Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Σιγά –Σιγά θα μας πείτε και ………

Πολλές προσπάθειες γίνονται τα τελευταία χρόνια από διαφόρους κύκλους, για να ξαναγραφτούν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας .

Τα αποτέλεσμα των προσπαθειών του είναι σε όλους μας γνωστά.

Αυτό που δεν είναι γνωστό σε όλους , είναι ότι γίνεται και μία συστηματική προσπάθεια κάποιων να παραποιήσουν και την σύγχρονη πολιτική ιστορία μέσω διαφόρων δηλώσεων που ….ως ντοκουμέντα θα τα παρουσιάσουν στο μέλλον με σκοπό να παρουσιάσουν το ….άσπρο …μαύρο και το αντίθετο.

Τι εννοώ; Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρόβλημα με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων .

Το τελευταίο χρόνο έχουν ενταθεί οι δηλώσεις παραπληροφόρησης με σκοπό την ……αποποίηση των ευθυνών του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη .

Διάφορες δηλώσεις τόσο του ιδίου ( π.χ περί Κωνσταντίνου Καραμανλή) όσο και της οικογένειας του αλλά και διαφόρων κύκλων προσκείμενων σε αυτή , κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την κρίσιμη περίοδο 92΄-93΄.

Καλό θα είναι λοιπόν για την ενημέρωση των νεότερων αλλά και για το φρεσκάρισμα της μνήμης των παλαιότερων να κάνουμε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της επίμαχης περιόδου.

Στις 13 Απριλίου 1992, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση των Σκοπίων.

Η απόφαση :«Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η Ε.Ε(ΕΟΚ) στις 16 Δεκεμβρίου '91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».

Στις 27 Ιουνίου 1992 οι ηγέτες της Ε.Ε ψήφισαν ομόφωνα και συμφώνησαν με την Ελληνική θέση ότι θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος «μόνον εάν η ονομασία δεν περιέχει τη λέξη "Μακεδονία"».

Στις 2 Οκτωβρίου 1992 ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κυβερνήτης Μπιλ Κλίντον έκανε επίσημη γραπτή δήλωση με την οποία στήριζε τις θέσεις της Ελλάδας και των ηγετών της Ε.Ε και τελείωνε ως εξής:…….. «Περί τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση αυτού του ονόματος για το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίστηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας «ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας» ενώ θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει και πάλι πηγή αποσταθεροποίησης και διαμάχης».

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1992 ο Μπιλ Κλίντον εκλέχτηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κερδίζοντας τις εκλογές από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπούς τον πρεσβύτερο.

Λίγες μέρες μετά άρχισε ένας μαραθώνιος αγώνας της απερχόμενης κυβέρνησης Τζόρτζ Μπους να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έστειλε τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Lawrence Eagleburger στην Ευρώπη προκειμένου να πείσει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αλλάξουν θέση που ομόφωνα είχαν πάρει στις 27 Ιουνίου 1992.

Βλέπετε η οικογένεια Μπούς ήθελε να εκπληρώσει την υπόσχεση στους Σκοπιανούς των ΗΠΑ, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στις προεκλογικές προσπάθειες του πρεσβύτερου και οι οποίοι λίγα χρόνια μετά θα συμβάλανε και στον προεκλογικό αγώνα του Μπούς του νεότερου.

Η ομογένεια των ΗΠΑ αντιδρά έντονα.

Ο πρωθυπουργός μας κ. Μητσοτάκης όμως ,παρασκηνιακά συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος.

Γιατί και για …ποιο λόγο; Η απόφαση της ΕΕ δεδομένη: «ΟΧΙ στη λέξη Μακεδονία».

Η δημόσια γραπτή δήλωση του Μπιλ Κλίντον (που ως νικητής των εκλογών θα αναλάμβανε σε λίγο διάστημα) το ίδιο δεδομένη:«ΟΧΙ στη λέξη Μακεδονία».

Παραθέτω δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, στην εκπομπή «Οι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στο τηλεοπτικό κανάλι "MEGA" στις 16/11/2004 :«Εκείνη την στιγμή στη σύσκεψη αυτή (6 Μαρτίου) ενόψει του γεγονότος ότι εγώ έπρεπε σε τρεις ημέρες να πάω στις Βρυξέλες να συζητήσω με Μπέικερ και Υπουργούς των Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης λέει ,παρουσία των άλλων, ότι το θέμα του ονόματος δεν το θεωρεί σημαντικό………Εγώ αντιδρώ….

Πηγαίνω στο εξωτερικό και ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο άσχημα . Δεν θα ήθελα ποτέ άλλος Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών να αισθανθεί το ίδιο άσχημα. Έγινα περίγελος.(……….)

Με ρωτούσε ο κύριος Ντελόρ με υπονοούμενα, με ρωτούσε ο κύριος Πόστ του Λουξεμβούργου, με ρωτούσε ο Γκένσερ, με ρωτούσε ο κύριος Κόλλινς της Ιρλανδίας και μου λέγανε, καλά Αντώνη, εδώ μας λές άλλα και μαθαίνουμε από το …κέντρο …ότι άλλη είναι η γραμμή. Είχανε ήδη αρχίσει οι διαρροές ότι μην ακούτε τον Σαμαρά, αυτός έχει την θέση όνομα, ........εμάς δεν μας νοιάζει».

Στις 22 Ιανουαρίου 1993, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε επίσημη αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωριστεί η χώρα τους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δύο μέρες αργότερα στις 24 Ιανουαρίου 1993 τρεις χώρες της Ε.Ε η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης πρότειναν αναγνώριση των Σκοπίων από τα Ηνωμένα Έθνη με την δήθεν συμβιβαστική ονομασία. «Πρώην-Γιουγκοσλαβική-Δημοκρατία-της Μακεδονίας» FYROM.

Αυτό που παρέμεινε σε εκκρεμότητα ήταν η θέση του Μπιλ Κλίντον ο οποίος είχε δεσμευτεί επίσημα και γραπτώς στους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές του : «ΟΧΙ στη λέξη Μακεδονία».

Μέσω των μισθωτών αντιπροσώπων της Ελλάδος (paid lobbyists) στην Ουάσιγκτον κ.κ. « Manatos & Manatos» δημιουργείται μια «προσωρινή ειδική» επιτροπή με την ονομασία «Ad hoc American Hellenic Leadership Committee».

Ποιοι μετείχαν στην επιτροπή ;…….Άγνωστο !!… , αλλά ζήτησαν από εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες και Δημοτικούς άρχοντες όλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να συνυπογράψουν μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο Κλίντον και του ζητούσε να υποστηρίξει την… «νέα θέση» της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι ομογενείς σαστισμένοι και δεχόμενοι πιέσεις από την Αθήνα τελικά υπογράφουν και κατ`αυτόν τον τρόπο ο Μπίλ Κλίντον δέχεται να συμφωνήσει με την ονομασία FYROM.

Mε δεδομένα «ΟΧΙ στη λέξη Μακεδονία» απ`όλους, (Έλληνες και ξένους) ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στο ………«Πρώην-Γιουγκοσλαβική-Δημοκρατία-.......της Μακεδονίας» !!!!!!

Και αυτή την ……επιλογή του (…..) την πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να την παραχαράζει.

51 σχόλια:

  1. Φίλε μου δεξιέ πολίτη ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
    Με τη ΔΩΡΑ όμως τί θα γίνει;
    Εσύ ξέρεις.
    Δεν νομίζεις ότι ήρθε ο καιρός να μάθουμε κι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αυτήν την στάση του ο Αντώνης Σαμαράς την έχει πληρώσει από την οικογένεια Μητσοτάκη και την πληρώνει ακόμα, φίλε μου.
    Το ότι διατήρησε επαφή με το γκρουπ των προπορευομένων στην κούρσα της ΝΔ, ενώ προερχόταν από "βαρύ τραυματισμό" που άλλους θα τους έστελνε “μια κι έξω” σπίτι τους, είναι στα υπέρ του.
    Συμφωνώ ότι προσπαθούν να "παραποιήσουν" την ιστορία , για να μην "ακολουθεί" την Ντόρα στις πολιτικές της επιδιώξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ayth einai h Istorikh alhtheia.O Ellhnismos ths B.Amerikhs thn ezhse apo konta....swstos 100%.
    Ws anafora file anwnyme gia thn Dwra...einai sto xeri sas na thn exafanhsete.Eseis thn pshfizete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς ανώνυμο 3.57
    Η ευκολία να κολλάτε "ταμπέλες" είναι άκρως ενδιαφέρουσα(από πλευράς ψυχολογίας) και .....Δημοκρατική.
    Στους 4 μήνες που γράφω στο blog , μου έχουν "κρεμάσει" όλων των ειδών τις χρωματιστές ταμπέλες.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ευτυχώς δεν με έχει κατηγορήσει για φασίστα ή για Ανθέλληνα και ΑΥΤΟ είναι που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωράιο άρθρο πολίτη - πρέπει να θυμόμαστε οι παλιοί (μερικοί ίσως να μαθαίνουν κίολας) και μαθαίνουν οι νεώτεροι την ιστόριτ όπως πρέπει να μαθαίνετε (πολλές πηγές και διαφορετικές πηγές)
    Παραθέτω 2 links σχετικά - το πρώτο ίδίως υποστηρίζει τα λεγόμενα σου με περισσότερες λεπτομέρειες
    http://www.antibaro.gr/society/spurou_makedonia.php
    http://alkimosarchive.blogspot.com/2008/03/blog-post_3784.html

    Η Ιστορία δεν ξεχνάει και δεν συγχωρεί - παραποιείτε ενίοτε, προσωρινώς όμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλα ρε πολίτη....
    Πλάκα με κάνεις;;;;;
    Όταν σε αποκαλούμε δεξιό δεν είναι γιατί σε ξέρουμε... Διαβάζουμε αυτά που γράφεις και το λέμε ... Άσε το παραμύθι για τις ταμπέλες και άλλες τέτοιες δικαιολογίες.....
    Φίλε μου άλλοτε κινείσαι μεταξύ λαϊκής δεξιάς και άλλοτε υποστηρίζεις το μονεταρισμό και το νεοφιλελευθερισμό ατόφια.....
    Παράξενο είναι ότι τώρα τα βάζεις με το μητσοτακέικο... Κάποια εσωτερικά παιγνίδια στραπατσαρίσματος της Ντόρας υποψιαζόμαστε.....
    Αν θέλεις μπορώ εύκολα μέσα απ΄ τα κείμενά σου να στο αποδείξω...
    Δημοκρατία έχουμε ... μην τρομάζεις όταν σε λέμε δεξιό... Μήπως το ότι φαίνεσαι δεξιός είναι βρισιά ;;; Προσωπικά πίιστεύω ότι δεν είναι ψόγος για κανέναν η ιδεολογία του..

    Γ Ι Α Ν Α Λ Ε Μ Ε Τ Α Σ Υ Κ Α-Σ Υ Κ Α ΚΑΙ Τ Η Σ Κ Α Φ Η Σ Κ Α Φ Η .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ politis-gr
    Ηρέμησε φίλε μου.
    Δεν είναι κακό να είσαι δεξιός.
    Είναι στάση ζωής.
    Διαφωνώ μ' αυτή τη στάση ζωής αλλά δεν σε κατηγόρησα για κάτι.
    Αντιθέτως σε επαίνεσα που άν και δεξιός παραδέχεσαι τα λάθη του Μητσοτάκη.
    Δεν είναι σύνηθες αυτό.
    Αν και ο Μητσοτάκης δεν νομίζω οτι είναι δεξιός.
    Ο Μητσοτάκης δεν έχει στάση ζωής.
    Ο νοών νοήτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα είχα διαβάσει και εγώ πριν από καιρό εδώ και δεν έχω λόγω να μην τα πιστεύω.
    --------
    Ανώνυμος 4:45
    Υπάρχει λόγος στραπατσαρίσματος ενός τόσο χαρισματικού ατόμου
    Τι να στραπατσάρεις άμα πεις Μητσοτάκης οπουδήποτε στην Ελλάδα κάνουν το σταυρό τους όλοι και φτύνουν γύρω τους να μην τους βρει κακό.
    Όλοι λάθος είναι??
    Ή παραπληροφορημένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμο 4.45 και 5.01
    Μα σου είπα ότι είναι ενδιαφέρουσα από πλευράς ψυχολογίας αλλά στα πλαίσια της δημοκρατίας.
    Τι άλλο έπρεπε να σου πω.
    Τα ....δεξιός, ...αριστερός κλπ δεν τα αντέχω φίλε.
    Μου θυμίζουν άλλες εποχές !

    ΥΓ. Δεν αντιλέγω ,αφού έτσι κρίνεις εσύ, για το που κινούνται τα κείμενα μου , αλλά το ίδιο εύκολα μπορώ και εγώ να σου αποδείξω ότι (κάποιες φορές )κινούνται και αριστερότερα του κέντρου και φθάνουν στην αριστερά.
    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΤΑ ΜΑΝΤΡΙΑ (ιδεολογικά ...αλλά και πάσης φύσεως)ΦΙΛΕ και μην με "κατατάσεις" σε κανένα από αυτά.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ντόρα κράτησε το Μπακογιάννη και αποποιήθηκε το όνομά της (Μητσοτάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ από ότι έχω καταλάβει politis
    Πληρώνεις την συνδρομή σου στο ΚΚΕ, συμμετέχεις σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνασπισμού , αρθρογραφείς κρυφά σε εφημερίδες του Πασοκ ( Είσαι και ο εμπνευστής του σλόγκαν Τζωρτζ γουοκινγκ), συναντιέσαι κρυφά με τον Καραμανλή και σου λέει τα σχέδια του, και τελικά ψηφίζεις Καρατζαφέρη.
    Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
    Για να σε αποδεχτούμε πρέπει να αποφασίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή τη φορά πολίτη δεν έχω ούτε μια διαφωνία ! ! !

    Μπράβο σου που τα γράφεις κι εσύ κι αρκετοί άλλοι για το συγκεκριμένο θέμα .

    Σήμερα θα σιωπήσω προς τιμήν του ποστ αυτού .
    Προσωπικά ήμουν μικρός τότε και κάτι τέτοια άρθρα βοηθούν τη σωστή καταγραφή της ιστορίας .
    Τα υπόλοιπα είναι για εύκολη κατανάλωση . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και να φανταστείτε ρε παιδιά, (γιατί και εγώ μικρή ήμουν τότε), νόμιζα ότι έφταιγε ο Σαμαράς.
    Αυτή την εντύπωση είχα σχηματίσει.
    Καλό θα είναι κάπου -κάπου για να μαθαίνουμε και οι σχετικά νεώτεροι/ες να γράφονται τα πράγματα με το όνομα τους και να μην τα θεωρούν οι bloggers..μπαγιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. To Μητσοτάκη φίλε μου τον πλήρωσε η Χώρα μας πολύ ακριβά και συνεχίζει να τον πληρώνει!
    Το θέμα είναι ότι εκείνος μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει κανένα τίμημα για τις πάντα "λανθασμένες" (για να μην πω τίποτε άλλο πιο βαρύ) επιλογές του και πολιτικές συμπεριφορές!!Αυτό είναι το ζητούμενο!
    Αντίθετα εξακολουθούμε να τον πληρώνουμε και δεν ξέρω μέχρι πότε!
    Κάποτε πρέπει και οι πολιτικοί να λογοδοτούν!
    Δεν μπορεί π.χ. όλος ο κόσμος να συμφωνεί με την Ελλάδα ως προς την ονομασία των Σκοπίων και ο Πρωθυπουργός της, τότε, να συμφωνεί με τα Σκόπια!! Κάτι βρωμάει εδώ, δεν σας φαίνεται;;...
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα αγαπητέ Politi,

    Έτσι όπως τα γράφεις είναι και ακόμη χειρότερα.
    Θα αναφέρω μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του Ελληνοαμερικάνου Κρις Σπύρου στην "Ένωση των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων" (ολόκληρη η ομιλία δημοσιεύεται στο www.greeknews.com).

    "Δεν άντεξα πια. Είπα στον ευατό μου, η αλήθεια και η πραγματικότητα πρέπει να ειπωθεί και να αναδειχθεί." κατόπιν αναφέρει όλα αυτά που γράφεις, και συνεχίζει:

    "Τελικά η μάσκα έπεσε, και στις 7 Απριλίου του 1993, ο νέος υπουργός εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (αφού είχε διωχθεί ο Σαμαράς) ανήγγειλε ότι η Ελλάδα αποδέχεται συμβιβαστική πρόταση με την ονομασία ΠΓΔΜ". Και καταλήγει ο Κρις Σπύρου, "Την ίδια μέρα, στις 7 Απριλίου 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους και, φυσικά, έτσι ψήφισε και η Ελλάδα...!!! ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ... ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ (γεννήθηκε) ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1993. ΑΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ...!!! ΑΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΥΠΕΡ. ΑΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1992 ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ... ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ...!!!" και συνεχίζει: "Ακουστε προσεκτικά παρακαλώ, κυρίες κ κύριοι, τι είπε ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου, Lee Hamilton: "ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΥΞΥΛΟΥΣ... ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ... ΣΑΣ." (είπε κανείς τίποτα...???)
    "Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι, τώρα πια ξέρετε: Τι κάνανε οι Ελληνοαμερικανοί. Ξέρετε τι κάνανε οι Αμερικανοί. Ξέρετε τι κάνανε οι Ευρωπαίοι. Ξέρετε τι κανανε οι Σκοπιανοί και τώρα πια ξέρετε τι κάνανε τη Μακεδονία μας κυρίως... ΟΙ ΝΤΟΠΙΑΝΟΙ...!!!!

    Μιλάμε για τέτοιο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ο άνθρωπος... και τολμάει ακόμα να μιλάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.....

    Υ.Γ
    Εδω ο κόσμος καίγεται.... και ορισμένοι είναι ακόμα κολλημένοι στα χρωματιστά.... καφενεία.....
    ΕΛΕΟΣ!!!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Πολίτη δεξιός είσαι,φασίστας ΟΧΙ,και ας μας σβήνεις μερικές αναρτήσεις ετσιθελικά,εμείς σε αγαπάμε.
    Επειδή οι αναλύσεις σου δεν είναι και τόσο αθώες να υποθέσω ότι άρχισε η μάχη Καραμανλικών -Μητσοτακικών ,γιατί το μόνο που τους κρατάει να μη σφαχτούνε είναι η ΕΞΟΥΣΙΑ,μετά θα γελάσει ο κάθε πικραμένος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τόσο ρηχή... σκέψη το 2008 φίλε Bill???

    M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ανώνυμους 6.22 και 6.28 και 6.38 και 6.44
    Sorry φίλοι μου για τις διαγραφές.
    Όλα εκτός θέματος.
    Έλειψα μισή ώρα και κοιτάτε τι γίνεται. Ό καθένας αναφέρεται σε ότι θέλει.
    Παρακαλώ σεβαστείτε τους κανόνες ενός δημοκρατικού διαλόγου.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. O 4.45 απαντά στον δεξιό Πολίτη ...
    Τελικά πολίτη δε μπορείς να παραδεχθείς που είσαι.. Δικαίωμά σου... όταν σε λέμε δεξιό , αναφερόμαστε στα κείμενά σου.
    Ένας αχταρμάς ιδεολογικός λέει ο gnik "Πληρώνεις την συνδρομή σου στο ΚΚΕ, συμμετέχεις σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνασπισμού , αρθρογραφείς κρυφά σε εφημερίδες του Πασοκ ( Είσαι και ο εμπνευστής του σλόγκαν Τζωρτζ γουοκινγκ), συναντιέσαι κρυφά με τον Καραμανλή και σου λέει τα σχέδια του, και τελικά ψηφίζεις Καρατζαφέρη".
    Φίλε πολίτη ...
    Μας προτρέπεις να μην μπούμε στο μαντρί ... Μα είσαι μαντρωμένος...
    Πες μου όμως...
    Θα συμφωνούσες με το "Σλαβομακεδονία" ή τη σύνθετη ονομασία που πρότεινε η Αριστερά.. Γιατί το αποσιωπείς...
    Πληρώνουμε τις βλακείες του Σαμαρά σήμερα... Και κάτι άλλο... Αν και ο Μητσοτάκης και ιδεολογικά και αισθητικά μου είναι αντιπαθής .. δυστυχώς ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. Το πακέτο Πινέιρο ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΥΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ,,,, Τώρα τρέχουμε .. και δε φτάνουμε.. ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για να μην ξεχνιόμαστε το πακέτο Πινέϊρο το απέρριψαν οι Σκοπιανοί! (ευτυχώς).
    Η γνώμη μου για το όνομα είναι σύμφωνη με το "Υπάρχει μια Μακεδονία και αυτή είναι Ελληνική."
    Ελπίζω μετά τις τελευταίες διακηρύξεις των Σκοπιανών να πείστηκε και ο τελευταίος Έλληνας ότι δεν πρέπει να τους δώσουμε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Ανώνυμο 7.18
    Οι απόψεις που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς ήταν οι απόψεις (ομόφωνα) της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση. Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η τότε Ελληνική Βουλή.
    Αυτές τις απόψεις είχε υιοθετήσει ομόφωνα το τότε υπουργικό Συμβούλιο.
    Κι αυτές της απόψεις υπερασπίστηκε, τότε, ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
    Συμφωνούσε με τις απόψεις αυτές, . αλλά δεν τις «επέβαλα» αυτός.
    Απλώς εξέφρασε και υλοποίησε την εθνική γραμμή, όπως είχε καθήκον, ως υπουργός Εξωτερικών.

    Αυτό, όπως φαίνεται, κάποιοι δεν μου το «συγχώρεσαν» ποτέ…
    Η απόφαση να απορριφτεί το λεγόμενο «Πακέτο Πινέϊρο» , στις 13 Απριλίου του 1992, έγινε ενώ ΔΕΝ ήταν ο κ. Α.Σαμαράς στο υπουργείο Εξωτερικών.
    Κάποιοι θεωρούν(όπως και εσύ) ότι τότε «χάσαμε την ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα», και να τελειώνουμε - με το όνομα «Νέα Μακεδονία».

    Ομως τέτοια «χαμένη ευκαιρία» δεν υπήρξε ποτέ. Αλλωστε, το Πακέτο Πινέϊρο το απέρριψαν τότε και τα Σκόπια.
    Μάλιστα ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, στο βιβλίο του υποβαθμίζει τελείως τις «ιδέες Πινέϊρο», ενώ ομολογεί ότι η χώρα του δεν μπορούσε να τις δεχθεί διότι προέβλεπαν αλλαγή του Συντάγματός της. Ο Γκλιγκόροφ έχει προ πολλού ομολογήσει ότι τις απέρριψε.
    Κι όμως, πολλοί στην χώρα μας(μεταξύ αυτών και εσύ φίλε μου) θρηνούν ακόμα για τη «χαμένη ευκαιρία»....
    Ποιος ο σκοπός τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ανώνυμος 4:45
    Εγώ φίλε δεν τα έγραψα για να υπονοήσω αυτό που λες.
    Πρέπει να καταλαβαίνεις και από χιούμορ.
    Αν πίστευα ότι ο politis είναι ¨μαντρωμένος¨ δεν θα πέρναγα από εδώ.
    Ξέρεις πόσα ευχάριστα πράγματα έχει το internet να δεις ??
    Είναι τόσο δύσκολο να βλέπεις τον άλλον χωρίς ετικέτα ??
    Διάβασε…αν δεν σου αρέσει…κάντηνε….αν έχεις κάποια στοιχεία να προσθέσεις πες τα σε ακούμε.
    Αλλά όταν ξεκινάς με το δεξιέ Πολίτη….βράσε ρύζι.
    Άσε να κρίνει ο καθένας τι είναι ο άλλος από αυτά που καταλαβαίνει
    Τέλος και δεν επανέρχομαι επ’ αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προς 7.18

    Που βλέπεις εσύ ότι τρέχουμε και δεν φθάνουμε????
    Άλλοι... τρέχουνε και δεν φθάνουνε!
    Εμείς έχουμε κάνενα λόγο να βιαζόμαστε για τίποτα? Δηλαδή κατά την δική σου άποψη θα έπρεπε να σπεύσουμε τότε όπως-όπως να συμφωνήσουμε σε ονομασία? Αφού οι εξελίξεις έτσι και αλλιώς δεν δικαίωσαν το περίφημο "Σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει..."
    Θα σύρεται λοιπόν η κατάσταση ως έχει, τα Βαλκάνια έτσι κι αλλιώς βράζουνε και σε λίγο όχι μόνο όνομα δεν θα συζητάνε οι "ψευτομακεδόνες", αλλά θα κοιτάνε πως να σωθούνε από τον τεμαχισμό..... που είναι προ των πυλών.....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγω θα γραψω κατι αλλο, φαινιιμενικα ασχετο, που δειχνει το ποιον του ανθρωπου.
    Α Αλ. Κατσαντωνης, ειναι ενας πολυ επιτυχημενος δικηγορος, που απ ο,τι ξερω, φωφιζει ΝΔ.
    Τον ακουσα λοιπον μια μερα στο "γυαλι", να λεει τα εξης για το Μητσοτακη.
    Το 89, που γινοταν της κακομοιρας για να παραπεμφθει ο Αντρεας οτι και καλα εκλεψε λεφτα μεσω Κοσκωτα,ο Μητσ., καλεσε τον Κατσαντωνη και του εδωσε ενα φακελλο, να του ριξει μια ματια.
    Ο φακελλος αυτος περιειχε υλικο, σχετικο με την παραπομπη του Αντρα στο δικαστηριο.
    Ο Κατσαντωνης, το κοιταξε και γυριζοντας το στο Μητσ., του ειπε, οτι αυτο το υλικο, δεν στοιχειοθετει καν παραπομπη, ποσο μαλλον καταδικη.
    Ο Μητσ., τοτε, με το διαβολικο του χαμογελο, απαντησε στο δικηγορο.
    Μα ο Μητσοτακης, πρεπει να γινει πρωθυπουργος.
    Οποτε ο Κατσαντωνης απαντησε, ναι, αλλα οχι με τις πλατες του Κατσαντωνη.
    Τι θελει να πει ο ποιητης;
    Πολλα.
    Πρωτον, οτι υπαρχουν δεξιοι, που δεν ειναι κλεφτες ουτε απατεωνες, αλλα τιμιοι ανθρωποι, με ιδιαιτερες προτιμησεις,(sic).
    Δευτερον, οτι ο Μητσοτακης, δεν ορωδει προ ουδενος.(Και οχι μονον αυτος απο κει μεσα).
    Τριτον, οτι οι πολιτικοι γενικα, ειναι ο,τι πιο βρωμικο υπαρχει και το να τους παιρνετε στα σοβαρα, μεχρι να χαλατε τις φιλιες χρονων, γι αυτους, το θεωρω υψιστη βλακεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιατί δεν κρατάνε το Γιουγκοσλαβία
    Ελεύθερο είναι ωραίο ακούγεται έχει ιστορία και δείχνει και την καταγωγή

    Σημ. το προηγούμενο σχόλιο ήταν για τον 7:18 ή 4:45 το ίδιο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ mariannaonice
    O gnik σου έβαλε απουσία εχθές!:)) Εγώ όχι καλή μου φίλη ...
    Γράφεις :Δεν μπορεί π.χ. όλος ο κόσμος να συμφωνεί με την Ελλάδα ως προς την ονομασία των Σκοπίων και ο Πρωθυπουργός της, τότε, να συμφωνεί με τα Σκόπια!! Κάτι βρωμάει εδώ, δεν σας φαίνεται;;...
    Αυτό ακριβώς θέλω να αποδείξω γράφοντας Ιστορικά γεγονότα και ημερομηνίες
    Καλό βράδυ
    .
    @ Μ
    Ευχαριστώ για την συμπλήρωση. Καταλαβαίνεις ότι για εξοικονόμηση του κειμένου κάποια πράγματα τα παραλείπω και καλό θα είναι να αναφέρονται αυτά στα σχόλια.
    .
    @ Gnik
    Φίλε εγώ καταλαβαίνω από χιούμορ γι`αυτό και δεν σου απάντησα.
    Έλειψα και λίγο (με χρειαζόταν ένα νέο μωράκι, γερμανικός ποιμενικός, καταλαβαίνεις) και ..."ξεσαλώσανε" :)) γράφοντας για όποιο θέμα ήθελε ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Aγαπητέ μου Politi,

    Άσχετο με το θέμα, αλλά έχω μια απορία και ανησυχία...
    Επειδή προβλέπω ότι από το καλοκαίρι και μετά, σύμφωνα με το νόμο.... των εξελίξεων... οι επισκέπτες σου θα πολλαπλασιαστούν, και τα σχόλια θα ξεπεράσουν κατά πολύ το τριψήφιο νούμερο, μπορείς να μου πεις πως θα προλαβαίνεις να τα διαβάζεις όλα και πως θα απαντάς????? (πολύ καιρό ήθελα να σε ρωτήσω)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. den me noiazei ti omada eisai, ti komma psifizeis, an grafeis me to dexi i to aristero

    me noiazei an ayta pou les exoun logiki,exoun noima kai axia , exigoun apories mou, i simplironoun skepseis kai analiseis pou kano gia oti simvainei giro mou

    oso ayta simvainoun, tha diavazo oti grafeis me endiaferon
    kai tha diaskedazo me tis koutoponires proseggiseis atomon pou den antiparatithente stin ousia tou thematos,alla laikizoun ponira, giati theloun tous allous tiflous, gia na kivernan oi monofthalmoi ideologikoi (kai oxi mono se kapoies periptoseis)afentes tous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. μπράβο ανώνυμε @ 9.02μμ - σωστή τοποθέτηση επί του δευτερεύοντος θέματος.

    Η ουσία μένει - η κάστοτε πολιτική ηγεσία ενεργεί με βάση προσωπικά (ή άλλα) ωφέλη άσχετα με το το εθνικό ενδιαφέρον (ενίοτε) - εμείς, η θεωρητική σκεπτόμενοι Έλληνες που θέλουμε να βελτιώσουμε την Ελλάδα - τι μπορούμε να κάνουμε?

    Πολύ καιρό το λέω, παράπονα και γκρίνια είναι το εύκολο - λύσεις/προτάσεις δε βλέπω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πρός dimitri

    To πιο βασικό από όλα που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να μην είμαστε διασπασμένοι..., συσκοτισμένοι..., και σε πλήρει σύγχυση.....
    Να μου πείς εύκολο? Πάντως δεν είναι και τόσο δύσκολο.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ Μ
    Απάντηση σε ..άσχετο, Sorry παιδιά!
    Μην νομίζεις ότι και τώρα, με ρυθμούς 1.000-1.500 επισκεπτών καθημερινά τα προλαβαίνω εύκολα να ενημερώνομαι , να γράφω, να απαντώ στα email,στα σχόλια , να προσπαθώ να κρατήσω ένα αξιοπρεπές επίπεδο σχολίων κ.λ.π
    Εάν θα αυξηθούν,χμμ! δεν ξέρω!
    Ας ελπίσουμε να ...περάσουμε πιο ήσυχο καλοκαίρι, αν και δεν το βλέπω.
    Κάποιοι ..ανεβάζουν ρυθμούς!!!
    Βέβαια το ίδιο κάνουμε και εμείς.!!
    Θυμήσου τι είπε ο ..επικοντιστής πριν λίγες ημέρες(δημόσια) αναφερόμενος σχετικά "τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε άγνοια. Οφείλουμε, να είμαστε έτοιμοι"
    Ας είμαστε ενωμένοι.Καιρός είναι να …..θυμηθούν λίγο και τα λόγια του Ατατούρκ .

    «Να φοβάστε τους Έλληνες όταν είναι ενωμένοι»!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. http://troktiko.blogspot.com/2008/05/blog-post_8362.html
    Δείτε τά χάλια μας νά συνεχίζονται...

    "Το παρακάτω κείμενο βρίσκεται στο νέο βιβλίο Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού

    στο κεφάλαιο 32ο και στη σελίδα 108η.

    ''... Η Βεργίνα μια πόλη-σταθμός του Ελληνικού Πολιτισμού

    Είναι η αρχαία πόλη, η οποία Βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων και

    ταυτίζεται με τις Αιγές, την πρωτεύουσα του Βασιλείου της

    Κάτω Mακεδονίας. Το χώρο τον κατοικούσαν σύμφωνα με τις ενδείξεις από

    την 3η χιλιετία προ Χριστού και ήταν ένα σημαντικό και πολυάνθρωπο κέντρο...''


    Ερωτήσεις προς όλους αλλά και τους συγγραφείς του βιβλίου:

    1. Υπήρχε Βασίλειο της Πάνω Μακεδονίας;
    2. Ποιά ήταν η πρωτεύουσα της Πάνω Μακαδονίας;(Τα Σκόπια?)

    3.Μήπως τα θέλει ο κ.......μας?

    Συμπέρασμα: Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε τη φυλή μας που είναι γεμάτη Εφιάλτες και Γούσηδες;

    Δώστε τις δικές σας απαντήσεις και συμπεράσματα!"

    dekarxos.blogspot.com

    ΜΔΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολίτη
    για να ολοκληρωθεί το άρθρο σου διαβασε και αυτο τό ποστ εδώ
    http://www.antinews.gr/?p=1521
    και έδεσε το ΓΛΥΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Συγνώμη συνεχείζω το απο πάνω σχόλιο, αφορά ποιός έβαλε στο παιγνίδι την ¨ΔΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ¨ , ένα βήμα ποιό πέρα δηλ. απο την Σύνθετη. Θέλω να ουρλιάξω που ανεχόμαστε ανθρώπους και τους απογόνους αυτών που μας έχουν καταταλαιπωρίσει σαν λαό και έθνος από όποιο κόμμα και αν προέρχονται. Αξίζει να το διαβάσετε αυτό το ποστhttp://www.antinews.gr/?p=1521

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το blog politis-gr είναι το μοναδικό blog που διαγράφει αναρτήσεις όταν αναφέρονται σε ονόματα μελών της κυβέρνησης της ΝΔ(όχι υβριστικά)
    Το γεγονός έχει γίνει γνωστό σε όλα τα πολιτικά blogs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 9.45

    Κάποια απλά ερωτήματα...
    Για λαϊκίζοντες και μη...

    Έζησα αρκετά χρόνια στην Αυστραλία. Εκεί αν δεν το ξέρετε πάντα αποκαλούσαμε αυτή τη φάρα των Σκοπιανών "Σλαβομακεδόνες". Μιλάω για την εποχή πριν από τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Ημιεπίσημα έγγραφα έτσι τους έλεγαν. Στην πρόκληση ΄κατά του Σαρτζετάκη ήμουν παρών. Οι Σλαβομακεδόνες λέγαμε..... Γυρνώντας στην Ελλάδα έζησα αυτόν τον ολέθριο εθνικιστικό παροξυσμό που και στις μέρες μας αναπαράγεται (ο πολίτης τον αναμοχλεύει για δικούς του σκοπούς). Και ύστερα ακολούθησαν οι υπερπατριώτες με τα συλλαλητήρια...

    Γιατί γυρνάτε αλλού την Κουβέντα και δε μπαίνετε στο ψαχνό;;;;
    Πού ήταν αυτός ο υπερπατριώτης Σαμαράς όταν υπογράφονταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας;;; Πού ήταν ο Μητσοτάκης;; Τι στάση κράτησε ο Α. Παπανδρέου;;;;
    Τι έλεγε τότε ο Ενιαίος Συνασπισμός και το ΚΚΕ;;; Είχε ή δεν είχε σωστή θέση η Αριστερά;;;
    Ο πολίτης σκόπιμα τα αποσιωπά τις θέσεις της Αριστεράς...

    Να γιατί γράφω ότι το άρθρο αυτό του πολίτη θέλει να τα χώσει στο μητσοτακέικο!!!
    Τα άλλα που γράφει είναι ανούσιες πολιτικές αναλύσεις για αμύητους.. και που με την αποσπασματικότητά τους σύγχυση δημιουργούν και αποπροσανατολισμό....
    Την Ιστορία δεν πρέπει να τη διαβάζουμε με φακούς παραπλανητικούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Διόρθωση
    10.14 είμαι ο ίδιος με τον 4,45

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Ανώνυμο 10.08
    Καλά ρε φίλε ούτε Ελληνικά δεν ξέρεις να διαβάζεις.
    Ο Μητσοτάκης Επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ;
    Θα μας τρελάνεις;
    ...
    ...
    @ Ανώνυμο 10.14Αν και νομίζω ότι είσαι ο ίδιος.
    Ο πολίτης θα ξέρει από τα IP.
    Φίλε από την ...Αυστραλία.Όσο αφορά το ΚΚΕ για κάνε κλίκ-εδώ στην φωτό του post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μεγάλε Έξαρχε!!!!!!

    Πώς το κατάλαβες;;;;;

    Είσαι και ο πρώτος!!!!!!
    Ευτυχώς που υπάρχει και IP...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Όταν αναφέρεστε σε ονόματα της κυβέρνησης, (και όχι μόνο) παρουσιάζετε και στοιχεία... που μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει???? ή έτσι απλά "πετάμε" κάτι για τον οποιοδήποτε και αυτό πρέπει να το αφήνει αναρτημένο να γίνει και εδώ... μπάχαλο όπως γίνεται τελευταίως σε πολλά blogs?

    Μια απάντηση... στον exarxo κύριε 10.14 παρακαλώ!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για τον 10.51 από 10.14
    Έγραψα στον Έξαρχο το σχόλιο 10.49.
    Έπρεπε να καταλάβεις ότι δεν είμαι o ίδιος.
    Όσο για το "πετάμε" δε συνήθισα να γράφω κάτι χωρίς στοιχεία.

    Όσο για το κλικ του Έξαρχου είναι ξαναζεσταμένο φαϊ και δεν ακουμπά την Αριστερά. Διάβασε αν θέλεις τις θέσεις της σε ανάλογα sites. Και υπάρχουν πολλά. Αλλη φορά το συζητάμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σ΄ ευχαριστώ που δεν μου καταλόγισες την απουσία μου χθες!
    Περνάω δύσκολα αυτό τον καιρό και δεν σε πρόλαβα...Όμως διάβασα την προηγούμενη ανάρτησή σου και δεν βρήκα κάτι να διαφωνήσω σ΄αυτήν!
    Καλό ξημέρωμα καλέ μου φίλε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @gnik
    έχω μία απορία, πως ήξερες ότι θα απουσίαζα χθες αφού όταν έκανες το ολίγον τι αδιάκριτο σχόλιό σου, δεν είχε κλείσει η ανάρτηση και κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ ακόμη ότι δεν θα έκανα σχόλιο;;
    Απλά δεν πρόλαβα φίλε μου! κακό είναι;; Άλλη φορά θα σε βάλουμε απουσιολόγο των αναρτήσεών μας!!
    Όσο για το μαθήτρια στη ζωή μου ακολουθώ το "γηράσκω αεί διδασκόμενος"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ξαναστεμένο ξε-ξαναζεσταμένο...όμωs υπαρκτό.Το τι ακουμπάει κ'τι όχι άσε να το κρίνουμε εμείs οι υπόλοιποι,οι εκτόs Αριστεράs,γιατί εσείs οι κομμουνιστέs με το "ανοιχτό" μυαλό δεν μπορείται να δείτε ούτε ..κάτω απ'την μύτη σαs(το πέρα έχει καταργηθεί με αυτόματο πιλότο από.. πάντα).Στον εν τω μεταξύ από τα κόμματα τηs Αριστεράs κ' τηs προόδου(..τρομάρα σαs) σιγή ιχθύοs για αυτό το τερατούργημα.Κοινώs μούγγα στην στρούγκα...Με τιs υγείεs σαs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπητή Μαριάννα
    Δεν ήξερα ότι θα απουσίαζες απλώς επειδή συνήθως σχολιάζεις από νωρίς....
    Ούτε περίμενα ότι θα το έπαιρνες τόσο άσχημα !!!
    Συγγνώμη για την αναφορά στο όνομα σου και για το ¨μαθήτρια¨
    Ένα αστείο έκανα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
    Τελικά μάλλον το χιούμορ μου δεν γίνεται κατανοητό ή εγώ το εκφράζω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. eci ine opos to grafis alla i epistrofi tou asotou den ton apalasi apla me avto pou grafis epibebeonis oti eklise i epohi ton dinosavron sto elladiastan .dioti den ida evestisia Damanaki,Aleka ,Gap,Ntora ,Kostaki na paretounte (gia pio ithos telika tha leme???).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. nikos diabaste to kolimeno na dite ti
    akoume edo ston topo mas apo kathigites -konstruktores

    ΤΑ ΝΕ@ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

    www.ptolemaida.org

    ΜΑΪΟΣ - 2008

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 - 5 - 2008








    Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ



    “Μακεδονία και η σκοπιανή απειλή”, ήταν ο γενικότερος τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Πτολεμαΐδα, από τη Φιλορθόδοξη Ένωση “Κοσμάς Φλαμιάτος”, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τρίτος, ως κεντρικός ομιλητής παρουσίασε “Το σκοπιανό ζήτημα στην πολιτική και εκκλησιαστική του διάσταση”.

    Όπως είπε ο κ. Τρίτος, το γνωστικό αντικείμενο της διδασκαλίας του είναι η ιστορία και σύγχρονος βίος των βαλκανικών εκκλησιών, οπότε στα πλαίσια αυτά ασχολείται και με το θέμα των Σκοπίων, γιατί πέραν της πολιτικής του πλευράς, έχει και εκκλησιαστικές προεκτάσεις.





    Δικαιολόγησε την άποψή του λέγοντας πως ο Τίτο για να φτιάξει αυτό το “κρατικό μόρφωμα”, ήθελε τρία πράγματα: Κράτος – Γλώσσα – Εκκλησία. Κράτος έκανε, αφού ήταν εξουσία, για γλώσσα χρησιμοποίησε μια διάλεκτο της Βουλγαρικής και τη βάπτισε ως Μακεδονικήν, ήθελε όμως και εκκλησία, όχι γιατί πίστευε, αλλά γιατί γνώριζε τη σημασία της εκκλησίας ως στοιχείο συνοχής ενός Έθνους”. Για το συγκεκριμένο λόγο, απέσπασε βίαια και χωρίς την ευλογία του Πατριαρχείου της Σερβίας, τρεις Μητροπολίτες της Νοτίου Σερβίας και την ονόμασε “Ορθόδοξον Μακεδονικήν Εκκλησίαν”, με έδρα τα Σκόπια. Αυτήν την εκκλησία, που αριθμεί σήμερα δέκα Μητροπολίτες και που συγκροτούν Σύνοδο, δεν την αναγνώρισε καμία ορθόδοξη εκκλησία, είναι σχισματική και αυτό γιατί ιδρύθηκε όχι για να θεραπεύσει κάποιες εκκλησιαστικές ανάγκες, αλλά για να στηρίξει τον εθνοφυλετισμό, είχε μια πορεία ζωής για κάποιο διάστημα και τελικά ένας από τους Μητροπολίτες της, ο Βερεσσών Παραβαρδαρίου Ιωάννης διαχώρισε τη θέση του και ήθελε να επανεντάξει τη Μητρόπολή του στη Σερβία. Η Σερβία τον δέχτηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία, η δε σχισματική εκκλησία τον καθαίρεσε και τότε άρχισε το μεγάλο του δράμα. Το επίσημο κράτος των Σκοπίων τον φυλάκισε και τον ταλαιπωρεί αφάνταστα, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο κ. Τρίτος, που επιπλέον τόνισε ότι πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι δεν του επιτρέπουν να μπει στη χώρα (βρίσκεται στη Σερβία) και αν μπει θα ξαναφυλακιστεί. “Είναι μια μέθοδος και μια τακτική αποπροσανατολισμού από το μείζον πρόβλημα του ονόματος, για να αποπροσανατολιστεί η λαϊκή κοινή γνώμη από το ζήτημα αυτό. Τον έχουν ακολουθήσει όλοι οι μοναχοί των Σκοπίων και συγκροτεί σήμερα μια Σύνοδο με τρεις Αρχιερείς, έχει την ευλογία του Πατριαρχείου της Σερβίας και την αναγνώριση συμπάσης της Ορθοδόξου κοινότητος. Αυτό είναι το λεγόμενο Εκκλησιαστικό πρόβλημα των Σκοπίων, που είναι πάρα πολύ σοβαρό και που σήμερα ταρακουνά την Ορθοδοξία”, τόνισε ο ομιλητής.

    Ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος, επικεντρώθηκε στο ότι το κράτος των Σκοπίων δεν έχει δικαίωμα να φέρει το όνομα Μακεδονία, διότι, όπως είπε, οι Σλάβοι εμφανίστηκαν στον Βαλκανικό χώρο τον 7ο αιώνα, ενώ η Μακεδονία είχε χίλια χρόνια ζωής πριν από αυτούς. Παρουσίασε πολλά ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με το θέμα αυτό για να ισχυροποιήσει τη θέση του και κατέληξε λέγοντας πως το σημερινό κράτος των Σκοπίων καταλαμβάνει μόνον το ένα δέκατο της ιστορικής Μακεδονίας, οπότε κατά την άποψή του, δεν δικαιούται να φέρει το όνομα αυτό, ούτε ως Άνω, ούτε ως Νέα Μακεδονία, παρά μόνον Δαρδανία ή Πανονία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φιλορθοδόξου Ενώσεως (έχει έδρα της τη Θεσσαλονίκη) κ. Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο, επισήμανε πως ο Σύλλογος έχει ιδρυθεί για την αυθεντικότητα της ορθοδόξου πίστεως, για την ακεραιότητα της Εκκλησίας του Χριστού και για την περιφρούρηση της ιδιοπροσωπίας της Ρωμιοσύνης, οπότε στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον τα εθνικά ζητήματα, όπως το σκοπιανό. “Το ζήτημα το προσεγγίζουμε από την εθνική ελληνική σκοπιά, δηλ. ότι το όνομα Μακεδονία δεν μπορεί να παραχωρηθεί με κανέναν τρόπο, είτε σύνθετο, είτε μόνο του και ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Ντετζιόρτζιο, που παράλληλα ανακοίνωσε πως ανάλογες εκδηλώσεις όπως αυτήν που έγινε στην Πτολεμαΐδα, θα γίνουν για το ίδιο θέμα σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.



    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΡΑΜΜΗ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Προς ανώνυμο @7.08 - δεν κατάλαβα αν η καταχώρηση σου έχει μία δόση ειρωνείας - αν ναι........

    @ ανώνυμο 11.10 - αν για να ενημερωθείς για το ήθος, πιστεύω, απόψεις και Ελληνικότητα της αριστεράς (στη Ελλάδα) ψάχνεις λεπτομέρειες σε sites είσαι βαθιά νυχτωμένος! άνοι3ε μερικά βιβλία και διάβασε την συγρονη και νεωτέρα ιστοριά του κουμμουνισμού στην Ελλάδα - διάβασε ότι πηγες βρεις - και προσπάθησε να βρεις πολλές και διαφορετικές - μετά από λιγό καιρό θα σου γεννηθεί το ερώτημα: καλά μπορεί Έλληνας να είναι αριστερός? τραβηγμενο λίγο, αλλά και πολύ σωστό!
    και όντως, συμφωνώ με προηγούμενο σχόλιο - από που και ως που οι αριστεροί είναι προοδευτικοί? η αντίδραση για την αντιδραση δεν είναι προόδος - η συζήτηση είναι πρόοδος, αλλά εσείς δεν τη δέχεστε - όποιος διαφωνεί με τις θέσεις σας είναι δεξιό φαστιστόμουτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μπορεί κάποιους να ενοχλούν... τα άρθρα του Politi. Όμως δεν πειράζει.
    Σε λίγο καιρό πολλοί απ΄αυτούς θα αναθεωρήσουν πολλά....
    Το παρήγορο είναι, ότι παρακολουθείτε και ενημερώνεστε, και την "κατάλληλη" στιγμή... θα φύγει η "κουρτίνα..." μπροστά από τα μάτια σας... και θα καταλάβετε τι ακριβώς γινόταν τόσα χρόνια!!!!!
    (Γι΄αυτό και ανησύχησα... πως θα μας προλαβαίνει... το καλοκαίρι, γιατί προβλέπω συνωστισμό!!!)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @gnik
    μετά από αυτή την εξήγηση που έκανες, για μένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!
    Το χιούμορ είναι ευπρόσδεκτο και μπορείς ελεύθερα να το κάνεις ακόμα και αν αφορά το πρόσωπό μου. Γιατί και εμένα μ΄ αρέσει το χιούμορ και θυμώνω μ΄ αυτούς που δεν το καταλαβαίνουν.
    Ίσως να φταίω και εγώ που δεν το κατάλαβα και νόμιζα ότι με ειρωνευόσουν, κυρίως επειδή δεν σε ξέρω και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αστειευόσουν! Ειναι βλέπεις και το απρόσωπο διαδίκτυο που δημιουργεί αυτές τις παρεξηγήσεις.Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή