Κυριακή 1 Μαΐου 2011

«Κυβερνητικές ασκήσεις επί …χάρτου»


Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, οι παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόϊκα για την αλλαγή των όρων διαχείρισης του χρέους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο τραπέζι βρίσκεται τώρα το σενάριο επιμήκυνσης του συνολικού χρέους χωρίς «κούρεμα», της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, αλλά και της περαιτέρω επιμήκυνσης του Μνημονίου κατά δύο ακόμη έτη.

Στην πραγματικότητα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους με έναν άλλο τρόπο, δηλαδή με οικειοθελή συνεννόηση με τις αγορές και χωρίς μείωση της ονομαστικής του αξίας.

Και, δεύτερον, ότι η παραμονή της χώρας υπό το σημερινό καθεστώς της ιδιότυπης κατοχής από την τρόϊκα θα παραταθεί τόσο πολύ, που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 30 χρόνια. Με όλες τις δραματικές επιπτώσεις στην τσέπη και την καθημερινή διαβίωση των Ελλήνων σε μια μακρά περίοδο συνεχών επώδυνων μέτρων που υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Τα λάθη, οι παλινωδίες και η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να προστατεύσει αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία απέναντι στις αγορές, έχει μετατρέψει τη χώρα σε έρμαιο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που έχουν στήσει χορό δισεκατομμυρίων γύρω από την υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους και ποντάρουν στην πτώχευση της Ελλάδας.

Η αποτυχημένη συνταγή του Μνημονίου, σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη, αλλά ακόμη και να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα πέφτει έξω στους στόχους του, έχει φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, όμως, επιτρέπει, αν δεν ενθαρρύνει, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, τα οποία επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της απέναντι στις διεθνείς αγορές.

Είναι καιρός να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της, να αλλάξει πολιτική και να προστατεύσει επιτέλους την οικονομία και την ίδια τη χώρα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

ΕΤ