Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Στη δημοκρατία ότι λες σήμερα, θα το βρεις μπροστά σου αύριο.

Mια χαμένη ευκαιρία να αναθεωρηθούν βασικής σημασίας διατάξεις του Συντάγματος, είναι η αποχή από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να κηρυχτεί νεκρή απαξιώνει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απολιτική στάση τείνει να γίνει κανόνας και συγχρόνως …σημαία ευκαιρίας για το ΠΑΣΟΚ.

Την εντολή που έλαβε με την εκλογή του ο κ.Παπανδρέου ,«Γιώργο άλλαξέ τα όλα», την ερμήνευσε ως «Γιώργο …άσ`τα ίδια όλα».

Ένα κόμμα που… υποτίθεται ότι άλλαξε ….για να αξιώνει στη συνέχεια να αλλάξει και την κοινωνία.

Σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν δυσφορία, θεωρώντας ότι η αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι … άτακτη φυγή και σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις για το άρθρο 16. «Ας βγει επιτέλους ο κ. Παπανδρέου να πει τι θέλει και ας το πει στην κοινωνία. Άλλωστε πολλοί βουλευτές δεν θα έβλεπαν αρνητικά την εφαρμογή του άρθρου με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες», λένε σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Το Παρόν».

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε την αναθεώρηση ως προσωπική του υπόθεση, εκθέτοντας την παράταξη και είναι απαράδεκτο να κηρύσσεται νεκρή η διαδικασία, χωρίς ποτέ να έχουν ερωτηθεί οι εκατό βουλευτές και χωρίς ποτέ να έχει συζητηθεί το θέμα στα όργανα του κόμματος.

Εκφράζονται επιπροσθέτως φόβοι, για το γεγονός ότι μια ολόκληρη Βουλή απαξιώνεται, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στη διαδικασία και δεν θα πρέπει να αναρωτιέται το ΠΑΣΟΚ γιατί αυξάνει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι μάχες δίνονται μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντού παρών».

Θα ήθελα, να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου πριν δύο χρόνια ,γι’ αυτήν ακριβώς τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, από την οποία προέτρεψε το Κόμμα του να αποχωρήσει.

Έλεγε, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου στις 10 / 5 /2006 σε ομιλία του στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» για τη συνταγματική αναθεώρηση:«Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η ύψιστη πολιτική πράξη του Κοινοβουλίου, η ύψιστη λειτουργία της πολιτικής. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Δεν γίνεται με πάθος ή εμπάθεια. Δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.
Γίνεται υπεύθυνα, γίνεται με ευθύνη για τη σπουδαιότητα της πράξης αυτής. Το Σύνταγμα δεν το αναθεωρούμε για να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικές ανάγκες. Το Σύνταγμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας.»

O κ. Παπανδρέου στην πορεία, δεν άντεξε την πίεση των οργανωμένων συμφερόντων του ….αναχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Δεν κατάφερε επί της ουσίας να επιβάλει την άποψή του και διάλεξε τον δρόμο στον εμβληματικό εκπρόσωπο του παλιού και φθαρμένου ΠΑΣΟΚ να δίνει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είχε την ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος των απαιτήσεων ενός πραγματικού ηγέτη ,ενός μεγάλου κόμματος και την έχασε.

Προτίμησε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, διαλέγοντας την τακτική των …καθυστερήσεων του …αδυνάτου, παρά να πολεμήσει για τα πραγματικά του πιστεύω.

Το …ανακαινισμένο ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου ,στην ουσία συνεχίζει πολιτικά να θυμίζει παράσταση του …Τζουράσικ Πάρκ.

Δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για νέες ιδέες και πολιτικές, δεν το απασχολεί να σχηματίσει συμπαγή ηγετική ομάδα με κοινές πεποιθήσεις για τα σημαντικά θέματα πολιτικής, αλλά να εκπορθήσει πάση θυσία την εξουσία.

Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση παρέχει στην κεντροαριστερά άφθονα θέματα για κριτική και αντιπολίτευση βάσει αρχών.

Η αντιπολίτευση βάσει αρχών παρέχει μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα: αφενός μεν βγάζει τη χώρα από το φαύλο κύκλο του στείρου αρνητισμού, ο οποίος συντηρεί μόνον τον κομματικό φανατισμό χωρίς να λύνει προβλήματα, αφετέρου δε χτίζει τα θεμέλια για μια μελλοντική αξιόπιστη διακυβέρνηση.

Η στάση της… ’άτακτης φυγής από την αναθεώρηση του Συντάγματος και η άρνηση συζήτησης δίνουν το δικαίωμα συνειρμών και ευλόγων ερωτημάτων από την πλευρά των πολιτών

Ποιους μπορεί να υπηρετεί η παρεμπόδιση της εφαρμογής των συνταγματικών διατάξεων για τα ΜΜΕ, και της προσαρμογής τους στο Κοινοτικό Δίκαιο;

Ποιους εξυπηρετεί η καθυστέρηση για τον ορισμό συγκεκριμένης χρονικής βάσης για τη σύνταξη Δασολογίου;

Ποιους φοβίζει το άρθρο 16 και η άρνηση οποιασδήποτε μεταβολής για τον χώρο της Παιδείας ;

Ποιους εξυπηρετεί η υπονόμευση κάθε πρότασης, για την εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο και το Δημόσιο Τομέα ;

Ποιους εξυπηρετεί η καθυστέρηση της αναθεώρησης του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας, καθότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί κατά της ιδιότυπης αυτής ασυλίας ;

Τέλος ποιους διευκολύνει η ματαίωση σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου ;

Στον πολιτικό χώρο κύριοι ,από κανέναν δεν πρέπει να διαφεύγει ότι …..

…..στη δημοκρατία ότι λες σήμερα, θα το βρεις μπροστά σου αύριο.

22 σχόλια:

  1. Δε μας φτάνει η σχεδόν ανυπαρξία της κυβέρνησης της ΝΔ, ΠΑΛΙ φταίει το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα Πολίτη;

    Η κριτική σου για το ΠΑΣΟΚ, είναι αυστηρή, συμφωνώ σε αρκετά σημεία, αλλά δεν βλέπω -διόρθωσέ με αν κάνω λάθος- στα άρθρα σου αντίστοιχη σκληρή κριτική για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

    Βλέπεις "παράθυρα" ελπίδας όσον αφορά τη ΝΔ. Παράθυρο ελπίδας για τη Δικαιοσύνη, παράθυρο ελπίδας για την εξωτερική πολιτική, για την ακρίβεια φταίμε εμείς οι καταναλωτές που δεν επιλέγουμε τα φτηνότερα, κλπ.

    Για το ΠΑΣΟΚ ισοπεδωτική κριτική -σε ένα βαθμό είναι σωστή βέβαια- αλλά η ΝΔ στα "μαλακά". Άποψή σου βέβαια, αλλά δε σημαίνει ότι θα την υιοθετήσουμε κιόλας.

    Φιλικα
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου φίλε George
    Δεν ζητάω κανείς να υιοθετήσει τις απόψεις μου.
    blogger είμαι και εκθέτω στο δίκτυο αυτά που καθημερινά με προβληματίζουν.
    Από έμενα πάντως δεν θα ακούσεις ποτέ να αναφέρω την Α ή Β κυβέρνηση ως την χειρότερη της μεταπολίτευσης.
    θα ήθελα γενικά να συζητάμε και να σχολιάζουμε το κάθε θέμα ξεχωριστά.
    Συμφωνείς με την άρνηση του Πασοκ να παρουσιαστεί στην Βουλή και να συζητήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
    θεωρείς και εσύ ότι η Βουλή μπορεί να μετατραπεί σε χώρο παιχνιδιών "κρυφτού" από τα σύγχρονα προβλήματα;
    Αν ναι ,δηλ. συμφωνείς με την στάση του Πασοκ( της ηγεσίας του), θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι σιγά-σιγά κάπου μας οδηγεί αυτή η απαξίωση του κοινοβουλίου.
    Και πίστεψε με είναι ..οδυνηρό!
    Όποιος έχει ζήσει άλλα καθεστώτα από κοντά, το έχει νοιώσει στο ..πετσί του!

    ΥΓ.Σου θυμίζω παράγραφο από το άρθρο μου:"Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση παρέχει στην κεντροαριστερά άφθονα θέματα για κριτική και αντιπολίτευση βάσει αρχών.

    Η αντιπολίτευση βάσει αρχών παρέχει μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα: αφενός μεν βγάζει τη χώρα από το φαύλο κύκλο του στείρου αρνητισμού, ο οποίος συντηρεί μόνον τον κομματικό φανατισμό χωρίς να λύνει προβλήματα, αφετέρου δε χτίζει τα θεμέλια για μια μελλοντική αξιόπιστη διακυβέρνηση."
    Ας διαβάζουμε καλύτερα με ποιο ανοιχτό μυαλό για να μην παρερμηνεύουμε άρθρα , απόψεις, σκέψεις ανθρώπων.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Γιώργο
    Φίλε μου , με όλο το συμπάθιο, μήπως εσύ είσαι πολύ αυστηρώς με την ΝΔ;
    Xειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
    Καλά τα προηγούμενα χρόνια δεν ζούσες στην Ελλάδα;
    Γιατί δεν απασχολείσαι με τα ..."Ποιους" που αναρωτιέται ο πολίτης, αλλά τα προσπερνάς;
    Ποιος δεν θέλει την εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων για τα ΜΜΕ;
    Ποιος δεν θέλει την σύνταξη Δασολογίου και γιατί;

    Ποιος δεν θέλει το άρθρο 16 ;

    Ποιος δεν θέλει την διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο και στο Δημόσιο Τομέα ;

    Ποιος δεν θέλει την προσαρμογή της "ασυλίας"(Ασυλία=μοναδικό φαινόμενο, εμείς μαζί με την ....Ζιμπάμπουε) των βουλευτών στα Κοινοτικά πλαίσια .

    Ποιος δεν θέλει Συνταγματικό Δικαστήριο ;
    Γιατί όποιος τα ήθελε, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ στην Βουλή και τα προτείνει για συζήτηση και αναθεώρηση!
    Και ΑΥΤΟ ΔΕΝ το έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ,και εν μέρει το ΚΚΕ!
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ (πρωτοφανές για τον κοινοβουλευτισμό μετά την μεταπολίτευση) ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε politis στο τέλος της ανάλυσης λες το καλύτερο"στη δημοκρατία ότι λες σήμερα,θα το βρεις μπροστά σου αύριο"...τι να πρωτοθυμηθούμε από τις υποσχέσεις του Κωστάκη?Θέλεις να απαριθμήσουμε θα γεμίσει η σελίδα...λες να τα βρει μπροστά του αύριο?ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολίτη, ο αρνητισμός του ΠΑΣΟΚ είναι όλο το πρόβλημα; Τα μεγάλα προβλήματα, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς γιατί πολύ απλά ΠΟΤΕ δεν κάθισαν ΟΛΑ τα κόμματα μετά την μεταπολιτευση σε ένα τραπέζι να συζητήσουν.

    Η ανέπάρκεια -πράγματι- του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλοθι για τις ευθύνες και των υπολοίπων.

    Αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε με το άρθρο 16 τότε θα το κατηγορούσαν ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ. Τώρα το κατηγορούν για αρνητισμό. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή...

    Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει ακόμα τα λάθη του παρελθόντος αλλά μην ξεχνάτε και ποιος κυβερνάει τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Κοντεύει να καταντήσει ανέκδοτο αυτή η συζήτηση ότι συνεχίζει να φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Προφανώς Μαρία και εκφράζω προσωπική άποψη για το γεγονός ότι η ΝΔ είναι μακράν η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ας το συζητήσουμε άλλη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μεθοδεύεται με σπουδή και κοινοβουλευτικά τερτίπια.
    Το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι εργαλείο περιστασιακής εξυπηρέτησης συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων, ικανοποίησης αιτημάτων ειδικών κοινωνικών ομάδων, διευθέτησης εφήμερων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
    Οι όποιες αλλαγές πρέπει να επιχειρούνται με φειδώ και σύνεση.
    Προϋποθέτει βασανιστική και εξαντλητική δημόσια διαβούλευση.
    Προϋποθέτει ενημέρωση του λαού για τις προτάσεις των κομμάτων και αποφάσεις με ουσιαστικές ευρύτατες συναινέσεις.
    Προϋποθέτει αποσαφήνιση της αναγκαιότητας και τεκμηρίωση της σκοπιμότητας των προτεινόμενων αλλαγών σε βάθος χρόνου.
    Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος αισθάνεται εαυτόν επαρκώς ενημερωμένο και ότι πληρούνται οι παραπάνω στοιχειώδεις προϋποθέσεις, τότε αυτός πρώτος τον λίθον βαλέτω, και εγώ από κοντά του να τον εφοδιάζω με λίθους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συφωνώ απόλυτα με τον Χορικο, δεν είναι μόνο τι κάνεις αλλά πως το κάνεις. Σπουδή σε συνταγματικά θέματα ποιό το νόημα. Το ασφαλιστικό το τρέξανε με σπουδή ε και, πιστευει κανείς μας ότι λύθηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ politis
    Θεωρητικά ο ρόλος της κάθε Αντιπολίτευσης είναι να βοηθάει την κυβέρνηση να κυβερνήσει σωστά.
    Ελέγχοντας, υποδεικνύοντας και βρίσκοντας από κοινού λύσεις για τα θέματα που προκύπτουν.
    Αυτό δεν ξέρω αν συμβαίνει σε καμία χώρα στον κόσμο στην δική μας πάντως σίγουρα όχι.
    Ανάλογα το τι ζητάει κάθε λαός αλλά και το τι επιλογές έχει για να το πετύχει.
    Με τα είδη που προσφέρονται στην σημερινή πολιτική αγορά το βλέπω αδύνατο να επιτευχτεί κάτι τέτοιο.
    Βέβαια η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα κι από μένα και ξεκινάω ,

    Λοιπόν αν το πάρουμε το θέμα καθαρά επί της ουσίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο πολίτης έχει δίκιο . Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει το κεφάλι στην άμμο και κρύβεται . Φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ ότι αν κάτσουν και συζητήσουν πολιτικά θα πέσει η μάσκα της αριστερής ρητορικής που έχει τελευταία υιοθετήσει . Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πασιφανές .
    Η ΝΔ τώρα που δεν ξέρω αν είναι η χειρότερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση αλλά σίγουρα είναι μια από τις χειρότερες (κυρίως λόγω ανεπάρκειας και λιγότερο λόγω σκοπιμότητας)προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο ενωτικό που στη πράξη δεν προκύπτει και θα αποκαλυφθεί σε ενδεχόμενη συζήτηση στη Βουλή.Βήμα δε θα κάνει πίσω ο Καραμανλής .

    Και ρωτάω εγώ τώρα : Μπορούν δυο συνομιλητές οι οποίοι υποκρίνονται εν γνώση τους να κάτσουν και να βγάλουν Συνταγματική Αναθεώρηση ? ?
    Κανένας δεν τη θέλει όπως τη θέλουμε εμείς . Κι οι δυο θέλουν να κατοχυρώσουν κάποια συμφέροντα είτε ιδιωτικά είτε κομματικά . Αλλά τα συμφέροντα διαφέρουν . Έχει δίκιο ο choricos που μιλάει περι ενημέρωσης κανείς δεν θέλει να ενημερώσει το κοινό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεσκεπαστεί .

    Και φίλε πολίτη ξέρεις πολύ καλά πως είναι πολύ εύκολο να ξεσκεπάστούν πολιτικά όλοι αυτοί .
    Ειδικά τα τελευταία χρόνια που κινούνται αρκετοί πολίτες . .

    PS : Sorry για το μεγάλο μέγεθος του σχολίου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως θα μπορούσε να μου πει κάποιος ποια άρθρα είναι προς αναθεώρηση και τι μορφή προτείνει η ΝΔ να πάρουν; Ή καλύτερα μια πηγή για να ενημερωθώ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ foititako
    http://anatheorisi.parliament.gr/protaseisAitiologikes.asp?dets=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά καλά θα ήταν πριν κατηγορούμε την ΝΔ, de facto, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που προτείνει .
    Ας διαβάσουμε τα άρθρα που προτείνει για αναθεώρηση,(όπως και του Πασοκ,αλλά αυτό δεν εμφανίζεται να τα υπερασπιστεί).
    Πέραν του άρθρου 16, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ,ΟΛΑ τα υπόλοιπα (και ειδικά αυτά που αναφέρει ο Πολίτης) νομίζω ότι είναι σωστά και τα θέλουμε Ολοι.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αδέλφια μπορεί να μου κάποιος σε τι είχε συμφωνήσει η ΝΔ όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ ?Ε ..όχι και μαζική αμνησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θεωρώ ότι ανεξάρτητα του αν πράγματι πρέπει να γίνει ή να μη γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος και για ποιές συγκεκριμένες διατάξεις του, σίγουρα η αποχή του κ. Παπανδρέου από την πράγματι κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, για μένα δεν είναι αθώα!
    Υπάρχουν διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν (βλ. άρση ασυλίας βουλευτών και πολιτικών προσώπων), όπως και θέματα που δεν πρέπει να αγγιχθούν! Π.χ. το Συνταγματικό Δικαστήριο, για μένα δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης! Το έργο της κρίσης της συνταγματικότητας των νόμων το επιτελεί σήμερα το ΣΤΕ και σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια της ουσίας!! Αν ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο, (όπως ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκφράσει την επιθυμία) και αφαιρεθεί ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων από τα κατ΄ εξοχήν αρμόδια γι΄ αυτό Δικαστήρια, δηλαδή αφενός του ΣΤΕ, που είναι αρμόδιο για τις διαφορές του πολίτη με τη διοίκηση, ΄και αφετέρου από τα λοιπά πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια
    που στην εφαρμογή κάθε φορά συγκεκριμένης διάταξης έρχονται να κρίνουν και τη συνταγματικότητά της, τότε θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Γιατί ένα αποκλειστικά συνταγματικό δικαστήριο, ποτέ δεν μπορεί να διασφαλίσει τη μη εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων, που πρέπει πάντα να κρίνονται κατά περίπτωση από το φυσικό δικαστή κάθε υπόθεσης. Αυτό είναι δημοκρατία και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και δημιουργούν υπόνοιες ότι κάποιοι επιθυμούν ένα πιο εύκολα προσβάσιμο δικαστικό σχήμα, και οπωσδήποτε πιο εύκολα ελεγχόμενο!
    Το θέμα που άνοιξες είναι ανεξάντλητο!
    Καλό σου ξημέρωμα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.engdahl.oilgeopolitics.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς ανώνυμο 10.53

    Αγαπητέ φίλε, μάλλον πρόκειται περί ατομικής αμνησίας ,αλλά αφορά εσένα.
    Μιλάμε για Αναθεώρηση Συντάγματος.
    Λοιπόν... έχουμε:Μάρτιος 1986 : Ψηφίζεται από την ΣΤ' Αναθεωρητική Βουλή η πρώτη αναθεώρηση του Συντ. 1975. Αναθεωρήθηκαν συνολικά 11 άρθρα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ρόλος του αρχηγού του κράτους καθίσταται πλέον ρυθμιστικός σε ένα αμιγώς κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα ψηφίστηκε από την ΣΤ' Αναθεωρητική Βουλή η μεταφορά του κειμένου του Συντάγματος στη δημοτική γλώσσα.

    Απρίλιος 2001 : Η Ζ' Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει δεύτερη και ιδιαίτερα εκτενή αναθεώρηση του Συντάγματος. Τροποποιήθηκαν συνολικά 79 άρθρα του Συντάγματος. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εισάγει νέα ατομικά δικαιώματα, νέους κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή, αναδιοργανώνει τη λειτουργία της Βουλής και ενισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα της χώρας.
    Μάλλον φίλε ή δεν γνωρίζεις ή δεν θυμάσε καλά.
    ΠΟΤΕ κανείς δεν έχει αποχωρήσει από την Συνταγματική Αναθεώρηση.
    Μόνο το Πασοκ Τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ marianaonice
    Καλή μου φίλη σήμερα αυτές της αρμοδιότητες τις έχει το Ανώτατο ειδικό Δικαστήριο.(ΑΕΔ).Από την στιγμή που το Συμβούλιο Επικρατείας ή ο Άρειος Πάγος ή το Ελεκτικό Συνέδριο κρίνει διάταξη τυπικού νόμου αντισυνταγματική,παραπέμπει υποχρεωτικά το ζήτημα στην οικεία ολομέλεια, εκτός αν αυτό έχει κριθεί με προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας ή του Α.Ε.Δ. Η ολομέλεια συγκροτείται σε δικαστικό σχηματισμό και αποφαίνεται οριστικά.
    Έτσι είναι σήμερα.
    Αυτό όμως παρουσιάζει το έξης πρόβλημα.Το δικαστήριο συγκροτείται, στην πλειοψηφία του, από δικαστές που καλούνται κατά περίπτωση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα να ασκήσουν τον έλεγχο της συνταγματικότητας νόμου.
    Η μεταβλητότητα αυτή δεν ευνοεί τη διαμόρφωση πάγιας νομολογίας από το Α.Ε.Δ..
    Αυτό που προτείνεται είναι η καθιέρωση ενός ενδιαμέσου συστήματος μεταξύ του διαχυτού ελέγχου και του συγκεντρωτικού ελέγχου.
    Δηλ. μετατροπή του ΑΕΔ σε Συνταγματικό Δικαστήριο με σταθερή σύνθεση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του σε θέματα ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων,κατόπιν παραπομπής από τις οικείες Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, με ταυτόχρονη διατήρηση της αρμοδιότητας όλων των δικαστηρίων κλπ .
    Δηλαδή στην ουσία θα είναι διάδοχος του ΑΕΔ,με σταθερή σύνθεση και με νέες αρμοδιότητες που αφορούν τον τελικό έλεγχο της συνταγματικότητας και συμβατότητας του τυπικού νόμου προς το διεθνές δίκαιο.
    Μην ξεχνάμε ότι τα Ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας κρίνουν με γνώμονα πάντα το δικό μας Σύνταγμα , αλλά πολλές φορές αυτή η απόφαση βγαίνει παράνομη από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια Π. χ υπόθεση με τους συλλόγους στην Θράκη.
    Κάποια στιγμή νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρά το θέμα.
    Και να μην θέλουμε , θα αναγκαστούμε από την εξέλιξη της Ε.Ε .
    Διόρθωσε με εάν έκανα λάθος, γιατί εκ των πραγμάτων το αντικείμενο το κατέχεις καλύτερα από εμένα.
    Καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Πολίτη,
    είμαι καινούργια στο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σου! Με κέφι διάβασα παλιά σου ποστ και με προβληματισμό το σημερινό. Συμπτωματικά κάνουμε σήμερα μια διαφορετική ανάγνωση της ίδιας κατάστασης! Αν και συμφωνά με όσα λες για την αντιπολίτευση νομίζω ότι η αναθεώρηση αυτή, καθώς και όσες προηγήθηκαν ήταν εξαιρετικά προβληματικές ως διαδικασίες και με στόχευση διαφορετική από αυτήν για την οποία προορίζονται.
    Εν κατακλείδι πάντως λόγω των πρόσφατων διατάξεων που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες αντίκεινται ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο, το ΄Σύνταγμα θα μείνει κουτσό και προβληματικό. Και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το ερμηνεύουμε με τέτοιο τρόπο που να μην είμαστε στο ΔΕΚ κάθε λίγο για ζητήματα συνταγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Eλένη Τροβά
    Αγαπητή μου φίλη σε καλωσορίζω στην παρέα μας.
    Νομίζω ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι ο καταστατικός χάρτης της δημοκρατίας της χώρας μας και όλοι, απλοί πολίτες ,πολιτικοί και ο νομικός κλάδος της χώρας μας θα πρέπει να είμαστε συνεχώς δίπλα στις αναθεωρήσεις του ,αφού όλοι συμφωνούμε και αναγνωρίζουμε την ανάγκη προσαρμογής του Συντάγματος στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις νέες απαιτήσεις των καιρών μας.
    Ειδικά ο Νομικός κλάδος της πατρίδας μας θα πρέπει να είναι πρωτεργάτης στην όλη διαδικασία και από εκεί να ξεκινούν οι περισσότερες προτάσεις .
    Ας ελπίσουμε να αφυπνιστούν επιτέλους οι Νομικοί και να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες, αλλά και τις ευθύνες που τους αναλογούν, έναντι του Συντάγματος μας.
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. φιλε politi-gr
    συγνωμη που ειμαι εκτος θεματος
    αλλα νομιζω οτι πρεπει να ενημερωθουμαι για το τι θα παιχθει και στην γειτονια μας με διαφορες "απελευθερωσεις"
    μακεδονων-τσαμουρεων-τουρκων.

    παρτε και ενα χαρτη που δειχνει
    τον αγωγο της κινας
    http://www.shwe.org/about-shwe/maps

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ ανώνυμο 1.34
    Φίλε μου θα έχεις την ευκαιρία να αναφερθείς επί του θέματος ,αφού το συγκεκριμένο θέμα των αγωγών και των προσπαθειών για αντίμετρα από την άλλη πλευρά είναι υψηλά στις προτεραιότητες των post μου.
    Σε μία ώρα που θα ανεβάσω το σημερινό post θα δεις ότι και αυτό αναφέρεται στο θέμα εξωτερικής πολιτικής και αγωγών.
    φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επιμένω φίλε μου ότι όπως είναι σήμερα η κατάσταση για την κρίση της συνταγματικότητας των νόμων, δεν πάσχει! Αυτό που πάσχει είναι προφανώς η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η εναρμόνιση προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το ΑΕΔ και οι οικείες ολομέλειες νομίζω ότι αρκούν για την τελική κρίση, αφού σε πρώτη φάση, όπως προείπα αποφανθεί ο φυσικός δικαστής κάθε υπόθεσης. Αν του πάρουμε αυτή την εξουσία, τότε η δικαιοσύνη είναι κολοβή!! Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα οφελήσει ένας νέος δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή με την πάροδο των χρόνων θα παγιωθεί, σχεδόν στα ίδια πρόσωπα, που πολύ πιο εύκολα θα είναι ελεγχόμενα λόγω του περιορισμένου αριθμού τους, και ο κίνδυνος να αποκτήσουμε ένα ακόμη πιο άκαμπτο Συνταγματικό Δικαστήριο, πρόθυμο να υπακούσει και στα κελεύσματα της όποιας κυβέρνησης, θα είναι πλέον προ των πυλών!!
    Εξακολουθώ να διαφωνώ για την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου! Ο φυσικός δικαστής πρέπει να είναι ελεύθερος να κρίνει την υπόθεσή του, από όλες τις πλευρές, ακόμη και για τη συνταγματικότητα των νόμων.
    Και ναι μεν ο Υπουργός είπε ότι οι νόμοι θεσπίζονται απ΄ ευθείας από τη λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή από τους εκλεγμένους βουλευτές, και οι δικαστές οφείλουν να είναι εφαρμοστές του νόμου και μόνον, όμως όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε με τι τρόπο ψηφίζονται τις περισσότερες φορές νόμοι, φωτογραφικοί μάλιστα, εν τω μέσω της νυχτός με 5-6 βουλευτές καμιά φορά!!!
    Θεωρώ ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν χρειάζεται!!! Αρκούν για την τελική κρίση, μετά το φυσικό δικαστή κάθε υπόθεσης, οι ολομέλειες και το ΑΕΔ!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή