Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Διαπραγματευτική αδυναμία και ανευ όρων παράδοση


Τα σκληρά μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών και τα οποία προκάλεσαν σοκ και δέος στην ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για τους δανειστές της χώρας που δεν έχουν πειστεί για την αξιοπιστία της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η Τρόικα εμφανίζεται, λοιπόν, με αρνητικές διαθέσεις εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών και ετοιμάζεται να ζητήσει την επιβολή πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ. Και επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, για ακόμα μια φορά, ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα αφορούν μισθωτούς, χαμηλοσυνταξιούχους και όλους όσοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τότε θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτά τα μέτρα μάς έρχονται και μάλιστα πολύ σύντομα.

Εχουμε εξαρχής επισημάνει ότι είναι αδιέξοδη η οικονομική πολιτική κυβέρνησης - Τρόικας, που έχει μειώσει δραματικά τα εισοδήματα, έχει νεκρώσει την αγορά και έχει οδηγήσει τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέγεθος της ύφεσης -που, άλλωστε, αποτέλεσε «όπλο» του κ. Βενιζέλου στις περίφημες διαπραγματεύσεις- θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού αναμένεται να ξεπεράσει το 7,7%.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι, παρά τα μέτρα, η κατάσταση της οικονομίας διαρκώς επιδεινώνεται, αντί να βελτιώνεται, και δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται ότι οι λεονταρισμοί του «τσάρου» της Οικονομίας προς τους ξένους όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά είχαν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Το κλίμα για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ και είναι βέβαιο ότι ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις γιατί, με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνει το αντίθετο αποτέλεσμα.
ΕΤ