Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Ο φόβος φυλάει τα έρημα !

Την αμέσως επόμενη ημέρα από την Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το «χαστούκι» της Ελλάδας στην κυβέρνηση Μπους και την εξωτερική της πολιτική ,είχα επισημάνει ότι : «Οι πιέσεις θα κλιμακωθούν, από τους .. «καουμπόηδες» των ΗΠΑ και προβλέπεται να γίνουν αφόρητες».

Ίσως αυτό το καλοκαίρι να μην έχουμε πυρκαγιές, αλλά …..θερμό επεισόδιο.

Μία από αυτές τις πιέσεις και …τις προεργασίες, έχει και την μορφή της ……νέα ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε προ ολίγων ημερών ,στο παγκόσμιο ιστό.

Δια μέσου αυτής η Άγκυρα (επιδιώκοντας δικά της οφέλη ,αλλά ως επί το πλείστον εξυπηρετώντας τις ΗΠΑ) επιχειρεί να συνδέσει μεταξύ τους δύο διαφορετικής υφής γεγονότα, που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη και την περιοχή του Έβρου.

Και τούτο για να μεγιστοποιήσει τους ισχυρισμούς της για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, να «εγκαλέσει» διεθνώς την Ελλάδα και -κυρίως- να δυσχεράνει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, σε ότι αφορά πρωτίστως τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Στη νέα ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις τους με την Ελλάδα ( και που συνιστά την επίσημη «βίβλο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής), περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ακραίες διατυπώσεις, και παντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί.

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι «διακατέχεται από δίψα για εδαφική επέκταση» και έχει σαν στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας.

Ισχυρίζεται ότι εάν η Ελλάδα δεν καταπίεζε τους μουσουλμάνους της Θράκης, σήμερα η «τουρκική μειονότητα θα αριθμούσε …..800.000 μέλη και όχι 150.000».

Περιγράφει ένα σύγχρονο «απαρτχάιντ»στην Θράκη, όπου «στη στρατιωτική ζώνη εντός της οποίας κατοικεί η μειονότητα, απαγορεύεται η κυκλοφορία την νύκτα, η δε είσοδος και έξοδος επιτρέπεται μόνο στους κατέχοντες ειδική άδεια...».

Φυσικά προσπαθεί να τονίσει και να αυτοαναγορευθεί σε «προστάτιδα δύναμη» των Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος .

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται (εν γνώσει του), καθώς εμφανίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης να αναφέρεται στην «ελληνική και τουρκική μειονότητα».

Η δομή και το περιεχόμενο της νέας ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός της Άγκυρας δεν είναι να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της.

Κυρίαρχος στόχος είναι να δημιουργήσει «διεθνή φασαρία και αναστάτωση», για τις δήθεν «καταχρήσεις» που κάνει το ελληνικό κράτος σε εδαφική περιοχή που….. «ανήκει» σε μειονότητα Τούρκων!

Μια «εδαφική περιοχή» που από εδώ και πέρα θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, λόγω των σχεδίων της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας ,που η Άγκυρα θεωρεί ανταγωνιστική των δικών της σχεδίων μεταφοράς υδρογονανθράκων και η Ουάσιγκτον θεωρεί ……«εχθρική κίνηση».

Ποιος ο αρμόζων τρόπος αντίδρασης μας όμως;

Έχω τονίσει κατ` επανάληψη ότι στην ουσία η τουρκική διπλωματία είναι …ευκολοδιάβαστη .

Και αυτό γιατί είναι επαναλαμβανόμενη με απόλυτο τρόπο. Δοκιμάζει πρώτα ….και αν σε βρει …αδύναμο και χωρίς πολιτικό και εθνικό … τσαμπουκά, αποθρασύνεται και προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων της.

Σε τέτοιου είδους διπλωματικές και ψυχολογικές …“ντρίπλες , η λύση είναι μία και μόνο.

Ανταπαντάς όχι με αναβλητικότητα , αλλά με σθένος , επιθετική …διπλωματία και …….προχωρώντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το ΕΜΠΑΕ και την υλοποίηση της μετατροπής του στρατιωτικού δόγματος της Ελλάδας από «αμυντικό» σε «αποτρεπτικό».

Άμεση ανάθεση στη Γαλλία, για την κατασκευή των νέων φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κλάσης AQUITAINE «πολλαπλών αποστολών»,αφού το Παρίσι αποδέσμευσε για την Ελλάδα την προχωρημένη πυραυλική τεχνολογία της εταιρίας MBDA, “Naval Scalp”( παρόμοια πυραυλική στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιούν μόνο οι ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετανία.)

Μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει σοβαρά το τοπίο των ισορροπιών στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο δεν θα υπάρχει ούτε ένα σημείο εντός της Τουρκίας ή άλλης περιφερειακής χώρας που να μπορεί να διαφύγει μιας επίθεσης με Scalp Naval, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες «πλήγματος».

Ανταπάντηση λοιπόν στις κουτοπονηριές των γειτόνων με …..Γαλλικές φρεγάτες.

Γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα !

ΥΓ. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και ας το καταλάβουν ..αυτοί που πρέπει. Κάποια …... sukhoi , εκεί ......στη Μαύρη Θάλασσα, τελευταία εισέρχονται συχνά εντός του FIR Άγκυρας , περνώντας το ….μήνυμα : « быть осторожным »

28 σχόλια:

  1. το παιγνιδι των αγωγων εχει χοντρυνει παγκοσμιως και στα βαλκανια....

    στα δικα μας..
    θα εχουμε προβοκατσιες απο τουρκια
    στο "απχατζια"-δυτικη θρακη
    στην "τσαμουρια"-κοσσοβο
    και "απελευθερωση" της μακεδονιας του
    αιγαιου..
    οι σκοπιανοι με εντολη αμερικανων θα σκληρυνουν την σταση τους.
    στοχος
    η ματαιωση του south stream.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η προσπάθεια ανάλυσης της είδησης, από την δική σου οπτική γωνία.
    Αυτό είναι το καλό με τα blogs σε αντίθεση με τα ΜΜΕ.
    Αναλύουν την είδηση πάντα κάτω από την δική τους οπτική γωνία και συνεισφέρουν στην ενημέρωση και στην κρίση του πολίτη.
    Μπράβο και σε εσένα και σε κάποια άλλα blogs για την προσπάθεια που κάνετε πάνω στα Εθνικά θέματα.
    Ελπίζω να μην απογοητευθείτε κάποια στιγμή (ή σας "εξαγοράσουν" και εσάς μέσω κάποιας προσφοράς εργασίας στον χώρο των ΜΜΕ) και σταματήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kosovo and Washington’s Strategic Agenda for Europe and Eurasia
    By F. William Engdahl, 3 March 2008
    http://www.engdahl.oilgeopolitics.net/Geopolitics___Eurasia/Kosovo/kosovo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NA DOYME TI THA KANOYN AN,..AN LEME ANOIKSEI KAMMIA ROSIKH BASH STHN KABALA. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τουρκικό μανιφέστο ναρκοθετεί τις προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης, εκθέτει τους άνευ όρων υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και όσους προσέφεραν ανοχή στην τουρκική ανάμειξη στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας(ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ0 και συγχρόνως προκαλεί σοβαρότατα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο των συνεχιζόμενων διερευνητικών επαφών που (επισήμως) γίνονται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα άρματα,στα άρματα μαζί με τον Κωστάκη και τον πατερούλη Πούτιν...χάσαμε κάθε ίχνος σοβαρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Τουρκία εντάσσει πλέον ολοκληρωμένα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της την προώθηση των «προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης», καθώς στην πράξη με την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ(;) ΑΝΟΧΗ που έδειξε η Αθήνα έχει αυτοαναγορευτεί σε «προστάτιδα δύναμη» πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος και χρίζει ως εκπρόσωπο της μειονότητας τη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης».
    Βέβαια οι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι ζουν στο ....Λουξεμβούργο και τέτοια θέματα και απειλές είναι στον κόσμο του ...παραμυθιού!
    ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΆ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ(ξέρουν τι εννοώ) που ζουν, όλα αυτά τους φαίνονται ....ξενέρωτα.
    Στο ...χόρτο σας εσείς φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα ήθελα να πιστέψω την εκδοχή σου ότι ο φόβος φυλάει τα έρημα! και συνεπώς η επιθετική διπλωματία είναι αποδοτικότερη της αμυντικής.
    Όμως στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν νομίζω ότι το παιχνίδι θα μείνει μεταξύ αυτής και της Ελλάδας, έστω και αν η τελευταία έχει τα Scalp Naval! Όπως είπες και εσύ από αυτά έχει και η Αμερική!!
    Και δεν νομίζω ότι θα μείνει απλός παρατηρητής στις εξελίξεις...
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ marianaonice
    Στην ΥΓ. καλή μου φίλη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα με την marianaonice

    Δηλαδή εσύ πολίτη τι νομίζεις ?
    Θα αφήσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία να απειλείται ?

    Κατευθείαν θα στείλουν τα Νaval και στη γείτονα παρέα με ένα πολύ ωραίο τιμολόγιο και μια ευχαριστήρια κάρτα προς την Ελλάδα για το πελάτη που της έστειλε .

    Όσο για το FIR της Άγκυρας νομίζω ότι η Ρωσία έχει δικούς της λόγους που παρεμβαίνει βλ Κόσοβο , Απχαζία , Τσετσενία κτλ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λές και δεν το περιμέναμε μετά το Βουκουρέστι... (και το περιμέναμε και προετοιμασμένοι... είμαστε). Η Τουρκία, "ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη..." και δεν νομίζω ότι θα της βγεί σε καλό....

    Άς λάβουν υπ΄όψιν σοβαρά την προειδοποίηση που τους έρχεται από την Μαύρη Θάλασσα... όπως λές και εσύ, γιατί μπορεί αλλιώς να τα υπολογίζουνε αλλά... αλλιώς θα τους έρθουνε... Θα πάνε για μαλλί και θα βγούνε κουρεμένοι...

    Υ.Γ.
    Αγαπητέ μου Politi, πόσα ξέρεις εσύ, και δεν μιλάς.... το μαρτύριο της σταγόνας μας κάνεις...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ greekpoliticalreview
    Φίλε μου αλλάξανε τα πράγματα και πλέον πάση θυσία η Ρωσία θα προστατέψει την στρατηγική της επένδυση( είναι για εμάς σημαντική η συμφωνία των αγωγών,αλλά πολύ περισσότερο είναι για την Ρωσία).
    Πίστεψέμε ή ρώτησε οποίον κατέχει τα στρατιωτικά θέματα καλά, η Ρωσία αυτή την στιγμή ΔΕΝ παίζεται .
    Δεν είναι καθόλου εύκολο για τις ΗΠΑ να τους έχει απέναντι τους.
    Παρακολούθησε διεθνή στρατιωτικά θέματα και θα δεις να τους προκαλούν σχεδόν πάνω από τα αεροπλανοφόρα τους (στα πλαίσια αυτού του ακήρυκτου πολέμου που επικρατεί στον αέρα και σε πολλές περιοχές της γης)και να μην σηκώνουν αεροπλάνα φοβούμενοι τυχών αερομαχία.
    Σου ξαναλέω ΑΥΤΗ την στιγμή είναι δύο βήματα εμπρός η Ρωσία.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΥΓ. Κοίτα δήλωση Πούτιν πριν λίγες ημέρες για τα ΝΕΑ όπλα που έχουν θέσει εν λειτουργία τα τελευταία χρόνια.
    Και μην ξεχνάς ότι οι φωνές που έρχονται ΚΑΙ μέσα από τις ΗΠΑ, μιλούν για γίγαντα με πήλινα πόδια ΠΛΕΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Μ
    Την καλησπέρα μου.
    Πόσες φορές το έχω πει: "Κάθε πράγμα στον καιρό του" :) :)
    @ marianaonice & greekpoliticalreview
    Για να "αποδεσμευτεί" η συγκεκριμένη αγορά όπλου και να δοθεί στην Τουρκία, χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου και αυτό ....αντιδρά,....για τους γνωστούς ευνόητους λόγους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να συμπληρώσω τον πολίτη , ο οποίος ίσως για εξοικονόμηση του άρθρου ,παρέλειψε κάποια πράγματα.

    Η Αγκυρα , επανέρχεται στους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δήθεν εξαφάνισε μειονότητες «Μακεδόνες, βλάχους, Αλβανούς, Τούρκους» για να πετύχει την «ομογενοποίηση», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του Ποντιακού ζητήματος, όπου υποστηρίζει ότι όχι μόνο αποτελεί μύθο η Γενοκτονία, αλλά αντίθετα, τα εγκλήματα έγιναν εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού της περιοχής.

    Προβάλλεται ακόμη ο ισχυρισμός ότι ο όρος «Πόντος» φορτίστηκε με ιδεολογικά στοιχεία μετά τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, «με στόχο να πυροδοτηθούν τα εχθρικά αισθήματα εναντίον της Τουρκίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρός αγαπητό Politi

    Καλησπέρα και σε σένα!

    Ξέρω ότι ορισμένοι θα ορμήξουνε... αλλά εγώ λέω, να κάνουμε και το σταυρό μας, που βρέθηκε ένας Καραμανλής (με τους μέντορες του... φυσικά) και άρπαξε την χρυσή ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την Ρωσία. Έκανε αυτή την συμμαχία σε μία ίσως από τις κρισιμότερες περιόδους της πατρίδας μας, κ όχι μόνο.
    Συμμαχία που είναι fifty-fifty όλα!
    "Το΄να χέρι νίβει τ΄άλλο"!!!
    Έτσι βαφτίζω εγώ την συμμαχία αυτή.

    Υ.Γ
    Ξέρω ότι όταν πρέπει... θα γράψεις αυτά που πρέπει...!!!!
    Στο έχω ξαναγράψει, ότι όλα σου τα άρθρα είναι καταπληκτικά, ορισμένα όμως είναι "μοναδικής" πληροφόρησης!!! (τουλάχιστον έτσι διαισθάνομαι...)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι Scalp είναι γαλλικής κατασκευής και η Έλλαδα ήδη έχει την αεροεκτοξευόμενη έκδοση (εκτοξεύεται από τα Μιράζ 2000-5) με εμβέλεια περίπου 240χμ (αν και μάλλον είναι μεγαλύτερη ).
    Περισσότερα εδώ ..
    http://en.wikipedia.org/wiki/SCALP_EG
    οπότε λίγο δύσκολο να τους αποκτήσουν οι Τούρκοι καθώς δεν διαθέτουν αεροσκάφος να τους μεταφέρει.Εκτός βέβαια αν αγοράσουν και αυτοί Γαλλικές φρεγάτες και αποκτήσουν την ναυτική έκδοση.
    Το αντίστοιχο Αμερικάνικο σύστημα είναι το AGM-158 JASSM
    περισσότερα εδώ ...
    http://en.wikipedia.org/wiki/AGM-158_JASSM
    το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα F-16 αλλά οι Αμερικάνοι δεν το αποδεσμεύουν για Ελλάδα-Τουρκία προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολίτη με το ευνόητους λόγους και που είναι και γνωστοί. Ποιοί είναι?

    ¨Για να "αποδεσμευτεί" η συγκεκριμένη αγορά όπλου και να δοθεί στην Τουρκία, χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου και αυτό ....αντιδρά,....για τους γνωστούς ευνόητους λόγους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ανωνυμο 2.41
    Κάποιοι δεν θέλουν κοντά τους, εδώ στην Μεσόγειο , τέτοιου είδους όπλα!
    Ποιοι να είναι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σας .

    Ερώτηση1: Τα όπλα που είναι δεσμευμένα για Ελλάδα και Τουρκία αν αποδεσμευτούν για έναν από τους δύο (όπως και θα γίνει)δεν θα αποδεσμευτούν και για τον άλλο? Το Κογκρέσο θα λειτουργήσει με γνώμονα τη στρατιωτική ισορροπία ή θα συνεχίσει την δέσμευση (η δέσμευση δε θα έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που εμείς θα τα έχουμε ήδη προμηθευτεί) ?

    Ερώτηση2: Αυτοί που δεν θέλουν τέτοιου είδους όπλα στη Μεσόγειο όταν τα αποκτήσει η Ελλάδα τι θα πουν ή καλύτερα τι θα κάνουν?

    Ερώτηση3: Από τη στιγμή που θα έρθουν τέτοιου είδους όπλα στη Μεσόγειο για λογαριασμό μας γιατί να μην διατηρήσουν την στρατιωτική ισορροπία που χρειάζεται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας ?
    Δίνοντας πλεονέκτημα στη χώρα που τους χαλάει τα γεωπολιτικά σχέδια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. File ta opla ayta einai desmeymena apo pleyras USA, oxi apo pleyras gallias, Yia na apodesmeythoun genikotera einai dyskolo yiati prepei na perasoun apo to kongresso kai ekei to skeptiko tous einai diaforetiko apo ayto ths kyverhshs tous. Eksallou ta opla ayta den diatarassoun thn issoropia alla thn epistrefoun

    2)oti kanoun kai twra outws h allws pou den ta exoume ta opla ayta

    3)efoson ta opla ayta erthoun sthn ellada kai oxi sthn tourkia den tha exoume epi ths ousias diataraxh ths issoropias alla epanafora ayths. Epi ths ousias ta opla ayta leitourgoun apotreptika sthn tourkikh epithetikothta kai einai paragontas statheropoihshs ths perioxhs

    Ayth einai h apopsh mou, osoi kalytera apo mena enhmerwmenoi filoi lene thn dikh tous
    (polith wraio to blog sou, na sai kala file, den symfwnoume panta alla exei panta endiaferon h anagnwsh twn arthrwn sou)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @12:12

    Φίλε μου το κατάλαβα ότι δεσμεύονται από ΗΠΑ άλλο λέω .

    Η δέσμευση έχει νόημα όταν οι δύο πλευρές δεν έχουν πρόσβαση από πουθενά . Από τη στιγμή που ο ένας από τους δυο αποκτήσει το δεσμευμένο (δεν έχει σημασία από που) τότε αυτομάτως καταρρίπτεται και η έννοια "δεσμευμένο" . Αυτό δεν το καταλαβαίνετε ? Δέσμευση σε κάτι που δεν είναι πια δεσμευμένο .
    Εμένα μου ακούγεται λίγο οξύμωρο .

    Όσον αφορά το Κογκρέσο νομίζω ότι η λογική της δέσμευσης στηρίζεται λόγω των ισορροπιών που θέλουν ή μάλλον ήθελαν να κρατήσουν , όχι στις στρατιωτικές δυνάμεις , αλλά στις πολιτικές ισορροπίες των διπλωματών .

    Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ακόμα (ή όποιον άλλο ξέρει) : Τι εννοείς "ότι κάνουν και τώρα" και σε ποιούς αναφέρεσαι? (η αοριστολογία είναι λίγο επικίνδυνη
    ως προς τον αποπροσανατολισμό σε αυτές τις περιπτώσεις)

    Πάντα φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @greekpoliticalreview
    Υπάρχουν λέξεις και ονόματα ταμπού!
    Νομίζω ότι έχει ...απαντήσει ο πολίτης στο 6.07.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @greekpoliticalreview
    Φίλε μου το δόγμα "αποτρεπτικό" σημαίνει, ότι ακόμα και εσύ να έχεις αυτά τα όπλα , το πλήγμα που θα δεχτείς θα είναι το ίδιο με τον άλλο.
    Σε καμία περίπτωση μικρότερο !
    Άρα την οποιαδήποτε ενεργειά σου θα πρέπει να την σκέφτεσαι καλύτερα.
    Πως λέει ο λαός" Φοβάται ο Γιάννης το Θεριό και το Θεριό τον Γιάννη" ή "Έβαλε τα χεράκια του να βγάλει τα ματάκια του".
    Μετά την ενδεχόμενη απόκτηση τέτοιων όπλων ...οι κουτοπόνηρες απειλές θα είναι για τα προσχήματα, και για εσωτερική κατανάλωση των στρατηγών της Άγκυρας.
    Στην ουσία η λέξη "αποτρεπτικό" ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για του λόγου το αληθές αντιγράφω από το strategy-geopolitics.blogspot.com

    "Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην αξιωματούχου του State Department Ν. Μπερνς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (“Turkey has one of the largest militaries in the NATO alliance, and it's also one of the least reformed – and I say this with great respect – and least deployable forces; as are the militaries of many of the European members of NATO”). Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Τurkish Daily News ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης "άνοιξε το κουτί της Πανδώρας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΔ."

    Όσο για τα ταμπού πια ταμπού παιχνίδια θα παίζουμε τώρα ?
    Υποστήριξέ το αυτό που λες κι εσύ κι ο πολίτης με καθαρά λόγια και χωρίς υπονοούμενα και εγώ ή εμείς θα τα στηρίξουμε . Διάλογος γίνεται εδώ . Αν λογοκριθεί κι ο διάλογος λόγω φοβίας τι να πω .

    Ο πολίτης αν κατάλαβα καλά (sorry που σε ερμηνεύω) εννοεί το Ισραήλ και το λόμπι τους στις ΗΠΑ αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι θα κάνουν σε περίπτωση που αποκτήσουμε τα Νaval .

    Φίλε πολίτη πάντα γράφεις κείμενα άκρως ενδιαφέροντα τα οποία μου προσφέρουν γνώση και προβληματισμό αλλά πολλές φορές νομίζω ότι δεν λες κάποια πράγματα (από επιλογή βέβαια) τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πολύ περισσότερα όσον αφορά τον σκοπό του blog .
    Anyway επιλογές είναι αυτές και σεβαστές απλά το καταθέτω .

    Μ.Φ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. kaneis apoprosanatolismos file.
    Tha koitaksoun na proothisoun ta symferonta ths xwras tous oso kalytera mporoun, opos kanoun kai twra. Dystyxws thn parousa xronikh sygkyria ta symferonta ayta den symvadizoun me ta ths ellados kai h prosfath empeiria diamelismou kratwn me to etsi thelw kai asthriktes dikaiologies mas thewrw oti mas anagkazoun na eiamste en egrhgorsh
    To mono pou me provlimatizei apo thn olh istoria einai oti ta o tropos skepshs ths ellhnikhs kybernhshs, etsi opos ton parousiazei o politis, proypothetei sovarh,eyfih kai ypeythinh kyvernhsh....den eimai sigouros oti ta pepragmena ths kyvernishs se allous tomeis deixnoun kati tetoio, makari na diapseytw.
    Fovamai dhladh mhpws kanoume panakribous eksoplismous sthn tyxh mono kai mono yia na fagwthoun mizes kai na ginoun eksyphrethseis kai meis ethelotyfloume kai xairomaste skeftomenoi strathgikes kinhseis kai alla aisiodoksa kai omorfa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @exarxos

    Αλήθεια πιστεύεις ότι μέχρι τώρα οι απειλές της Τουρκίας ήταν βάσιμες κι όχι για εσωτερική κατανάλωση και άσκηση πολιτικής έτσι κι αλλιώς ? (εννοώ τα τελευταία χρόνια)

    Ή να το θέσω καλύτερα , πιστεύεις πως μετά την αγορά των Νaval οι στρατηγοί μας κάθε φορά που παραβιάζεται το FIR
    θα λένε "άστους μωρέ εμείς έχουμε Νaval" ή το αντίθετο θα λενε αυτοί "όχι μη παραβιάσουμε σήμερα το FIR γιατί έχουν Naval" ?

    Οι παραβιάσεις θα συνεχίζονται εσαεί κι από τις δυο πλευρές (μη ξεχνιόμαστε κι εμείς παραβιάζουμε το δικό τους) φίλε γιατί δεν έχουν να κάνουν με εξωτερική πολιτική .
    Εσωτερική πολιτική είναι οι παραβιάσεις κι από τις δύο πλευρές .

    @2.23
    Tα συμφέροντά τους όμως τυχαίνει να συμπίπτουν με της Τουρκίας έτσι?Άρα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αυτό που υποστηρίζω . Όσο για τους διαμελισμούς συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά νομίζω ότι αδικούμε τη χώρα μας αν θεωρούμε ότι μπορούν με τις αστείες δικαιολογίες τους να πείσουν Ε.Ε και ΝΑΤΟ να μας διαμελίσουν . Είμαστε ένα κράτος...1830-2008 που δεν περνάνε τακτικές τύπου Γιουγκοσλαβίας στην παγκόσμια κοινότητα .

    Μ.Φ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ston filo tou political-review
    Akoma kai ean ypotethei oti tha dwsoun kai stous tourkous antistoixa oplika systhmata (pou einai amfivolo ean theloun mousoulmanikh xwra me entono islamiko stoixeio na exei tetoia isxy, kaneis den kserei ti ginetai se 20-30 xronia), efoson ta exoume kai emeis tha leitourgei h ennoia ths diplhs apotrophs. Mhn mas thn peftetai na mhn sas thn pesoume...den theloume na paroume pisw thn Polh...na mhn dextoume epitheseis theloume.

    Oso yia tis asteies dikaiologies tous, ma pou den htan asteia h kai psevdhs h dikaiologia pou xrhsimopoihsoun yia na epemvoun
    Na sou thesw ena senario..fantasou oti h stratiwtikh mas isxys anti na einai ayth pou einai twra, htan efamilh h ante ligo kalyterh ayths ths alvanias. Pisteveis oti tha eixame eirhnh sthn perioxh h polemo?
    Kai oxi..den tha lene as mhn paraviasoume to FIR yiati exoun Naval..
    pithanologw omos oti tha poune..as mhn kanoume apovash sto kastelorizo yiati exoun Naval.

    Y.G Yia filos tou SYN kalos eisai..pws emplekses esy me daytous?? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μπα ούτε καν φίλος τους .
    Απλά ψηφοφόρος τους γιατί δεν έχω κάτι καλύτερο .
    Για τις ισορροπίες που λέγαμε και πριν . . .
    Αφού με διάβασες θα είδες το "απαισιοδοξία για την πολιτική του ΣΥΝ"

    Anyway στο θέμα μας .

    Νομίζω ότι υπερβάλλεις λίγο αλλά το δέχομαι . Η ουσία είναι ότι η ισορροπία θα είναι πάντα παρούσα σε όλες τις μορφές (κυρίως στρατιωτική). Πάντα κάποιος θα είναι συμβατός με τα συμφέροντά μας και κάποιος άλλος αντίθετος . Το ουσιαστικό είναι να κοιτάξουμε να δούμε αν τα συμφέροντα που συζητάμε είναι συμβατά με το συμφέρον των πολιτών κι όχι με το συμφέρων των προμηθευτών . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή