Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Προβληματικές εταιρείες…..προβληματικές πολιτικές !

«Η Ν.Δ. κατεβάζει τη σημαία της Ελλάδας από τους ουρανούς» υποστήριζε ο (τότε) εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης πριν μερικούς μήνες και ακούγοντας την πομπώδη δήλωση του μετά βίας γλύτωσα το …εγκεφαλικό!

Φαίνεται όμως ότι εκεί στο …..ανακαινισμένο ΠΑΣΟΚ , το γκάλοπ που είχε πραγματοποιηθεί εκείνες τις ημέρες ,(από την Κάπα Research για Το Βήμα και σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των πολιτών, τους καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η Ολυμπιακή τις τελευταίες δεκαετίες κατά ποσοστό 80% περίπου) δεν τους …προβλημάτιζε !

Ούτε φυσικά το 71% που πίστευε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση τερματίζοντας τη σημερινή κατάσταση.

Και αφού διαπίστωσαν ότι πολλοί εξ ημών … γλύτωσαν το απευκταίο, επιχειρούν τώρα μέσω της κας Κατσέλη να μας στείλουν …..αδιάβαστους.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομίας (και πολύ αγαπητή σε προσωπικό επίπεδο) λοιπόν δήλωσε ότι στις ΔΕΚΟ που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, το κράτος να διατηρήσει τον «δημόσιο έλεγχο», να έχει δηλαδή, όπως είπε ,«το πάνω χέρι» για όλες τις μείζονες αποφάσεις των διοικήσεών τους και μέσα σ`αυτές περιέλαβε και την Ολυμπιακή !

Ο παραλογισμός στη χώρα του παράλογου.

Δημόσιος δεν ήταν ο έλεγχος κα. Κατσέλη όταν η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβλήθηκε σε … αεροταξί Πρωθυπουργού και μάλιστα με …….προσωπικό πιλότο!

Δημόσιος δεν ήταν όταν γέμισε ασφυκτικά με κομματικούς υπαλλήλους, συνοδούς, φροντιστές, εδάφους, τόσους όσους δεν είχαν ούτε οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου!

Δημόσιος δεν ήταν ο έλεγχος όταν η εκάστοτε κυβέρνηση ασκούσε δήθεν κοινωνική (κομματική) πολιτική και μοίραζε αφειδώς μειωμένα εισιτήρια αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα της Ο.Α.;

Δημόσια και διορισμένη δεν ήταν η διοίκηση της Ο.Α. όταν χάριζε σκανδαλώδη προνόμια στους συνδικαλιστές της;

Για να μην θυμίσουμε αγαπητή μου κυρία, ότι δημόσια ήταν και όταν υπουργοί «ναύλωναν» μόνοι τους (δωρεάν) ακόμη και ολόκληρα επιβατικά αεροσκάφη, επειδή …….το Φάλκον το είχε πάρει άλλος υπουργός !

Ή μήπως κα. Κατσέλη δεν ήταν δημόσια όταν τροφοδοτούσε με Catering δωρεάν τα διάφορα κομματικά event αλλά και σε πολλές περιπτώσεις KAI τα ιδιωτικά μεγαλοστελεχών και υπουργών;

Δημόσιοι δεν ήταν και οι ελεγκτές που ουδέποτε κατήγγειλαν τα κόμματα, που νοιώθοντας την Ο.Α ως κομματικό περιουσιακό τους στοιχείο, ουδέποτε εξεπλήρωσαν τις οφειλές τους για τις χιλιάδες μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους;

Σε όλη τη διαδρομή της, η O.A, δημόσια ήταν κα. Κατσέλη και απαξιωνόταν οικονομικά και ποιοτικά, χάνοντας αγορές και διογκώνοντας τα χρέη της, που υπολογίζονται σε 2,5 δισ.

Χρέη ,που αν δεν τα είχαμε ,θα μπορούσαμε να κτίσουμε ( σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές) 2.000 εξαθέσια σχολεία ή 50 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Στο δημόσιο έλεγχο δεν βρίσκεται και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 500 χιλιάδες ευρώ την ημέρα;

Όλες οι εταιρείες αερομεταφορών κα. Κατσέλη σήμερα είναι αποκρατικοποιημένες.

Δεν διοικούνται από Υπουργούς, δεν διοικούνται από στελέχη τα οποία τοποθετούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Εμείς έχουμε ακόμη μια εταιρεία αεροπορική που είναι μοναδικό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, η οποία είναι 100% ελεγχόμενη από το κράτος.

Την Ολυμπιακή, που βρίσκεται στον επιθανάτιο ρόγχο της.

Το τέλος της Ο.Α δεν είναι το τέλος μιας επιχείρησης, -επειδή δεν ήταν ποτέ τέτοια η Ολυμπιακή,- αλλά το τέλος μιας κρατικής παράνοιας.

Τι προσπαθείτε να μας πείτε λοιπόν κα.Κατσέλη;

Στο απέραντο φρενοκομείο η Ελλάς να… χτίσουμε νέες πτέρυγες ;


34 σχόλια:

  1. και να ήταν μόνο το Πασοκ και η κ. Κατσέλη που τα ισχυρίζεται αυτά, ..καλά θα ήταν.
    Ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Τσίπρας, ως γνήσια αριστερός, κάνει και ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι οι ο φορολογούμενοι πρέπει να δώσουν και άλλα χρήματα στην Ολυμπιακή γιατί αυτά που έχουν ήδη δώσει αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα του συνολικού χρέους του Δημοσίου προς αυτήν!
    Ο Λαϊκισμός σε όλο το ΜΕΓΑΛΕΙΟ του.
    Επιτέλους ας του μαζέψει κάποιος!
    Οι ευθύνες για την Ολυμπιακή αναλογούν ΣΕ ΟΛΑ τα κόμματα που είτε την εκμεταλλεύτηκαν , είτε για μικροπολιτικούς λόγους ...ποιούσαν την νήσσαν!
    Η μόνη λύση είναι να απαλλαγεί η χώρα μας από αυτό το οικονομικό καρκίνωμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
    Φυσικά χωρίς να απολυθεί κανείς από τους εργαζομένους αλλά να τους απορροφήσουν σε άλλους τομείς του δημοσίου!
    Αλλά επαναλαμβάνω ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανωνυμο 4.35
    Sorry φίλε μου.
    Σχόλια εκτός θέματος ή προσβλητικά ή υβριστικά προς τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ...διαγράφονται!
    Ευχαρίστως να δεχτώ τις απόψεις σου επί του θέματος, απο την στιγμή που σέβεσαι τον χώρο και τους κανόνες.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά θα έκανε η κ. Λ.Κατσέλη να ρωτούσε τον κ. Θ. Πάγκαλο τι εννοούσε με την φράση του "Η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα πληρώνονται στην πολιτική".
    Κάτι ξέρει ο άνθρωπος!Έπαθε και έμαθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρός ΑΛΛΟΣ
    Φίλε εγώ δεν συμφωνώ με την άποψη σου.
    Συμφωνώ μεν σε αυτά που γράφει το post ,έχουν γίνει όλα αυτά και ακόμη χειρότερα.
    Αλλά νομίζω ότι και τα δύο κόμματα δεν έχουν κάνει ειλικρινείς προσπάθειες για να την εξυγιάνουν.
    Ίσως τα κόμματα να μην τα συμφέρει και να θέλουν να κρατούνε τους εργαζόμενους υπό την ομηρία του κλεισίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε συ λεβέντη η ΝΔ δεν φέρει καμιά ευθύνη? Τι λες να χτίσουμε νέες πτέρυγες φρενοκομείων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανωνύμο 5.20
    Φίλε διάβαζε καλύτερα.
    Γράφω χαρακτηριστικά:"Δημόσιος δεν ήταν ο έλεγχος όταν η ΕΚΑΣΤΟΤΕ κυβέρνηση ασκούσε δήθεν κοινωνική...." ή "Δημόσιοι δεν ήταν και οι ελεγκτές που ουδέποτε κατήγγειλαν τα ΚΟΜΜΑΤΑ, που νοιώθοντας την Ο.Α ως κομματικό περιουσιακό τους στοιχείο, ουδέποτε εξεπλήρωσαν τις οφειλές τους για τις χιλιάδες μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους;"
    Σου τα έγραψα με κεφαλαία για να τα διαπιστώσεις.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι κρίμα γι'αυτή την εταιρεία που την έφερε το κράτος σε αυτή την κατάσταση. Είναι κρίμα, που όπως και στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και στα τόσα άλλα προβήματα αυτής της χώρας, δε μπορούν οι πολιτικοί μας να συννενοηθούν επιτέλους και να βρουν κάποιες λύσεις.

    Μην αγνοείτε πάντως ότι η Ολυμπιακή είναι από τις πιο ασφαλείς εταιρείες, τα αεροσκάφη της συντηρούνται εξονυχιστικά (μόνο η Ολυμπιακή και οι Κυπριακές Αερογραμμές από ελληνο-κυπριακές εταιρείες κάνουν την προβλεπόμενη συντήρηση - ψαξε το Πολίτη αν θέλεις).

    Το επιχείρημα ότι αν κλείσει η Ολυμπιακή θα χτίζαμε 2000 σχολεία είναι - με όλο το σεβασμό Πολίτη- τουλάχιστον αστείο. Το πιθανότερο είναι τα χρήματα αυτά να φαγωθούν παρά να πάνε στα σχολεία.

    Πόσα σχολεία θα χτίζαμε άραγε με τα χρήματα που φαγώθηκαν στα ομόλογα ή στις μίζες της Siemens;

    Μακάρι, να βρεθεί κάποιος αξιόπιστος επενδυτής για την Ολυμπιακή ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Εκτός και εαν προτιμάτε μονοπώλιο της Aegean.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρός george
    Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί φίλε.
    Γιατί βγάζεις τους εργαζόμενους απ` έξω;
    Χιλιάδες οι καταγγελίες επιβατών για κακούς τρόπους ή αδιαφορία ή έλλειψη ευγένειας, χαμόγελου κλπ.
    Τα σκανδαλώδη προνόμια που διεκδίκησαν (και πέτυχαν) με απεργίες , στάσεις εργασίας κ.α , πάντοτε εις βάρος του επιβατικού κοινού;
    Βλέπεις μόλις διορίζονταν (δημόσιο γαρ) και αφού ο καθένας τους είχε και ένα μπάρμπα-κομματόσκυλο από πίσω του έπαψαν να δουλεύουν για το ΑΣΤΕΡΙ του λεγόταν Ολυμπιακή επι Ωνάση.
    Αυτή η νοοτροπία του δημοσίου μαζί με τα σφάλματα , την εκμεταλευση των κομμάτων την έφεραν σε αυτή την θέση.
    Ας πουληθεί , ας κλείσει ,ας κάνει ότι θέλει , αλλά να πάψω να την πληρώνω εγώ και εσύ.
    ΥΓ. Η καθυστερήσεις στα δρομολόγια της έχουν γίνει Ανέκδοτο εδώ και χρόνια.
    Συμφωνώ ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της είναι οι μόνες που παραμένουν στο ΥΨΟΣ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πρόβλημα φίλε είναι ίσως λίγο πιο σύνθετο. Μην ξεχνάς ότι και ο Ωνάσης υπερχρεωμένη την άφησε στο ελληνικό κράτος.

    Για τους υπαλλήλους είναι αλήθεια ότι είχαν εξασφαλίσει σκανδαλώδη προνόμια, τα οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχουν εξανεμιστεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Οι συνδικαλιστές, δε, είναι για τις κλωτσιές -όχι μόνο στην Ολυμπιακή βέβαια.

    Επίσης μην ξεχνάτε και το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας όπου ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να ενισχύσει την Alitalia με μερικές εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ. Κι εκεί αντιλαμβάνονται ότι το κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα τους δεν είναι λύση.

    Το κλείσιμο της Ολυμπιακής θα έχει και αρκετές αρνητικές συνέπειες. Τις έχει υπολογίσει άραγε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aς ψάξουνε... λοιπόν και οι συνδικαλιστές της ΟΑ για επενδυτή που που "πονάνε" τόσο πολύ την εταιρεία.
    Όταν γίνονταν όμως όλα αυτά τόσα χρόνια, που περιγράφει ο αγαπητός POLITIS δεν τους είδαμε να αντιδρούν και να μιλάνε.... τσιμουδιά. Έκαναν την δουλειά τους, αδιαφορώντας το τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί προφανώς περίμεναν ότι πάντα θα πληρώνονται εις βάρος (στην δεκαετία του ΄80 μέχρι κ το ΄96 οι μισθοί ήταν υπέρογκοι...) όλων των υπολοίπων.
    Το τι έκαναν αυτοί οι "καημένοι" εργαζόμενοι εις βάρος μας δεν λέγεται....
    Ένα παράδειγμα από τα δεκάδες...
    Στενή φίλη της οικογενείας μου, αεροσυνοδός της ΟΑ από το 1982. Μπήκε στην εταιρεία σε ηλικία 19 ετών. Τα πρώτα 1-2 χρόνια όλα καλά συνεπής και ευσυνείδητη υπάλληλος. Ήταν βέβαια μέχρι να δικτυωθεί....
    Άν εξαιρέσεις κάποια μεγάλα ταξίδια που πήγαινε κουβαλώντας μαζί της όλη της την οικογένεια (τζάμπα... βέβαια) δεν την θυμάμαι να δουλεύει σχεδόν καθόλου... προφασιζόμενη μονίμως "ασθένεια". Αναρωτιόμουν λοιπόν, και την είχα ρωτήσει, πως είναι δυνατόν να δηλώνεις τόσο συχνά ασθένεια? Δεν έχετε γιατρούς που σας εξετάζουν? Η απάντηση ήταν έλα μωρέ έχω "δικό μου γιατρό στην επιτροπή κ δεν υπάρχει πρόβλημα....."
    Άντε καλά... μέχρι εδώ!
    Εκεί όμως που έπεσα από τα σύννεφα, κυριολεκτικά, ήταν όταν μια μέρα που είχαμε βγεί εξω μεγάλη παρέα, μπροστά σε όλους απευθύνει την εξής κορυφαία... ερώτηση, "μήπως κάποιος από εσάς έχει καμμία γνωστή έγκυο 1-2 μηνών να μου δώσει... τα ούρα της να τα πάω στην εταιρεία και να πω ότι είμαι έγκυος... για να κάτσω δυό τρείς μήνες? (κόκκαλο... όλοι φυσικά) και συνεχίζει ακάθεκτη "τα πληρώνω... κιόλας" (τα ούρα... εννοούσε) Αφού λοιπόν μας είδε όλους να έχουμε πάθει πλάκα, λέει "έλα μωρέ πως κάνετε έτσι όλες το ίδιο κάνουν, κ μετά από 2 ή τρείς μήνες θα πω πως απέβαλα...."

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!! ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ..... Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΧΕΔΟΝ 1.000.000 δρχ. ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ!!!!!
    ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΣΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ "ΜΟΝΙΜΕΣ" ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ.

    (το περιστατικό συνέβη το 1988, η έν λόγω κυρία συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 42 ετών, με σύνταξη 1700Ε)

    Υ.Γ
    Άχ! αγαπητέ Politi τί μου θύμισες με το άρθρο σου...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. A! να συμπληρώσω επίσης ότι όταν είχε καλεσμένους στο σπίτι της τα πάντα τα έπαιρνε (τα έκλεβε... δηλ.) από την εταιρεία.
    Κρασιά, σαμπάνιες, σολωμούς κ.α.....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχεις άδικο σε όσα λες. Γνωρίζω κι εγώ τραβηγμένα περιστατικά, π.χ. πιλότους να κάθονται με 1 μήνα άδεια μετά από ένα μακρινό ταξίδι στην Αυστραλία.

    Το θέμα είναι -νομίζω- ότι αν κλείσει η Ολυμπιακή, με τι θα αντικατασταθεί; Ποια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει για παράδειγμα τις πτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές; Η Aegean; Ούτε για αστείο. Θα έχει η Aegean το μονοπώλιο; "Σωθήκαμε"

    Επίσης τα εξοργιστικά περιστατικά που αναφέρεις ανώνυμε ισχύουν μόνο για την Ολυμπιακή; Δεν ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα; Ας ψάξει ο Πολίτης αν γίνεται να μας πει για παράδειγμα ποιοι είναι οι μισθοί των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών για να πάρουμε μια ιδέα.

    Επίσης μην ξεχνάτε το πολύ πρόσφατο παράδειγμα των υπαλλήλων του ΟΤΕ (ο οποίος σχεδόν έχει ιδιωτικοποιηθεί) που συνταξιοδοτήθηκαν στα 50-55 τους με σύνταξη γύρω στα 3000 Ε. Αυτά ποιος τα πληρώνει; Ο ιδιώτης; Όχι βέβαια. Επομένως δεν είναι μόνο η Ολυμπιακή το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκέφτομαι .....

    Με τη φόρα που πήραν οι εκπρόσωποι του γαλάζιου νεοφιλελευθερισμού όλα θα ξεπουληθούν σε λίγο... συνεχίζοντας το έργο των πράσινων
    Δεν τα κατάφεραν στα Πανεπιστήμια με το άρθρο 16 ,,αλλά δεν το βάζουν κάτω...
    Έχουν νοσοκομεία, σχολεία δρόμους (σ΄όσους δε μπήκαν διόδια) κι ό,τι δημόσιο υπάρχει....
    Λέτε να το προσπαθήσουν;;;;
    Ο χρόνος θα δείξει.....
    Γι΄ αυτό μπαίνω κι εγώ σ΄ αυτό το site για να διαβάζω τον politis.gr που προσπαθεί σιγά σιγά να κάνει ευκολοχώνευτη την πολιτική της δεξιάς. Προχθές είχε άρθρο για την ακρίβεια που αθώωνε τους μεσάζοντες και τους αεριτζήδες κι ούτε λίγο ούτε πολύ τα έχωνε χοντρά σ΄ όλους μας που δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση!!!! Δεν δημιουργήσαμε καταναλωτικό κίνημα έλεγε !!!!!

    ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ γαμώτο μου !!!!
    ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΤΟ ΚΚΕ

    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ανώνυμο 9.57
    Δεκτή η άποψη σου φίλε μου.
    Μόνο σε παρακαλώ μην κολλάς "ταμπέλες", δεξιοί, αριστεροί,κλπ.
    Στο 2008 δεν υπάρχουν αυτές πλέον.
    Πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για να τις ξανα-ανακαλύψουμε.
    Και βέβαια δεν θα ήθελες να αρχίσουμε να μοιράζουμε "πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης", γιατί αυτό έκαναν πριν από καμιά 40αρια χρόνια από την αντίθετη πλευρά.
    Ζούμε στο 2008.
    Κυριαρχεί η δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων και όχι ο στείρος "δαιμονοποιημένος" διάλογος.
    Θα ήθελα να σου απευθύνω και μια ερώτηση.
    Αυτά περί δημοσίου που αναφέρω και όλοι ξέρουμε ότι έχουν συμβεί, ΕΣΥ με την ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ματιά από την δικιά μου τα ...Υιοθετείς ή τα Καταδικάζεις;
    YΓ. Όταν αναφέρεσαι σε αντίθετες απόψεις από της δικές σου καλό θα ήταν να μην τις χαρακτηρίζεις ...πολιτικές βλακείες.
    Τι απέγινε εκείνο το έρημο "διαφωνώ με την άποψη σου ,αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου , το δικαίωμα σου να την εκφράζεις".

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αντί απάντησης.....

    "Η πολιτική της κυβέρνησης υης Βενεζουέλας από το 1998 ως το 2006 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σοσιαλδημοκρατική με την ιστορική έννοια. Έδωσε βάρος στην αναδιανομή του εισοδήματος και την κρατικοποίηση νευραλγικών τομέων της παραγωγής (κυρίως τα πετρέλαια), ενώ γενικότερα επεδίωξε την ενίσχυση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Στο πεδίο αυτό σημειώθηκαν αποτυχίες (όπως στο θέμα της στέγασης των κατοίκων των παραγκουπόλεων), αλλά και πολύ αξιόλογα επιτεύγματα μέσω των διάφορων στοχευμένων εκστρατειών (missiones): εξάλειψη του αναλφαβητισμού, εκπαιδευτικά προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας, προώθηση του αναδασμού, δωρεάν ιατρική βοήθεια στις φτωχογειτονιές και πολλά άλλα. Με τη ροή ρευστού που εξασφάλισε η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου, οι κοινωνικές δαπάνες, από 8% του ΑΕΠ το 1998, ξεπέρασαν το 12% το 2004 και η φτώχεια έπεσε από 44% το 1998 σε 30.4% το 2006. Η ρεφορμιστική συνδήλωση του όρου «σοσιαλδημοκρατικός» τίθεται υπό αίρεση εν προκειμένω. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου δεσπόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να εκφράζει μία έντονη ρήξη.

    Η Βενεζουέλα δημιουργεί σήμερα μία επαναστατική παρακαταθήκη με την περιφερειακή δυναμική που έχει τροφοδοτήσει αλλά και με την ελπίδα που αναζωογονεί σε όλο τον πλανήτη: η γενική κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή εδώ και τώρα. Και ο δρόμος δεν είναι μονόδρομος. Προσπερνά παλιούς και νέους δογματισμούς. Δεν προϋποθέτει κατ’ανάγκην τις κάθετες δομές της νεωτερικής κυριαρχίας, αλλά ούτε και οφείλει a priori να αυτοπεριορίζεται σε καθημερινές αλλαγές από τα κάτω, αποκηρύσσοντας την κατάληψη του κράτους. Πέρα από τις κοινωνικές της πολιτικές, η ηγεσία του Τσάβεζ λειτούργησε ως καταλύτης για τη συγκρότηση ενός μαζικού πολιτικού κινήματος και πυροδότησε διεργασίες ανατροπής με την προαγωγή της αμεσοδημοκρατικής διαχείρισης."

    Εδώ μπορεί να αναζητήσεις τι είναι και δεν είναι δημόσιο....
    Φέουδο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ή κτήμα όλων μας;;;;
    Μπορεί η σκληρή κριτική να σε πείραξε αλλά δεν αμφισβήτησα ποτέ το δικαίωμά σου αυτό.
    Φιλικά

    9.57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δηλαδή δεξιός ή νεοφιλελεύθερος όποιος βαρέθηκε τήν καραμέλα γιά τίς δημόσιου, κοινωνικού, στρατηγικού, χαρακτήρα ΔΕΚΟ, πού όλοι εμείς πρέπει νά χρυσοπληρώνουμε μέ κάθε τρόπο γιά νά κάνουν εκ τού ασφαλούς τούς μάγκες οί κάθε λογής αργόμισθοι.
    Καί στό κάτω κάτω άν ήταν όντως ο χαρακτήρας τους κοινωνικός, άς πληρώναμε τήν ύπαρξη τους αλλά όχι τόσο ακριβά τή χρήση τους.
    Αν όντως ήταν δημόσιος άς παρείχαν σωστές υπηρεσίες υγείας, παιδείας καί γενικά εξυπηρέτησης τού πολίτη, πρός όλους αδιακρίτως, τά φέουδα τών γιατρών καί τών καθηγητών καί γενικά τών δημόσιων υπαλλήλων καί όχι μόνο στούς κολλητούς καί τά φακελάκια.
    Αυτοί πού κατέστρεψαν τήν εικόνα τών δημόσιων υπηρεσιών, οργανισμών, ΔΕΚΟ καί καθιέρωσαν τήν λέξη δημοσιουπαλληλίκι στήν κοινωνία ώς τό απόλυτο όνειρο τού ευρωνεοέλληνα, τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τίς στάχτες καί χτυπιούνται γιά περισσότερη χρηματοδότηση καί
    προσλήψεις, αφορίζοντας τόν άπληστο ιδιωτικό τομέα καί τό αδηφάγο επιχειρηματικό κέρδος.
    Αυτοί πού μετέτρεψαν τό δημόσιο σέ προσωπική τους επιχείρηση γιά προσωπικό κέρδος.
    Οσο γιά τό στρατηγικό χαρακτήρα κάποιων ΔΕΚΟ, προφανώς εννοείται ότι κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις καλής λειτουργίας τους, μπροστά στόν αδυσώπητο κανόνα τής γραφειοκρατίας, τής διαφθοράς, τής αδιαφορίας, τής αναξιοκρατίας, τής σπάταλης διαχείρησης, αρκούν γιά νά παραμείνουν δημόσιες καί άρα στό απυρόβλητο.
    Τήν καλησπέρα μου καί συγνώμη γιά τό μέγεθος τού μηνύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χώρα με πετρέλαια και 30.4% φτώχεια;
    Χμμ !! Κάτι δεν πάει καλά !
    Για να δούμε!
    Ο Αντόνιο Πάρις είναι γιατρός-χειρουργός και Πρύτανης του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας:"Πολλοί πολιτικοί αναλυτές λένε ότι όλα αυτά εδώ είναι φασισμός. Όπως ο Χίτλερ: "Ένας λαός, μια κυβέρνηση, ένας ηγέτης". Η ίδια μοναδική σκέψη επικρατεί και εδώ. Δεν σου επιτρέπουν να διαφωνείς - αν και θεωρητικά επιτρέπεται να λέει ο καθένας ότι θέλει - αλλά αν δε συμφωνείς με τη σκέψη τους, τότε αυτό είναι παράνομο.Είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει στα χέρια του την Εθνοσυνέλευση, την Εισαγγελία, το λεγόμενο "Συνήγορος του Λαού"… Ο αντιφρονούντας ποτέ δεν μιλάει. Η νομοθετική εξουσία, από το Ανώτατο Δικαστήριο και κάτω, είναι δική του. Έχει τα πάντα. Ένα μόνο πράγμα δεν έχει: Τα Πανεπιστήμια."
    Ρε φίλε Ανώνυμε 11.54 κάτι δεν πάει καλά!
    Αλλά θα συμφωνήσω και εγώ με τον πολίτη, ότι ο καθένας έχει την γνώμη του. Οπότε ....Πάσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Yπάρχει και άλλη λύση, φίλοι του ΚΚΕ κ του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνετε στα κόμματα σας να γίνουν οι επενδύτες... στην ΟΑ, στον ΟΤΕ, στα Ταχυδρομεία και οπουδήποτε αλλού θέλουν.
    Δόξα τω θεό χρήματα έχουνε μπόλικα, οπότε μπορούν άνετα να αναλάβουν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, και να δίνουνε μισθούς όχι 1300Ε, αλλά 2300Ε... να γλιτώσουμε εμείς, και εσείς που κόπτεστε... τόσο πολύ να κάνετε τα λόγια πράξη...
    Νομίζω ότι είναι η πλέον δίκαιη λύση!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μήπως ξέρει κανένας να μας πεί γιατι απεργούν οι μισοί πιλότοι και οι άλλοι μισοί εργάζονται ???
    Έτσι απο περιέργεια ρωτάω !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ό,τι και να πεις εδώ έχεις δίκιο!
    Αφού την καταστρέψανε τώρα την κλαίνε!! ...
    Ασε τους διορισμούς που έκαναν σ΄ αυτήν! Όποιος τους περίσσευε εκεί τον έχωναν! Φίλος και γείτονας, βοηθός ακτινολόγου, με σύμβαση αορίστου χρόνου σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών, μαθαίνω μόλις πάτησε στα πόδια του ως Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ότι διορίστηκε και στην Ολυμπιακή όπου εργάζεται μέχρι σήμερα! Τώρα πως γίνεται να εργάζεται σε δύο κρατικές υπηρεσίες και πότε προλαβαίνει να βγάζει τα ωράρια άγνωστον!!
    Σημασία έχει ότι πληρώνεται και από τα δύο, χώρια ότι έχει ευχαριστηθεί η ψυχούλα του ταξίδια σ΄ όλο τον κόσμο και σε μέρη που ούτε στα όνειρά μας εμείς δεν θα τα δούμε ποτέ!!
    Αυτά! περί Ολυμπιακής!! Προσωπικά θα προτιμούσα να μείνει κρατική αλλά αν δεν μείνει το μόνο που δεν είναι αθώο γι΄ αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ.
    Καλό σου ξημέρωμα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα Μαριάννα.
    Την έχουμε πληρώσει ....βαπορίσια την Ο.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Wraia loipon gia thn Olympiakh ftaiei to PASOK, sthn Italia poios ftaei? Sthn kentrikh Eyrwph poios ftaiei? Sthn USA pou kleinoun h mia meta thn allh poios ftaiei? mallon ta egonia tou PASOK...polloi grapsate to poios ftaiei poios trwei poios kanei xavale douleia....Kaneis omws den eipe kati pws na lythei to provlhma...Prwtoi sthn kritikh,oloi xeroles alla apo protaseis zero.pate mia xara.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑι μιά ποιο κυνική άποψη.
    Εγώ να συμφωνήσω πως η ιδιοτικοποίηση είναι ένας πολυ καλός τρόπος για να φάνε κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες πολλά λεφτα. Τα θετικά του πράγματος τα βλέπει κανένας όμως? Ιδιοτικοποιήθηκε το αεροδρόμιο. Απο σούργελο , τελικά αποκτήσαμε ένα απο τα καλύτερα της Ευρώπης (ίσσως και απο τα ακριβότερα αλλά δεν βλέπω να επηρρεάζει την ΄κινηση του). Κάπου δίαβασα οτι δημιουργήθηκαν και 7000 καινούριες θέσεις εργασίας λόγω του Ελ Βενιζέλ. Ο απολογισμός είναι τελικά αρνητικός ? θα προτιμόυσαμε να είχαμε ακόμα το Ελληνικό ? Κάτι αντίστοιχο και με το Μετρό/ΗΣΑΠ. Καλύτερα να πληρώνω σαν φορολογούμενος, να τρώνε (δυστυχώς) καποιο "ημέτεροι" πολλά λεφτά αλλά στο τέλος να έχω μια υπηρεσία που να με εξυπηρετεί και να μπορώ να την χρησιμοποιώ, παρά να πληρώνα σαν φορολογούμενος, να τρώνε άλλοι ημέτεροι και το αποτέλεσμα να είναι τριτοκοσμικό. Το πρόβλημά όλων φαινεται να είναι ποιό θα φάνε... Στο φινάλε αφου θα φάει κάποιος, ας φάει και ας φτιαχτεί κάτι χρηστικό και αποτελεσματικό. Τουλάχιστον νίωθω μικρότερο κορόιδο, απο το να τους πληρώνω χωρίς αντίκρυσμα.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η Ολυμπιακή έχει καθυστερήσεις, απεργίες, και κυρίως κακή διαχείριση, έχει όμως ασφάλεια πτήσεων, εξαιρετικό πρόγραμμα πτήσεων, ιδιαίτερα σε διεθνείς προορισμούς, έχει δρομολόγια σε πολλές άγονες γραμμές εντός της Ελλάδας.

    Μια καλή ιδιωτικοποίηση είναι λύση, όχι όμως και το κλείσιμο. Τα προβλήματα που θα προκύψουν από ενδεχόμενο κλείσιμο της Ολυμπιακής δεν τα έχει αναφέρει κανείς.

    Μην υιοθετείτε φτηνά επιχειρήματα τύπου "θα χτίζαμε 1000 σχολεία αν δεν ήταν η Ολυμπιακή" που μας πλασάρουν οι πολιτικάντηδές μας.

    Είδαμε πόσα σχολεία κτίστηκαν με τα ομόλογα, με το Χρηματιστήριο, με τις μίζες της Siemens. Μη σας πιάνουν κορόιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. George
    Δεν ξέρω τι ΘΑ έκτιζαν και τι όχι με τα λεφτά, αυτό που ξέρω είναι ότι δεν θα ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ από την τσέπη μας την Ο.Α , 500.000 Ευρω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παμε πάλι...
    Αυτά τα 500.000 Ε χάνονται στην Ολυμπιακή λόγω κακοδιαχείρισης.

    Πόσες χιλιάδες (εκατομμύρια) ευρώ χάνονται στην Ελλάδα λόγω κακοδιαχείρισης; Η Ολυμπιακή είναι μόνο το πρόβλημα;

    Να είσαι σίγουρος φίλε ότι αυτά τα 500.000 Ε της Ολυμπιακής θα κατέληγαν στις τσέπες κάποιων κομματόσκυλων. Ούτε σε σχολεία θα πάνε, ούτε σε νοσοκομεία, ούτε πίσω σε μας θα επιστρέψουν. Η μήπως κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οποτε λοιπον,και συμφωνα με την λογικη σου φιλε George,αφου ετσι κι αλλιως τα χρηματα θα πανε σε κομματοσκυλα,ασε να συνεχισουν να πηγαινουν στα κομματοσκυλα της Ολυμπιακης.Την πιθανοτητα να ξεφορτωθουμε αυτα τα κομματοσκυλα την εχεις σκεφθει?Την περιπτωση να εξελιξουμε-επιτελους-την κοινωνια μας και τον πολιτισμο μας,σου εχει περασει απο το μυαλο?Αυτες τις κακομοιρικες και μιζερες ιδεες,οτι στην Ελλαδα δεν αλλαζει τιποτα,και οτι ειμαστε ερμαια του καθε αγραμματου κομματοσκυλου δεν θα πρεπει καποια στιγμη να τις πολεμησουμε?Δεν θα πρεπει καποια στιγμη ο ραγιας πολιτης να σηκωσει κεφαλι?Ποιος ειναι αυτος που ειπε οτι ολοι αυτοι οι συνδικαλιστες/κομματοσκυλα που βλεπουμε καθημερινα στα ΜΜΕ θα ειναι οι νικητες?Δεν ειδε κανενας οτι στην συγκεντρωση της Πρωτομαγιας ολος αυτος ο κομματικος και συνδικαλιστικος υποκοσμος δεν καταφερε να φερει στην συγκεντρωση ουτε καν τα μελη του στενου οικογενειακου του κυκλου?Ουτε τους κολλητους τους απο το καφενειο που προτιμησαν τις αθλητικες εφημεριδες,τον φραπε,και το αραγμα!!
    Χανει ο υποκοσμος και μερα με την μερα θα χανει ολο και περισσοτερο.
    Το συντομοτερο που θα γινει αυτο,το καλυτερο για την χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ε... αφου λοιπόν δεν είναι μόνο η Ολυμπιακή το πρόβλημα, που να ασχολούμαστε τώρα..., εγώ λέω να τα αφήσουμε όλα όπως είναι... που να κουνάς την βάρκα τώρα ... (και πού είσαι, μην ξεχάσουμε να αγοράσουμε πίσω το 23% του ΟΤΕ με 2-3 δισ ευρώ ωστε να έχουμε πάλι τουλάχιστον το 51% και να μην μας απειλούν οι Βγενοπουλοάραβες και οι Γερμανοί με εξαγορές και κουραφέξαλα.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τό ωραίο είναι ότι αυτό τό χάλι μέ τό σύγχρονο στρατό κατοχής τών δημόσιων υπαλλήλων, έχει καί ένθερμους υποστηρικτές πού ζητούν τήν διαιώνιση του. Τί νά πεί κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δε λέω ασφαλώς ότι πρέπει να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς κομματόσκυλων στην Ολυμπιακή. Προφανώς είναι για τις κλωτσιές οι άνθρωποι.

    Υποστηρίζω όμως μια υγιή ιδιωτικοποίηση, ώστε να αποκοπεί ο "καρκίνος" από την Ολυμπιακή και να μείνει το υγιές κομμάτι. Το κλείσιμο της Ολυμπιακής δεν είναι προς το συμφέρον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αν γίνεται γιατί όχι, άν όμως όχι άς κλείσει κι' άς ανοίξει άλλη στή θέση της, αρκεί νά μή τήν πληρώνουν ακόμα καί αυτοί πού δέν "πετάνε".
    Αντε καιρός είναι νά τελειώνουμε μέ τούς κάθε λογής παρασιτικούς χαραμοφάηδες.
    Τελικά βλέπεις πού συμφωνούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ALLON ... ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ "ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ" ΜΑΤΑΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΟΥΝ ... ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ?
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΧΟΡΤΑΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φίλε, δεν το έχεις καταλάβει ακόμα;
    Δημόσιο και εγκάθετοι κυβερνήσεων πάνε πακέτο. Πάντα έτσι ήταν, είναι και θα είναι.

    Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Απλά έξω οι εγκάθετοι έχουν και ικανότητες και συνείδηση, κάτι που δεν ισχύει εδώ.

    Κι αν κλείσει η Ολυμπιακή -που δεν το εύχομαι- θα οφείλεται σε αυτούς τους εγκάθετους και όχι γιατί "δεν σώζεται" η εταιρεία. Η Ολυμπιακή έχει ένα αρκετά υγιές κομμάτι. Μια χαρά σώζεται, αν υπάρχει και η κατάλληλη βούληση βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή