Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Όταν το σύστημα νοσεί !

Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον απλό πολίτη βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του.

Την τελευταία 20ετια σταδιακά επιταχυνόμενα η εγκληματικότητα αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα κοινωνικά προβλήματα..

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως χρόνο με τον χρόνο, η ανασφάλεια του πολίτη αυξάνεται και η καθημερινή μικροεγκληματικότητα διογκούται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Αφορμή για το άρθρο μου οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν η δολοφονία του άτυχου οδηγού του λεωφορείου, αλλά και το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALFA με την κα. Έλη Στάη.

Οι παριστάμενοι προσκεκλημένοι πολιτικοί, κκ Μ. Βαρβιτσιώτης και Α. Λοβέρδος ,είχαν ένα διάλογο επί του θέματος και αυτό που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι για ΠΡΩΤΗ φορά άκουσα βουλευτή κυβερνώντος κόμματος(κ. Μ. Βαρβιτσιώτη) ,να μην επικαλείται δικαιολογίες και διάφορα ….ανάθεμα κατά των …προηγούμενων κυβερνήσεων ,αλλά να παραδέχεται ευθαρσώς αυτό το οποίο όλοι μας αντικρίζουμε στην καθημερινότητα μας.

Ότι δηλαδή κάτι δεν πάει καλά με το Αστυνομικό Σώμα !

Φυσικά όχι με τους συνανθρώπους μας ένστολους, αλλά με το σύστημα εισαγωγής τους στις Αστυνομικές Σχολές και την εκπαίδευση τους.

Η πρόταση που κατέθεσε να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες σχολές από τις πανελλαδικές εξετάσεις , να υιοθετηθεί νέο σύστημα εισαγωγής με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, αλλά και να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας ώστε να αποφοιτούν μοναχά όσοι είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, έρχεται και ..ακουμπά την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών ,που νοιώθοντας όλο και πιο έντονα το σφιχταγκάλιασμα της εγκληματικότητας ομολογούν ότι το σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

Ένα σύστημα που με μόνο κριτήριο τον βαθμό των πανελλαδικών προσπαθούσε να μας πείσει ότι ήταν δίκαιο και …αξιοκρατικό .

Αλλά ο χρόνος απέδειξε ότι το υφιστάμενο σύστημα εισαγωγής και εκπαίδευσης των αστυνομικών είναι το πλέον ακατάλληλο.

Ξαφνικά μέσα σε λίγα χρόνια όλο και μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων έθεσε ως πρώτη επιλογή του τις Αστυνομικές σχολές ,λόγω των πολλών προνομίων (Δημόσιο, άμεση ένταξη στο μισθολόγιο με την εισαγωγή στην σχολή, αποφυγή στράτευσης κ.α), με τελικό αποτέλεσμα στις ανωτέρω σχολές να εισάγονται οι υποψήφιοι με πολύ υψηλά μόρια .

Κάτι που θεωρήθηκε από τους διαφόρους τεχνοκράτες ως επιτυχία του συστήματος.

Αυτό όμως δεν τους καθιστά αυτομάτως ότι είναι οι πλέον ικανοί για να αναλάβουν τον νευραλγικό ρόλο της φύλαξης και της ασφάλειας των πολιτών

Δεν είναι αυτονόητο ότι ένα νεαρό παλικάρι με υψηλά μόρια ,είναι ΚΑΙ ικανός να χειριστεί όπλο, ή να ανταποκριθεί σε διαφόρους μεθόδους αυτοάμυνας ,ή ακόμη ότι διαθέτει και τα ανάλογα ψυχοσωματικά προσόντα που απαιτούνται εκ της φύσεως αυτού του επαγγέλματος.

Σίγουρα το σύστημα νοσεί και χρειάζεται την άμεση …θεραπεία.

Η πρόταση λοιπόν του κ. Μ. Βαρβιτσιώτη για την επανεξέτασης του όλου συστήματος και την τροποποίηση του ,κινείται στην σωστή κατεύθυνση .

Βέβαια θα πρέπει να συνδυαστεί και με κάποιες άλλες παραμέτρους, νομοθετικές, διοικητικές κλπ.

Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επανεξέταση του Προεδρικού Διατάγματος , για τον καθορισμό των αστυνομικών που διατίθενται για την ασφάλεια συνοδεία και φρούρηση επισήμων προσώπων, καθώς και για τη φρούρηση «ευπαθών στόχων».

Ο απλός πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει γιατί χρίζουν προνομιακής φύλαξης από την πολιτεία -πράγμα ανήκουστο στη Δυτική Κοινωνία,-διάφοροι επιχειρηματίες ,εκδότες, δημοσιογράφοι κλπ., απασχολώντας περίπου 2.700 αστυνομικούς ως προσωπικούς συνοδούς ασφαλείας.

Κανείς αστυνομικός δεν θα πρέπει να τους παραχωρείται ,καθότι όλοι ανεξαιρέτως έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλαμβάνουν ιδιωτικούς αστυνομικούς για την προστασία τους

Για να καταλάβουμε το πρόβλημα θα πρέπει να αναφέρω τα εξής: Στα χαρτιά η δύναμη της ΓΑΔΑ υπολογίζεται στις 16.500 άτομα, εκ των οποίων όπως προανέφερα περίπου 2.700 αστυνομικοί απασχολούνται ως προσωπικοί συνοδοί ασφαλείας επωνύμων.

Επιπλέον, 2.300 απασχολούνται στη διεύθυνση επισήμων. 4.500 απασχολούνται για τη φύλαξη σπιτιών, πρεσβειών, κτιριακών εγκαταστάσεων υπουργείων κ.α.

Περισσότεροι από 350 υπηρετούν στη Βουλή και 200 στην ΕΥΠΕ, ενώ 380 αστυνομικοί υπηρετούν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αθροίζοντας κανείς τους αστυνομικούς διαπιστώνει ότι απομένουν...... 6.000 αστυνομικοί περίπου για την φύλαξη 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ώρα για άμεσες αλλαγές ! Ώρα για λύσεις !


35 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα!
    Το θέμα με την προστασία των διαφόρων επωνύμων,αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ !!!!!
    Πουθενά άλλου στον δυτικό κόσμο δεν ισχύουν παρόμοια προνόμια !
    Όσο για την πρόταση του βουλευτή θα συμφωνήσω μαζί του ότι δεν "πάει" άλλο και χρειάζονται άμεσες αλλαγές.
    Κάτι πρέπει να γίνει. Βέβαια στο άρθρο σου πολίτη παραθέτεις (και καλά κάνεις) στοιχεία για την Αττική , που αποδεικνύουν την νοσηρότητα του συστήματος.
    Τα ίδια όμως και χειρότερα ισχύουν ΚΑΙ για την επαρχία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και γώ.Καλά τα είπε και ο βουλευτής αλλά και εσύ αναλύεις το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.Δεν μπορεί η αστυνομία να τους ..μαζεύει όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6000 .....μερικώς.... εκπαιδευμένοι αστυνομικοί για την φύλαξη και προστασία 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αληθεύει ότι στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο έχουν παραχωρηθεί 3 αστυνομικοί.
    Αυτός ...είναι.., Κροίσος πλέον.
    Δηλαδή τις προάλλες που πήγε για ρεπορτάζ στην καμένη Ηλεία (θέλοντας να αποδείξει στον κ. Φιλλιπάκη που του ...την είπε)τον ακολουθούσαν και οι αστυνομικοί του;
    Στον Ψυχάρη άλλοι 3 , στον Τράγκα άλλοι 2 και .....
    Εδώ παραχωρούνται αστυνομικοί σε επιχειρηματίες τύπου π.χ Βαρδινιγιάννη κπλ.Έχουν ανάγκη; Δεν έχουν χρήματα για ιδιωτική ασφάλεια;
    Όσο για την εκπαίδευση και γενικά το όλο σύστημα της Αστυνομίας σίγουρα πάσχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πανελλήνιες για εισαγωγή στην Αστυνομία είναι παγκόσμια πρωτοτυπία,τα 2 χρόνια εκπαίδευσης είναι επίσης παγκόσμια πατέντα (το σύνηθες είναι3-5 μήνες),οι σκοπιές συναντώνται στην Ινδία και στο Πακιστάν,βαθμοί στρατηγων σε αστυνομικό σώμα είναι μάλλον αφρικανικό φαινόμενο.Ο αστυνομικός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει,γνωρίζει όμως πως αν το κάνει θα καταλήξει να νταντεύει πρεζόνια σε κάποιο μεταγωγών.Φυσικά και δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τον βλάκα που άφησε εκτεθειμένο το όπλο του αλλά αυτό το γνωρίζουν όλοι οι αστυνομικοί της χώρας (δεν αφήνουμε το όπλο μας δίπλα σε κρατούμενο,ακόμα κι αν είναι η γιαγιά μας)-δεν είναι θέμα εκπαίδευσης.
    Το θέμα είναι πως τα ΜΜΕ δεν επιθυμουν επαγγελματική αστυνομία.ΜΕGA: γιατί δεν σταμάτησε η καταδίωξη αφού το ζήτησε ο άτυχος οδηγός?(η ΕΛΑΣ μάλλον πρέπει να παίρνει οδηγίες από τον ΟΑΣΘ)!MEGA:γιατί δεν τους πιάσανε αλλά τους κατεδίωκαν για σαράντα χιλιόμετρα χωρίς να τους κλείσουν?(μάλλιστα ήταν ο ίδιος δημ/φος Α.Λιάρος και αφορούσε τη μοιραία καταδίωξη στον Έβρο).Επίσης όλα τα κανάλια "τραγουδούν" και ζητούν να υπάρχουν πεζές περιπολίες.Άν κάποιος έστω κλέψει σε 50 μέτρα απόσταση από πεζή περίπολο και αρχίσει να τρέχει,πιστεύει κανείς σας ότι υπάρχει περίπτωση να τον προλάβουν?Κι όμως επιμένουν.Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται και μαθαίνουν πως κρατούμενος δεσμεύονται μόνο πισθάγκωνα.Εσείς θα καθόσασταν ή έχετε δει πολλούς επώνυμους να δεσμεύονται κατά αυτόν τον τρόπο?Τέλος γιατί να πυροβολήσει ο αστυνομικός όταν γνωρίζει πως σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί κατηγορούμενος?Πείτε μου ένα λόγο!Θα του πει κανείς ποτέ μπράβο?Θα πουν, βρε το μαλάκα πυροβόλησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε politis-gr θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω ή να ξεκαθαρίσω κάτι.
    Όταν αναφέρεσαι στις 6.000 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ που απομένουν αυτοί αφορούν το 24ωρο.
    Δηλαδή στο 8ωρο έχουμε 2.000 και εάν αφαιρέσουμε και τα τυχόν ρεπό,ασθένειες, άδειες κ.λ.π πιθανώς για την φ΄φύλαξη 4.5 εκατ.πολιτών στην Αττική(ανά πάσα στιγμή) απασχολούνται περίπου .....1.500 αστυνομικοί!!!!!!
    Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε απόλυτο δίκιο σε αυτά που είπε και μπράβο του που δεν μίλησε την ξύλινη, πολιτικάντικη γλώσσα ,αλλά αυτή του απλού πολίτη. Της αλήθειας.
    Δεν είναι τυχαίο που (αν και ως γνωστόν αντίθετος)ο κ. Κακαουνάκης συμφώνησε σε όλα μαζί του και τον επιβράβευε δημόσια με τα λεγόμενα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρόβλημα πρέπει να το καταπολεμήσουμε στη ρίζα του και οι...εξαγγελίες-προτάσεις Βαρβιτσιώτη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.Δεν πάνε καλά πολλά πράγματα στην ΕΛΑΣ και είναι σοβαρό το τελευταίο πλήγμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιάς και παίρνεις αφορμή πολίτη την δολοφονία του άτυχου οδηγού απο το πρεζόνι θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα.
    Αναφέρθηκε πουθενά ότι στην καταδίωξη είχαν μαζί τους στο περιπολικό έναν πολίτη;
    Αν το πρεζόνι γύρναγε ξαφνικά, γάζωνε το περιπολικό και σκοτωνόταν ο πολίτης, θα ήταν πλημμέλημα;
    Για να κάνεις σωστή καταδίωξη & μπλόκο με περιπολικά, απαιτούνται ικανότητες και οργάνωση που οι Έλληνες αστυνομικοί δεν έχουν.
    Δεν φταίει ο απλός αστυφύλακας, ανεξάρτητα αν είναι ικανός ή άχρηστος.
    Φταίνε οι "αξιωματικοί", οι καριερίστες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.
    Το σύστημα είναι στημένο λάθος εδώ και πολλά χρόνια.
    Αλλαγή Στο σύστημα ΤΩΡΑ, για να μην συνεχίσουμε να κλαίμε ανθρώπους.
    Για να αισθανθούμε επιτέλους ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ αυτό που έχω να προσθέσω ότι κακώς τόσα χρόνια δεν προβλεπόταν στρατιωτική θητεία των Αστυνομικών. Μια 12μηνη θητεία π.χ στη Στρατονομία θα τους μάθαινε τι σημαίνει ευθύνη και πειθαρχία.

    Να σημειώσω οι χωροφύλακες έκαναν κανονικά στρατιωτική θητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλλαγή τώρα,δεν πάει άλλο.Συμφωνώ απόλυτα με το άερθρο του politis-gr και με τα σχόλια-προτάσεις Βαρβιτσιώτη και σχολιαστών του blog!
    Το μαχαίρι στο κόκκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aπο τοτε που ο Σκουλαρικης, απο τα απωθημενα που ειχε, ενοποιησε τα δυο σωματα, αρχισε το μπαχαλο, γιατι κατ αρχας τρωγοντουσαν ποιοι θα παρουν τους βαθμους.Απο ποιο σωμα δηλαδη θα προερχονται.
    Μετα, η χωροφυλακη, ηταν εμπεδωμενη στην επαρχια και στον επαρχιωτη πολλα χρονια και ειχε συσταθει με στρατιωτικο τροπο, και οταν εφυγε, αφησε κενο, γιατι και οι αλλοι που ηλθαν, το θεωρουσαν παρεργο να ειναι στην επαρχια και θελανε Αθηνα-Θεσ/νικη,αντε και Πατρα.
    Μετα, ηλθε η ιδιωτικη τηλεοραση και η επιλογη απο τις Πανελληνιες.
    Και η "Δημοκρατια", τυπου Πασοκ.
    Οπου τιποτα δεν ητανε ξεκαθαρο στη λειτουργια της Αστυνομιας και ολα ηταν φλου, ετσι ωστε ο,τι και νακανε, η να μην εκανε, ενας αστυνομικος, να ηταν φαουλ.
    Και η ιδιωτικη τηλεοραση, που κυνηγαει με τις καμερες και φουσκωνει καθε περιπτωση βιας, αλλα μονο απο τη μια πλευρα.Δηλαδη μονο αν ενας αστυνομικος βιαιοπραγησει απεναντι σε καποιον πολιτη.
    Που παντα "εχει δικηο", κατα τους δημοσιογραφους, ενω ως γνωστον, το προβλημα ειναι συνθετο. Παντα.
    Οταν μπηκαν οι αστυν. στα τσαντιρια πριν απο καποια χρονια, για να σταματησουνε την διακινηση της πρεζας,γινοτανε εκει,σε στυλ super market, επεσε και ξυλο βεβαια, γιατι οι γυφτοι, δεν καθησανε να τους πιασουν οι χωροφυλακες, αλλα η εφευγαν, η αντιδρουσαν αλλοιως, η βαζανε τις γυφτισες να πεφτουν απανω στους χωροφυλακες και να κανουν διαφορα, για να τις παιρνουν οι καμερες, που ειχαν φτασει εκει.
    Το τι λεγανε οι μαλακες οι δημοσιογραφοι, δε λεγεται.
    Αποτελεσμα; Δεν ξαναπηγαν ποτε χωροφυλακες σε τετοια μερη.
    Τα ναρκωτικα ομως, συνεχιζουν κανονικα.
    Αρα αντικειμενικα, τα ΜΜΕ,παιξανε το παιχνιδι των εμπορων.
    Οταν καποιο καλοπαιδο, που το επαιζε επαναστατης, πηγε να πεταξει μια μολοτωφ σε καποιο χωροφυλακα, αυτος ταχασε και πανω στη σαστισμαρα του, στο ανεκπαιδευτο η στη μαλακια του εστω, τραβηξε το κουμπουρι και το ξαπλωσε.
    Θυμαστε ολοι το τι εγινε τοτε. Τον εφαγαν ζωντανο το χωροφυλακα.
    Αν ομως το σκεφτει κανεις, τι θακανε, αν καποιος στα τρια μετρα ετοιμαζοταν να τον καψει; Θα ετρεχε να γλυτωσει;Αλλα δεν προλαβαινε. Αρα;
    Αρα δεν ξερουμε τι θελουμε.Ως συνηθως.
    Απο τη μια φωναζουμε, οπως σημερα, οτι δεν εχουμε αστυνομια και ζηταμε να εχουμε και απο την αλλη, δεν ξεαθαριζουμε, το τι ακριβως πρεπει να κανει ενας αστυν. σε καθε περιπτωση, γιατι δεν ξερω αν τι θυμαστε, η αστυνομια, , ειναι δυναμη καταστολης. Που παει να πει, οτι εχει και δικαιοδοσιες να καταστελει, να πιεζει, να πρεσσαρει, να ξαπλωνει σε καποιες περιπτωσεις.
    Οταν ο Πασσαρης σκοτωσε δυο χωροφυλακες, οικογενειαρχες στο νοσοκομειο, κανενας δε συγκινηθηκε. Το ιδιο μ εκεινο το Ρωσσο.
    Οταν ομως γινεται το αναποδο, γινεται της... ποπης.
    Και μαλιστα μερικοι ανεγκεφαλοι, θελουν να φερουν παλι εδω τον Πασσαρη, (ας ειναι καλα ο Τριανταφυλλοπουλος, η ο Ευαγγελατος, δε θυμαμαι), για να τον ξαναδικασουν, λεει, και μετα, να τον ξαναστειλουν πισω στη Ρουμανια, που ορθως ποιουσα, τον εχει σε υπογεια φυλακη, να μη βλεπει ηλιο.
    Να τον φερουν πισω, για να το ξανασκασει.
    Και τελος οι Πανελληνιες.
    Σας μιλαω ειλικρινα, οτι βλεπω καμια φορα κατι χωροφυλακες και γελαω. Ειχα μαθει να βλεπω για ενστολους κατι βλοσσυρες φατσες, που ηξερες, οτι αν εκανες καμια μαλακια, θα φας το ξυλο της αρκουδας και οταν τους εβλεπες και μονο, καθοσουν προσοχη.
    Κανονκου παχους, με τη στολη τους αψογη και περπατωντας στρατιωτικα.
    Σημερα, βλεπω κατι παιδακια, απο τις Πανελληνιες, που αμα τους κανεις φου, θα το βαλουν στα ποδια.
    Μ αυτους, θα παταξουμε το εγκλημα;
    Ας γελασω τρις.Χα,χα,χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να συμπληρωσω κατι για την τελευταια περιπτωση, που σκοτωθηκε ο ανθρωπακος,ενα πηγαινε στη δουλεια του, μετρωντας μερες για τη συνταξη κι αντι γι αυτο, πηγε να συναντησει τον Αγ. Πετρο.
    Αυτο το κωλοπαιδο, ο πρεζακιας, ενω ειχε ΗΔΗ σκοτωσει τον οδηγο, γυριζε απο δω κι απο κει ενω τον κυνηγουσαν οι μαλακες οι χωροφυλακες και τον εβλεπαν να πηγαινει πεζος και ενοπλος, αλλα δεν τολμησαν αφου του φωναξουν "αλτ πεταξε το οπλο" τρεις φορες και αν αυτος δεν υπακουε, να τον ΞΑΠΛΩΣΟΥΝ χαλαρα,χωρις καμια αλλη φασαρια.
    Δεν ειναι δυνατον, να πηγαινουμε πισω απο ενα τρελλαμενο, που απο θαυμα δε σκοτωσε και τις κοπελλες, μεσα στο μαγαζι, ενω οι χωροφυλακες ηταν απ εξω και εβλεπαν την εισοδο του μεσα σ αυτο.
    Το γιατι δεν το εκαναν, ειναι ευκοπλως κατανοητο.
    Δεν τολμοπυσαν να τα βαλουν με τους αθλιους δημοσιογραφισκους, που κανουν πλυση εγκεφαλου καθε βραδυ στο γυαλι, και τρελλαινουν τον κοσμο, λεγοντας του τη μια, οτι δεν προστατευεται απο την Αστυνομια και την αλλη, οτι ο ενστολος σκοτωσε καποιον.
    Χωρις να ξεχωριζουν τις περιπτωσεις.
    Αλλα αυτο, ειναι φασισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει πολίτη, δεν γεννιέται κάποιος αστυνομικός, γίνετε. Εκπαίδευση χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τί λέμε, αν δεν υπάρχει παιδεία,ακπαίδευση και κανένας νόμος δεν σε πιάνει, μόνο αστυνομικός δεν γίνεσαι.Πόσοι αστυνομικοί έχουν τημωρηθεί από δικαστήριο για κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολίτη ωραίο το άρθρο σου και ρεαλιστικό, αγγίζεις το πρόβλημα σωστά. Μια διόρθωση, οι βάσεις για τους αστυφύλακες δεν είναι και τόσο υψηλές( 15088 μόρια πέρσυ). Για τους αξιωματικούς πάντως είναι πολύ πάνω. Theodore πολύ ψυχρά τα βλέπεις τα πράγματα και το πρεζόνι, όπως λες, στο δρόμο ήταν, δεν μπορείς να το πεις κωλόπαιδο, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να αντιδράσει βλέποντας ένα όπλο μπροστά του ήταν αυτός... Και αν σκεφτούμε πόσο άρρωστοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, το όλο θέμα είχε ευτυχή κατάληξη γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να είχε σκοτώσει κι άλλους. Και όλα αυτά περί ΜΜΕ και ψυχολογίας των αστυνομικών είναι κουραφέξαλα, δίνουν τροφή οι αστυνομικοί κάθε φορά για σχόλια και κριτική. Και αυτό που είπες για τότε τον Πάσσαρη, γίνεται της πόπης όταν σκοτώνει ένας αστυνομικός γιατί η δουλειά του είναι να προστατεύει και όχι να σκοτώνει. Αλλά δυστυχώς πολλοί αστυνομικοί βγάζουν τα κόμπλεξ τους στον κόσμο και καταχρώνται την εξουσία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εδώ φίλε μου διαφωνώ κάθετα!!
    Δεν φταίει το σύστημα των εξετάσεων για το χάλι της Αστυνομίας! Προς Θεού δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, τότε που στις σχολές τις αστυνομικές δεν έμπαινες αν δεν είχες πολιτικό μέσο!! Το ξέρω με βεβαιότητα αυτό και το έχω ζήσει στο στενό μου οικογενειακό περιβάλλον. Στο Υπουργείο πήγαιναν λίστες ποιοι θα περάσουν και οι εξετάσεις ήταν για το θεαθήναι!!
    Η εκπαίδευση φταίει φίλε μου, και η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού τους!!! Αυτό φταίει!! Δεν θ΄ αλλάξει αυτό με τον τρόπο εισαγωγής! Αστυνομικός δεν γεννιέται κανείς από την κοιλιά της μάνας του. Γίνεται με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποδομή και εφόσον έχει και κλίση βέβαια όπως συμβαίνει με όλες τις σχολές και όλα τα επαγγέλματα του κόσμου!!! Και την κλίση δεν θα την ανακαλύψουμε με το προηγούμενο σύστημα πρόσληψής τους!!
    Τα τελευταία επίσης που αναφέρεις για την απασχόληση των περισσότερων αστυνομικών σε φύλαξη προσώπων και κτιρίων και την έλλειψη δυναμικού για την πραγματική αστυνόμευση και φύλαξη των πολιτών αυτό μάλιστα, είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!
    Έκεί πρέπει να εντοπίσουμε τη λύση και όχι στην αλλαγή του συστήματος εξετάσεων!!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι δυνατόν να υπάρχει κανείς να διαφωνεί?
    Ας ελπίσουμε όμως αυτές οι προτάσεις να μην μείνουν μόνο προτάσεις...

    Πού να σας τύχει, να είστε αυτόπτες μάρτυρες, σε περιστατικό, που έχουν πιάστει στα χέρια δύο τύποι ένας έλληνας και ένας αλβανός για ένα πάρκινγκ. Εμφανίζεται λοιπόν ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς (πιτσιρίκια... ή τουλάχιστον έτσι φαίνονταν)"μισή μερίδα" ό καθένας, η φωνή... τους μόλις που έβγαινε, τα είχαν "κάνει" κυριολεκτικά επάνω τους, και δεν τολμούσαν να πλησιάσουν. Οι τύποι εντωμεταξύ να σκοτώνονται... Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι πολίτες αρκετά θαρραλέοι θα έλεγα, να καταφέρουν να τους χωρίσουν και φυσικά ό ένας εκ των δύο εμπλεκομένων με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο, επίσης και ένας από τους πολίτες.
    Τι να πω? Το μόνο που σου μένει είναι ένα τεράστιο αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ marianaonice
    Θα μπορουσαν να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια από Συνοριακούς Φύλακες ή Ειδικούς Φρουρούς.Πχ απολυτήριο Λυκείου 17 και άνω,ύψος 1,80 και άνω,υψηλότερα όρια στις αθλητικές δοκιμές,ηλικία 25 και άνω,ειδικές δυνάμεις-ξένες γλώσσες-διπλώματα έξτρα μόρια κλπ.Ο αστυνομικός δε χρειάζεται να είναι Αινστάιν,κοινό νου χρειάζεται και προσωπική δέσμευση στο αντικείμενό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και μετρηση IQ παιδια. Δυστυχως, πασχουμε απ αυτο σε ολο το δημοσιο τομεα.Ολη η σαβουρα εχει μαζευτει εκει.
    Οσον αφορα στα πιτσιρικια καχεκτικους που ειπε παραπανω ο φιλος, τοχω γραψει κι εγω φιλε ου καπου, γιατι κι εγω τους εχω δει,(παρομοιους εννοω) και εχω τρομαξει.
    Αν περιμενουμε να μας προστατεψουν κατι τετοιοι, σωθηκαμε.
    Αλλα εδω, μπαινει και το οξυμωρο της γνωμης των πολλων για το θεμα.
    Απο τη μια, ζητανε νταβραντωμενους, που να τους βλεπουν οι κακοι και να λακανε και απο την αλλη, λεμε, οχι βια.
    Μα αμα πας να πιασεις εναν παρανομο Αλβανο, η Γυφτο, τι λετε οτι θα κανει; Θα σας ρανει με ανθη;
    Αρα, οταν εχεις εναν βιαιο, πως θα τον προσεγγισεις χωρις βια;
    Καθωρισμενη βεβαια, αλλα βια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ marianaonice
    Φίλη μου συμφώνησα με την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη "να υιοθετηθεί νέο σύστημα εισαγωγής με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, αλλά και να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας ώστε να αποφοιτούν μοναχά όσοι είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν"
    Δεν αναφέρθηκα στο προηγούμενο σύστημα, αλλά σε ένα ΝΕΟ σύστημα εισαγωγής στις Αστυνομικές σχολές.

    @ exarxos
    Το θεώρησα αυτονόητο και γι`αυτό δεν προχώρησα σε περαιτέρω ανάλυση.
    Έκανες πολύ καλά που το συμπλήρωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βρε παιδιά δηλαδή το ότι άφησε το όπλο του μπροστά στα μάτια του "γνωστού" ναρκομανή ο οποίος ήταν χωρίς χειροπέδες και ότι ο ναρκομανής
    έκλεψε επίσης το "με τα κλειδιά επάνω" αυτοκίνητο της αστυνομίας,όπως και ότι ο άλλος αστυνομικός έλεγε στην κοπέλα πάρε το 100 με τον κωδικό μπροστά , για όλα αυτά φταίνε οι πανελλήνιες και οι δημοσιογράφοι που κατηγορούν "άδικα" τους αστυνομικους;;;;;;
    Έλεος βρε παιδιά,έλεος!!!!Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία του μέσου αστυνομικού,είναι ότι μπήκαμε στην αστυνομία να πάρουμε το μισθό μας στα 2 χρόνια εκπαίδευσης και να έχουμε τη σίγουρη δουλειά και τη γρήγορη σύνταξη και από εκεί και πέρα όποιος πρόλαβε τον κύριον είδε.
    Και όσο για αυτούς που λένε ότι οι αστυνομικοί δέχονται επιθέσεις και δεν τους αφήνουμε να ανταποδώσουν κτλ κτλ, μα αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους ,γιατί τους πληρώνει το κράτος; για να προστατευουν τον πολίτη,και πολίτης είναι και ο αναρχικός ακόμα και ο μετανάστης. Όλοι αυτοί πληρώνουν άμεσα ή ΕΜΜΕΣΑ φόρους που καταλήγουν σαν μισθός του κάθε αστυνομικού.Άμα θέλανε να πουλανε τσαμπουκάδες ή να ανταποδίδουνε τους τσαμπουκάδες ας μην γινόνταν αστυνομικοί ας γινόνταν κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς Ανώνυμο 12.30

    Μάλλον τα έχετε μπερδέψει λίγο, η δουλειά του αστυνομικού είναι να προστατέψει τους πολίτες απ'τους παραβάτες του νόμου. Είναι απόλυτα λογική η χρήση βίας στην περίπτωση που ο παραβάτης βιαιοπραγεί/είναι ένοπλος κτλ. Απόλυτα λογικό επίσης,ότι λόγω της μη χρήσης βιας απ΄την πλευρά των αστυνομικών(λόγω αυτού του περίεργου κόμπλεξ που έχουμε εμείς οι Έλληνες με την αστυνομία), παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας και αδυναμία της αστυνομίας να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πρός 1.34

    Όχι αγαπητέ μου, δεν έχουν περίεργο κόμπλεξ οι Έλληνες με την αστυνομία, κάποιοι συγκεκριμένοι Έλληνες... (μειοψηφία) προσπαθούν να πέισουν όλους εμάς τους υπολοίπους ότι πρέπει να αισθανόμαστε έτσι.
    Έχεις κ τα ΜΜΕ που επίσης τους σιγοντάρουν, και αυτό είναι όλο.
    Ο κόσμος όμως θέλει να νοιώθει ασφαλής, και θέλει μια αστυνομία να τον προστατεύει και όχι μια αστυνομία όπως είναι σήμερα με φοβικά σύνδρομα....

    Αυτή η συγκεκριμένη "μειοψηφία" έχει εισχωρήσει παντού, και έχει διαβρώσει τα πάντα...
    Νισάφι πιά!!!!

    Με το "γάντι", δεν μπορείς πουθενά να έχεις αποτελέσματα!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο/Η Theodore είπε...


    Ωστε γι αυτο τους πληρωνουμε, για να μην ανταποδιδουν τη βια,ε;
    Και δηλαδη, αμα πεσει πανω σε Αλβανο με Καλασνικωφ, τι θα του πει;
    Παρακαλω Κε Αλβανε, ΑΝ θελετε, μου διδετε το οπλο σας, διοτι παρανομειτε;
    Αν εσυ αυτο θα εκανες, τοτε με συγχωρεις, αλλα ...................

    8 Μάϊος 2008 9:37 πμ

    Sorry Theodore αλλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο/Η Theodore είπε...

    Και συμπληρωνοντας το προηγουμενο, με ενα παραδειγμα, ακριβως σαν κι αυτο που εγ5ραψα πριν.
    Φιλος, που εχει σπιτι,εξοχικο, καπου προς Λαμια μερια, ειδοποιηθηκε απο συστημα συναγερμου, που ειχε συνδεσει με το τηλεφωνο, οτι του ανοιξαν το σπιτι.
    Επικοινωνει με φιλο του, που εμενε κοντα και του λεει τα σχετικα και τον παρακαλει να παει να δει τι γινεται.
    Παει εκει αυτος και με το που τον βλεπουν οι Αλβανοι, τον πλακωνουν με τα Καλσνικωφ, ριπες ολοκληρες, χεστηκε ο ανθρωπος.
    Τηλεφωναει στο τοπικο Τμημα της Αστυνομιας, του λενε, ειμαι μονος μου, δεν μπορω να παω.
    Τηλεφωναει στη Λαμια, του λενε το ιδιο.
    Στις 7 το πρωι, βγαινει σε καποιο ραδιο, καναλι, δε θυμαμαι, και τα λεει.
    Τοτε αστραπιαια, πλακωσανε 3 100 κατα τις 7 και 30 και ...πιασανε τα ... μου, αφου οι Αλβανοι βεβαια, ειχανε φυγει, αφου ειχαν αδειασει το σπιτι.
    Αυτα, ετσι για την ιστορια.
    Kαι κατι σημερινο.
    Ο ....... Αυτιας, ( ειχε καποιν Κρητικο, Τραπεζικο υπαλληλο, που ειχε φαει 2 σφαιρες, οταν κθνηγησε δυο ληστες Τραπεζης, που με Καλασνικωφ, μπηκαν στην Τραπεζα και τη ληστεψαν.
    Εκει να δειτε περιγραφη, φοβερος ο τυπος. Χωρια που τους ξεφτιλισε ολους, πολιτικους, Ασυνομια, ολους.
    Ο Μαρκοπουλος της ΝΔ, που ηταν μπροστα, ειχε κοκκινισει και δεν ηξερε τι να πει.
    Και ηταν και ΝΔ ουπαλληλος. Το ειπε και ποιον ψηφισε κιολας.
    Κυνηγουσε τους ληστες σε ολα τα Χανια, ενω ηξερε οτι τα λεφτα της Τραπεζης, ειναι ασφαλισμενα, αλλα για το γαμωτο.
    Ειμαι Κρητικος, ελεγε και δεν ανεχομαι να γινονται τετοια και να μην κανω τιποτα.
    Το 100, που ειδοποιηθηκε, πηγαινε πισω απο το αυτοκινητο του, στο κνηγι, αλλα δεν τολμουσε να τον προσπερασει, γιατι πρεπει να εχουν τα παντελονια περιεχομενο, οπως ειπε.
    Αλλα ο βασικος λογος που δε γινεται τιποτα,ιναι αυτος που γραψατε παραπανω και που τον ξερουμε ολοι.
    Υπαρχει μια ατμοσφαιρα, που την δημιουργουν διαφοροι, απο εφημεριδες, καναλια, ΚΟΜΜΑΤΑ, που λεει, οτι η Αστυνομια, πρεπει να βλεπει, αλλα να μην αγγιζει.Τζιζ.
    Εγω, δε λεω οτι πρεπει να σκοτωνει για ψυλλου πηδημα, αλλα να υπαρχουν συγκεκριμενοι κανονες εμπλοκης.
    Ενα κι ενα, κανουν δυο.
    Να το ξερουν και οι κακοι, ωστε να σφιγγουν οι κωλοι.
    Και βεβαια, να επανελθει η ποινη του θανατου, για ωρισμενα αδικηματα, οπως πχ. ληστεια μετα φονου, οπως ηταν παλια.
    Δεν πιστευω να σας πιασει η ευαισθησια, για τον καυμενο τον ανθρωπο, που τι εκανε, σκοτωσε εκει καποιον ηλιθιο, που δεν τον αφηνε να τον ληστεψει για να ζησει τα παιδακια του!
    Οι πολλες ευαισθησιες, δειχνουν παρακμη, οχι πολιτισμο.Ο πολιτισμος θελει και κανονες και θελει και αυτοπροστασια, γιατι χωρις αυτη, θα διαλυθει απο τους κακους, που παντα θα υπαρχουν.

    8 Μάϊος 2008 10:05 πμ
    Sorry για ....το πετσόκομμα theodore , αλλά θα παρακαλέσω και θα υπενθυμίσω "όχι υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια προς τον οποιοδήποτε"
    Ευχαριστώ
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα φιλε,ο λογος που ανελαβε τις οποιες (ευθυνες) ο βουλευτης που αναφερεις ειναι για να δηλωσει παρων για μελλοντικη του υπουργοποιηση του.Η αλλαγη της διαδικασιας προσληψης θα γεμισει την υπηρεσια παλι με ανιψια κουμπαρους συμπεθερους και συνχωριανους.Σωστα τα νουμερα που αναφερεις και να προσθεσω ομως οτι εχουμε κατα κατοικο τους περισσοτερους αστυνομικους στην ευρωπη. Κατι αλλο φταιει και εχουμε συμετοχη σε αυτο ολοι μας. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ yiohan
    φίλε μου, Ναι έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο.
    Αλλά παίρνουμε το σύνολο των αστυνομικών και όχι αυτών που πραγματικά διατίθενται καθημερινά στην υπηρεσία της φύλαξης του πολίτη.
    Αυτό είναι το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @macedonian
    Συμφωνώ, αυτό χρειάζεται κοινός νους!

    Όσο για το ΝΕΟ σύστημα, το κατάλαβα αλλά νομίζω ότι κάθε τι έξω από τις πανελλήνιες είναι επισφαλές και θα μας γυρίσει πίσω. Απλά για τις αστυνομικές σχολές μπορεί να θεσπισθούν επί πλέον προσόντα όπως ελάχιστο ύψος ας πούμε κλπ. όπως στις στρατιωτικές σχολές. Όσο για το ξεκαθάρισμα ναι συμφωνώ, πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κατά την αποφοίτηση και να αποφοιτούν μόνον οι ικανοί για το επάγγελμα αυτό. Οι άλλοι να κόβονται ή να πηγαίνουν σε υπηρεσίες γραφείου. Όπως στην Ικάρων, φοιτούν πολλοί αλλά λίγοι πετούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. thn kalimera mou.
    To pio aplo mou fainetai na dinetai h dynatothta se paidia pou yphretoun stis eidikes dynameis thn thiteia tous, ligo prin apolythoun kai me thn symfwnh gnwmh tou dioikhth ths monados, efoson to epithymoun na entaxthoun sthn Ellhnikh Astynomia.

    Kanw lathos?

    Eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Theodore δεν πιστεύω πως ο κόσμος διαμαρτύρεται για τους αστυνομικούς όταν χρησιμοποιούν βία εις βάρος κακοποιών του είδους που λες, δλδ πολύ βαριά οπλισμένοι κλπ. Ο κόσμος διαμαρτύρεται όταν δέρνουν φοιτητές, συνταξιούχους, καθηγητές, όταν κάνουν τραγικά λάθη, όταν τους βλέπουν μαζί με χρυσαυγίτες, όταν ο κόσμος βλέπει να του ληστεύουν το σπίτι και μην έχουν πιάσει ποτέ κανένα. Το φαρμακείο του πατέρα μου το'χουν σπάσει πάνω από 15 φορές τόσα χρόνια αλλά ούτε μία φορά δεν έχει βρεθεί ο ένοχος. Αυτά είναι που ενοχλούν. Και όσο για τους καχεκτικούς που λέτε, άμα τα ξύνουν στα γυμναστήρια και τους αφήνουν αγύμναστους και ασκληραγώγητους τότε δεν φταίνε μόνο αυτοί. Δλδ τι λέτε να θεσπιστεί κριτήριο "αγριότητα φάτσας"; Το πρόβλημα είναι ότι πάνω από τους μισόυς αστυνομικούς δεν είναι αστυνομικοί αλλά βοδιguards και δεν μένουν άλλοι για τη φύλαξη των πολιτών. Και για αυτό δεν φταίνε τα παιδάκια που λέτε, αλλά αυτοί που πέρνουν "τους καλούς"( τα θηρία αστυνομικούς) για πρωσοπική τους φρουρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Από τότε που κυβερνά(?) η ΝΔ η ασφάλεια των πολιτών έχει πάει κατά διαβόλου,ληστείες,φόνοι από Γεωργιανούς,Αλβανούς,Ρουμάνους.Είναι εντελώς ΑΝΙΚΑΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα σε όλους .

    Παρεμβαίνω γιατί νιώθω ότι πρέπει να υπερασπιστώ λίγο αυτούς που "δημιουργούν το κλίμα" περι σκεπτικισμού για τα όρια της αστυνομικής βίας .(αποκλείονται τα κανάλια)
    Παιδιά μη ξεχνάτε πως αυτό το κλίμα (όσων αφορά τους πολίτες) δεν δημιουργήθηκε τυχαία . Δημιουργήθηκε μετά από χρόνια ανεξέλεγκτης βίας από μεριάς κατασταλτικών μηχανισμών . Το ξέρω θα πουν μερικοί ότι μας παει πίσω αυτό που λέω αλλά δεν ξεχνιούνται έτσι εύκολα κατατρεγμοί φυλακίσεις εξορίες και ξυλοφόρτωματα . Ο λαός θέλει ασφάλεια αλλά για πολλά χρόνια η αστυνομία το μόνο που πρόσφερε ήταν ανασφάλεια κι αυτό είναι αποτυπωμένο στα μυαλά των περισσοτέρων .Ακόμα κι αυτών που δεν την αισθάνθηκαν . Υπάρχει προδιάθεση αλλά κι αστυνομία μέχρι τώρα δεν έχει βοηθήσει ώστε να ξεπεραστεί αυτή η προδιάθεση .

    ΥΓ : Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως της αστυνομίας είναι η παιδεία .
    Όχι η εκπαίδευση η ΠΑΙΔΕΙΑ . Όπως και παντού στη χώρα μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ ανώνυμο12.46
    Εδώ φίλε Καρχιμάκη , γίνεται σοβαρή κουβέντα.
    Εξω τα κομματικά!
    Να βάζεις και την υπογραφή σου...Καρχιμάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ρε συ politis και το συνάφι σου γιατι σας τσούζει τόσο ο Καρχιμάκης?
    politis ή Καραχάλιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το πρόβλημα κύριοι είναι ως επί το πλείστον αυτό που περιγράφεται στις τελευταίες αράδες του άρθρου.
    2.700 αστυνομικοί για την φύλαξη ...Επωνύμων(εκδότες, επιχειρηματίες , απλοί δημοσιογράφοι) δηλ.για 1.000 άτομα και στην αντίθετη περίπτωση 6.000 αστυνομικοί για 4.5 εκατομμύρια πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή