Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Τι Κόσσοβο …. Τι Θιβέτ. Στο ίδιο έργο θεατές !

Η Κίνα πάει γυρεύοντας για μπελάδες, αλλά και ο Δαλάι Λάμα και όσοι τον χρησιμοποιούν δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι και τα …..δημοκρατικότερα παιδιά.

Προσφάτως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία προβολής του κ. Tenzin Gyatso (Δαλάι Λάμα) και των εκκλήσεων του προς τη διεθνή κοινότητα, για την ανεξαρτησία του Θιβέτ.


Γίνονται συνεχείς αναφορές για βίαιες καταστολές διαδηλώσεων και για ….“πολιτιστική γενοκτονία” και αυτομάτως νοιώθω ότι το έργο το έχω ….ξαναδεί!

Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο Δαλάι Λάμα και ποια είναι η σχέση του με την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA. Πρόκειται στ’ αλήθεια για έναν θρησκευτικό ηγέτη που δεν έχει σχέση με την πολιτική.

Απαντώ κάθετα. Όχι !Ο θρησκευτικός αλλά και …πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ δεν εμφανίστηκε ξαφνικά και από το πουθενά.

Είναι χρόνια εντός του συστήματος της Δύσης και έχει πολύ στενές …σχέσεις με την CIA.

Η δράση της CIA ξεκίνησε με την στενή επαφή της με τον αδελφό του Δαλαί Λάμα την δεκαετία του 50΄

Στις 25 Ιαν. 1997, η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Chicago Tribune, περιγράφει με λεπτομέρειες την εκπαίδευση των θιβετιανών μισθοφόρων στις ΗΠΑ. στο Camp Hale, του Κολοράντο, την δεκαετία του ’50.

Αυτοί οι μισθοφόροι ρίχτηκαν με αλεξίπτωτα στο Θιβέτ στις αρχές του 1960.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 700 πτήσεις C-130 και δημιουργήθηκαν στρατόπεδα εκπαίδευσης μισθοφόρων θιβετιανών σε διάφορες περιοχές (Guam, Okinawa), υπό την εποπτεία του Gyalo Thumdup, αδελφού του Δαλάι Λάμα.

Σύμφωνα με έγγραφα του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1998, η εξόριστη κοινότητα των Θιβετιανών εισέπραξε, τη δεκαετία του ’60, εκατομμύρια δολάρια από τη CIA.

Η οργάνωση του Δαλάι Λάμα τελικά αναγνώρισε ότι είχε εισπράξει εκατομμύρια δολάρια για να στέλνει ένοπλες ομάδες εξόριστων στο Θιβέτ.

Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα εισέπραττε ετησίως 186.000 δολάρια από την CIA.(….το 60΄ !!!!!)

Σήμερα, οι αυτονομιστές του Θιβέτ χρηματοδοτούνται από την «Ανοιχτή Κοινωνία» του G. Soros και, κυρίως, από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED).

Υπ`όψιν ότι οι δύο αυτές οργανώσεις υπήρξαν οι «σπόνσορες» μεταξύ άλλων και στο κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Την «Ανοικτή Κοινωνία» του G.Soros λίγο πολύ την ξέρετε όλοι …. το NED όμως;

Πρόκειται για μια δήθεν Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε με απόφαση του... αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του!

Το NED αποτελεί, ουσιαστικά, το πολιτικό προσωπείο της CIA. Δημιουργήθηκε το 1983 με πρωτοβουλία του Ρόναλντ Ρέιγκαν, καθώς η CIA είχε γίνει κακόφημη στη διεθνή κοινή γνώμη, ύστερα από τις αποκαλύψεις για το ρόλο της στο Ιράν, την Ελλάδα, τη Χιλή κ.ά.

Όπως βλέπετε το σενάριο του έργου ….«Θιβέτ» είναι κυριολεκτικά το ίδιο με τα σενάρια των έργων των «βελούδινων επαναστάσεων» ( Γιουγκοσλαβία, Γεωργία, Ουκρανία, ).

Πίσω από αυτή τη …..γενική αγανάκτηση … κρύβεται ένας απώτερος στόχος, μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής και μερικού διαμελισμού της Κίνας.

Μιας Κίνας που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ισότιμος παίχτης στην διεθνή σκηνή και που σύμφωνα με τους ρυθμούς που προχωρά την επόμενη δεκαετία θα διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία .

Άμεσα λοιπόν οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες τους για δημιουργία ενός .. «προτεκτοράτου» στο μαλακό υπογάστριο της.

Όσο για τον ίδιο τον… άγιο και ….δημοκράτη …Δαλάι Λάμα απλώς να σας αναφέρω ότι έχει διορίσει στην εξόριστη κυβέρνηση του (Kashag) συγγενείς του στις περισσότερες …ακριβοπληρωμένες θέσεις.

Πρόεδρος και υπουργός Ασφαλείας είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του που ανέφερα ανωτέρω Gyalo Thumdup και του οποίου η σχέση με την CIA χρονολογείτε από την δεκαετία του 50΄.

Υπουργός Παιδείας είναι η αδελφή του και της οποίας ο σύζυγος είναι επικεφαλής πληροφοριών και διεθνών σχέσεων(η κόρη τους είναι μέλος του κοινοβουλίου)

Άλλη μία νεότερη αδελφή του είναι επίσης Υπουργός(κάτι σαν το δικό μας Εσωτερικών) καθώς επίσης και μια κουνιάδα του είναι Υπουργός Υγείας.

Βλέπουμε λοιπόν τα βαθύτερα αίτια της προπαγάνδας για τον γενικό ξεσηκωμό της δυτικής κοινής γνώμης κι εκείνους που κρύβονται πίσω από αυτήν.

Ότι ακριβώς έγινε με το Κόσσοβο στην γειτονιά μας.

Είναι λοιπόν εντελώς παράλογο από την μία να καταδικάζουμε ως πολίτες την περίπτωση του Κόσσoβου και από την άλλη να υποστηρίζουμε την …ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Βλέπουμε το τυρί αλλά όχι την φάκα της προπαγάνδας.

27 σχόλια:

  1. Οι Αμερικάνοι είναι όντως από πίσω από αυτή την Ιστορία.Πως ξαφνικά σε όλες τις χώρες που πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα υπήρχαν και καμια δεκαριά ...σκληροπυρηνικοί Θηβετιανοί ?Κάποιος τους οργάνωσε.Και σίγουρα όχι το Θηβετ.Το άρθρο σου είναι πολύ καλά στημένο και δείιχνει και αποκαλύπτει το όυι λάμπει δεν είναι χρυσός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση αυτή. Πίστευα ότι ο Δαλάι Λάμα είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης και είχα την εντύπωση ότι είναι μακράν από τα δυτικά πρότυπα! Τελικά απ΄ ό,τι καταλαβαίνω και αυτός πράκτορας των Αμερικανών, θες να πεις ότι είναι!
    Δεν το ξέρω! Αλλά σωστοί οι προβληματισμοί που θέτεις.
    Πλήρης απογοήτευση! Παντού μάσκες!! Είναι αυτό που υποπτευόμουν πάντα: Ότι το σύστημα βρίσκει τον τρόπο του να μεταμφιέζεται για να ξεγελά την οργή μας και να τη διοχετεύει εκεί που αυτό θέλει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οντως πολυ καλο το αρθρο και πολυ ενημερομενος ο αρθρογραφος. Παντως οι σχιστοματηδες δεν αστιευονται και τον βλεπω τον κο Δαλαι Λαμα να γινεται Δαλαι Κλαμα σε λιγο . Παντως εκεινο που ειναι αποριας αξιο ειναι οτι οποια πετρα και αν σηκωσεις και ειδικα σε θεματα που αφορουν την Ελλαδα βρισκεις απο κατω τον Σορος. Τι στο διαολο ειναι αυτος . Οι δικοι μας μεγαλοεπιχειρηματιες και ελληνοαμερικανοι κ.λ.π δεν μπορουν να τον '' πιεσουν '' λιγακι μπας και βαλει μυαλο? Αλλα τι λεω . Οι δικοι μας το μονο που νοιαζονται ειναι οι Μπιζνες . οι χρυσες καδενες γυρω απο τον λαιμο , τα συνεδρια και τα φαγοποτια τυπου ΑΧΕΠΑ και τα φρου φρου κι αρωματα. Τιποτα αλλο. Και οταν φτανει ο κομπος στο κτενι ο λαουτζικος βγαζει τα καστανα απο την φωτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι ψαγμενος ο πολίτης.Καθημερινά διαβάζω τα άρθρα σου και σε περιεχόμενα .επιχειρήματα ,στοιχεία ξεπερνάνε και τους κορυφαίους της δημοσιογραφίας.Μπράβο και πάλι μπράβο για το πολύ καλό άρθρο σου και το μήνυμα σου "Βλέπουμε το τυρί αλλά όχι την φάκα της προπαγάνδας....." και έχεις απόλυτο δίκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά τα αναφέρεις γιατί η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών έχει πέσει στη παγίδα της προπαγάνδας.
    Να συμπληρώσω και εγώ μερικά.
    Η Κίνα ήταν αντίθετη στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και γι΄ αυτό - δήθεν κατά λάθος - βομβαρδίστηκε η εκεί κινεζική πρεσβεία. Ο Δαλάι Λάμα (ο ειρηνιστής) αντίθετα, στήριζε τους βομβαρδισμούς, όπως ζητούσε (μαζί με τη Θάτσερ και τον Ιωάννη Παύλο) το 1999, την απελευθέρωση του δικτάτορα Πινοσέτ, ο οποίος είχε συλληφθεί στη Μ. Βρετανία, προκειμένου να σταλεί να δικαστεί στην Ισπανία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπωσδήποτε οι θιβετιανοί είναι ένας από τους φτωχότερους λαούς του κόσμου και πάνω τους έχει ασκηθεί η καταπίεση διάφορων εξουσιών. Σήμερα της κινεζικής, αλλά παλιότερα των μοναχών και της ντόπιας αριστοκρατίας, την εποχή που οι βοσκοί και οι αγρότες ήταν σκλάβοι.
    Παλαιότερα οι μοναχοί είχαν κάνει φρικαλέα εγκλήματα.
    Η θρησκευτική εξουσία, εκεί όπου πήρε και πολιτική μορφή, έφερε μαζί της την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την απροκάλυπτη βία και την οπισθοδρόμηση.
    Δεν αποτελεί εξαίρεση το Θιβέτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τι θα υποστηρίξουν οι Αμερικανοί ή εμείς ή οποισδήποτε άλλος για το Θιβέτ δεν έχει καμμία σημασία.
    Δεν υπάρχει καμμία σχέδη με το Κοσοβο λόγω μεγέθους.
    Η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου,η Κίνα δεν ενδιαφέρεται για τις ανοησίες που γράφουν οι ξένοι και τις διαδηλώσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά η Αμέρικα είναι χωμένη σε κάθε είδους αναταραχή στον πλανήτη.
    Το ερώτημα το δικό μου:"είναι απαραίτητο για τους Θιβετιανούς να
    έχουν έναν νταβατζή πάνω από το κεφάλι τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι Πολίτη.
    Εάν δει κανείς πολύ προσεκτικά την "πληροφόρηση" για τα γεγονότα στο Θιβέτ, ανακαλύπτει πάρα πολλά αξιοπερίεργα.
    Π.χ στα διάφορα άρθρα που διαβάζουμε (εκτός απειροελάχιστων εξαιρέσεων)δεν αναφέρεται ότι στη Λάσα σκοτώθηκαν πάνω από 10 Κινέζοι Χαν. Ηταν καταστηματάρχες που κάηκαν ζωντανοί μέσα στα μαγαζιά τους.
    Άλλο παράδειγμα : παρατηρώντας πολλές από τις φωτογραφίες του διεθνή τύπου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δήθεν αστυνομικοί που χτυπούν τους διαδηλωτές και παρουσιάζονται ως Κινέζοι, .... φορούν τη στολή των αστυνομικών του Νεπάλ.
    Ήταν ένα ....διαδήλωτικο "χάπενινγκ" στημένο που το αναπαρήγαγαν το διεθνή ΜΜΕ ως ...πραγματικό γεγονός ή σε κάποιες περιπτώσεις(όπως τα δικά μας) το έδειχναν , δεν έλεγαν απολύτως τίποτα , με αποτέλεσμα όλοι να νομίζουν ότι είναι ...Πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το ότι το θιβέτ τελεί υπό κινεζική κατοχή, ενώ στο κόσοβο δεν τίθεται ζήτημα κατοχής δεν σας ενδειαφέρει και πολύ ε? ο Μέτερνιχ το 21 κάπως έτσι νομίζω σκεφτόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται πάντως πως ότι συνέβη στο Θιβέτ είχε προσχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό.
    Τον Ιούνιο του 2007 στο Νέο Δελχί έγινε μια συνδιάσκεψη από τους "Φίλους του Θιβέτ". Το ειδησιογραφικό site phayul.com ανέφερε ότι στην συνδιάσκεψη λέχθηκε ξεκάθαρα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν την μοναδική ευκαιρία στους Θιβετιανούς για να διαμαρτυρηθούν και να εξεγερθούν. Λέγεται ακόμα, πως ιδρύθηκε το "Κίνημα των Εξεγερμένων του Θιβέτ" με στόχο... τους Ολυμπιακού αγώνες.
    Εκτός αυτού ο κος... Λάμα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ κ τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου παρουσία του Μπούς. Είχε και το θράσος να τον επαινέσει κιόλας (τον Μπούς) για την πολιτική... του υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.... (έλεοοοος!!!!) και επίσης αποκάλεσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν "απελευθερωτικό"....
    Θέλουμε κι άλλα???

    Ο Δαλάι Λάμα ξέρει άριστα να χρησιμοποιεί την θρησκεία ως εργαλείο για να ασκεί πολιτική. Έχει βεβαίως την στήριξη των ΗΠΑ από το ΄59 (ίσως και νωρίτερα, γιατί χρειαζόταν και η σχετική προετοιμασία...)όταν η ίδια η CIA τον βοήθησε να διαφύγει από το Θιβέτ στην Ινδία.
    Έκτοτε η CIA δημιούργησε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης αντιστασιακών του Δαλάι Λάμα στο Camp Hale του Κολοράντο της Αμερικής. Εκεί εκπαιδεύονταν και φυσικά εξοπλίζονταν από την CIA για τις "ανάλογες" ενέργειες κατά της κομμουνιστικής Κίνας.
    Τα ίδια ακριβώς κάνουν και τώρα.

    Από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν τα γεγονότα, φαινόταν τόσο ξεκάθαρα ότι πίσω από όλα αυτά είναι ένα οργανωμένο πολιτικό μποϋκοτάζ κατά των ολυμπιακών αγώνων της Κίνας. Η πρωτοφανής δε προσβολή στο σύμβολο της ειρήνης, που είναι η ολυμπιακή φλόγα, όχι μόνο εμάς τους Έλληνες θα έπρεπε να προβληματίσει αλλά και όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε τα χειρότερα τον Αύγουστο...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ marianaonice
    Βρωμιά Παντού φίλη μου.
    Σιγά -σιγά θα γράψω και κάποια άλλα πράγματα .
    .
    .
    @ Μ
    Φοβάμαι ότι και στους Ολυμπιακούς αγώνες θα έχουμε κάποια ...γεγονότα.
    Ήδη στην ευρύτερη περιοχή εδώ και δύο χρόνια δραστηριοποιούνται πολύ μεγάλος αριθμός πρακτόρων της ...υπηρεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ πολίτη,

    σε διαβάζω συχνά αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο μάλλον αγνοείς μερικές σημαντικές πλευρές.

    Πρώτ' απ' όλα, καμία σχέση δεν έχει η περίπτωση του Κόσοβου με την περίπτωση του Θιβέτ. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ενιαία γεωγραφική περιοχή που κάποια στιγμή χωρίστηκε και οι λαοί απαιτούν τον αυτοπροσδιορισμό τους. Η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ, τελεία και παύλα.

    Επίσης αγνοείς την επίσημη θέση του Δαλάι Λάμα, ο οποίος βρίσκει την ιδέα της "ανεξαρτησίας" από την Κίνα μη εφικτή. Το μόνο που ζητάνε είναι η αυτοδυναμία του Θιβέτ και η εγγύηση των δικαιωμάτων του λαού που θέλει να λατρεύει τη θρησκεία που έχει χωρίς τις απαγορεύσεις, του ξυλοδαρμούς, τους φόνους και όλα τα άλλα "ανθρωπιστικά" που κάνει η Κίνα.

    Για ψάξε λίγο καλύτερα το θέμα, γιατί καλή είναι η συνομωσιολογία τύπου "πίσω απ' ολα είναι οι καταραμένοι οι αμερικάνοι" αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις γενικεύσεις και τις συγκρίσεις τελείως ανόμιων περιπτώσεων!

    Y.Γ. Προς τον επίσης αδαή "ανώνυμο 9.58" να διορθώσω πως η ολυμπιακή φλόγα δεν είναι "σύμβολο της ειρήνης" είναι ένα φολκλορικό έθιμο που επέβαλαν οι Ναζί που εμείς εξακολουθούμε να έχουμε γιατί είναι πολύ βολικό σε σπόνσορες όπως η Κόκα-Κόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Νakis
    Αγαπητέ μου φίλε
    Οι συσχετισμοί μου Κοσσοβου-θιβέτ αφορούν την προπαγάνδα, την σχέση της CIA,την σχέση Soros και ΝΕD.
    Όσο αφορά το"χωρίς τις απαγορεύσεις, του ξυλοδαρμούς, τους φόνους και όλα τα άλλα "ανθρωπιστικά" που κάνει η Κίνα." που αναφέρεις να σου συστήσω να διαβάσεις τον Χάινριχ Χάρερ.
    Εναν αυστριακό πρώην λοχίας του ναζιστικού στρατού, θαυμαστή του Δαλάι Λάμα και συγγραφέα του βιβλίου "Επτά χρόνια στο Θιβέτ",που γράφει για τη διακυβέρνηση της περιοχής το 1946: "Η κυριαρχία των μοναχών στο Θιβέτ είναι απόλυτη και μπορεί κανείς να την συγκρίνει μόνο με μια στυγνή δικτατορία".
    Οι ποινές για οποιοδήποτε παράπτωμα σε κάποιες περιπτώσεις ισχύουν και για τους συγγενείς του ενόχου. Η πιο συνηθισμένη ποινή είναι η μαστίγωση, η οποία, συχνά επιφέρει τον θάνατο. Άλλες ποινές ήταν η κοπή των χεριών και το βγάλσιμο των ματιών. Επειδή η αφαίρεση της ζωής είναι αντίθετη με τη βουδιστική θρησκεία, συχνά οι μοναχοί μαστίγωναν τους εγκληματίες και τους εγκατέλειπαν "στο έλεος του θεού", μέσα στην παγωμένη νύχτα για να πεθάνουν. Αυτά είναι τα πιο ...soft που μπορώ να αναφέρω από το συγκεκριμένο βιβλίο.
    Σου συστήνω να το διαβάσεις για να ...δεις και την άλλη όψη του νομίσματος.
    Αφού με διαβάζεις συχνά θα ξέρεις ότι εκτός της ...τάσης που έχω να παραθέτω στοιχεία για τα άρθρα μου (όπως και σήμερα) και πριν αναφερθώ στο οποιοδήποτε θέμα το ...δουλεύω καιρό.
    Το ζήτημα του Θιβέτ δεν είναι άσπρο - μαύρο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.
    Εγώ παραθέτω την σχέση CIA-Δαλάι Λάμα και επισημαίνω ότι "Βλέπουμε το τυρί αλλά όχι την φάκα της προπαγάνδας."
    Μη σου διαφεύγει ότι το άρθρο μου το ξεκινώ με τις εξής λέξεις:"Η Κίνα πάει γυρεύοντας για μπελάδες"

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρός τον επιθετικό... Nakis

    Μπορεί η αφή της ολυμπιακής φλόγας να μην αποτελούσε μέρος των ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα, η έμπνευση όμως της ιδέας αυτής, προέρχεται πάλι από την αρχαία Ολυμπία.
    Μια ιερή φλόγα έκαιγε μέρα νύχτα στο Πρυτανείο της ίδιας της Ολυμπίας, όπως άλλωστε και σε κάθε πρυτανείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμβολίζοντας τη συνεχή ανανέωση της ζωής.
    Αλλά και η ίδια η ιδέα της μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας με τη βοήθεια λαμπαδηδρόμων ήταν επίσης παρμένη από την ελληνική αρχαιότητα. Αρκετές γιορτές περιείχαν στο πρόγραμμά τους αγώνες λαμπαδηδρομίας. Ο αγώνας ήταν ατομικός ή συνήθως ομαδικός (π.χ. κατά φυλές), με διαδοχή δρομέων που επεδίωκαν το πέρασμα της λαμπάδας από χέρι σε χέρι, χωρίς φυσικά αυτή να σβήσει ή να πέσει κάτω, και συγχρόνως τη γρηγορότερη άφιξη του τελευταίου δρομέα κάθε ομάδας στο τέρμα. Επρόκειτο για αγώνισμα για το οποίο μπορούμε να πούμε ότι ουδέποτε απέβαλε ολοκληρωτικά τον αρχικό θρησκευτικό του χαρακτήρα. Το ιερό πυρ έπρεπε να μεταφερθεί άσβεστο και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μη μολυνθεί.

    Πάντως η Ολυμπιακή φλόγα στις μέρες μας είναι από τα λίγα παγκοσμίως αναγνωρισμένα σύμβολα εκεχειρίας, ειρήνης και φιλίας.

    Έχει τόσο μεγάλη σημασία για σένα ποιός εμπνεύστηκε αυτό το τελετουργικό?

    Υ.Γ
    Παρ΄όλο το ύφος... σου, ομολογώ δεν ήξερα, ότι καθιερώθηκε στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου και σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Με παρακίνησες να ψάξω γενικότερα πληροφορίες για το θέμα.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολίτη, γνωρίζω το βιβλίο που αναφέρεις και συμπληρώνω πως στον επίλογο του 1996 αναφέρεται πως χάρη στην Κινεζική κατάληψη, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες θιβετιανοί έχουν χάσει τη ζωή τους (!) και περισσότερες από 6 χιλιάδες μονές έχουν καταστραφεί. Δεν νομίζω πως έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτόν τον αριθμό και είναι εύκολο κάποιοι που δεν γνωρίζουν το θέμα να μιλούν για "προπαγάνδα" κατά της Κίνας.

    Το ότι ορισμένοι μοναχοί, παρόλη τη θρησκευτικότητά τους, έκαναν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δεν έχει να κάνει με το θέμα της αυτονομίας (και όχι ανεξαρτησίας επαναλαμβάνω του Θιβέτ). Δηλαδή η Κίνα ήρθε να "τακτοποιήσει" το Θιβέτ; Να "φέρει τη δημοκρατία" (όπως έκανε ο Μπους στο Ιράκ); Μάλλον απέτυχε.

    Καλά κάνεις και αναφέρεις πάντως τη σχέση CIA-Δαλάι Λάμα, που επίσης δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Ως γνωστόν η CIA ενεργεί με βάση τα συμφέροντα των H.Π.Α.-αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Δαλάι Λάμα είναι υποχείριο των Αμερικανών. Αυτό όμως συμβαίνει σε κάθε ιστορική περίοδο-στον δικό μας απελευθερωτικό αγώνα υπήρχαν οι περιβόητες Μεγάλες Δυνάμεις που δρούσαν κατά τα δικά τους συμφέροντα και βοήθησαν (όχι πάντα) την Επανάσταση του '21.

    Φιλικά.

    Y.Γ. Και προς τον Μ. 12.41-συγγνώμη για το ύφος μου, απλώς πιστεύω πως το ότι κάποιοι άνθρωποι βασανίζονται και ζητούν να έχουν αυτονόητα δικαιώματα που έχουμε εσύ και εγώ, είναι πολύ σημαντικότερο από μια φολκλορική (επαναλαμβάνω) τελετή των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων που κακώς συγκρίνουμε με τους αρχαίους. Αυτά και συγγνώμη αν σας κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δύο ακόμα βιβλία που δείχνουν την σχέση της CIA με το Θιβέτ.
    Το ένα είναι "The CIA΄S Secret War in Tibet" του Kenneth Conboy, όπου περιγράφονται όλες οι σκοτεινές λεπτομέρειες της μυστικής επιχείρησης της CIA που οδήγησε στην ένοπλη εξέγερση του ΄59, και το άλλο είναι το "Buddha΄s Warriors", του Michael Dunham, το οποίο εξηγεί λεπτομερώς πως η CIA στρατολόγησε εκατοντάδες Θιβετιανούς, οργάνωσε την εξέγερση, στέλνοντας όπλα και εκπαιδεύοντας τους Θιβετιανούς να τα χρησιμοποιούν.
    Το καταπληκτικό είναι, πως το δεύτερο βιβλίο το προλογίζει ο ίδιος ο Δαλαι Λάμα.....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επί του θέματος είχα μάυρα κατάμαυρα μεσάνυχτα. Ευχαριστώ τον πολίτη και τους σχολιαστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παντώς εντάξει μην τρελαθούμε κιόλας ότι ο Δαλάι Λάμα είναι το καλυτερο παιδί που οι κακοί κινέζοι τον κυνηγάνε...

    Από την άλλη και η εμμονή των Κινέζων να επιμένουν να κρατούν ένα φαινομενικά άγονο κακοτράχαλο και αφιλόξενο μέρος (αυτό φαίνεται και από το ότι δεν κάνουν σοβαρές προσπάθειες επικοισμού του Θιβετ) είναι ύποπτη...εκτός αν μερικά χιλιόμετρα κάτω από το άγονο και αφιλόξενο έδαφος υπάρχουν γόνιμα και φιλόξενα πράγματα που αξιζουν $$$$$$$$

    Όσο για τη φλόγα πράγματι δεν είναι μύθος ότι για πρώτη φορά έγινε η αφή της ολυμπιακής φλόγας στην ολυμπία το 1936

    ...οτι η πρώτη λαμπαδηδρομία διοργανώθηκε το 1936 από τους ναζί

    ...ότι ο Σπύρος Λούης μπήκε πρώτος στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου

    ...ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα μπήκε πρώτη στο στάδιο

    ...ότι ο Λούης πρόσφερε κλαδί ελιάς στον Χίτλερ !!! δυστυχώς όμως δεν τον βοήθησε και πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επαναλαμβάνεται συνέχεια το ερώτημα ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει αδικο και τι κάνουν οι Αμερικανοί όταν όλα αυτά δεν έχουν καμμία σημασία.
    Η Κίνα έχει άδικο αλλά κανείς,ούτε οι Αμερικανοί ούτε άλλη χώρα μπορεί να κάνει το οτιδήποτε γιαυτό.Είτε διαδηλώσετε υπέρ του Θιβέτ είτε όχι δεν θα αλλάξει τίποτε στην κινεζική πολιτική.
    Όποιος παρακολουθεί τη διεθνή οικονομία ξέρει ότι δεν έχουν στο χέρι οι Αμερικανοί την Κίνα αλλά οι Κινέζοι τους Αμερικανούς επειδή έχουν τεράστιο πλεόνασμα και χρηματοδοτούν τον αμερικανικό προυπολογισμό.
    Όποιος μπουκοτάρει τους Αγώνες ή προσπαθήσει να βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο την Κϊνα δεν θα πετύχει τίποτε και θα χάσει ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το ότι το Θιβέτ ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι που βίαια και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου το κατέλαβε η Κίνα δεν βλέπω να απασχολεί τους... μεγαλομπλόγκερς. Είπαμε, καλός ο αντιαμερικανισμός αλλά πάνω απ' όλα οφείλουμε να είμαστε φίλοι των καταπιεσμένων λαών. Όσο για τη σύγκριση με το Κόσσοβο είναι εντελώς αβάσιμη, η Σερβία δεν κατείχε παράνομα το Κόσσοβο, περισσότερο θυμίζει αυτή η κατάσταση την Παλαιστίνη και ακόμα περισσότερο την ελληνική επανάσταση. Τότε οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν να χτυπήσουν στο "μαλακό υπογάστριο" της οθωμανικής αυτοκρατορίας βοηθώντας την ελληνική επανάσταση οικονομικά και στρατιωτικά και δεν δίστασαν να επέμβουν όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν. Οπότε ο καθένας μπορεί να χλευάσει όσο θέλει τον Θιβετιανό αγώνα και τον νόμιμο ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, ας μη χύνει όμως δάκρυα για τον Παλαιστινιακό λαό και ας μη γιορτάζει την ελληνική επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς Ανώνυμους 9.34 και 1.35
    Καλό θα ήταν να μελετήσετε καλύτερα την Ιστορία !
    Για να δούμε τι θα δούμε παρακάτω αφού κάνετε ότι δεν τα ξέρετε.
    Το Θιβέτ, πριν τη μεγάλη κινεζική επανάσταση, ήταν μια περιοχή πλήρως υπανάπτυκτη όπου η μόνη αρχή ήταν η προσευχή. Μια φεουδαρχική θεοκρατία βασισμένη στη γεωργία και τη δουλεία. Το 90% του πληθυσμού του ήταν ακτήμονες και δουλοπάροικοι. Γεωργοί μιας γης που δεν τους ανήκε! Τα παιδιά τους καταγραφόταν στα περιουσιακά στοιχεία του αφέντη-τσιφλικά. Μια χώρα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ, αλλά με πολλά ιδιωτικά μοναστήρια που φοιτούσαν 600 παιδιά και διδάσκονταν μόνον ύμνους και προσευχές. Η γυναίκα αποτελούσε ένα απλό αντικείμενο χωρίς κανένα δικαίωμα. Καμία περίθαλψη, κανένα νοσοκομείο, κανένας γιατρός!

    Κι όμως, στο Θιβέτ υπήρχαν περίπου 100 αριστοκρατικές οικογένειες που κατείχαν τα πάντα. Ο Δαλάι Λάμα ζούσε στο παλάτι Ποτάλα, των 1000 αιθουσών (τύφλα να έχει ο Γλύξμπουργκ), και επιλεγόταν από τους γιούς των αριστοκρατικών οικογενειών. Ο Δαλάι Λάμα δεν ήταν παρά ένα ανδρείκελο, μια μαριονέτα των τσιφλικάδων και εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.

    Σήμερα το Θιβέτ έχει 2.380 Σχολεία, πολλές τεχνικές Σχολές και στα σχολεία διδάσκεται η θιβετιανή γλώσσα. Υπάρχουν 2.000 γιατροί, 95 Νοσοκομεία και 770 Κέντρα Υγείας.

    Η κινεζική επανάσταση του 1949 απομάκρυνε το φεουδαλικό καθεστώς και προσδιόρισε την επαρχία του Θιβέτ ως αυτόνομη περιοχή με πολλά δικαιώματα. Η δουλεία καταργήθηκε το 1959, 10 χρόνια μετά την Επανάσταση και μόνον αφού πρώτα απομονώθηκε ο Δαλάι Λάμα.

    Πρίν αρχίσετε να κατηγορείτε την Κίνα καλά θα ήταν να μελετήσετε λίγο την Ιστορία.
    Κοιτάτε και το σχόλιο του politi-gr
    11.35 με το οποιό συμφωνώ απόλυτα!
    .
    YΓ. Οι ...μεγαλομπλόκερ που λές 1.35 καταθέτουν στοιχεία και όχι ..."παπαρολογίες".
    Εάν έχεις εσύ κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Δαλάι Λάμα δεν έχει σχέση με αυτά που επικαλείται ο αρθρογράφος, ευχαρίστως να τα ακούσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠΑΤΕ ΣΤΟ GOOGLE ,ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ,
    ΒΑΛΤΕ..ASIA MAP,ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ
    ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ.
    ΤΟ ΘΙΒΕΤ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ.
    ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ.
    Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΞΗΠΗΡΕΤΕΙ,
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.
    ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ,Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ.
    ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
    http://www.china-tour.cn/images/China_Map_Guide/China_Map.gif

    http://geology.com/world/china-map.gif

    ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
    ΑΣΙΑΣ.
    ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ
    ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ
    KYRGYZGTAN,TAJIKISTAN.

    http://www.indiana.edu/~afghan/maps/central_asia_map.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ..
    ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΚΙΝΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ,ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ,ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΙΒΕΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ.
    ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΓΙΑ
    ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΕ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΧΑΡΤΗ
    http://www.tamilnation.org/images/intframe/iraq.jpg
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΚΑΣΠΙΑ ΓΙΑ
    ΚΙΝΑ ΚΤΛ..
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
    Ο ΡΩΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΒΟΡΕΙΑ.
    Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ
    ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ,ΔΗΛΑΔΗ
    ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,ΚΥΡΖΥΣΤΑΝ,ΤΑΖΙΚΙΣΤΑΝ.
    ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κυρίες και κύριοι αυτό που προκαλεί υποψίες είναι οι επιλεκτικές ευαισθησίες και τίποτε άλλο. Γιατί οι Αμερικανοί και τα τσιράκια τους κόπτονται και οδύρονται για τους Θιβετιανούς και όχι για τους Κυπρίους, τους Κούρδους της Τουρκίας (που είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ' ότι οι Θιβετιανοί στην Κίνα) και τους Παλαιστίνιους;
    Γιατί άραγε; Μαλλον για προφανείς λόγους (τα αίτια των οποίων αναλύθηκαν λεπτομερώς απ' τον ιστολόγο και τους σχολιαστές αυτής της δημοσίευσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή