Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν το Wikileaks "γίνεται" γκρίζο, ή και μαύρο


Έχω διατυπώσει και παλαιότερα την άποψη ότι παγκοσμίως το Wikileaks, εκουσίως ή ακουσίως, χρησιμοποιείται ως ένας σύγχρονος Δούρειος ίππος μυστικών υπηρεσιών και συμφερόντων( Μεγάλων και μικρών ). Όλες οι αποκαλύψεις είναι για το "φέουδο"!

Όμως μέσα στα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει το Wikilwaks από τις Αμερικανικές Πρεσβείες ,μόνο ένας μικρός αριθμός εγγράφων είναι αυτός που κρύβει "μυστικά" και αποκαλύψεις και χρησιμοποιείται ένθεν και ένθεν σε αυτό τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο.

Ο μεγάλος αριθμός των εγγράφων είναι χαρακτηρισμένος ως "ασήμαντος" που έχει την μορφή αναφορών προς την Ουάσιγκτον για θέματα κοινά, που περιλαμβάνονται στα καθήκοντα όλων των Πρεσβειών και όλων των χωρών.
Όσοι είναι γνώστες της διπλωματίας γνωρίζουν π.χ ότι οι Πρεσβείες αποστέλλουν αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών τους σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις των κρατών στα οποία βρίσκονται. Αυτές οι αναφορές μπορεί να προέρχονται είτε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο , είτε από διάφορες συνομιλίες των διπλωματών με πολιτικά πρόσωπα.

Οι σκοπιμότητες, λοιπόν, χρησιμοποίησης αυτών των αναφορών στη χώρα μας από διαφόρους(μέσω της "τιτλοποιημένης" Μόνο) δημοσιοποίησης τους, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοφάνερη και προκλητική.

Π.χ. Στα πρόσφατα έγγραφα του Wikileaks που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας,διαβάζω σχετικό έγγραφο όπου τρεις βουλευτές της ΝΔ , οι κκ. Χρ. Σταϊκούρας,Απ.Τζιτζικόστας και η κα Έλσα Παπαδημητρίου φέρονται να συνομιλούν (σ.σ σε δημόσιο χώρο) με Αμερικανούς διπλωμάτες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο:"Each of the deputies was eager to demonstrate that the government of Prime Minister Konstantinos Karamanlis retained vitality and a commitment to reform".(μτφ Κάθε ένας από τους βουλευτές ήταν πρόθυμος να επιδείξει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή διατηρεί τη ζωτικότητα και τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις.)

Στην συνέχεια όπως αναφέρει το έγγραφο οι Βουλευτές:"They noted that the government would be pressing ahead with efforts to restructure the bloated government bureaucracy and loss-making state-owned enterprises like the Hellenic Railway Organization"(μτφ Σημείωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για την προσπάθεια εξυγίανσης της διογκωμένης κυβερνητικής γραφειοκρατίας και των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, όπως ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος).

Διαβάζοντας όλη τη συνομιλία των Βουλευτών με τους διπλωμάτες δεν εντοπίζω ούτε ένα σημείο πέραν των επίσημων θέσεων της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και όσων όλοι γνωρίζαμε από τον Τύπο (εκτός μιας αμφιλεγόμενης άποψης της κας Έλσας Παπαδημητρίου περί πρόωρων εκλογών).

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του υπογράφοντος την αναφορά πρέσβη κ.Σπέκχαρντ στο τέλος του εγγράφου όπου αναφέρει ότι: "Despite the private nature of the conversations, these MPs tended to echo the party line regarding the economic crisis and its impact on Greece (μτφ Παρά τον ιδιωτικό χαρακτήρα των συνομιλιών, οι βουλευτές έτειναν να απηχούν (σ.σ«μεταφέρουν») τη γραμμή του κόμματος τους σχετικά με την οικονομική κρίση και τον αντίκτυπό της στην Ελλάδα).

Τώρα για ποιους λόγους και για ποιες σκοπιμότητες αυτή η τυπική έκθεση των απόψεων της γραμμής του κόμματός τους, "τιτλοποιείται" ψευδεπίγραφα από διαφόρους στη χώρα μας και χρησιμοποιείται αρνητικά ως προς τους Βουλευτές, αυτό είναι κάτι που καλείται ο κάθε νοήμων πολίτης αυτοβούλως να αντιληφθεί. Τα λόγια του Orwell μεταφορικά δείχνουν τι να κάνουμε: "Τώρα, τίποτα δεν είναι δυνατό, εκτός από το να επεκτείνουμε σιγά-σιγά την περιοχή της λογικής...."

ΥΓ.Πέραν τούτων και ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας όπου η αρχή του φθινοπώρου σήμανε και την αφετηρία του κρισιμότερου εξαμήνου των χρόνων της μεταπολίτευσης. Έρχονται Θύελλες ικανές να βυθίσουν το πληγωμένο ελληνικό καράβι. Έχουμε καθήκον ως πολίτες να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα για να μη φθάσουμε κάποια στιγμή να "ζήσουμε" τους στίχους του Οκτάβιο Πας: «Αδειοι δρόμοι, φώτα θαμπά. Σε μια γωνιά το φάντασμα ενός σκύλου ψάχνει μες στα σκουπίδια το φάντασμα ενός κόκκαλου»...