Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Αδέσποτη ;…… ή τέρμα πια τα …άσφαιρα ;

Μέχρι και πριν δύο μήνες οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος ένοιωθαν ότι μπορούν να …..δραστηριοποιούνται ελεύθεροι, χωρίς στην ουσία να έχουν τον φόβο της δικαιοσύνης και των βαρύτατων ποινών που μπορούσε να τους επιβάλει .

Ως χαρακτηριστικό δε παράδειγμα ,μεταξύ άλλων , έφερναν την υπόθεση με τη δικηγόρο από την Θεσσαλονίκη κα. Πηνελόπη Καμπουράκη,η οποία ως νομική σύμβουλος της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, είχε στήσει παρατράπεζα πλαστών ομολόγων εξαπατώντας δεκάδες επενδυτές.

Η απάτη είχε διαπραχθεί από τις αρχές του 1991 ως τον Ιανουάριο του 1996 και η συνολική ζημία των θυμάτων είχε ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η δικηγόρος λοιπόν είχε καταδικαστεί το 2001 σε φυλάκιση 18 ετών(την οποία μάλιστα τα ΜΜΕ την θεωρούσαν ως …βαριά ποινή- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , 14/07/2001 «Βαριές ποινές κάθειρξης επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης εις βάρος της δικηγόρου Πηνελόπης Καμπουράκη»).

Η δικηγόρος έμεινε μόνο …….5 χρόνια στην φυλακή και ……βγήκε!!!!!!!

Αυτό βέβαια οι ίδιες εφημερίδες -που έτσι και αλλιώς θεωρούσαν την ποινή ….αυστηρή και ….βαριά, -δεν μπήκαν στον κόπο να μας το…. πληροφορήσουν.

Όσο αφορά τα χρήματα , υποστήριξε ότι τα είχε ξοδέψει στη μεγάλη ζωή σε τουριστικά θέρετρα ανά την οικουμένη, μαζί με νεαρό με τον οποίο ήταν τρελά ερωτευμένη. Δηλαδή τελικά, …..στην υγεία των κοροΐδων !!!

Αυτός ήταν ο «οδηγός» μέχρι πρότινος ,για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος .

Ήρθε όμως μια απόφαση, πρίν δύο μήνες, «Σταθμός» , από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για υπόθεση που είχε εξελιχθεί την ίδια εποχή με την προηγούμενη , και που αφορούσε και αυτή υπεξαίρεση, (11 δις δρχ) σε βάρος εταιρίας του Ελληνικού Δημοσίου, για να αρχίσει να εγείρει σοβαρούς φόβους στα κάθε λογής …λαμόγια.

Η υπόθεση αφορούσε την ΕΤΒΑ Finance και το δικαστήριο επέβαλε ποινή …ΙΣΟΒΙΑΣ κάθειρξης στους τρεις από τους κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα στους : Σπυρίδωνα Στεφανάτο, πρώην γενικό διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ Finance, τη Γεωργία Σμπαρούνη, πρώην υποδιευθύντρια και επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών καθώς και τον Δημήτρη Φραγκοδημητρόπουλο πρώην υπεύθυνο του λογιστηρίου.

Η «είδηση» πέρασε στις περισσότερες εφημερίδες μέσα από τα …ψιλά των ενδιάμεσων σελίδων.

Ο συνήγορος στην υπόθεση , γνωστός ποινικολόγος, κ. Τάκης Μιχαλολιάς εξέφρασε την απορία του για το μέγεθος των ποινών σε σύγκριση με τις ποινές που είχαν επιβληθεί κατά το παρελθόν σε παρόμοια ,αλλά και μεγαλύτερα σκάνδαλα .

Ήδη κάποιοι , των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη στην ακροαματική διαδικασία ,αρχίζουν και δεν …..αισθάνονται και πολύ καλά τις τελευταίες ημέρες.

Οι συνειρμοί πολλοί , αλλά….. και τα ερωτήματα το ίδιο !

Η απόφαση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την δικαιοσύνη στην χώρα μας ….ή ήταν ένα …πυροτέχνημα που θα ..σβήσει σύντομα;

Ήταν μήπως μια ….αδέσποτη σφαίρα ….ή να περιμένουμε τα πυρά των αποφάσεων για υπεξαίρεση Δημοσίου χρήματος να μην είναι πλέον …άσφαιρα;

Αποφάσισε η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και να αναλάβει τον ξεκάθαρο ρόλο της και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το Σύνταγμα, ….ή θα διαψεύσει τις αναπτερωμένες ελπίδες των πολιτών που την θεωρούν ως το …τελευταίο προπύργιο της Δημοκρατίας;

H ,για δεκαετίες, γεμάτη σαστιμάρα ερώτηση των πολιτών, «Δεν θα μπει κανείς στη φυλακή;» θα συνεχίσει και τα επόμενα έτη ή οριστικά θα ….περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Θα πάψει να …αλληθωρίζει η Θέμιδα δεξιά και αριστερά …ή με δεμένα -ως οφείλει- τα μάτια της, θα κρίνει ;

Ο χρόνος , ως ο μοναδικός αδέκαστος μάρτυρας,….. θα δείξει !

9 σχόλια:

  1. Πολίτη μην ξεχνάς την "αρχειοθέτηση". Υποκλοπές, ομόλογα, Σιμενς, και άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί και οι οποίες αρχειοθετούνται με χαρακτηριστική άνεση. Η "αρχειοθέτηση" αυτή δημιουργεί επίσης πολλά ερωτηματικά στην πολίτη όσον αφορά την αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης.

    Γνώμη μου είναι ότι στη δικαιοσύνη υπάρχει η μεγαλύτερη διαφθορά από οπουδήποτε αλού, αφού οι δικαστές ελέγχονται ελάχιστα εως καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να ΜΗΝ είναι πυροτέχνημα που θα ..σβήσει σύντομα,να ΜΗΝ είναι αδέσποτη “σφαίρα”,να ΜΗΝ είναι....μια ΑΝΑΛΑΜΠΗ!
    Όπως λες και εσύ Πολίτη, ο Χρόνος Θα Δείξει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. efoson alithevei oti to adikhma ths dwrolhpsias apo thn MIEZENS exei paragrafei (toulaxiston yia tous perissoterous ek twn ladothentwn), ti mporei na kanei h dikaiosynh yia na ikanopoihsh to koino peri dikaiou aisthima?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου φαίνεται ότι έφθασε η ώρα... για πολλούς... Καιρός ήταν!
    (Οσμίζομαι... "ξεκαθαρίσματα" παντού...)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο τέτοιες ποινές ( ΙΣΟΒΙΑ για την υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος) θα βάλουν φρένο στις ..ορέξεις από τα κάθε λογής λαμόγια.
    Αν ο άλλος ξέρει ότι σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι λοβιτούρες του αντιμετωπίζει τα ΙΣΟΒΙΑ,δεν θα αποπειραθεί να βάλει το χέρι στο μέλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EISTAI PITSIRIKADES GIA AYTO TA LETE AYTA.POYLHSTE TO ONOMA ELLADA STA SKOPIA MPAS KAI BGEI KANA FRAGKO,AGORASTE STIS EKPTOSEIS APO TON MUGABE TO "ANO ZIMPAMPOYE" KAI AFHSTE THN SCI-FI.TO'XOYME KSANADEI TO ERGO.KAI KATI PIO SOBARO TORA: "ZHSE MAH MOY NA FAS TRYFYLI" "TRIA POYLAKIA KATHONTAN.." KAI ALLA POLLA. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και να ήταν μόνον η περίπτωση της δικηγόρου Πηνελόπης Καμπουράκη; Και μία άλλη δικηγόρος Παπαγεωργίου (σύζυγος πρώην Σύμβουλου Επικρατείας) καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη για απάτες και δεν έμεινε ούτε μία μέρα στη φυλακή!
    Και όχι μόνον οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος αλλά και οι υπόλοιποι απατεώνες που καταχρώνται τους κόπους του κόσμου και τους βλέπουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να φυγοδικούν επί σειρά ετών και όταν κάποια στιγμή συλληφθούν να ανακαλούν τα εντάλματά τους και να διαφεύγουν πάλι, μέχρι την παραγραφή και αλλοίμονο στα θύματά τους!! Έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη μας. Από τη μία πόρτα τους βάζει στη φυλακή και από την άλλη τους βγάζει.
    Γιατί λοιπόν να μην καταχραστούν δημόσιο ή και ιδιωτικό χρήμα;; Τι θα φοβηθούν;; επένδυση κάνουν οι άνθρωποι και αν κάτσουν και 5 χρόνια φυλακή, δεκάρα δεν δίνουν, αφού έχουν εξασφαλίσει τα εκατομμύρια ευρώ τους, τα οποία συνήθως βάζουν σε offshore εταιρείες, και όταν βγουν από τη φυλακή τα ξεκοκαλίζουν ανενόχλητοι!! Ποιος από εμάς βγάζει τόσα λεφτά σε 5-6 χρόνια;;
    Κανείς!!
    Τώρα για την απόφαση σταθμό που αναφέρεις νομίζω ότι είναι απλά μία φωτεινή εξαίρεση σωστής δίκης από σωστούς δικαστές!! Τίποτε περισσότερο. Η συνέχεια θα είναι αυτή που συνήθως ξέρουμε... δυστυχώς!!
    Καλό ξημέρωμα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο χρόνος , ως ο μοναδικός αδέκαστος μάρτυρας,….. θα δείξει , καλή μου φίλη.
    Ειλικρινά ελπίζω να συμβεί αυτό που όλοι επιθυμούμε.
    Μια νέα αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τίποτα πολίτη . Θυσίες είναι αυτά στο βωμό της τακτικής . Η δικαιοσύνη ήταν είναι και θα είναι ελεγχόμενη γιατί είναι βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής . Θυσίες που μας κάνουν να αναθαρίσουμε για λίγο και μετά πάλι προς το μεγάλο φαγοπότι με δόξες και τιμές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή