Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Κουταβάκι ή ….Κουτσαβάκι ;

Ζωντανή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης- έως ότου ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος την 1η Ιουνίου στα Σκόπια- ισχυρίζεται ότι επιχειρεί να κρατήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια έχουν μοιράσει ρόλους «διαλλακτικού» και «αδιάλλακτου», προωθώντας ένα παιχνίδι που το έχουνε …..ξαναπαίξει με επιτυχία κατά το παρελθόν.

Η σκλήρυνση της στάσης του σημερινού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα βαθειάς προσωπικής υπόθεσης, καθώς έχει προσωπική σχέση με τους αποκαλούμενους δίγλωσσους της περιοχής Φλώρινας(ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Ελλάδα), ούτε πυροτέχνημα της προεκλογικής περιόδου.

Είναι αποτέλεσμα ενός ενορχηστρωμένου και κατευθυνόμενου από την Ουάσιγκτον σχεδίου , που σκοπό έχει να προσπαθήσει να ρίξει στο καναβάτσο την ελληνική διπλωματία.

Πλέον ο εκνευρισμός αλλά και η οργή τους προς τον κ. Καραμανλή και την Ελλάδα δεν κρύβονται , με αποτέλεσμα να μην κρατάνε πλέον ούτε τα ….προσχήματα.

Ο Αμερικανοθρεμμένος πολιτικά ,κ.Γκρουέφσκι που θεωρείται και ο πιθανότερος νικητής των εκλογών στην ΠΓΔΜ, διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του προτάσσοντας τρία ηχηρά «όχι»:

Όχι στην τροποποίηση του Συντάγματος που θα αποσκοπεί στην αλλαγή του ονόματος της χώρας του.

Όχι σε ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα πλήξουν τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα, το «μακεδονικό» έθνος και τη «μακεδονική» γλώσσα.

Και τέλος, όχι σε οποιαδήποτε λύση δεν θα είχε την επικύρωση της πλειοψηφίας του λαού με δημοψήφισμα.

Στο πρόγραμμα του επαναλαμβάνονται οι γνωστοί ισχυρισμοί για «μακεδονικές» μειονότητες στις... γειτονικές χώρες και σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Μακεδόνες που ζουν εκτός Μακεδονίας», το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι ( VMRO ) δεσμεύεται ότι θα υπερασπιστεί «τα μειονοτικά και εθνικά δικαιώματα των Μακεδόνων στις γειτονικές χώρες...».

Στην ουσία δηλαδή ο κ. Γκρουέφσκι με αυτές τις τοποθετήσεις απορρίπτει απριόρι οποιοδήποτε συμβιβασμό για το θέμα του ονόματος.

Ουσιαστικά με τη δέσμευση αυτή ο κ. Γκρούεφσκι, ανατρέπει όλο το πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, πρέπει κανείς να γνωρίζει σε ποια βάση γίνεται η διαπραγμάτευση και δεν μπορεί οι κανόνες να μεταβάλλονται συνεχώς.

Αν μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση, τώρα εκφράζονται αμφιβολίες, με δεδομένη τη δέσμευση Γκρούεφσκι για δημοψήφισμα, κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος και μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ακόμα κι αν συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης, ότι αυτό θα εγκριθεί και από τους πολίτες στο δημοψήφισμα..

Επί της ουσίας αναιρεί οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να διαπραγματευτεί, αφού μόνο αυτή θα δεσμεύεται πρωτογενώς από τη συμβιβαστική συμφωνία.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί αφού αποτελεί πάγια αρχή της διπλωματίας τους.

Όταν στριμώχνονται αντί να υποχωρήσουν σε κάποια σημεία , εξαπολύουν νέα διπλωματικά δεδομένα που στην πορεία- δείχνοντας δήθεν διαλλακτικότητα και δήθεν θετικά βήματα προς την επίλυση του προβλήματος -τα ξαναπαίρνουν πίσω.

Συγχρόνως βέβαια απαιτούν και εσύ να κάνεις τα αντίστοιχα …..διαλλακτικά βήματα.

Με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν κερδισμένοι ως προς την αρχική τοποθέτηση.

Βέβαια αυτό που δεν κατανοούν πλήρως -ούτε αυτοί ,ούτε οι Αμερικανοί , αλλά ούτε και τα εδώ αμερικανόφιλα αυτιά και μάτια – είναι ότι η αντίδραση της Ελλάδας δεν πρόκειται να καμφθεί.

Τα πράγματα …άλλαξαν.


17 σχόλια:

  1. Ο τίτλος σου φυσικά αναφέρεται στον κ. Νίκολα Γκρουέφσκι.
    Λοιπόν νομίζω ότι Kαι κουταβάκι είναι (λόγω ηλικίας) Και ...Ψευτο-κουτσαβάκι(λόγω ...ΗΠΑ).
    Το μόνο που του μένει είναι να βγάλει και το ....ένα μανίκι από το σακάκι του........!!!!!! :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι τα πράγματα άλλαξαν, θα μου επιτρέψεις να έχω τις ...αμφιβολίες μου. Θα δούμε!
    Γιατί τα πράγματα αν άλλαξαν θα κριθεί από το αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είθε να έχεις δίκιο! Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν αλλάξει τόσο πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έγγραφο έχει τον σωστό αποστολέα.Μην μολήσω για την Οικογένεια Μητσοτάκη.Δεν είναι το θέμα αυτό.
    Απλά απέδειξες αυτο που έλεγε κάποτε ο ψηλός ο Κρητικός, ότι οι λαοί και οι πολιτικές ηγεσίες ξεχνάνε μετά από 10-20 χρόνια.Στην συγκεκριμένη περίπτωση το έγγραφο μπορεί να είναι παλιό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό.Και να αφήσει η Ντορούλα για Νέα Μακεδονία κτλ γιατί πολίτες σαν και σένα δεν μασάνε.Σε ευχαριστώ για την γνώση.Θα σε παρακολουθώ συχνά.Καλή συνέχεια politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια θα ήθελα να ξέρω αν το έγγραφο αυτό της φωτογραφίας, το έχουν επιδείξει στον κ.Φρίντ!
    Αλλά τι λέω! Ποιος θα το κάνει;
    H Dora;
    Δεν είναι καιρός φίλη μου Dora , να την ....κάνεις από το ΥΠΕΞ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιά πράγματα άλλαξαν?
    Η Ντόρα δεν είναι ΥΠΕΞ?Αυτή ενημερώνει πρώτα τους Αμερικανούς και μετά τον δόλιο Κωστάκη.
    Ο Κωστάκης δεν είναι πρωθυπουργός?
    Πώς λέμε Κωνσταντίνος Καραμανλής(θείος)ΚΑΜΜΙΑ σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η διπλωματία των Σκοπίων συμβαδίζει και μπορώ να πω ότι αντιγράφει αυτή των εξ ανατολών γειτόνων μας.
    Όποιος το εξετάσει έστω και επιφανειακά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ομοιότητα που ...παραξενεύει !!!!
    Λέτε; Xm, Xmmm.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 6.50
    Έχω την εντύπωση ότι κινείσαι εκ του πονηρού , φορώντας κομματικές παρωπίδες.
    Ο Κωστάκης(όπως τον λες) δεν την ....έφερε σε ΗΠΑ, Ντόρα κλπ;
    Εκτός και εάν ήσουν ..απών από τα διαδραματιζόμενα προ ολίγου καιρού!
    Όσο για το θέμα σου πολίτη, το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον (όπως φυσικά και την φωτο) αλλά περιμένω και κάποια άλλα που έχεις υποσχεθεί.
    Με αγωνία!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν πρόκειται να καταφέρουν απολύτως τίποτα όσο και αν γαυγίζουν...

    Όσο για την δική μας στάση..., νομίζω ότι ήταν ευφυέστατο το σχέδιο Καραμανλή περί "σύνθετης" ονομασίας.
    Μια ωραιότατη παγίδα που έπεσαν όλοι μέσα. Ξένοι, και από ότι φαίνεται ακόμα και ντόπιοι...
    Επιμένω ότι ονομασία που να περιέχει την λέξη Μακεδονία, δεν πρόκειται να δούν ούτε στον ύπνο τους.... Έτσι θα "σέρνονται" όλοι μια εδώ, μια στα Σκοπια, κ λύση δεν θα βρίσκεται.... όλα αυτά τα είχε προβλέψει ο Καραμανλής έριξε την "ζαριά" του (όπως πολλές άλλες...) και θα του βγεί μια χαρά!!!
    Απορώ, πως δεν μπορούν ορισμένοι ακόμα να καταλάβουν, τον τρόπο που λειτουργεί ... Εκείνος πάντως τα μηνύματα του τα έστελνε.... χρόνια τώρα, απλώς χρήζανε και της σχετικής... ερμηνείας!!
    Όσο για την κα ΥΠΕΞ μήπως από το πολύ YES.... εξαναγκάστηκε... να περάσει DA...??? Γιατί έχω την εντύπωση ότι έαν και εφόσον υπάρχει "διπλός ρόλος"... από την πλευρά της, είναι σίγουρα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Καραμανλή, εκτός και άν την άφησε σκοπίμως να εκτεθεί, που δεν το νομίζω.

    Υ.Γ
    Θα ήθελα, αγαπητέ POLITI ένα σχόλιο επ΄αυτού...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Αγαπητέ/η μου Μ
    Πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε μια συνέντευξη.
    Θα έπρεπε όλοι να σταθούμε και να την ...αφουγκραστούμε με πολύ προσοχή!
    Είναι από τους λίγους πολιτικούς που κατέχουν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.
    Και κάποιος από τον χώρο του Πασοκ επίσης , άσχετα που για διαφόρους και ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιεί τις απόψεις του.

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις δίκιο, ήταν πολύ σίγουρος και ξεκάθαρος για το τί μέλλει γεννέσθαι...
    Όχι τίποτα άλλο, αλλά δικαιώνεται κιόλας....
    Άντε να αρχίσουν και τα ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΑ..... για να πέσουν και οι μάσκες....

    Υ.Γ
    Σε ευχαριστώ για την απάντηση

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολίτη έχεις το λινκ απο αυτή την συνέντευξη?
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 9.30
    Φίλε μου μεταδόθηκε από την TV.
    Βέβαια μπορείς να ψάξεις και στον "ΕΤ" γιατί νομίζω δημοσιεύτηκε και εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μη ζορίζεστε λεβέντες ο "καταλληλότερος" θα λύσει το πρόβλημα....όπως τα υπόλοιπα που ταλανίζουν τον Ελληνικό λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναφορικα με την οικογενεια Μητσοτακη συμφωνω με τους προλαλησαντες.Εκεινο που μου προξενει εντυπωση ειναι γιατι στους ισχυρισμους των ''σλαβο.....''οτι υπαρχει μακεδονικη εθνοτητα στην Ελλαδα δεν βγαινουν στα καναλια Ντοπια και διεθνη οι σικοι μας ΝΤΟΠΙΟΙ Ελληνες Μακεδονες να ανατρεψουν αυτη την προπαγανδα. Εναι κριμα ο Ψωμιαδης να υπεραμυνεται της υποθεσεως σαν γνησιος Μακεδονας ''ανανταμ ' παπανταμ'' και οι γνησιοι ΠΕΤΣΟΣ , ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ κλπ να εχουν εξαφανιστη. Ο Γιωργος Λιανης κατι κανει βεβαια απο την δικη του σκοπια γιατι και η δικη του οικογενειακη φωλια ειναι λερωμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα ηθελα μεσα στο γενικο κλιμα του αρθρου να προσθεσω και τις δικες μου σκεψεις γυρω απο το θεμα. Μην μας εκπλησει το γεγονος του ονοματος και της υποστηριξης που λαμβανουν οι '' ξεβρακωτοι'' των σκοπιων σαπο τους αδαεις του εξωτερικου. Ειναι και αυτο πρωτιστως αποτελεσμα δικων μας λαθων και επιλογων. Περυσι πηγα με την οικογενεια ενα ταξιδι μετα το Πασχα στην Καστορια και στα περιξ ( Πρεσπες κ.λ.π). Η εγκαταλειψη εμφανης. Περα απο τους κεντρικους δρομους ολοι οι αλοι δρομοι των χωριων σε καταστσαη περασμενου αιωνα. Στο χωριο του Κωτα η πλειονοτηυτα των σπιτιων ειναι ακομα με πλιθες οπως επισης και η Στατιστα ( Μελας ).δεν συζυταω για τις Πρεσπες. Θα σας παρουν τα κλαματα. Αντι εκει να πεσουν ολα τα λεφτα σε υποδομες , δουλειες και οτι αλλο ειναι αναγκαιο για να να μενει ο κοσμος ευχαριστημενος απο την ΜΑΜΑ ΕΛΛΑΔΑ και να το διατυμπανιζει εμεις του οδηγουμε στην εξαθλιωση και νστα χερια των επιτηδειων που τους υποσχονται λαγους με πετραχειλια.Τους χωριζουμε σε εξαρχικους και πατριαρχικους λες και εκει ειναι το προβλημα. Οπου εχει ανακατευθει η εκκλησια τα πραγματα πανε απο το κακο στο χειροτερο.Οι Πομακοι της Θρακης μεχρι το 55 εαν τους ελεγες ΤΟΥΡΚΟΥΣ σε σκοτωναν . Καταφεραμε λοιπον εμεις οι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ αυτους τους ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να τους κανουμε ΤΟΥΡΚΟΥΣ . Μπερδεψαμε το ΕΛΛΗΝ με το ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ . Καμια σχεση. Υπαρχουν φανατικοι ΕΛΛΗΝΕΣ και υπηρχαν που δεν ηταν ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ αλλα αλλων δογματων. Οποι περασετε απο την ΓΡΑΒΙΑ θα δειτε στα ονοματα αυτων που πολεμησαν με τον ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ και αρκετους μουσουλμανους.Η εκκλησια να μεινη απ' εξω απο τα πολιτικα και να αγκαλιασουμε τους αδελφους μας ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ανεξαρτητως γλωσικου ιδιωματος και θρησκευτικης προτιμησης.


    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://fasistes.blogspot.com/2008/05/blog-post_04.html
    Φαινομενικά άσχετο με το θέμα της δημοσίευσης, αλλά διαβάστε το και θα καταλάβετε. Παντού έχουν χώσει οι Αμερικανοί τους ανθρώπους τους σ' αυτήν την έρημη χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή