, ήθελε να την εγκαταστήσει.
    Στις 12 Μαΐου είχαμε τον εκβιασμό, απαντώντας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είπε ότι δεν θα τύχει χρηματοδότησης για το νέο έτος όποιο πανεπιστήμιο δεν καταθέσει μέχρι τις 31 Μαϊου τετραετές οικονομικό πρόγραμμα.
    Στις 19 Μαΐου στη ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα προχωρήσουμε σε ίδρυση μη κρατικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Ο σπόρος της συνταγματικής εκτροπής δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή. Εμείς θα προχωρήσουμε.
    Στις 20 Μαΐου ο Υπουργός Παιδείας πάλι σε συνέντευξη στη ΝΕΤ είπε: Θα αφήσουμε τους ιδιωτικούς φορείς να επενδύσουν.
    Στις 22 Μαΐου ο Υπουργός Οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης στην Ουάσιγκτον μιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του εκεί είπε: Πρέπει να βρούμε τα νόμιμα περιθώρια ώστε οι πλούσιοι ιδιώτες να μπορέσουν να συνεισφέρουν σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
    Στις 25 Μαΐου ο επικεφαλής, ο κ. Καραμανλής είπε στις Σέρρες: Η ίδρυση μη κρατικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων -η οποία αποδοκιμάστηκε από τη Βουλή με τις συνταγματικές διαδικασίες- παραμένει ένας από τους αυτονόητους άξονες της πολιτικής μας.
    Στις 25 Μαΐου ο κ. Παυλόπουλος είπε: Θα φέρουμε ειδικούς νόμους για την εφαρμογή του άρθρου 16.
    Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε βρεθεί μπροστά σε μία συστηματική, οργανωμένη προβοκάτσια από την Κυβέρνηση, για να μη δείξει ότι ο νόμος-πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος και για να κρύψει τη μεγάλη νίκη και τη μεγάλη συμβολή των πανεπιστημίων στα θέματα της δημοκρατίας.
    Και μη μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας. Δεν έκλεψε κανένα μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού του κάλπη, όπως έκλεψε λίγο πριν γίνετε Κυβέρνηση ο Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ ο κ. Παπανικολάου την κάλπη από τη Νομική.
    Δεν υπάρχει κανένα μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού που να είναι με μαγκούρες όπως ήταν προχθές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι άνθρωποι της ΟΝΝΕΔ.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εσείς δημιουργήσατε το κλίμα για τα επεισόδια. Είναι έξω από την κουλτούρα μας και έξω από τις αξίες μας τέτοιου είδους ενέργειες. Και πιστεύουμε εμείς σε ένα ειρηνικό, μαζικό, αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα. Εσείς θέλετε καθηγητές και φοιτητές να ξυλοφορτώνονται.
    Με αυτή την ευκαιρία, από αυτό το Βήμα, θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μας στον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τον κ. Μάνθο, για το περιστατικό το οποίο έγινε προχθές.
    (Διαμαρτυρίες – Θόρυβος από τη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
    (Κωδωνοκρουσίες)
    Και θέλω να σας πω ότι αυτά λέγατε, ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων. Και όταν ο κ. Πολύδωρας έλεγε ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκνομος και είναι εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου και έχουμε ευθύνες που καιγόταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η σημαία, εσείς τα συγκαλύπτατε όλα αυτά. Και όμως, αυτό το κίνημα, με αυτές τις πιέσεις που νιώθει και σήμερα, έφερε αυτό το αποτέλεσμα.
    Θέλω να τελειώσω θετικά. Θα σας δώσω ευκαιρία, κύριε Πρωθυπουργέ, να βάλω πέντε σημεία κομβικά.
    Το πρώτο, να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτό που έγινε και για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.
    (Διαμαρτυρίες – Θόρυβος από τη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
    (Κωδωνοκρουσίες)
    Το δεύτερο, να δηλώσετε με σαφήνεια το σεβασμό στο Σύνταγμα και τη γνώση σας ότι η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την επικουρικότητα αναθέτει τα θέματα οργάνωσης της εκπαίδευσης μόνο στις χώρες μέλη.
    Το τρίτο, να δεσμευτείτε για κρατική χρηματοδότηση 5%.
    Το τέταρτο, να δεχτείτε τις τοποθετήσεις των Συγκλήτων σχετικά με τις ρυθμίσεις του νόμου πλαισίου. Σας καλούμε να δεχτείτε τις τοποθετήσεις των Συγκλήτων σχετικά με τις ρυθμίσεις του νόμου πλαισίου. Δεν σας ζητάμε του ΣΥΡΙΖΑ ή δεν σας ζητάμε, αν θέλετε, άλλες θέσεις, των Συγκλήτων σας ζητάμε, ότι ανεφάρμοστο το 5ετές, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα συγγράμματα και για μια άλλη σειρά ζητήματα.
    Και τέλος, σας καλώ, κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ, σήμερα, από το Βήμα της Βουλής να δεχτείτε ότι η Νέα Δημοκρατία και η νεολαία της, είναι υπέρ της συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, είναι υπέρ της διαμόρφωσης και συγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων, που η παρουσία τους θα πάψει αυτό το μεγάλο παζάρι που γίνεται ανάμεσα σε παρατάξεις και άλλες δυνάμεις μέσα στα ιδρύματα και ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε από τη δική σας μεριά για να συγκροτηθεί η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας, η οποία δεν υπάρχει όλες αυτές τις τελευταίες δεκαετίες.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το πολίτη

    Αγαπητέ φίλε,
    Είναι καλό για λόγους δημοκρατίας να παραθέτουμε πάντα τι λένε τα κόμματα στη Βουλή και όχι να πιθανολογούμε τις θέσεις τους.
    Στηρίζω το ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχω εμπιστοσύνη σ΄ αυτά που λέει...
    κι όχι για τίποτε άλλο.....
    Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.
    Αναγνωρίζω στον καθένα να έχει διαφορετική άποψη και τη σέβομαι φτάνει να μη διαστρεβλώνει τις θέσεις των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ανώνυμο 1.57
    Θα σε παρακαλούσα την άποψη σου να την εκφράζεις ανάλογα με το κάθε θέμα!
    Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω την σχέση όσων έγραψες με το θέμα του post!!!!
    Δεν το σβήνω ,αν και θα έπρεπε καθότι εκτός θέματος!
    Όσο για τα περί Δημοκρατίας μήπως κάνεις λάθος φίλε; Σε εμένα το απευθύνεις αυτό;
    Εαν ναι! τότε αυτό που έχω φιλικά να σου πω ,είναι ότι ΠΟΤΕ δεν έχω γράψει κάτι χωρίς στοιχεία!
    Ίσως με μπερδεύεις με κάποιο άλλο blog!!!!
    Τέλος πάντων να ξέρεις ότι για εμένα η γνώμη του κάθε πολίτη είναι σεβαστή,αρκεί να σέβεται τους κανόνες ενός λογικού και δημοκρατικού διαλόγου και να μην προσβάλει κανένα!
    Φιλικά
    politis-gr

    YΓ. Μην στέλνεις μεγάλα σχόλια (σεντόνια), γιατί εκ πείρας σου λέγω,ότι δεν τα διαβάζουν οι διάφοροι φίλοι, και κατά αυτόν τον τρόπο στην ουσία ,αυτό που θέλεις να εκφράσεις , ....δεν περνάει!!!
    Τα σχόλια είναι σαν μια ανοικτή συζήτηση με πολλούς ομιλητές που δικαιούνται τον ανάλογο χρόνο(χώρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε 1:44
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αφιέρωση.
    Είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου ( και είμαι αρκετά μεγάλος) που μου αφιερώνουν ένα τόσο μεγάλο κείμενο.
    Πες μου όμως μετά την ανάγνωση τι να κάνω.
    Να ψηφίσω Αλαβάνο.
    Το έχω ήδη κάνει.
    Και Ν.Δ. και Πασόκ πολλές φορές …μόνο ΚΚΕ δεν έχω ψηφίσει ακόμα αλλά σε αυτό η οικογένεια μου δεν χάρισε μόνο ψήφους αλλά και ζωές.
    Άσε φίλε μου είμαι για την κόλαση στο είπα από την αρχή.
    Πάντως σε ευχαριστώ και πάλι για την αφιέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αληθεια, γιατι παιρνετε τα κομματα, σα να ειναι γκομενες, που τις πατε για σοβαρα και αμα σας κανουν νερα και πανε με καναν αλλο, μπορει και να κανετε φονο;
    Αξιζει τον κοπο, να καταναλωνετε φαια ουσια, για ενα ματσο καραγκιοζηδες, οπως και να τους λενε, που το μονο που τους ενδιαφερει, ειναι μα ξαναβγουν και να κονομησουν;
    Ακομα και στο φιλο, που λεει, οτι "προσεφερε ζωες", το σεβομαι, αλλα τη διαβασες καλα την Ιστορια, για να δεις, τι σκατα αθρωποι, διοικουσαν το κομμα αυτο, διαχρονικα και εβαλαν τοσο κοσμο να πεθανει, για να παιξουν καποιοι απ αυτου; παιχνιδια;
    Διαβασες, γιατι τους στηνανε στον τοιχο, ακομα και μετα απο το τελος του ανταρτικου;
    Διαβασες για το οπλο παρα ποδα του Ζαχαριαδη;
    Αστα φιλε μου. Οι πολτικαντηδες, πασης φυσεως και χρωματος, τα ιδια σκατα ειναι.
    Γιατι δεν κοιτας, προς το ΦΑΡΟ του κομματος, τη Σοβιετια, και το τι εγινε, μετα το 90;
    Ολοι αυτοι οι ΑΡΧΗΓΟΙ του ΕΣΣΡ,γινανε ΑΡΧΙκαπιταλιστες και τα φαγανε χοντρα.
    Για ξαναδειτε τα λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θοδωρή
    Πυροδοτείς πολιτικές εκρήξεις……
    Και ποιος έχει όρεξη μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ψοφαω φιλε μου, ψοφαω, να τους αναμουτρουλιζω.
    Εξ αλλου, αν καποιος, δεν ταραξει τα νερα, πως θα γινει κατι σ αυτη την ατυχη χωρα, που ενω ειναι η ωραιοτερη στον κοσμο, εχει την ατυχια, να κατοικειται, απο τους χειροτερους ανθρωπους, που τοχουν βαλει αμετι-μουχαμετι, να την διαλυσουν;
    Αν εχουν επιχειρηματα, ας τα αραδιασουν, αλλα που να ταβρουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκεινο τον Παγκαλο, τον ειχα για εξυπνο ανθρωπο.
    Το να λεει οτι η με τον Αλαβανο, η ο χοντρος, μου φαινεται, εντελως τρελλο.
    Δηλαδη, "χεζει", ολους οσους, δεν γουσταρουν τετοιες συμπραξεις;
    Εχει κανει,"ερευνα αγορας", οπως θα λεγαμε και ειναι σιγουρος, οτι θα τον ψηφισουν ολοι, οσοι ψηφισαν Πασοκ στις τελευταιες εκλογες, αμα παει με το ΣΥΝ;
    Γιατι, θα μας φερει την ΠΡΟΟΔΟ, η συμπραξη αυτη;Οι ανθρωποι, βρισκονται πριν απο το 1990, που καταργηθηκε η Σοβιετια.Ασχετα τι λενε για Ευρωπες.(Και εχουν και εκεινον τον Παπαγιαννακη για μοστρα).
    Μαλλον το πολυ φαι, τον πειραξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή