Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ουδείς λόγος περί φοροδιαφυγής


Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βομβαρδίζει την ελληνική κοινωνία με κάθε είδους μέτρα, αναφέρει ο Γιάννης Παντελάκης στην "Ε".

Εισπρακτικά, έκτακτες εισφορές, μειώσεις συντάξεων, μειώσεις αφορολογήτου και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Η ακατάσχετη μετρολογία, που επιδεινώνει με δραματικό τρόπο το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, συνήθως αιτιολογείται με το επιχείρημα ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους. Και γιατί υπάρχουν τέτοιες αποκλίσεις και τώρα και στην αρχική εφαρμογή του Μνημονίου; Κατά κύριο λόγο επειδή η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να καλπάζει με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς που αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Από τις άπειρες λέξεις που εκστομίζει σχεδόν καθημερινά ο Ευάγγ. Βενιζέλος, για να περιγράψει τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και ν' ανακοινώσει νέα μέτρα, απουσιάζει οποιαδήποτε σοβαρή αναφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αρκείται σε γενικόλογα ευχολόγια, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική πρόταση για την αντιμετώπιση αυτής της γάγγραινας της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία. Δεν θ' αναφερθούμε στις προεκλογικές υποσχέσεις, οι οποίες μοιράζονταν αφειδώς για το θέμα. Μετεκλογικά και σε καιρό βαθιάς κρίσης η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η παραοικονομία συνεχίζει ν' ανθεί, μεγάλες ομάδες εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και την κυβερνητική ανικανότητα την πληρώνουν τα συνήθη θύματα, μισθωτοί και συνταξιούχοι. Κάποια πυροτεχνήματα για γιατρούς και δικηγόρους που φοροδιαφεύγουν ήδη έχουν σβήσει...